| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
| delfinus je napisal/a: | | Merkur znora to vsekakor ni, z njo samo omejujemo svoj Hi-Fi sistem. |
Verjemite, v avdiofilskih "žnorah" je praktično isti "high purity oxygen-free" baker kot v Merkurjevih, samo lepše zapakiran. Kakovostno izvedeni kontakti, tako kot izbira zadostnega preseka so po mojem mnenju edini pomembni za ušesa, ostale lastnosti za oči in denarnico.
To ne pomeni, da posebni-avdiofilski niso za kupit. Tudi sam bi jih, če bi namenil za sistem npr. 20.000€, ker res bolje pašejo zraven, saj so nekateri res lepo in vrhunsko izdelani.
In kaj bi potem sploh še ostalo za počet avdiofilom, če bi se ustalili že pri prvih kablih?

Nazadnje urejal/a MAre007 Tor Jan 05, 2021 20:08; skupaj popravljeno 11 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
| @delfinus: zanimivo bi bilo slišati kako ocenjuješ zvok Antony Gallo in Harbeth zvočnikov. S tem boš pojasnil zakaj isti kabel ni pasal k prvima in drugima zvočnikoma, oz. kaj je kompenziral. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 19:37 Naslov sporočila: |
|
|
| MAre007 je napisal/a: | | delfinus je napisal/a: | | Merkur znora to vsekakor ni, z njo samo omejujemo svoj Hi-Fi sistem. |
Verjamite, v avdiofilskih "žnorah" je praktično isti baker kot v Merkurjevih, samo lepše zapakiran. Kakovostno izvedeni kontakti, tako kot izbira zadostnega preseka so edini pomembni za ušesa, ostale lastnosti za oči in denarnico.
 |
Verjetno je glavna razlika v "kakovosti" bakra neprimerno in dolgo skladiščenje kabla ali pa pri proizvodnji kablov plastifikacija povzroči oksidacijo zaradi visokih temperatur. OFC je verjetno čisti marketing.
Mimogrede, takole izgleda talilnica bakra v Rusiji:
Če bi oni kaj več denarja od tistih MIT in Transparent in podobnih kablov videli, bi bil svet lepši.
Naredijo kabel za "evro", prodajo za 10k€.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
@delfinus je dal dobro iztočnico za razmišljanje o vplivu zvočniških kablov.
Recimo, Harbeth-i dejansko polno delajo že z res poceni zvočniškimi kabli.
Torej iz katerga razloga menjava komponente, zvočnika ali ojačevalca povleče za sabo nujno menjavo zvočniških kablov? Seveda vedno za boljše, beri dražje, kable.
Je kakšen recept, kakšni tehnični podatki zvočnika in kakšni tehnični podatki ojačevalca zožijo nabor za najprimernejšimi zvočniškimi kabli?
Res je, da ima na izbor kablov vpliv že sama postavitev zvočnikov in sama akustika prostora.
Lahko bi rekli, najdražji kabel obstaja, najboljši pač ne, zato je potrebno strmeti k najprimernejšemu in pri tem relacija višja cena / boljši kabel ne sme biti merilo.
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
@benma;
Anthony Gallotu je manjkal mid bass, to me je tam tudi najbolj motilo in pa timbralnost nekaterih instrumentov (lesnost), verjetno zaradi odsotnosti ohisja. Ostalo je bilo zelo na mestu. Izjemen 3D stage zaradi twiterja, ki je seval vec kot 180 stopinj naokrog. Nizki bas super, sploh, ce si dodal se AG SA Amp na second voice coil od zvocnikov.
S Cardasom sem dobil malo bolj poln zvok na mid basu in srednjih in je blo kul, vendar je se vedno manjkal realizem na lesenih akusticnih instrumentih. Zato sem si pa zazelel klasicnih zvocnikov. Ma Harbeth svojo prednost, je zelo dober prav v tem aspektu. Cardas Golden Cross mi je mid base mal zapacal, pa tudi bas ni bil tako transparenten. Z Belkinom sem to pokompenziral, ker je najbolj nevtralen kabel kar sem jih poskusil.
Je pa v tem mojem sistemu tudi zelo pomemben interkonekt med CDjem in Ampom -> Funk Tonstudiotechnik BS-2, ki prinese iskrivnost, hitrost in energijo in je dalec najboljsi kar sem jih imel priloznost sprobat na svojem sistemu. Sploh glede na drobtino cene hudih kot so npr Nordost Valhalla, ki sem jo tudi imel priloznost testirat doma.
lp, d. _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown
Nazadnje urejal/a delfinus Tor Jan 05, 2021 21:31; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
Ni vsak baker enak baker. veliko je lahko necistoc, zavisi tudi od metode ulivanja in vlecenja. Pac odvisno od dobavitelja, metalurga, proizvajalca.
No prav posebej bi pa izpostavil metodo PCOCC (OCC) -> Pure Copper by Ohno Continuous Casting, kjer zadeve ne more naredit prav vsak proizvajalec kablov. Za to so bili pravi majstri pri Furukawi na Japonskem, ki so imeli ustrezne masine. A so proizvodnjo zaradi visokih stroskov in premalega povprasevanja ustavili v letu 2013. Vir
Japonski Oyaide je imel skoraj vse svoje kable iz tega PCOCC vir je bil Furukawa. Novi niso vec in so klasika. Ne vem, se nisem odkril, ce danes se kdo uliva in vlece bakrene drote po PCOCC metodi.
Za vec o PCOCC metodi tukaj: klik
Pa tudi tukaj je nekaj zanimivih ilustacij: klik
Korak dlje je sel pa se Acoustic Revive s PCOCC-A metodo, kjer so naredili single core zico nekoliko bolj fleksibilno. Vir tukaj, beri proti koncu na strani 1 in se nadaljuje naprej pol na stran 2: klik
lp, D _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown
Nazadnje urejal/a delfinus Tor Jan 05, 2021 21:45; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 21:34 Naslov sporočila: |
|
|
| zvocnik je napisal/a: | @delfinus je dal dobro iztočnico za razmišljanje o vplivu zvočniških kablov.
Recimo, Harbeth-i dejansko polno delajo že z res poceni zvočniškimi kabli.
Torej iz katerga razloga menjava komponente, zvočnika ali ojačevalca povleče za sabo nujno menjavo zvočniških kablov? Seveda vedno za boljše, beri dražje, kable.
Je kakšen recept, kakšni tehnični podatki zvočnika in kakšni tehnični podatki ojačevalca zožijo nabor za najprimernejšimi zvočniškimi kabli?
Res je, da ima na izbor kablov vpliv že sama postavitev zvočnikov in sama akustika prostora.
Lahko bi rekli, najdražji kabel obstaja, najboljši pač ne, zato je potrebno strmeti k najprimernejšemu in pri tem relacija višja cena / boljši kabel ne sme biti merilo.
Lp |
LP
No čeprav so "eni poznavalci" MIT opluvali ne da kabel poznali od blizu ( mimogrede je MIT ena najstarejših kabelskih produkcij sploh, kasneje se je rodil na istih DNK še Transparent ) , se MIT trudi, da ima kabel minimalni vpliv na zvočnik in ojačevalec zato ima v dražjih modelih "prilagoditve", žal so ti modeli "smrtnikom nedosegljivi"
Je pa naš audio hobi ravno zaradi "sladkih težav" tako zanimiv, ker se nam znova in znova kaj novega zgodi, ne da bi prej vedeli rezultata, ja nekaterim pa je ta težava breme in po nepotrebnem izguba časa ja no kakor komu
Iz moje prakse, se kaže, da bolj kot je "sistem zrel_nevtralen" je vpliv kablov manjši (igra vedno dobro kljub temu, da menjaš kabelsko firmo), seveda to velja v nekem istem kvalitetnem razredu.
Po mojem mnenju , če zvočnik ne igra v nekem spektru pravilno, je lahko narobe že v sistemu ali v akustiki prostora in to ni prav , da "posiljuješ" s kablom
Torej, je že nekakšno pravilo:"Daj v sistem tri različne kabel (od A do Ž vse povezave) in če na vseh igra, je sistem OK "
Evo primera "sinergije" Spectral-Avalon-Mit (ni reklama, samo primer ) _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11 Prispevkov: 2545 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
| delfinus je napisal/a: | | A so proizvodnjo zaradi visokih stroskov in premalega povprasevanja ustavili v letu 2013. Vir |
Itak, ni bilo dovolj dobička a ne. Raje dajo cenejši baker pa razliko v žep. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12 Prispevkov: 1631 Kraj: Kamnica
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 21:47 Naslov sporočila: |
|
|
Z @delfinusom imava eno skupno točko v najinih sicer različnih poteh, to so zvočniki Harbeth. Zgodba je zanimiva zato, ker pokaže kako lahko enaka komponenta v različnih sistemih zveni različno.
Ker je moj amp bolj na topli strani, z močnejšimi basi, so se Harbethi kmalu pokazali kot pretemni zvočniki. Zvočniški kabli VanDamme so se izkazali kot neke vrste loudness efekt, kar je bilo pozitivno na visokih frekvencah, vendar so hkrati še bolj povdarili bas, kar mi ni bilo všeč. Bolj nevtralni kabli Audioquest go-4 pa so zaradi svoje nevtralnosti in zaradi specifike mojega ampa, na Harbethih zveneli preveč temno. @delfinus je bil tako prijazen, da mi je na test prinesek svoje Belikne, ki pa so zveneli zelo podobno kot moji Audioquesti, se pravi pretemno. No, Harbethe sem kmalu prodal in kupil Dynaudio Contour 30, ki so precej bolj iskrivi kot Harbethi. Tam se je na istem ampu bolje obnesel kabel Audioquest go-4.
Zvočniški kabli Van Damme so se zelo dobro obnesli na mojem drugem sistemu z bolj nevtralnim ampom (Sansui) in zvočniki Dynaudio Focus 160. Majhen zvočnik je zaigral s še bolj polnim zvokom. Te kable proporočam vsem, ki se vam zdi, da v vašem sistemu pogrešate večjo prisotnost visokih tonov in basov.
Z leti sem se navadil, da komponente ocenjujem/usklajujem po barvi zvoka. Laboratorijsko nevtralen zvok mi ni bil nikoli preveč všeč. Z zvočniškimi kabli in interkonekti lahko do določene mere korigiramo moteče tonske značilnosti posameznih komponent. Opažam pa, da se moj tonski okus z leti spreminja in bi zdaj najbrž nabavil kakšno drugo komponento kot sem jo pred cca. 10 leti, ko sem se začel resneje ukvarjati s tem hobijem.
Interkonekti imajo po mojih izkušnjah na mojem sistemu še večji vpliv na zvok kot zvočniški. Tudi sam imam dobro izkušnjo s cenovno ugodnimi interkonekti firme Funk iz Berlina, in sicer z njihovim xlr kablom CS-2 in rca kablom BS-2 v2. Na mojem sistemu zveni prvi celo bolje od Audioquest Columbia, ki je precej dražji kabel. No, pred kratkim sem imel na testu srebrne xlr kable, ki so kakovost zvoka prestavili še za eno nadstropje višje...
Nazadnje urejal/a benma Tor Jan 05, 2021 21:56; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 21:56 Naslov sporočila: |
|
|
@lightbit;
Ne bi rad sel prevec v spekulacije, ker ne poznamo tocnega ozadja. Zagotovo pa je ekonomska racunica zadaj. Pri tem PCOCC metodi je baker se vedno isti le ulivanje in vlecenje je narejeno po cisto drugacni metodi, ki zahteva posebno masinerijo in metodo, ki ni poceni. Je pa res to, da je bil PCOCC baker najbolj iskan prav v audio industriji. Glede na celoto pa je audio sektor in njena kablaza pljunek v morje za ostalo proizvodnjo kablov. No potem pa imas kar imas, da nimas.
lp, d. _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 22:21 Naslov sporočila: |
|
|
| benma je napisal/a: |
Interkonekti imajo po mojih izkušnjah na mojem sistemu še večji vpliv na zvok kot zvočniški. Tudi sam imam dobro izkušnjo s cenovno ugodnimi interkonekti firme Funk iz Berlina, in sicer z njihovim xlr kablom CS-2 in rca kablom BS-2 v2. Na mojem sistemu zveni prvi celo bolje od Audioquest Columbia, ki je precej dražji kabel. No, pred kratkim sem imel na testu srebrne xlr kable, ki so kakovost zvoka prestavili še za eno nadstropje višje... |
Jap tudi pri meni je Funk Tonstudiotechnik BS-2 eden izmed najvecjih presenecenj. Majhno nemsko podjetje specializirano za pro audio in opremljanje studijev. Spoznal cist po nakljucju. Prisel prijatelj in rekel poskusi to v sistemu kaj naredi. Kabel postavim ga takoj ob bok Nordosta Valhalle in Nordost Tyr, ki so zelo dragi kabli. Sem si lastil doma en cas paralelno tudi Nordost Heimdall 2, pa je Heimdall odsel, ker je bil Funk BS-2 dalec boljsi.
Skoda, da Funk ne izdeluje tudi zvocniskih kablov, to bi bilo lahko zelo zanimivo, ampak zal Funk ne targetira Hi-Fi konzumente.
lp, d. _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Aleksander44
Pridružen/-a: Čet Avg 2020 17:55 Prispevkov: 286 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
| Kdor reklamira kable z dušilkami ali kondenzatorji spremenjene iz prevodnikov v pasivne elemente, naj gre na avforum.com in da vidimo, kolimo časa bo blefiral tam. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zweistein
Pridružen/-a: Čet Jun 2020 17:54 Prispevkov: 41 Kraj: NM
|
Objavljeno: Tor Jan 05, 2021 23:12 Naslov sporočila: |
|
|
Je kdo poskusil s čim takim
35kV, 240mm2, Z gre proti nič, polprevodna plast za oblikovanje el. polja, plašč za polno zaščito proti zunajim vplivom, pa še poceni je...zvijat ga pa res ne moreš
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|