Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Akustični vpliv omare

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
boogie

Pridružen/-a: Pon Maj 2009 9:58
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 17, 2026 21:13    Naslov sporočila: Akustični vpliv omare Odgovori s citatom

Pozdrav..
Gospa mi je končno dala “zeleno luč” za malo bolj hi-fi ureditev dnevne sobe. Igram se malo z AI za vizualizacijo prostora in me zanima, koliko bi pri omari igrala negativen vpliv odprtina, kjer so audio naprave. Za boljšo predstavo je fotka..Vsak predlog je dobrodošel.

Right-Fi

Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2026 09:56    Naslov sporočila: Re: Akustični vpliv omare Odgovori s citatom

boogie je napisal/a:

... in me zanima, koliko bi pri omari igrala negativen vpliv odprtina, kjer so audio naprave.

Precej manj kot naslonjalo za glavo na počivalniku Very Happy . Za dober rezultat želiš imeti tik za glavo prazen prostor in ne akustične pregrade, ki jo predstavlja vzglavnik počivalnika. Mimogrede, takšne počivalnike marsikdaj vidiš tudi na slikah t.i. revjuverjev hajend robe v njihovih poslušalnicah. Kaj točno oni ocenjujejo? Zvoka verjetno ne.

Od prednje stene za zvočniki se v prvem odboju odbije predvsem področje v basu, srednji in visoki pa šele v naslednjih odbojih, pri čemer potem igrajo pomebno vlogo ostale odbojne površine. Gre torej za uskladitev prostora in izbranih zvočnikov kot celote, saj parcialnih receptov za tretma posameznih sten ni.

Za izravnavanje odziva na področju basa se išče ustrezna razdalja med zvočnikom in prednjo steno ter nekoliko tudi z absorberji na prednji steni, ki pa imajo zaradi njihovih praktičnih fizičnih dimenzij, vpliv le na visoki del bas področja.

Na sliki je videti, da je visokoodbojne površine v delu, kjer je regal, približno polovica stene. Za začetek se lahko poskusi na način, kot je na sliki, zagotovo pa ne bi škodili kakšni dekorativni predmeti na policah, kjer je zadaj gola stena. Bolj v funkciji difuzije, kot absorbcije. Če bi bil prostor še vedno preveč živ, se lahko doda malo absorbcije (raje manj kot več). Za difuzor je premalo prostora, z njim moraš pokriti znaten del površine. Regal je slab difuzor, vsekakor pa veliko bolje, kot nič.

Za optimalen rezultat pa je najbolje, da se te zadeve rešujejo z akustičnimi meritvami nekoga, ki ima veliko izkušenj. Problematika je zelo kompleksna, različnih pristopov pa tudi veliko. Vse je odvisno od okusa in cilja, ki ga hočeš doseči. Na koncu je tu igra kompromisov.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2026 11:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V primeru na sliki vidim zelo neposrečeno situacijo - preblizu so zvočniki regalu in bočno je takoj okno. No go.

Alora, par pravil:
- za stereofonijo je najbolj pomembna simetrija prostora levo - desno. Brez tega lahko pozabiš na stabilno stereo sliko. Bolj dušena ena stran daje tišji odboj in naredi da je drugi zvočnik glasnejši, a ne po celem spektru, samo kjer je razlika v dušenju. Tako ti instrument skače levo desno odvisno od odigrane note, naprimer. Ali pa se barve ali odmevi pojačajo tam kjer ne treba. Miš-maš v stereo sliki, skratka.

- za zmanjšanje vpliva sten je dobro zvočnike odmakniti od sten vsaj 1,2-1,3m (čelo zvočnika). Tako vstopi na sceno precedence efekt. (wikipedija lepo pojasni).
--------
Ravno zato imam raje zvočnike po dolgi strani sobe, da tudi bočne stene izločim iz enačbe. Seveda je potrebno kljub vsemu poskrbeti za kolikor toliko simetrije.
--------
Po novem imam zelo podobno situacijo kot je na sliki - simetrični dve veliki okni in koristim dvojne zavese izza vsakega zvočnika kot se mi sprdne, ma ni nekega vpliva, ker so zvočniki 1,25m od prednjega zida.
---------
V primeru na sliki ni videti kako se soba konča izza fotoaparata. Če je odprta, potem bi, poleg postavitve zvočnikov po dolgem (morda celo tako, da je kavč med okni) predlagal uporabo subwooferja, satelite pa rezal na spodnjem basu. Seveda bi levi zvočnik moral krepko stran od regala, da se čimbolj minimizira nesimetrija.

Če pa zvočniki ostanejo po kratkem, potem obvezno naj zavesa zastre okno in poskrbi se za simetrijo odboja na drugi strani. Zvočniki pa obvezno bolj v prostor, proč od regala. Tako regal izgubi pomemben vpliv.
---------
Tako, to so probe, ki ne stanejo nič in se jih v živo preposluša. Potem pa naprej po izbiri. Sub si pa sposodi.
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2026 16:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pod prvo moraš najprej ugotoviti kakšen zvok imaš, kaj lahko pri obstoječem sistemu še lahko pričakuješ in kakšen zvok želiš.

Prostor pač je kakršen je in boš težko samo s kakšno majhno spremembo veliko naredil na boljšem zvoku.

Priporočam meritev SPL in RT 60, da boš sploh vedel kje točno si in kaj ni ok, Šele nato je smiselno razmišljati kaj narediti.

Tudi majhne spremembe so boljše kot nič, vendar če je potrebno stvari spreminjati dogovorno, je morda bolj smiselno narediti kakšen poseg, ki bi preverljivo doprinesel k izboljšanju zvoka.

Če boš delal stvari brez meritev, se loti posegov, ki so reverzibilni - torej naredi (odstrani, dodaj, premakni..) tisto, kar lahko brez škode in stroškov narediš in vrneš v prvotno stanje, če ne bo nekih pozitivnih sprememb.
Right-Fi

Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2026 17:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsekakor se je najbolje najprej poigrati z obstoječo opremo prostora in poiskati optimalno postavitev zvočnikov in mesta poslušanja, da veš, do kam z zvokom lahko prideš. Nato sledijo kompromisne postavitve, da se zadovolji funkcionalnosti sobe (prekletstvo nenamenskih poslušalnic). Če si lahko privoščiš imeti zvočnike in mesto poslušanja dlje od sten, ne da s tem preveč okrniš namen prostora, to po mojih izkušnjah daje najboljši možni rezultat v danem prostoru.

Manjše sobe so vedno problem. Za dober rezultat je vedno potreben prostor okrog zvočnikov na vse strani. Enako velja za mesto poslušanja. Če je prostor relativno ozek in dolg ter ima akustično nesimetrične odboje od stranskih sten, pride do ideje, kot jo navaja Ambasador, postavitev zvočnikov ob dolgi steni, da se zagotovi razdalja do stranskih sten.

Vendar je težava te postavitve, da hitro zmanjka prostora za zvočniki do prednje stene, ki naj bi bila za moj okus vsaj 1,5 m. Enako slabo je, da zmanjka prostora za mestom poslušanja, ker imaš zid preblizu. Osebno tu želim imeti prostora še bistveno več, najraje ca. 1/3 dolžine (ali širine, odvisno od postavitve) sobe. Tako da po mojih izkušnjah ves plus, ki ga pridobiš s tovrstno postavitvijo (boljša akustična simetrija levo/desno) več kot izniči premajhna razdalja zvočnik-prednja stena in poslušalec-zadnja stena.

Po izkušnjah v mojih prostorih dobim vedno boljši rezultat pri postavitvi zvočnikov ob krajši steni. Žal je treba zvočnika pomakniti bolj skupaj, da je razdalja od stranskih sten še dovolj velika. Posledično moraš tudi mesto poslušanja pomakniti bližje zvočnikom. To je pri večjih zvočnikih problem, ker lahko izgubiš koherenco, zato so za manjše sobe v veliki večini primernejši manjši zvočniki.
Nazaj na vrh
twom

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 21:47

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2026 19:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam podobno situacijo. Zvočnike sem postavil levo in desno pred okno (ne pred okno, pol metra vstran), če sem imel postavljeno vzporedno z okni, mi je zvok visel pol metra od sredine.
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 18, 2026 21:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi odmaknil zvočnike kolikor je mogoče naprej od omare, na okno bi dal zaveso, ki bi bila zagrnjena do potrebne površine samo med poslušanjem, na nasprotno steno pa bi dal dekorativni absorber.

V spalnici imam na svojem drugem sistemu podobno postavitev zvočnikov pred omaro s šestimi krili gladkih vrat. Med poslušanjem vsa krila odprem za 45 stopinj in s tem bistveno izboljšam RT60 in tudi zvok.
boogie

Pridružen/-a: Pon Maj 2009 9:58

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 29, 2026 09:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala vsem za izčrpne odgovore. Regal na steni bo namenjen tudi kot omara za vinilke. Sedaj imam omaro na desni strani sobe in menim, da bo omara z vinilkami za zvočniki pozitivno vplivala (difuzor). Se mogoče motim? Sicer je fotka render in zvočniki so dejansko precej bolj odmaknjeni od stene/okna.
simonceli

Pridružen/-a: Pet Mar 2011 8:36
Kraj: Komenda

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 31, 2026 11:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prostor je lep, pohvale!

Imate lepši in akustično dober prostor, verjetno boljši, kot 99% ljubiteljev glasbe.

Sam bi postavil zvočnike malenkost bolj v prostor in jih odmaknil od stranske stene in užival.

Kar je bistvo je, dobra "poroka" med ojačevalcem in zvočnikom in to je to.

Mojih 5 centov.
Nazaj na vrh
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 01, 2026 21:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Regal za plošče po mojih izkušnjah ne bo poslabšal zvoka, lahko pa ga izboljša, predvsem če ni nabasan, tako da se zvok lahko odbija od stranic. Plošče imajo tudi malo absorbskijski učinek zaradi papirja in majhnih rež med njimi, v kolikor jih je več skupaj.
Od majhnega regala seveda ni pričakovati čudežev, večji pa lahko doprinese slišen premik v zvoku.
primoz bajc

Pridružen/-a: Sre Jun 2008 12:37
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 02, 2026 11:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede na izkušnje predlagam da kitaro premakneš iz območja zvočnikov saj le ta prične doneti (lastne izkušnje).

V prazne predalov omare lahko na zadnjo stranico - steno namestiš akustično absorbcijsko peno, če daš temno (črno) se je verjetno sploh ne bo videlo.

Sicer zelo lepa soba!
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 02, 2026 19:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moja, po naročilu narejena, omara za plošče nima hrbtišča odzadaj. To pa zato, da tanek lesonit odzadaj ne bi vibriral.
Gre za 3m dolgo, 1,9m visoko zadevo narejeno iz masivnega 25mm hrasta. Njena teža gre preko 300kg in niti par Cizekovih subwooferjev, ki sta mi grozljivo zanihala leseni pod, ni spravil v krizo. Police pod težo plošč pridno čičajo tam.
Zdaj je to šlo z menoj v drugo stanovanje. Dizajn sem kopiral od ene malezijske firme, ko sem brskal pod iskalnim nizom 'room divider booshelf double sided'.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu