| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
NLP
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01 Prispevkov: 1035 Kraj: Drugje
|
Objavljeno: Tor Jul 14, 2015 22:46 Naslov sporočila: |
|
|
Osebno gledano ni narobe naslov, narobe je kaj nam prodajajo in ali je res kvalitetno!
Downsampling prinese manj prostora in nekaj popačenj, če je kvaliteten primaren visokoresolucijski posnetek ter nato dober downsampling ni hudega.
Dober visokoresolucisjki format bi moral biti boljši.
Vprašanje kaj zmore vaš predvajalni sistem.
Upsampling, kar je bil svoje čase trend, pa ni v redu, to je goljufanje.
Ampak DXD format bo kakorkoli zaživel kakor se višajo naše kapacitete medijev... moje mnenje - dobro narejeno - kar kar boljše kakor 44.1/16.
| canyonn je napisal/a: | Moj namen ni bil začeti polemiko o nesmislu 24/192 ampak o realno slušni izkušnji ali kvaliteti in downsamplingu,tako da, administrator, povrni naslov teme v prvotno obliko, ali če te moti angl. napiši slovensko.
"ali kdo želi iti na dol"
u nasprotnem primeru tema dobi napačen kontekst. |
_________________ Nenad P. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2015 12:40 Naslov sporočila: |
|
|
| NLP je napisal/a: |
|
goljufija...? hmmm
To lahko sam preveriš...
Primerjaj nek star CDP (no oversampling, recimo nek Philips) z nekim modernim, ki ima DSP+upsampling.
Če poznaš D/A tehnologijo, in kaj lahko pridobiš z oversamplingom, ali DSP-jem, je popolnoma logično, zakaj je šel razvoj v to smer.Kot noč in dan.
Cilj je bil, izvleči čim več, iz 16/44 formata, v katerem je posneto večina dobre, legendarne glasbe.
Sicer pa, da ne bo dileme, 24/192 je v vseh pogledih boljše kot 16/44.
Treba je imet resolutiven sistem, ki to pokaže v nekaj sekundah.
Problem je, kje dobiti dobro glasbo, 60's,70's,80's... To, kar se danes snema je žal bolj revno...je pa hi-res.
Vse manj je dobrih bendov (gostiln)... _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Sre Jul 15, 2015 15:34 Naslov sporočila: |
|
|
In down in up je sprememba, če se up še ne pomeni da je zato lepši zvok, pomagali so si še z raznimi harmoničnimi distorzijami ipd. stvarmi.
Lahko si spreminjam v avdio editorju pa ni boljše ne up ne down.
P.S.:
legendarna, dobra stara glasba, preprosto - kupiš kopijo master tape pa si presnameš z dobrim konverterjem v visokoresolucijski format ali pa že založbe prodajajo DVD-Audio.
| jacoby je napisal/a: | | NLP je napisal/a: |
|
goljufija...? hmmm
To lahko sam preveriš...
Primerjaj nek star CDP (no oversampling, recimo nek Philips) z nekim modernim, ki ima DSP+upsampling.
Če poznaš D/A tehnologijo, in kaj lahko pridobiš z oversamplingom, ali DSP-jem, je popolnoma logično, zakaj je šel razvoj v to smer.Kot noč in dan.
Cilj je bil, izvleči čim več, iz 16/44 formata, v katerem je posneto večina dobre, legendarne glasbe.
Sicer pa, da ne bo dileme, 24/192 je v vseh pogledih boljše kot 16/44.
Treba je imet resolutiven sistem, ki to pokaže v nekaj sekundah.
Problem je, kje dobiti dobro glasbo, 60's,70's,80's... To, kar se danes snema je žal bolj revno...je pa hi-res.
Vse manj je dobrih bendov (gostiln)... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2015 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | 1995 (ali leto kasneje, sem že pozabil) Salone Internazionale Musica, Milano, Hotel Quark: Technics predstavlja potencial DVD audia (24/192). Za prikaz je poskrbel tehnični direktor v prvi osebi, sem mu pozabil ime, čeprav sem z njim malce pokramljal.
Iz jazz festivala v Berlinu predvajajo 24/192 posnetek, nato predvajajo downgrade na 24/96 in končno CD format 16/44.1.
Največji padec v kakovosti je bil prvi iz 192kHz na 96kHz!. Najvišja resolucija je nudila sočno reprodukcijo, polno mikroinformacij, ki so lebdele v zraku, prihajale in izginjale. 24/96kHz je že bilo presušeno, prazno. Prehod iz 24/96 na Cd vzorčenje ni imel nekega groznega padca, se pa je pojavil žagast prizvok, ki pa sem se mu čez minuto privadil.
Šlo je direktne posnetke v živo z malo mikrofoni in nič manipulacije posnetkov.
Kaj pa tehnike studijskega mrcvarjenja zvoka pomenijo v digitalni tehniki, kolikokrat se konvertira D/A- A/D, kako se v digitalni posnetek vnaša reverbe in druge efekte, nasnemava, dosnemava, presnemava in uparja 50 kanalov različnih mikrofonov, pa nimam pojma. Niti nočem vedeti, ker na koncu vedno nadrsa neposrednost, direktnost in s tem tudi naravnost posnetka. Vsaj za akustično glasbo.
Za ono drugo glasbo pa se ne velja sekirati, ker so studijske manipulacije del umetniškega izraza elektrificirane glasbe, se tudi anomalije izkoriščajo za efekte. Torej velja vzeti v zakup tako kot je, kot celoto. Torej nimam problemov če je v 16/44.1 ali MP3 ali HD. |
Kot je napisal @canyonn - ni fora v nesmiselnosti formatov. Zanimivo pa je, kako je internet poln dokazovanja ''predobrosti'' HD formatov, pa celo CD formata.
Pa bi nekaj drugega tu izpostavil, kar smo debatirali včeraj na pivi z @zvočnik in @nek_do.
Micromega je imela v proizvodnji CD player Aria. Ta player je poleg zanimive oblike imel še eno posebnost: trojni oversampling 44.1 vzorčenja - 132,3kHz. Nenavadno, ker se vedno uporablja parno število 2x, 4x 8x za prevzorčenje. Pri poslušanju klasične glasbe so bili godalni instrumenti neverjetno dobro predvajani. Prav nenavadno je bilo slišati take zvoke iz CD-ja.
Tega sem se spomnil, ko je tekla debata o tem, koliko se danes posluša klasična glasba. Sam se nagibam k mnenju, da jo je CD format marginariziral še bolj kot je bila. Ravno s to nesposobnostjo prikazati lepote zahtevnih akustičnih instrumentov. V isti sapi smo se 'zahtevneži' zatekli k analogni reprodukciji iz LP formata.
Najnovejša spoznanja vodijo v to, kar je postal trend: CD PCM format pretvoriti v DSD (on the fly, v letu, sproti) in nato konvertirati v analogno. Ugotavlja se, da je krivda na strani konverterja, ki je v DSD načinu bistveno bolj korekten. Tako da so eventuelne izgube pretvorbe PCM v DSD bistveno manjše od tega kar se pridobi na strani boljše D/A konverzije. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2015 14:46 Naslov sporočila: |
|
|
Trend je zato, ker poskuša glasbena industrija ponovno prodati že kupljeno. Nekoč v PCM, danes ista glasba v DSD, samo da kupiš še enkrat.
In ker je Sony vložil veliko $$$ v inferioren format, zdaj poskušajo prodati DSD kot moderen, trendovski, boljši format
Pa industriji tudi odgovarja, ker so Delta-Sigma ADC in DAC cenejši za izdelavo. _________________ My DMM will go only to 10, maybe your DMM can go to 11? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2015 17:20 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: | Trend je zato, ker poskuša glasbena industrija ponovno prodati že kupljeno. Nekoč v PCM, danes ista glasba v DSD, samo da kupiš še enkrat.
In ker je Sony vložil veliko $$$ v inferioren format, zdaj poskušajo prodati DSD kot moderen, trendovski, boljši format
Pa industriji tudi odgovarja, ker so Delta-Sigma ADC in DAC cenejši za izdelavo. |
+1
1bit ne more biti nikoli boljša definicija sinala kot 16 ali 24bit. _________________ The only way to do great work is to love what you do
Nazadnje urejal/a jacoby Pet Avg 07, 2015 12:26; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2015 17:32 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | | Sam se nagibam k mnenju, da jo je CD format marginariziral še bolj kot je bila. Ravno s to nesposobnostjo prikazati lepote zahtevnih akustičnih instrumentov. V isti sapi smo se 'zahtevneži' zatekli k analogni reprodukciji iz LP formata. |
Ker si tak zahtevnež, in skeptik PCM-CDP, ti lahko ponudim test, CDP (hot-rod) enkrat, nekje, kjer je sistem dovolj zmožen da to pokaže. Samo ne odgovarjam, če boš spustil solzico ali kakico...  _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2015 18:13 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | | ambasador je napisal/a: | | Sam se nagibam k mnenju, da jo je CD format marginariziral še bolj kot je bila. Ravno s to nesposobnostjo prikazati lepote zahtevnih akustičnih instrumentov. V isti sapi smo se 'zahtevneži' zatekli k analogni reprodukciji iz LP formata. |
Ker si tak zahtevnež, in skeptik PCM-CDP, ti lahko ponudim test, CDP (hot-rod) enkrat, nekje, kjer je sistem dovolj zmožen da to pokaže. Samo ne odgovarjam, če boš spustil solzico ali kakico...  |
Hm, doma sem imel na razpolago CD7 Audio Researcha, pa še na sejmu predlani sem ga vrtel vzporedno z gramofonom. Ne vem, kaj mi lahko ponudiš tako pretresljivega, da bi padel v 'šentiment'.
Sem takoj za take teste. Morda, če res obeta toliko, da bi @zvočnik-a pritegnilo, bi lahko naredili test na SoulSonicu z 4x800W ojačevalci v biampingu. Brisačo ti lahko pustim za spomin, hahaha _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2015 18:24 Naslov sporočila: |
|
|
| stormsonic je napisal/a: | Trend je zato, ker poskuša glasbena industrija ponovno prodati že kupljeno. Nekoč v PCM, danes ista glasba v DSD, samo da kupiš še enkrat.
Pa industriji tudi odgovarja, ker so Delta-Sigma ADC in DAC cenejši za izdelavo. |
Saj ni potrebe ponovno kupovati ploščke. Iz standardnega CD playerja povežeš na zunanji konverter, ki ima možnost 'on the fly' konverzije in predvajaš standarden compact disc, ki si ga kupil magari pred 30 leti. To je vse. _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Sre Avg 05, 2015 18:28; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2015 18:28 Naslov sporočila: |
|
|
Hm, doma sem imel na razpolago CD7 Audio Researcha, pa še na sejmu predlani sem ga vrtel vzporedno z gramofonom. Ne vem, kaj mi lahko ponudiš tako pretresljivega, da bi padel v 'šentiment'.
----------------------------------------------------------------------------------
CD7 sem imel čast testirat tudi sam, bilo je nekaj let nazaj...takrat moj CDP še ni bil dograjen do take potankosti, kot je sedaj. Se učimo...
Izkušnja?
CD7 je zvenel sicer "pošteno" in "natur", ampak preveč napihnjen, malo pofarban (morda ti je to všeč, meni ni), in preveč dvodimenzionalen. Širina in višina je bila super, celo malo preveč, globina pa revna. Največji problem pa je bila zamegljenost, če primerjam z mojim.
Tam, v zadnji vrsti pri simfonikih, se ni jasno slišalo vsak inštrument posebej, izostreno, ločeno, v zraku. Bilo je rahlo zamazano, včasih všečno, ki daje občutek "muzikaličnosti" "zlitosti" v celoto, jaz temu pravim, da je kot kugla. Tudi malo počasnejši je bil, za moj okus.
Kar se tiče testa komot, mislim pa, bi kakšni dobri klasični florstenderji pokazali še več...
Mogoče bi nas pa pinus gostil... _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Sre Avg 05, 2015 19:04 Naslov sporočila: |
|
|
@jacoby:
od CD playerjev, s katerimi sem prišel v stik, mi je bil CD7 daleč najbližji. Ne pomeni, da ga smatram kot nekaj 'uber alles', še manj kot idealnega. Vem pa, da jih ni veliko boljših od tega - morda 20, lahko 30 modelov. Zaradi tega je še vedno odličen oziroma takoj pod vrhom in lahko služi za solidno primerjavo in razpravo.
Floorstanderji, ki bi lahko tekmovali s SoulSonici po resoluciji obstajajo, Bowers 802D ali višji model, Palladium od Klipscha in potem je hitro konec če postavimo limit 15.000€ in ne vzamemo v obzir elektrostatov. Od floorstanderjev, ki so mi dosegljivi, nobeden ne more tekmovati z 'našim' dipolom. To moraš doživeti..
Lahko se sliši tudi na čem slabšem, a zakaj bi napenjali ušesa, če lahko imamo razliko na tako rekoč na pladnju in takoj. Brez veliko 'se mi zdi' - 'meni pa ne'. Plus je še ta, ker je pri roki gramofon s strain gauge glavico tipa Soundsmith, pa se naredi še ta primerjava. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2016 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj strokovnega čtiva za zaprisežene hi-rez hedoniste...in zbiratelje dolpotegov...če so zastonj seveda.
24/192 Music Downloads...and why they make no sense _________________ The only way to do great work is to love what you do |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gfxmaniac
Pridružen/-a: Ned Dec 2014 13:39 Prispevkov: 19 Kraj: Grosuplje
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2016 14:04 Naslov sporočila: |
|
|
Na acousticsounds.com najdemo tale opis kako so naredili 24bit/352kHz zapis nekega albuma: The process begins with a transfer to analog from the original 24bits/96kHz, or 88.2 kHz resolution master, using cutting edge D/A converters. The analog signal is then sent through a hi-end tube pre-amplifier and (if needed) will be EQ’d before being recorded directly in DXD using the dCS905 A/D and the dCS Vivaldi Clock. All connections used in the process are made of OCC silver cable.
Potem je skoraj isti šmorn, če se sam igram z pol cenejšimi 24bit/96kHz posnetki in menjavam lampice na preampu. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2016 15:26 Naslov sporočila: |
|
|
V AR reviji so glede na frekvenčni odziv izven audio področja ugotavljali v kateri resoluciji so datoteke.
Veliko 192/24 to sploh niso nativno, temveč so samo upsamplani CD-ji.
Tako dolpotegi postanejo dolnategi.
Pa še na elektrificirani glasbi to ugotavljati je popoln nesmisel, ker se ne sliši teh razlik. K temu dodajmo še zvočnike ki niso biser resolucije, pa je slika kompletna.
Folks, MP3 rocks.. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
NLP
|
Objavljeno: Pon Feb 15, 2016 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro razloženo.
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|