| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Kosmaj
Pridružen/-a: Tor Okt 2023 22:11 Prispevkov: 38 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Čisto nekaj malega branja v linku za osnovno predstavo kaj je dobro pogledati pri iskanju fiber pramena. Ne samo ime proizvajalca in ceno.
Nikjer ponavadi tudi ne piše o kalibraciji samega vlakna, zelo važen je tudi zaključek (kot reza vlakna, gladkost reza......
https://www.geeksforgeeks.org/fiber-optics-and-types/ _________________ Nikoli ne odrastemo, le igrace postanejo drazje! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6226 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
https://my.avnet.com/abacus/resources/article/what-are-the-most-common-fiber-optics-problems/
Pri CD optiki se kar veliko ve o dogajanju.
Fokus laserčka je zelo kratek in plošček med vrtenjem (800-500 obratov na minuto) opleta gor in dol. Laser mora slediti temu opletanju, sicer pade izven fokusa. Pomeni da laserski sklop non stop vibrira in kljub vsem ukrepom občasno pada iz fokusa. Tudi zunanje vibracije, ki se infiltrirajo v proces motijo fokus laserja. Odtod predimenzioniranje servo sistema laserja (napajanje) in protivibracijske nogice (meni je player 'poletel' na izjemno mehkem vzmetenju ali obešen na elastike). Pa že od nekdaj opažam kako bolje se predvaja CD plošček proti koncu, kjer so obrati bistveno nižji in laser zaradi nižje frekvence vibriranja bolje sledi zapisu.
Drugače pa poliranje površine cd-ja / nepoškodovanost je pomembno, ker če laser ne prebere vsega vsled nečistoč, prask..se predvajanje ne prekine - nastopi korekcija, ki pa je samo krpanje teh lukenj, drop-out-ov. Misliš da je vse ok, v resnici pa daleč od tistega kar bi naj bilo. Zato na zunaj deluje kot odvečna skrb poliranje, mazanje z namenskimi olji ipd. Eni so se norčevali iz tega.
Hehe, vsakemu svoje.
V bolj resolutivnih sistemih je bolj opazno, naprimer velika globina scene - seveda če imaš gluhe zvočnike in cenene ojačevalce v vsakem primeru tega nisi deležen in je potem itak vseeno ali poliraš ploščke ali ne. Isto ambienca, 3-D ipd.. Ponovno, vsakemu svoje. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mpm
Pridružen/-a: Čet Mar 2010 20:47 Prispevkov: 55 Kraj: lJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 15:14 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da za zaznavanje razlike ne rabiš biti "slep", dovolj je, da nisi [u]gluh[/u].
Večina vas omalovažuje optični kabel, toda to je veliko boljše, kot če uporabiš digitalni kabel. Nekateri ne slišijo razlike celo med CD zvokom in MP3 in v še več primerih. Ti, ki ne slišijo teh razlik, se ne morejo imeti za audiofile in če si kupujejo drage HI-END aparature, je to proč metanje denarja. Jaz nimam takih aparatur, ker si jih ne morem privoščiti, toda razlike vseeno slišim, pa nimam nadpovprečnega sluha. V nekaterih primerih je očitna razlika med kvaliteto in količino prenesenega zvoka, pri nekaterih pa je drugačna samo "barva zvoka" ali kaj takega, za kar ne moreš reči, kaj je boljše, lahko rečeš le, kaj ti je bolj všeč.
Če kdo ne verjame v razlike, naj sam naredi primerjave. Če ne bo slišal razlike med "budget" kabli ali aparaturami in med tistimi višjega ranga, je najbolje, da proda feršterkerijo in si kupi tranzistor, saj ni nibene razlike! Če ne slišiš razlik je za karkoli dražjega v višjem rangu škoda denarja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 592
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 15:21 Naslov sporočila: |
|
|
@mpm,
Nisem toliko v "digi", prosim, daj malo to pojasni:
...."Večina vas omalovažuje optični kabel, toda to je veliko boljše, kot če uporabiš digitalni kabel." ...
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
Pridružen/-a: Ned Jul 2014 19:10 Prispevkov: 251 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 15:26 Naslov sporočila: |
|
|
| GoldProf je napisal/a: | @mpm,
...."Večina vas omalovažuje optični kabel, toda to je veliko boljše, kot če uporabiš digitalni kabel." ...
lp |
Mene tudi zanima to pojasnilo.
