Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Oblikovanje in Hi-Fi?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 24, 2009 14:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Wilson Audio je, vsaj kar se mene tiče, nosilec enega najbolj impozantnih dizajnov v audio zgodovini. Oblikovalska estetika nima meja, mnogi je niti ne razumejo, Maxx kot tehnični presežek pa nujno potrebuje temu primerno oblikovno podlago.

ajka je napisal/a:

Evo en primer ..."WILSON AUDIO",kako "dober" oblikovalec naredi samo nekaj malih sprememb in je izdelek vsaj zame popolnoma drugačen...
S tem,da osnovne funkcije oziroma konstrukcije,ki služi namenu niso spreminjali ......

Sem sicer velik oboževalec Pininfarine (na dvorišču je parkiran že drugi avto, ki je bil zdizajniran pri tej oblikovalski hiši), pa vendarle menim, da že osnovni Maxx, brez dodanih oblikovnih posegov, postavlja visoko mejo svojevrstnega "dobrega" okusa.

Vsekakor se zvočnikov ne bi branil in so eni izmed zvočnikov na moji wish listi. Ko bom velik, seveda!

Vili
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
acoustic pref

Pridružen/-a: Sob Apr 2009 9:01
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pet Apr 24, 2009 14:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi,

Ajka če si arhitekt potem sam najbolje veš kaj pomeni dizajniranje izdelka, od začetne ideje do končne rešitve, ki se mora mnogokrat tudi prilagoditi možnosti same izvedbe.
Pri nas je ravno dizajn terjal največ energije z podizvajalci, saj nismo hoteli kompromisov glede tega kar smo si zamislili. Serija Gracioso ki je masivnega lesa (kompletno ohišje) je bila za izdelavo zelo zahtevna in po 2 letih prototipov, smo na koncu prišli do željenega izdelka.

Ker gre v bistvu za zelo male serije, je tu vse še veliko težje, saj se ve da bodo izdelki dragi in morajo biti res vrhunski.

@aljoša, kolikor vem je naš sejem konec leta, tako, da se bomo odločili, če bomo zraven.

@borisov57, zaenkrat imamo v Mariboru na sedežu podjetja 2 poslušalnici, v eni je stalna postavitev Maestoso 2.0 z Antique Sound labs Hurricane II lampaškimi mono bloki (2 x 100 W trioda ali 2 x 200W pentoda). V drugi stojijo Graciosi priključeni na Mark Levinson No.383, ali Acostic Preference Bravura integriranih ojačevalnikih (oba 2 x 150 W - delna A klasa).
Izvori so gramofoni Transrotor Iron in Sony 70ES, ter CD-ji Accuphase in Sony SCD777ES in Meridian.

Tako, da se da vse slišati iz prve roke pri nas, kjer se da tudi vključiti druge izvore lastnikov in v miru uživati v glasbi;)

Lepe praznike želim vsem,
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mtj

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 2:10
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2009 17:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

acoustic pref je napisal/a:
megane je napisal/a:
A si mislil te?

Hi, sem iz oblikovalskega tima teh 3 modelov, kaj pa je narobe z njimi?
Me zanima čisto iz stališča informacije, ker imamo do sedaj samo pozitivne odzive na dizajn, pa je dobro vedeti tudi kaj morda ni všeč manjšini.
Okoli dizajna je pač vedno tako, da vseh ne moreš zadovoljiti:-(

LP

Dolgi prazniki so bili...
Če se na hitro spomnim par serij, ki so me v zadnjem času pozitivno pretresle v oblikovalskem smislu so to: Klipsch Palladium (BMW Design center), Focal Utopia III (Pineau & Le Porcher), Infinity Prelude, Sonos Faber skoraj vse, Burmester B30 (pri zadnjih treh nisem zasledil podatkov o oblikovanju)
Pri vaših zvočnikih me moti več stvari: zunanji - nedodelana/nedorečena spodnja (pohištvena) letvica, maska, različne obdelave lesa na vogalih, ploščica, vse me bolj spominja na starinsko uro...
Srednji dve seriji mi ne gresta skozi s podstavki, spet maskami, najbolj pa me moti finiš, oprosti, ampak ne morem nehat mislit na leseno ploščo za zrezke...
Vse skupaj mi pač izgleda starinsko, težko, težko... Radi bi bili pohišvo, ampak zvočniki NISO pohištvo.
Pa Wilson mi tudi ne gre - če že prekati, potem tako, kot pri Focalu...

lp
Nazaj na vrh
acoustic pref

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 05, 2009 17:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mtj je napisal/a:
acoustic pref je napisal/a:
megane je napisal/a:
A si mislil te?

