Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Varna vožnja
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:09    Naslov sporočila: Varna vožnja Odgovori s citatom

Glede na stanje, kakršno je trenutno na cestah, znajo biti naslednji nasveti varne vožnje zelo primerni. Morda se najde tudi kaj novega - se kaj naučimo:

http://www.izklop.com/link_enc.php?id=56331
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hmm, vse rešil pravilno, edino oddaljenost volana sem zgrešil(30 cm namesto 40).

In glede na to da sploh nimam izpita.. je to bolj teorija kot praska Very Happy
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 01, 2009 14:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pestilence. je napisal/a:
Hmm, vse rešil pravilno, edino oddaljenost volana sem zgrešil(30 cm namesto 40).

In glede na to da sploh nimam izpita.. je to bolj teorija kot praska Very Happy

LP

Ta nastavitev volana je najbolj nasplošna in je manj v rabi ...
Smo ljudje in avti preveč različni, da bi bila samo ena mera prav !!
~~~
Imajo pa po večini ljudje volan predaleč nastavljen in sedijo prenizko...
Kljub velikim obljubam kaj vse dobiš v avtu ima večina avtov nižjega in kar nekaj nižjega srednjega razreda slabe nastavitve "pozicije šoferja" ...
fotr

Pridružen/-a: Pon Jan 2009 16:35
Kraj: Škrilje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 00:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem bil na tečaju , z menoj pa tudi žena in oba otroka ( stara 37 in 27 let), jasno vsak s svojim vozilom.
Skupna ocena , enkratno in vredno vsakega centa, vsi pridemo še na nadaljevalni tečaj.
Če vas zanima, kako lahko za tak tečaj dobiš 20 ali 50% popusta pa mi pišite na info@amtk.si , tam namreč delam.
Vsekakor priporočam, ne glede na starost, še posebej "frišnim" voznikom
Nazaj na vrh
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 08:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fotr je napisal/a:
Sem bil na tečaju , z menoj pa tudi žena in oba otroka ( stara 37 in 27 let), jasno vsak s svojim vozilom.
Skupna ocena , enkratno in vredno vsakega centa, vsi pridemo še na nadaljevalni tečaj.
Če vas zanima, kako lahko za tak tečaj dobiš 20 ali 50% popusta pa mi pišite na info@amtk.si , tam namreč delam.
Vsekakor priporočam, ne glede na starost, še posebej "frišnim" voznikom

Glede tečajev varne vožnje sem že slišal, da je to zelo dobra zadeva ne glede na to koliko znanja oz. kilometrov že imaš za seboj.

V e-predalu pa te že čaka mail.
Nazaj na vrh
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 08:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj ti pomaga varna vožnja ob vseh bedakih na cesti? Nevarnost ob situacijah s poligona na cesti se šteje v promilih, proti norcem z audiji in suvi ki mi vozijo 40cm za ritjo na avtocesti pri 140kmh.
Nazaj na vrh
fotr

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 10:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Numb je napisal/a:
Kaj ti pomaga varna vožnja ob vseh bedakih na cesti? Nevarnost ob situacijah s poligona na cesti se šteje v promilih, proti norcem z audiji in suvi ki mi vozijo 40cm za ritjo na avtocesti pri 140kmh.

Prvo, kar slišiš v CVV ( center varne vožnje) je, da je važna preventiva in predvidevanje. Torej, če ti nekdo vozi za ritjo mu čim prej omogoči, da te prehiti, tudi tako, da zmanjšaš hitrost, nikakor pa ne zaviraj samo zato, da ga boš spravil z riti. V tem primeru, si se sam spravil v kočljivo situacijo.
Drugo, znanje, ki ga tam pridobiš te rešuje v ekstremnih situacijah, drsenje, zanašanje zadka itd, torej ti posledično lahko pride prav tudi v tvojem primeru.
Pa še to, skušaj tudi v jezi uporabljati bolj zmerne besede in ne norec, ti bo pomagalo, ker se boš manj sekiral in boš manj živčen. Sam zagovarjam strpen dialog, ker sam veš vsaka akcija ( še tako upravičena) rodi reakcijo. Konec koncev, si tudi ti, ki voziš 140 na uro za nekatere "norec". So pač tudi taki, ki jim je dovolj 80 ali 100 na uro ( in ki v večini primerov še bolj ogrožajo promet na avtocesti, kot tisti prehitri)
