| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59 Prispevkov: 451 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sre Jul 26, 2023 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
| LightBit je napisal/a: |
Če Tidal lahko po svetu z ne-avdiofilskimi kabli in napravami pošilja glasbo brez da je na koncu deformirana, jo bomo pa menda tudi na DAC lahko.
|
Sem dobil mega idejo za nov avdiofilski produkt. Monokristalni "sedem devetk" prečiščen, ožlahtnjen zrak, zajet iz najčistejših kotičkov planeta, za vse avdiofile, ki za prenos podatkov uporabljajo wi-fi! In pa seveda ultimativno v izboljšanju kakovosti prenosa signalov po zraku, zrak, obogaten s feritnimi nanodelci za brezizgubni prenos elektromagnetnega valovanja, dihanje opcijsko! _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
BorG
Pridružen/-a: Tor Avg 2020 14:28 Prispevkov: 11 Kraj: Menges
|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2023 07:34 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni.
Prvo, se pravičujem za off topic.
Kot drugo, moram priznati, da je zelo zanimivo brati vaše razprave v tem delu foruma ampak priznam pa tudi, da bolj ko jih berem bolj me mine, da bi kdaj koli v popolnosti zabredel v digitalno. Pa nekako se ne morem znebiti občutaka, da je zadeva čedalje manj povezana s samo glasbo. Na neki točki se zdi vsega preveč in če želiš uživati v sami glasbi in v tistem kar naj bi predstavljala na koncu razumeš zakaj je najlepše na gramofon postaviti LP in uživati.
Lep pozdrav. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2023 07:53 Naslov sporočila: |
|
|
| BorG je napisal/a: | Pozdravljeni.
Prvo, se pravičujem za off topic.
Kot drugo, moram priznati, da je zelo zanimivo brati vaše razprave v tem delu foruma ampak priznam pa tudi, da bolj ko jih berem bolj me mine, da bi kdaj koli v popolnosti zabredel v digitalno. Pa nekako se ne morem znebiti občutaka, da je zadeva čedalje manj povezana s samo glasbo. Na neki točki se zdi vsega preveč in če želiš uživati v sami glasbi in v tistem kar naj bi predstavljala na koncu razumeš zakaj je najlepše na gramofon postaviti LP in uživati.
Lep pozdrav. |
Smo prebrali, da tudi analogni avdiofili dolgo niso vedeli, da jim digitalno pacajo vinilke. Tega niso opazili med poslušanjem, ampak so prebrali v novicah.
Če imaš dobro poštiman sistem, je digitalno povsem ok. _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2023 08:55 Naslov sporočila: |
|
|
@BorG Tukaj pogosto preveč kompliciramo in govorimo o robnih primerih. Digitalno se meni zdi precej bolj enostavno za uporabo. Še posebej če imaš vse v eni napravi in streamaš. Nobenega prekladanja in čiščenja vinilk, nastavljanja uteži, anti-skate, poravnav, menjavanja jermenov in igel ... Včasih imam občutek da nekateri to pogrešajo, ker želijo spreminjati zvok in nekaj brkljati. Potem jim ostane samo neprestano menjavanje naprav in kablov. DSP jim je pa preveč tuj (stvari so navajeni delati analogno). Na koncu vse zakomplicirajo in si dejansko naredijo probleme. Vse to brkljanje pa res nima veze z samo glasbo.
Seveda če ti je všeč na gramofon postaviti LP ni nobene potrebe da greš na polno v digitalno. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59 Prispevkov: 451 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2023 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
| BorG je napisal/a: |
Lep pozdrav. |
Če nisi ravno ljubitelj “izključno prastare” glasbe - se pravi posnete pred več kot 40 leti, pred letom 1980 (in je od takrat tudi LPjka, brez goljufanja s ponatisi in remasterji), potem tako ali tako skoraj izključno poslušaš glasbo, ki je bila na neki točki v poti od izvedbe v studiu do razmnoževanja na nosilcih (tudi LPjkah) vmes v digitalni obliki, pogosto ne glede na same oznake na medijih ali navedbe v spremnem materialu. Poslušanje glasbe v digitalni obliki nam da torej prvič v zgodovini praktično dostop do “master traku” v vsakem domu in na poti.
Težko si predstavljam, da potem vsi nadaljni procesi za spravljanje tega zapisa na vinil blagodejno, pozitivno vplivajo na vernost posnetka - rezanje lak plošče, izdelava negativne plošče z nikljanjem (“father”), izdelava pozitivne plošče (“mother”), in šele iz tega izdelava orodja, ki se bo dejansko uporabljal (bolj ali manj obrabljen in poškodovan)za fizično odtiskavanje na vinil, pri tem je seveda avdio signal ekvaliziran do nerazpoznavnosti, in bo nazaj ekvaliziran (bolj ali manj uspešno) na domačem gramofonske predojačevalcu, po seveda optimalno nastavljenem kvalitetnem gramofonu s kvalitetno iglo, ob neobrabljeni plošči, očiščeni vsega prahu in odstranjeni statični elektriki…
Ali pa vse to preskočiš in enostavno uporabiš datoteko, ki so jo kot začetni korak uporabili v studiu? Seveda bo marsikdo govoril, kako do domačih poslušalcev tudi približno ne pridejo “digitalni masterji”, ki naj bi bili eksotični visokobitni DSD ali še kaj obskurnejšega, a dejstvo je, da je praktično vsa glasba v zadnjih 40 letih snemanja, miksana in na koncu masterirana enostavno v PCM, v 80’ celo kar v CD kvaliteti, kasneje seveda višji. _________________ Pezzer Ritter Wenne Knecht! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2023 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
Glede udobja pri poslušanju digitalne glasbe: program Bubbleupnp omogoča, da na NASu izbereš mapo izvajalca in izbereš ukaz "shuffle play" in ti v random načinu predvaja vse komade iz vseh albumov tega izvajalca. Super udobno. _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi
Nazadnje urejal/a benma Čet Jul 27, 2023 10:01; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
dabiblo

Pridružen/-a: Pon Mar 2017 14:27 Prispevkov: 194 Kraj: Izlake
|
Objavljeno: Čet Jul 27, 2023 10:00 Naslov sporočila: |
|
|
V glasbi se da uživati tudi ob navadnem namiznem radiu, nima pa to veliko skupnega z avdiofilsko obsedenostjo po najboljših datotekah/vinilkah, katere se potem predvaja na domačem sistemu in se posluša z ušesi, ki so pri marsikomu en malce razglašeni ter z manjkajočimi frekvencami. A to je seveda nepomembno, pomembna je maksimalna kakovost vira ter kablovje, kjer se detajli ločijo vedno in povsod, razen v blind testih . |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
BorG
Pridružen/-a: Tor Avg 2020 14:28 Prispevkov: 11 Kraj: Menges
|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2023 07:19 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Prvo opravičilo tistim, ki so se zaradi mojega zapisa počutili prizadeto, kar se da razbrati iz takoj zavzetega obrabnega položaja. To sploh ni bil moj namen seveda naj vsak posluša glasbo kakor mu najbolj paše. Oglasil sem se zgolj zato, ker sem tudi sam poizkušal z "digitalno", pa je bil rezultat le to, da sem nehal uživati v glasbi. Stalno sem update-al neke aplikacije, nastavljal, delal neke play liste, sezname v bistvu sem popolnoma nehal s poslušanjem celotnih plošč od prve do zadnje pesmi tako, kot je avtor želel nam zadevo predstaviti. Stalno sem po rokah vrtel tablico ali telefon in nekaj pritiskal od poslušanja pa bore malo. Tako, da sem skoraj nehal poslušati in se zato po dolgem času zopet vključil gramofon s celotnim obredom čiščenja vsega kar se čisti in zgodilo se je ravno to, da sem zopet užival v glasbi z vsemi + in - analognega (vem da ni pravilno ampak sem skoraj štejem tudi CD-je). Zopet sem LP poslušal od začetka do konca vključno s komadi ki mi morda niso najbolj všeč ampak kot celota tam pač morajo biti. Sedaj zopet kot je nekdo napisal čistim LP-je in strastno po vseh možnih kanalih kupujem nazaj vinilke, ki sem jih ob prehodu na digitalno podarjal ali prodajal . Z veseljem obiščem kakšnega kolega in pregledam njegovo zbirko LP-jev ali CD-jev. (nikoli še nisem slišal, da bi kdo pri kom pogledal zbirko digitalnih datotek)
Seveda se pa nimam za poznavalca ali audio-fila zato se v tem forumu tudi ne oglašam saj za tukaj moraš biti res dobro podkovan, lahko pa rečem, da po 40+ letih aktivnega poslušanja glasbe in obiskovanja koncertov da sem ljubitelj le tega.
Uživajte ne glede na analogno ali digitalno.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2023 08:36 Naslov sporočila: |
|
|
| To mislim da je precej razširjena težava. Preveč enostavno je zamenjati album. Moraš naštimati in pustiti pri miru. Ni druge kot disciplina. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambro

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03 Prispevkov: 419 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2023 09:17 Naslov sporočila: |
|
|
| BorG je napisal/a: | Pozdrav.
Prvo opravičilo tistim, ki so se zaradi mojega zapisa počutili prizadeto, kar se da razbrati iz takoj zavzetega obrabnega položaja. To sploh ni bil moj namen seveda naj vsak posluša glasbo kakor mu najbolj paše. Oglasil sem se zgolj zato, ker sem tudi sam poizkušal z "digitalno", pa je bil rezultat le to, da sem nehal uživati v glasbi. Stalno sem update-al neke aplikacije, nastavljal, delal neke play liste, sezname v bistvu sem popolnoma nehal s poslušanjem celotnih plošč od prve do zadnje pesmi tako, kot je avtor želel nam zadevo predstaviti. Stalno sem po rokah vrtel tablico ali telefon in nekaj pritiskal od poslušanja pa bore malo. Tako, da sem skoraj nehal poslušati in se zato po dolgem času zopet vključil gramofon s celotnim obredom čiščenja vsega kar se čisti in zgodilo se je ravno to, da sem zopet užival v glasbi z vsemi + in - analognega (vem da ni pravilno ampak sem skoraj štejem tudi CD-je). Zopet sem LP poslušal od začetka do konca vključno s komadi ki mi morda niso najbolj všeč ampak kot celota tam pač morajo biti. Sedaj zopet kot je nekdo napisal čistim LP-je in strastno po vseh možnih kanalih kupujem nazaj vinilke, ki sem jih ob prehodu na digitalno podarjal ali prodajal . Z veseljem obiščem kakšnega kolega in pregledam njegovo zbirko LP-jev ali CD-jev. (nikoli še nisem slišal, da bi kdo pri kom pogledal zbirko digitalnih datotek)
Seveda se pa nimam za poznavalca ali audio-fila zato se v tem forumu tudi ne oglašam saj za tukaj moraš biti res dobro podkovan, lahko pa rečem, da po 40+ letih aktivnega poslušanja glasbe in obiskovanja koncertov da sem ljubitelj le tega.
Uživajte ne glede na analogno ali digitalno.
LP |
+1 _________________ lp, Branko |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambro

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03 Prispevkov: 419 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2023 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
Poskusil preko te povezave in mi napiše da darilna koda ni veljavna.
Poskusil še direktno preko uradne strani kjer je mesec brezplačno. poslali so mi kodo za registracijo, ko pa je zahtevalo plačilo 1 EUR za test računa sem plačal vendar ni sprejelo napisalo je daje prišlo do napake.
Naj poskusi še kdo. _________________ lp, Branko |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2023 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
| BorG je napisal/a: | Pozdrav.
Prvo opravičilo tistim, ki so se zaradi mojega zapisa počutili prizadeto, kar se da razbrati iz takoj zavzetega obrabnega položaja. To sploh ni bil moj namen seveda naj vsak posluša glasbo kakor mu najbolj paše.
LP |
Kot praviš, ni absolutnih pravil o tem kaj je boljše/slabše. Važno je, da ob poslušanju glasbe uživamo.
P.S. Tudi CDji sodijo med digitalno in tudi CD vzameš s police, ga odpreš in položiš v CDP in ga prav tako kot LP poslušaš od začetka do konca. CDje še vedno kupujem. Tudi album z NASa lahko poslušaš od začetka do konca, so pa na voljo tehnološke možnosti, ki jih pri poslušanju LPjev ni. Kadar me prime (sicer bolj poredko), pa tudi sam na gramofon položim kak LP in ga poslušam. Priznam, je drugačno doživetje. _________________ "Whenever we find connoisseurship operating within science or technology we may assume it persists only because it has not been possible to replace it by a measurable grading." Michael Polanyi |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
dabiblo

Pridružen/-a: Pon Mar 2017 14:27 Prispevkov: 194 Kraj: Izlake
|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2023 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Sam priznam, da imam redko obdobje ko mi štima, da cel album poslušam od začetka do konca. Kot je Benma napisal, ni ga čez kamot in playliste za razna razpoloženja, so na voljo instantno pri digitalu, k sreči bi rekel zato, ker me ne moti če to ni enako kakovosti master DSDjev ipd. Od časov kasetarjev ter kaset sem se albumov dejansko odvadil poslušat na ta način in že takrat mi je bilo moteče, da sem nekaj poslušal vmes, kar mi ni "sedlo". Sreča je ta, da si vsak izbere sistem ter način poslušanja. LP pri meni odpade, nepraktičnost kot prvo - v mojih očeh. Razni šumi ter prasketanja so potem bombonček, ki pa meni žal to ne sede.
Kot sem bral, pri highend gramofonih (Clearaudio statement tt1 ipd.) tega kot da ni, torej vsi ki poslušajo/te prasketanja ter ostale dodatke iz vinilk na svojih LPjih, težko lahko komentirajo kakovost, če pa je dodatka šumov in ostalega polno v slisanem zvoku?
Zgolj moj vidik in primerjava raznih tehnologij. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

|
Objavljeno: Pet Jul 28, 2023 17:38 Naslov sporočila: |
|
|
| dabiblo je napisal/a: | | Kot sem bral, pri highend gramofonih (Clearaudio statement tt1 ipd.) tega kot da ni, torej vsi ki poslušajo/te prasketanja ter ostale dodatke iz vinilk na svojih LPjih, težko lahko komentirajo kakovost, če pa je dodatka šumov in ostalega polno v slisanem zvoku? |
Predvsem je odvisno od vinilke, koliko je umazana in spraskana. Verjetno vpliva tudi gramofon (statika). Jaz sem nekajkrat slišal gramofon igrati praktično brez vseh teh motenj. Doma pa sem lahko dosegel da ni bilo moteče (opazilo se je samo pri bolj tihih delih).
Britanska stara The Beatles - Abbey Road plošča povozi vse jugoslovanske in moderne nemške plošče, ki jih imam. To ploščo z veseljem gor dam in obe strani poslušam. Tudi mnogo zgodnjih digitalnih remastrov je bilo ki so bili precej slabši.
Jaz nimam čisto nič proti analognem. Ne vem samo zakaj se pretirano problematizira digitalne težave kot da je analogno na to imuno. Večino digitalnih pomanjkljivosti je bilo v tem času že zelo zmanjšanih. Očitno je sedaj največji problem da je preveč enostavno zamenjati skladbo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
 |
Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu
-> CD, Vinil, DVD, Blu-ray |
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 14, 15, 16 ... 26, 27, 28 Naslednja
|
| Stran 15 od 28 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|