Hi, sem iz oblikovalskega tima teh 3 modelov, kaj pa je narobe z njimi?
Me zanima čisto iz stališča informacije, ker imamo do sedaj samo pozitivne odzive na dizajn, pa je dobro vedeti tudi kaj morda ni všeč manjšini.
Okoli dizajna je pač vedno tako, da vseh ne moreš zadovoljiti:-(

LP

Dolgi prazniki so bili...
Če se na hitro spomnim par serij, ki so me v zadnjem času pozitivno pretresle v oblikovalskem smislu so to: Klipsch Palladium (BMW Design center), Focal Utopia III (Pineau & Le Porcher), Infinity Prelude, Sonos Faber skoraj vse, Burmester B30 (pri zadnjih treh nisem zasledil podatkov o oblikovanju)
Pri vaših zvočnikih me moti več stvari: zunanji - nedodelana/nedorečena spodnja (pohištvena) letvica, maska, različne obdelave lesa na vogalih, ploščica, vse me bolj spominja na starinsko uro...
Srednji dve seriji mi ne gresta skozi s podstavki, spet maskami, najbolj pa me moti finiš, oprosti, ampak ne morem nehat mislit na leseno ploščo za zrezke...
Vse skupaj mi pač izgleda starinsko, težko, težko... Radi bi bili pohišvo, ampak zvočniki NISO pohištvo.
Pa Wilson mi tudi ne gre - če že prekati, potem tako, kot pri Focalu...

lp
Hi MTJ, ja vsak ima pač svojo preferenco za LEPO. Večina, ki jih je videla v živo je pač navdušena, vemo pa, da vsem ne more biti všeč vsak izdelek.
Verjetno tudi nisi čisto razumel smisla dizajna Maestoso linije, ki je res namenjena za uparjanje s starinskim pohištvom, zato je tako oblikovana (vključno z medeninastim emblemom). In drži, ta serija je v bistvu dopolnitev pohištva za take, ki imajo svoje interierje opremljene s starinskim pohištvom in zato na trgu ne najdejo ustreznega zvočnika, torej ozko namenski. Torej to je bil naš cilj s to serijo.
Ker pa je les naravni material, in ker so ohišja popolnoma lesena smo seveda tu odvisni od rasti lesa, kar je bistvo tega dizajna (srednjih dveh modelov Gracioso linije). Ne razumem kaj si mislil s podstavki in finišem, saj ne gre za furnir-tu je finiš pravi masivni les?

Lahko pa jih prideš pogledati v živo, da se prepričaš kako zadeve izgledajo v Live;) Je pa seveda jasno kot sem napisal, da vsak izdelek pač ni všeč vsakomur zato tudi je toliko različnih produktov, da si vsak najde kar mu najbolj ustreza.

Lep dan želim še naprej.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
mtj

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 2:10
Kraj: MB

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 10:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP

Na nas potošnikih pa je "naloga" da z estetskim pristopom "vklopimo" te avtorske komponente v naš življenski prostor...