Da ne bo nesporazuma, biti (podatki) se v novodobnem svetu prenesejo vedno brez napak, sicer je res nekaj hudo narobe. Problemi, ki vplivajo na zvok so drugje. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2524 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 16:02 Naslov sporočila: |
|
|
| mpm je napisal/a: | | Če ne bo slišal razlike med "budget" kabli ali aparaturami in med tistimi višjega ranga, je najbolje, da proda feršterkerijo in si kupi tranzistor, saj ni nibene razlike! Če ne slišiš razlik je za karkoli dražjega v višjem rangu škoda denarja. |
Če ne sliši razlike med optičnimi kabli, še ne pomeni da ne sliši razlike med tranzistorjem in 50kg zvočniki. Celo gluh lahko občuti razliko med tranzistorjem in spodobnim Hi-Fi sistemom, medtem ko so razlike med kabli večinoma komaj merljive. Se mi zdi da manj kot ima neka stvar vpliva bolj se avdiofili z njo ukvarjajo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Sre Nov 27, 2024 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
| GoldProf je napisal/a: | @mpm,
lp |
Ja, tole tudi meni ni jasno. Optični kabel je tudi "digitalen".
Toslink je uradno omejen na 2 kanala 48 kHz/20 bits PCM, zato pravijo da so druge novejše digitalne povezave boljše. Imajo pa druge tudi svoje pomanjkljivosti. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6226 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2024 09:29 Naslov sporočila: |
|
|
| mpm je napisal/a: | Mislim, da za zaznavanje razlike ne rabiš biti "slep", dovolj je, da nisi gluh.
Večina vas omalovažuje optični kabel, toda to je veliko boljše, kot če uporabiš digitalni kabel. Nekateri ne slišijo razlike celo med CD zvokom in MP3 in v še več primerih. Ti, ki ne slišijo teh razlik, se ne morejo imeti za audiofile in če si kupujejo drage HI-END aparature, je to proč metanje denarja. Jaz nimam takih aparatur, ker si jih ne morem privoščiti, toda razlike vseeno slišim, pa nimam nadpovprečnega sluha. V nekaterih primerih je očitna razlika med kvaliteto in količino prenesenega zvoka, pri nekaterih pa je drugačna samo "barva zvoka" ali kaj takega, za kar ne moreš reči, kaj je boljše, lahko rečeš le, kaj ti je bolj všeč.
Če kdo ne verjame v razlike, naj sam naredi primerjave. Če ne bo slišal razlike med "budget" kabli ali aparaturami in med tistimi višjega ranga, je najbolje, da proda feršterkerijo in si kupi tranzistor, saj ni nibene razlike! Če ne slišiš razlik je za karkoli dražjega v višjem rangu škoda denarja. |
Razlike so, valjda. Sploh pa med različnimi načini povezave - naj si bo galvanski s kovinsko žico ali optični. Tudi med optičnimi kabli so razlike, ker imajo izgube podatkov iz različnih vzrokov: slabe izdelave, materialov, nepoliranih zaključkov, slabih kontaktov pa tja do nečistoč, razpok, ukrivljanja vlaken.
Z mojega vidika tisto kar mi ne gre v račun je reči - ta optični kabel ima svoj zvočni podpis. Lahko je boljši zaradi manj izgub in se to pozna na najbolj delikatnem - nizkih signalih - od izgube ambience, globine scene, 'zraka' med instrumenti, teksture instrumentov ipd. Vse stvari ki spadajo v višjo klaso.
Tista groba osnova se pa vedno prenese, popravljana z algoritmi in zaradi tega z vnešeno ostrino, načetim fokusom in izgubo fines. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2024 09:44 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | ker imajo izgube podatkov iz različnih vzrokov: slabe izdelave, materialov, nepoliranih zaključkov, slabih kontaktov pa tja do nečistoč, razpok, ukrivljanja vlaken. |
To ni res, noben digitalen prenos nima izgub. Če pa so, so slišne precej drugače in ne samo malo slabši zvok ali podobno. Zahrešči, je tišina, ....