Sam se v takih primerih ne sekiram, pazim pa, da imam pred seboj dovolj prostora, da meni ne bo potrebno nenadoma zavreti.
Skratka, ne oklevaj in se raje prijavi na tečaj, ko ga boš naredil, se mi boš zahvalil, v to sem prepričan.
Do sedaj je šlo skozi to šolo več kot 30 mojih prijateljev in znancev in so se mi še vsi zahvalili za pobudo.
Pa še pohvala za to, da se je nekdo spomnil te teme tudi na HiFi forumu. HiFi, ni samo glasba ampak tudi način življenja. Iz vsega potegniti čim več!!
V branje priporočam tudi branje zadnje Delove sobotne priloge, kjer eden od vodij na CVV piše dnevnik in opisuje katastrofalno znaj e voznikov, ko naredijo izpit. Sedanje avto šole so resnično v velikem primeru pogreb. Samo primer, sinova prijateljica je pred kratkim delala društevni izpit in jo je inštriktor opozoril, da vozi preveč po desni in preostro v desne voznike. Sicer OK, ampak to je bila njena 28 ura, učil jo je pa prav ta inštruktor pri katerem je delala izpit. Ja hudiča, kaj pa je delal do sedaj?? To se odpravlja v prvih urah in ne na društevenm izpitu. Pa ne gre za neko levo šolo pač pa eno boljših kolikor jih poznam.
Nazaj na vrh
Numb

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na papirju oz. monitorju se to lepo bere, žal je neuporabno v praksi na slovenskim cestah, ko se bo kultura popravila bo bolje. Prevozim v enem dnevu 600 km po nemčiji in avstriji lepo umirjeno-dinamično, brez enega neprijetnega pripetljaja, pridem v slovenijo in imam od Jesenic do Kranja tri skoraj prometne nesreče. Pa sam vedno vozim po omejitvah. Če si se zapičil v 140kmh, kar sem napisal namensko, ker vedno ko prehitevam vozila ki vozijo 80-100, pritisnem najmanj na 130, da se čimpreje umaknem audijem, ampak to pač ne zadostuje, še vedno sem deležen blendanja in groženj.
Nazaj na vrh
fotr

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 12:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako se bere in tako jaz vozim, pa teh problemov nimam. Saj se najde kdo ki blenda, ampak če ga nisem izsilil, se ne sekiram. Vsako blendanje ni grožnja, v Nemčiji tega skoraj ni več, pripelješ se nekomu od zadaj in praviloma se ti umakne.
Pred kakim mesecem sem sodeloval pri snemanju filmov o varni vožnji na avtocestah, ki jih sedaj že predvajajo na TV SLO. Prikazovali smo prav te probleme o katerih pišeš ti. Upajmo, da se bo nekaterih kaj prijelo.
V tvojih 140 se nisem zapičil, samo omenil sem kako je izraz norec relativen, odvisno, kdo ocenjuje.
Vsekakor ti priporočam tečaj CVV, ker mi iz tvojega pisanja nekako zveni neka nesigurnost v vožnji. Si očitno šofer z dolgo kilometrino, ki pa vozi varno in previdno, kaka nepredvidena situacija pa te " vrže iz tira". Lahko se motim, samo tako dojemam tvoje pisanje. Verjemi mi, po končanem tečaju se boš počutil veliko bolj samozavestno.
Mimogrede, ali v avtu precej poslušaš glasbo??
Nazaj na vrh
Numb

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 12:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj sem sedaj na testu? Laughing

Sam sem mnenja da je bolje razmišljati o preventivi kot varnosti v vožnji, kakor v učenju situacij na poligonu. Ker roko na srce sta poligon in cesta dve različni stvari. Me je tudi že izsilil nekdo, in v tistih stotinkah se človek ne spomni nobenega treninga ne ničesar drugega, svoje naredijo zgolj refleksi (če imajo sploh čas).
Ne rečem da je ta stvar slaba, sigurno ne, ampak sem mnenja da je veliko veliko stvari treba narest pred treningom varne vožnje, predvsem v svoji glavi.
Nisem čisto nič nesiguren v vožnji, vrže me iz tira zgolj prepotentnost v vsakem desetem primeru ki se mi pripeti na cesti, ampak se obvladujem vedno bolj. Včasih pač ne gre Very Happy

Glasbo seveda poslušam, strogo pa ne telefoniram, ne jem, se ne lišpam in ne počnem drugih resnejših pizdarij če ciljaš na motenje in dekoncentracijo pri vožnji.
Nazaj na vrh
fotr

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nisi na testu, sem pač malce profesionalno deformiran Embarassed
Sam se držim gesla: "na dirkah poln adrenalina, na cesti nogo s plina" in kot lahko sklepaš iz tega se tu pa tam peljem tudi bolj hitro, ampak na zaprtih cestah ali dirkališču. V "civilnem " lajfu sem bolj ali manj umirjen, tudi kadar "divjam" Embarassed je to na delih cest, kjer nikogar ne ogrožam, pa tudi sicer ne peljem tako, da bi ogrožal sebe, gre pa malce hitreje, predvsem za običajne voznike verjetno hitro.
Ampak, da se vrnem na CVV. Meni je včasih žena govorila, da sem norec, ki po avtocesti divja s 120 km an uro, danes, po dolgem in predvsem prijaznem opozarjanju na napake, ki jih dela med vožnjo, se tudi sama pelje mnogo hitreje, pa ni noben "norec ". Enostavno pozna obnašanje vozila in predvsem predvideva vnaprej, kaj se lahko zgodi.
Glede glasbe pa sem vprašal kar tako, sam recimo skoraj ne poslušam glasbe, če se le da, kakšna poročila in čvek oddaje. Glasba me pri vožnji prej moti kot ne. Veliko pa telefoniram, ker se mi zdi čas v avtu idealen za pogovore, saj imamo takrat največ časa. Uporabljam pa Bloototh slušalko in takrat ko čvekam vozim zelo zmerno.
Ti, ampak tale topic pa ni kaj dosti bran, kaj ne, se bolj samo modva pogovarjava. Se bi lahko dobila na kavi pa o tem počvekala, saj drugi očitno sodijo v kategorijo tistih, ki že vse znajo, ali pa se jim vse to je...... Crying or Very sad
Nazaj na vrh
Numb

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 13:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najbolje da se usedeva v avto in te odpeljem par 100 km, da še malo zadovoljiva tvojo poklicno deformacijo.

Še to sem pozabil prej, se mi zdi da veliko mulčkov pride tudi na te treninge varne vožnje kar jim da še več samozavesti na cesti pri divjanju z njihovimi ponavadi Hondami... Cool

Meni je telefoniranje še vedno moteče kljub BT, glasba sploh ne. Čeprav se mi ne da zadnje čase snemat glasbe tako da poslušam radio.
Nazaj na vrh
fotr

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 13:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Numb je napisal/a:
Najbolje da se usedeva v avto in te odpeljem par 100 km, da še malo zadovoljiva tvojo poklicno deformacijo.

Ni slaba ideja, povej kdaj imaš čas. Enkrat drug teden bom potreboval prevoz do Sevnice, ker grem iskat en dirkalni avto, da ga bom imel za zabavo in predvsem za reklamo svojega kluba ( nič posebnega samo Seicento sporting)
Glede mulčkov se pa motiš, jih ni tako veliko, pa hitro vidijo, da ni vse tako enostavno, se vrtijo kot vrtavke po centru. In jih praviloma hitro prizemlji. Na centru je namreč zelo veliko prostora, kjer se lahko vrtiš, na cesti, ga je veliko manj.
Je pa res, da ima sedaj Triglav neko akcijo, ki za ene male denarje omogoča obisk centra, vendar ne gre za celoten tečaj pač pa le toliko, da "gušterji" ( poznaš ta izraz??) vidijo, kako nimajo pojma.
Je pa vporašanje ali jim to kaj pomaga. Sam sem mnenja, da je veliko bolje opraviti celoten tečaj ( sedem ur in ena ura za kosilo) se ti vsaj malo sanja.
Sicer pa prihaja sneg in bodo lahko vsi testirali "bočno drsenje" in tehnike izmotavanja.
Največ jih uporablja tehniko " izvleka iz snega s pomočjo ostalih na cesti" Laughing
Nazaj na vrh
Numb

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz, ko je sneg, ostanem doma in si skuham eno dobro mero kuhanega vina. Evo preventivo Very Happy

Edino kar bi mene zanimalo bi bil kak trening športne vožnje na Nordschleife. S kakim avtom ki ima pogon 60:40% v prid na zadnja kolesa, to si predstavljam da je mora biti užitek nekje v rangu multiplega orgazma.
Nazaj na vrh
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 02, 2009 13:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

a je že kdo treniral" drsenje "20 metrskega zglobnega mestnega avtobusa?najbrž tud kuzmič ne.to jaz treniram že 18 let.kljub asr,+kupu drugih bedarij prikolico še zmeraj nosi sem ter tja. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu