| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mihamusic
Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17 Prispevkov: 164 Kraj: Trzin
|
Objavljeno: Pon Jul 13, 2026 18:24 Naslov sporočila: CD - original vs. ripped |
|
|
Hmmm ???
Se je kdo v skupini ukvarjal s tem ???
https://www.youtube.com/watch?v=00AKnmGDJ64
Paul iz PS Audio je kar verodostojna oseba,...
LP : MM |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
lix

Pridružen/-a: Ned Jan 2016 3:17 Prispevkov: 543 Kraj: Med Koprom in Trstom
|
Objavljeno: Pon Jul 13, 2026 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, pred leti, ko je še bilo aktualno.
So mi prijatelji za test posneli z različnimi hitrostmi in sem z lahkoto povedal kateri je posnet z 2x, 8x ali polno hitrostjo. Da bi bilo bolje od originala nisem opazil, a je v svetu digitalije tudi to možno.
Sesulo me je naprimer, ko mi je znanec dal za poslušat CD potegnjen iz škatlice in ponovno isti CD razmagneten na namenski aparaturi. Bistveno, BISTVENO boljše.
Če pohaš, delaj to na starejših pekačih, ki so še imeli 1:2 brzino ali celo 1:1.
Burrrn. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2547 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2026 09:00 Naslov sporočila: |
|
|
Računalniški CD bralci so bili boljši, ker avdio CD predvajalniki niso imeli več kot 1x hitrosti. Računalniški so imeli več hitrosti in so zato imeli dovolj časa da so popravili napake pri branju. So bili pa glasnejši.
Imel sem nov originalen CD, ki so ga predvajali samo določeni CD predvajalniki. Če bi ga skopiral bi ga vsi brali.
Spomnim se da sem pred kake 20 leti zapekel CD na najvišji hitrosti in na koncu ni bil berljiv. Ne vem zakaj, ampak verjetno pri višjih hitrostih prej pride do nenatančnega zapisa. Lahko pa je bil zgolj programski hrošč.
Kopija je lahko boljša od originala. So razlike v berljivosti, ampak sem vseeno skeptičen da se vedno sliši razlika.
Enako so nekateri avdiofili davno prišli do ugotovitve da CD-ji bolje zvenijo če jih skopirajo na računalnik in od tam predvajajo. Seveda to zahteva pravo konfiguracijo in ne naključno gaming gajbo.
Bi se pa spodobilo da novi High-End CD predvajalniki ne bi imeli teh težav. Če jih imajo, je to res žalostno. Stari CD predvajalniki samo sproti pljuvajo ven kar so prebrali, zato jitter in nobenega popravljanja napak, čeprav imajo CD-ji redundanten zapis, ki to omogoča. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
senior
Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24 Prispevkov: 120 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2026 18:25 Naslov sporočila: |
|
|
Vedno sem snemal pri najnižji hitrosti, ki jo je nudil program, vendar danes, po več letih, nekateri CDji NE IGRAJO več. Tu vidim problem (kazen za šparanje 🤓).
P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2547 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2026 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Ja zanimivo bi bilo koliko CD-jev še dela. Samo nimam CD predvajalnika vklopljenega v ojačevalec pa se mi niti ne da probat.
Sem pa osebno kljub temu da sem gorenc vedno preferiral Sony ali Philips CD-je, ker nekateri so bili zelo tanki in so izgledali kakor da folija iz zgornje strani sploh ni zaščitena (samo ena plastična plast). Je pa zelo odvisno kako delaš z njimi.
Če se prav spomin sem uporabljal 8x hitrost. Pa vedno sem imel Samsung optično enoto (te so prebrale tudi tisto kar drugi niso). Z NEC sem imel slabe izkušnje (ampak ta je bil v prenosniku tako da ni ravno pravična primerjava). Sedaj imam sicer Asus, ker Samsung jih ne dela več, ampak itak ne uporabljam.
Sedaj je je vse na SSD pa USB ključkih. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|