Recimo v računalniku, kjer so tudi povezave in podobno, pretok podatkov je neskončnokrat večji, da ne govorim o prenosih podatkov v samem procesorju, in verjeli ali ne se napaka nikoli ne zgodi, razen v zelo izjemnih primerih, kjer pa lahko rečemo, da računalnik ni več uporaben.
V glavnem, celoten zapis je za lase privlečen. Drugačen zvočni podpis je samo posledica ker mora optični konverter zopet spraviti to v elektiko in seveda to dela drugače kot bi delal izvor, povzroča drugačne motnje in drugačne jitterje, s samimi podatki pa to nima veze. Vedno so vsi. Tako pač je.
lp, anze
Nazadnje urejal/a anzec Čet Nov 28, 2024 09:51; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mpm
Pridružen/-a: Čet Mar 2010 20:47 Prispevkov: 55 Kraj: lJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2024 09:49 Naslov sporočila: |
|
|
Kot digitalni kabel sem imel v mislih koaksialni kabel. Res izraz ni bil primeren, saj je digitalnih kablov več vrst. Optični kabel se mi zdi precej boljši, kot koaksialni, če sta v enakem cenovnem razredu. Zdi pa se mi, da je lahko zelo kvaliteten HDMI kabel, glede zvoka celo boljši od optičnega.
Razlike niso le v niansah. Tudi sin, ki je poslušal glasbo iz Spotify-a preko računalnika, povezanega z reciverjem, je vedno trdil, da ni razlik. Ko sem ga vendarle prepričal, da je zamenjal Spotify z Tidalom, je priznal, da je med njima razlika. Bil pa je zelo presenečen, ko sem mu posodil streamer Marantz in je namesto preko računalnika poslušal direktno iz streamerja. Prev tako je bil presenečen nad razliko, ko sem mu zamenjal optični kabel.
Če pozorno posluša, na koncu tudi velik skeptik prizna, da so razlike precejšne. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2024 09:54 Naslov sporočila: |
|
|
| mpm je napisal/a: | Kot digitalni kabel sem imel v mislih koaksialni kabel. Res izraz ni bil primeren, saj je digitalnih kablov več vrst. Optični kabel se mi zdi precej boljši, kot koaksialni, če sta v enakem cenovnem razredu. Zdi pa se mi, da je lahko zelo kvaliteten HDMI kabel, glede zvoka celo boljši od optičnega.
Razlike niso le v niansah. Tudi sin, ki je poslušal glasbo iz Spotify-a preko računalnika, povezanega z reciverjem, je vedno trdil, da ni razlik. Ko sem ga vendarle prepričal, da je zamenjal Spotify z Tidalom, je priznal, da je med njima razlika. Bil pa je zelo presenečen, ko sem mu posodil streamer Marantz in je namesto preko računalnika poslušal direktno iz streamerja. Prev tako je bil presenečen nad razliko, ko sem mu zamenjal optični kabel.
Če pozorno posluša, na koncu tudi velik skeptik prizna, da so razlike precejšne. |
Naredi enkrat slepi test. boš presenečen nad ugotovitvami. Govorim o različnih optičnih kablih. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2024 10:05 Naslov sporočila: |
|
|
| HDMI ima daleč največ jitter-a, ne glede na kakovost kabla. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
anzec
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2024 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: | | HDMI ima daleč največ jitter-a, ne glede na kakovost kabla. |
In seveda je zvok boljši za ene. Ponavadi je drugačen, ampak ljudje smo smešni, sigurno je pri dražjem boljši.
Enkrat sem na mojih GM70 mal testiral power kable. Vsi top in dragi kabli so imeli brum, pri računalniških tišina. Res je GM70 precej drugačna zadeva kot en tranzistor, ampak zdelo se mi je zanimivo. Sem šel preverit ali imajo vsi ozemljitev, preveril faze in podobno s****e ... vedno isto. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Right-Fi
Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32 Prispevkov: 182 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 28, 2024 10:42 Naslov sporočila: |
|
|
Samo ponavadi? Zato pa jih avdiofili po pravilu ne marajo. Preveč resnice razkrijejo in na nek način lahko kvarijo veselje do tega hobija. Še posebej, če hočeš brez znanja po bližnjicah do dobrih rezulatatov. Ampak naj ima vsak svoje veselje. Pomembno je, da se v tem uživa. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|