Ja to o vključevanju imaš prav, vendar je na vas arhitektih naloga potrošnikom/stanovalcem pokazati, kako bodo bolje in lepše živeli in na nas dizajnerjih, da funkcionalno in estetsko oblikovane predmete, grafiko itd sploh oblikujemo, da jjih ljudje lahko umestijo v prostor/čas. Ker nismo vsi šolani za vsa področja in povprečen potrošnik ni nikoli merilo lepega. Poglej si samo stanje (ne-estetiko) enodružinskih hiš, ki so bile zgrajene v času po osamosvojitvi. Da o večstanovanjskih hišah (in blokih) ne govorim - tam pa investitorju gre samo za razliko v ceni. Kdo pa so ostali, ozaveščeni, ki gradijo lepše hiše in kopujejo lepše izdelke? Nihče se ni sam od ozavestil. Ozavestil se je, ko je v kakšni reviji videl nekaj do takrat nepojmljivega in si to zaželel.
Vsi smo bilo zadovoljni z estetiko sivih računalniških kišt, dokler Apple in Jonathan Ive ni začel uporabljati transparentnih polimerov in kasneje aluminija.
Ali pa drug primer: če bi poslušali večino, bi brali samo še rumen tisk Roberta Murdocha in gledali reality showe in instant zvezde.
In ker design je materializiranje in podoba časa (zeitgeist) obenem, oziroma gonilo časa (napredka), (in sploh ne potrošna moda) mi zgornji zvočniki ne povedo, kam spadajo.
Ne gre za to, da so enim všeč, drugim pa ne, to nima veze z dizajnom. Enim so všeč tudi replike izrezljanih baročnih stolov, pa to ne pomeni, da so estetski ali da premorejo vsaj delček nečesa več.
Funkcija, oziroma funkcionalnost je danes sama po sebi umevna, dizajn pa v bolj razvitih družbah tudi, mora pa biti zmeraj presežek in dodana vrednost.
Sem se razpisal, raje grem delat...
Nazaj na vrh
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 11:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej čestitke Acoustic preference za prijetno presenečenje, ki ste ga na Slovenskem trgu pričarali s temi zanimivimi zvočniki.

Zvočniki so zares krasni, eleganca v visokem stilu.

Če si smem dovoliti le nekaj pripomb iz tehnične plati oblikovanja. Moj predhodnik mtj je nekoliko pošimfal dizajn, jaz pa bi se oprl le na eno od njegovih pripomb. Govoril bom o srednjih dveh parih zvočnikov. Podstavek! Spodnji del podstavka ne ujame linije celotnih zvočnikov, ki so po mojem mnenju izvrstno zdizajnirani. Pri monitorjih se linija lepo razvije od zvočnika do podstavka, nato pa spodnji del podstavka nekako neelegantno sestavita dve plati. Iz stališča oblikovanja tu ne vidim razloga. Zakaj bi bila spodnja plošča podstavka večja od gaberitov zvočnika!?

Če bi si omislil dotične zvočnike, bi gotovo prosil avtorja za to spremembo. Sploh, ker so to zvočniki, ki oblikovno v svojem segmentu gotovo paradirajo večini konkurentov. Kako pa je v živo, pa bomo najverjetneje slišali tudi na kakem od prihajajočih sejmov.

Kar tako naprej, acustic_pref!

V.
Nazaj na vrh
acoustic pref

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 11:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica je napisal/a:
Najprej čestitke Acoustic preference za prijetno presenečenje, ki ste ga na Slovenskem trgu pričarali s temi zanimivimi zvočniki.

Zvočniki so zares krasni, eleganca v visokem stilu.

Če si smem dovoliti le nekaj pripomb iz tehnične plati oblikovanja. Moj predhodnik mtj je nekoliko pošimfal dizajn, jaz pa bi se oprl le na eno od njegovih pripomb. Govoril bom o srednjih dveh parih zvočnikov. Podstavek! Spodnji del podstavka ne ujame linije celotnih zvočnikov, ki so po mojem mnenju izvrstno zdizajnirani. Pri monitorjih se linija lepo razvije od zvočnika do podstavka, nato pa spodnji del podstavka nekako neelegantno sestavita dve plati. Iz stališča oblikovanja tu ne vidim razloga. Zakaj bi bila spodnja plošča podstavka večja od gaberitov zvočnika!?

Če bi si omislil dotične zvočnike, bi gotovo prosil avtorja za to spremembo. Sploh, ker so to zvočniki, ki oblikovno v svojem segmentu gotovo paradirajo večini konkurentov. Kako pa je v živo, pa bomo najverjetneje slišali tudi na kakem od prihajajočih sejmov.

Kar tako naprej, acustic_pref!

V.

Zdravo Hi-Musica,
najprej hvala za komplimente, bom kar takoj odgovoril na tvoje vprašanje o podstavkih. Problem je sama stabilnost zvočnika z manjšim podstavkom in tudi v živo smo po primerjavi prototipov ugotovili, da je večini bolj skladen zvočnik, ki je spodaj razširjen. Nekako vsem sugerira ta razširjenost na večjo težo in stabilnost spodaj, zato smo to kar obdržali.
Prilagam še sliko spodaj neširjenega prototipa.

LP.
Nazaj na vrh
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 17:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah komercialni izdelek, ki nosi napis:

Made in Slovenia

Made in Croatia

Made in Serbia

Made in Bulgaria

Made in Hungary

Made in EU

nima šans za prodajo v razvitih ekonomijah. Tam je morje avtohtonih artiklov širšega diapasona, ki jih njihov trg ne prebavi, kaj šele če so slučajno prišli iz zgoraj naštetih eksotičnih držav.

Pošteno se vprašajte ali bi kupili komponento na dolgi rok npr. glavni par zvočnikov Made in Bulgaria? Made in Slovenia pa je za zahodnjake isti šmorn kot Bulgaria, ker najprej se vprašajo Where the f... is Slovenia?! Twisted Evil
Nazaj na vrh
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 18:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ProJet je napisal/a:

Made in Slovenia

Made in Croatia

Made in Serbia

Made in Bulgaria

Made in Hungary

Made in EU

nima šans za prodajo v razvitih ekonomijah. Tam je morje avtohtonih artiklov širšega diapasona, ki jih njihov trg ne prebavi, kaj šele če so slučajno prišli iz zgoraj naštetih eksotičnih držav.

Pošteno se vprašajte ali bi kupili komponento na dolgi rok npr. glavni par zvočnikov Made in Bulgaria? Made in Slovenia pa je za zahodnjake isti šmorn kot Bulgaria, ker najprej se vprašajo Where the f... is Slovenia?! Twisted Evil

Kdor je na tekočem o tem kaj se dogaja v svetu high-end audia in pozna delo in izdelke maherjev iz zgoraj omenjenih okolij, se ne bo oziral na to. Res pa je, da trgovski velikani ala Bigbang, Mediamarkt, Saturn in kaj vem kateri še - ti pa nabavljajo robo od elektronskih gigantov (katerih pa v teh državah res ni), za širše in manj zahtevno ljudstvo.

Audiohedonist
Nazaj na vrh
acoustic pref

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 19:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ProJet je napisal/a:

Made in Slovenia

Made in Croatia

Made in Serbia

Made in Bulgaria

Made in Hungary

Made in EU

Hi ProJet,
če bi vsi tako gledali, potem se nihče ne bi loteval izvoznih poslov. Res da Slovenija ni prepoznavna po vrhunskih izdelkih v svetu, a nekaj jih je vseeno, ki sloveniji dajejo razpoznavnost, Kuzma, Akrapovič, Pipistrel, Elan itd. Torej čisto tako brez uspeha tudi nismo;)

Poleg tega pa nek izziv mora biti, da se poiskusimo izkazati v širnem svetu, nekomu bo uspelo drugemu pač ne, a tako je življenje, lepa igra in treba ga je igrati.
Nazaj na vrh
ProJet

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Veliko sreče pri prodaji zvočnikov, ki so po vsej verjetnosti cenovno v High End razredu, konkurenca je huda. Shocked

Na žalost name ne morete računat kot na potencialnega kupca, čeprav moram priznat, da mi je Gracioso linija na prvi pogled kar všeč, ker sem pri zvočnikih že naredil kljukico. Mr. Green
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 23:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

"Projet" ne razmišljaj tako !!!
Če se daš na "to" in vse svoje znanje vložiš v svoje projekte...
Ti skonstruiraj "ojačevalec"...Nekdo,ki obvlada pa naj ta ojačevalec oblikuje...(Tisti tvoj nima neke "estetske" forme)Tretji pa naj ga trži...Če potegneš "prave niti" in vložiš primerno vsoto denarja je vsaj minimalni uspeh zagotovljen...
Boš pa presenečen ,da tudi zelo dobri ne obračajo z veliki dobički sploh če delajo to iz zadovoljstva.(Če bi rad obogatel se je treba lotiti kaj drugega)...
Ko enkrat dosežeš "neko "kritično" točko slave_denarja posledično padeš v "zakone marketinga" (Plače zaposlenih,"podkupnine","reklama",zahteva trga po izdelkih,ki morda tebi niso všeč...)
Tisti manjši,srednji (tukaj so praktično vsi HI-end proizvajalci) se morajo temu podrejat...
Tisti največji,ki tržijo in proizvajajo "vse" kar diši po elektroniki pa delajo "izdelke" zgolj zato,da jih prodajo in imajo dobiček...

Tukaj se začne "agresivni marketing"...
Del tega pa je tudi oblikovanje...
Oblikovanje v "agresivnem" marketingu mora vsebovat :
~ Šokantno obliko,ki mora odstopat od standardov
~ Mora biti všeč stokovnjakom iz stroke in izven nje
~ - " - poznavalcem
~ - " - posebnežem
~ - " - ciljni publiki
~ Mora prebuditi "čustva" tistim ,ki "ponavadi" teh izdelkov ne kupujejo!

To univerzalnost je težko doseči...Zato trpi izdelek sam,ki je nekako brezdušen,prazen čeprav vrhunski estetski izdelek...

Že pred časom je po teh manirah nastal ta zvočnik :

V novejšem času pa nastal tale,ki je tudi tebi všeč :

Vendar vedi zaradi "manjšega" vpliva globalnega marketinga v teh
"marginalnih" deželah "čarovnic in vampirjev" nastajajo "čarobni" zvarki !!

KR ... Češka

Eni od "najboljših" zvočnikov sploh ANALYSIS ... GRČIJA

TRULIFE AUDIO ojačevalci "najvišjega standarda" ... GRČIJA
...
Malo iz teme...

V "davnih" časih ko je bila Evropa center sveta in ko so se "križarji" odločili širiti "vero" in "znanje"so naleteli na "približno take"
izdelke :

,ki so bili vsaj 100 let "naprej "pred Evropo !!!
ProJet

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 06, 2009 23:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja se strinjam, moj monoblok je bil bolj grd kot ne, kot nek industrijski napajalnik postavljen pokonci. Ampak logika zadaj je bila, da je pravi audiofil tisti, ki posluša in "gleda" z ušesi torej mu je izgled nepomemben. No peščica je res takih, večina pa "posluša" tudi z očmi in želijo seveda zelo privlačen izdelek, včasih malce tudi iz postavljaških razlogov. Cool

Resnica je ta, da se mora od komponente dobiti vse kar lahko nudi, zvok, izgled, tudi vonj, okus malce težje (no ne vem, če je že kdo tudi probal ... Mr. Green), kar pa je seveda popolnoma pravilno. Ko kupiš neko stvar s presežkom želiš, da te zadovolji na kompletni ravni in to se od dandanašnjih izdelkov tudi pričakuje. Skratka presežek na vseh ravneh. Very Happy
Nazaj na vrh
acoustic pref

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 12, 2009 14:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hi ProJet,
no meni se tvoji mono ampi ne zdijo grdi, na vsak način so nekaj posebnega v smislu pristopa k oblikovanju. Meni je pravzaprav zanimiv vsak pristop, ki je odraz neke originalnosti-nekaj kar drugi nimajo. Tega se je v poplavi izdelkov najteže spomniti in izvesti.
Kakšen pa je uspeh in zakaj je takšen, pa je že več vprašanj?

100% pa drži kar si napisal v drugem odstaku, tu šteje vsak detajl.
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 14, 2009 00:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lp

Ja, ko omenja ProJet "vonj"...Res je... tudi vonj je pomemben...
Pa ne mislit ,da samo pri "hrani"...
Ni jih malo ko rečejo ... ni ga lepšega vonja kot po novem avtomobilu...
Tega se zavedajo tudi "avto proizvajalci",ki delajo prave študije na to temo...

Tudi v "audiu" je podobno, ko so nekateri prav obsedeni z "vonjem" po "novem" laku na zvočnikih ali "kovinsko_tranzistorskem "vonju pri novo priklopljenem ojačevalcu !!!!
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5 ... 13, 14, 15  Naslednja
Stran 4 od 15

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu