Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ogrevanje zvočnikov/ojačevalca?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ss1234

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 23:15

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 13, 2010 17:48    Naslov sporočila: Ogrevanje zvočnikov/ojačevalca? Odgovori s citatom

No to da je treba zvočnike ulaufat da špilajo tko k morjo pa da stisneš ves potencial iz njih. Sem pa slišal da je treba zvočnike celo ogrevat. Ali je to res? Pa nekje sem prebral da je treba celo ojačevalec(komponento ali pa vgrajenga če je aktivn zvočnik) ogret. Je pisal da naj bi pred poslušanjem prižgal dal volumn na 1/3 in pustu za pol ure. Kaj od tega je res?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 13, 2010 17:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, nekateri pravijo, da je tako!Vsaj delno lahko to potrdim tudi sam.
Ne velja pa samo za audio naprave!Nekaj zelo podobnega sem opazil tudi pri LCD in plazma televizorjih.
Nazaj na vrh
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55
Kraj: Laško

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 13, 2010 17:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsaj iz mojih izkusenj to zavisi od komponente do komponente.

Npr ojacevalec Gryphon je zaspilal sele po uri ali dveh tako kot zmore in zna. Prej je sicer igral, ampak energija volumen, pa je prisla sele po tem ko je bil ogret na delovno temperaturo. Naj omenim, da ta ojacevalec dela v A klasi, torej mu je gretje domace Wink. Imam pa doma Musical Fidelity A308 integrirc in pa Musical Fidelity CDP Nuvista in sem eksperimentiral kako je s tema dvema, da ju prizges iz hladnega in poslusas ali poslusas ze ogretega. Tu pa se mi zdi, da ni take bistvene razlike. Ce so kaksne razlike so minorne.

lp, d.
Nazaj na vrh
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 13, 2010 18:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po mojih izkušnjah se ogrevanje pozna. Sicer ne vem razlik med ogrevanjem zvočnikov in komponent, ker sem ponavadi cel sistem prižgal naenkrat, in potem čakal da zaigra kot more.

Ko sem se igral z tem je bil sistem nasledji: B&W 685; Cyrus Straight Line; Logitech Squeezebox. Stvar prvo urno ni igrala, potem pa se je razživelo. Saj, poslušat se da, samo to ni bilo čisto to. Se pa to bolj in bolj pozna glede ne rang komponent. Kot grob primer.. moji računalniški zvočniki igrajo enako takoj ob vklopu, ali pa čez en dan.

Podobno kot avto v mrzlem jutru. Saj se tudi prve pol ure pelje, ampak zraven še malo požvižga, poči.. čez pol ure pa je bolje:)
ambro

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 20:03
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 14, 2010 22:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sigurno se pozna, sicer ne bi nekatere komponente v standbaju imele ogrevanja določenih vezij. Na primer Primare CD31 ima stalno pod napetostjo del vezij tako, da dela dobro takoj po vklopu.

Pa tudi jaz imam občutek da po kakšni uri zvok lepše zveni.
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Ned Mar 14, 2010 22:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambro je napisal/a:
Sigurno se pozna, sicer ne bi nekatere komponente v standbaju imele ogrevanja določenih vezij. Na primer Primare CD31 ima stalno pod napetostjo del vezij tako, da dela dobro takoj po vklopu.

Pa tudi jaz imam občutek da po kakšni uri zvok lepše zveni.

Res je - Primarejevi predvajalniki (in kot iz lastnih iskušenj vem tudi predojačevalnik) imajo v standby režimu izkolpljeno zgolj krmiljenje, analogne izhodne stopnje pa so permanentno napajane, torej ogrete. Ker imam tudi končne stopnje non-stop vklopljene, je sistem pripravljen, da kadarkoli stopi v akcijo. Vendar se bo z obdobjem neviht, to spremenilo: tedaj bodo naprave vklopljene le, ko bom v njihovem dosegu. Ziher je ziher Wink .

Audiohedonist
Nazaj na vrh
MitjaF

Pridružen/-a: Sob Okt 2009 16:56
Kraj: KRANJ

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 15:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar se tiče zvočnikov, se tudi pozna.Sam to najbolj opazim v avtu kjer visokotonci postanejo po 15min poslušanja mehkejši, manj agresivni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 000000000
sound

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:21
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 25, 2010 16:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MitjaF je napisal/a:
Kar se tiče zvočnikov, se tudi pozna.Sam to najbolj opazim v avtu kjer visokotonci postanejo po 15min poslušanja mehkejši, manj agresivni.

sploh če je mraz, ker se ferofluid strdi
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 26, 2010 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Digitalija in amplifikacija sta še kako občutljivi na ogrevanje. Vsi digitalni izvori zvoka, zunanji daci, predojačevalci/ojačevalci rabijo svoj čas da se ogrejejo na delovno temperaturo, stabilizirajo in dajo vse od sebe.

Za foro... Nuforce monobloki rabijo minimalno 6 ur da pridejo kolikor toliko k sebi in začnejo kazati znake življenja, 100% pa dajo od sebe šele po 12-24 urah. Zakaj je temu tako nimam pojma, predpostavljam da zato, ker se bolj malo grejejo in je treba pol dneva da se jih vzdigne na delovno temperaturo.

Ali recimo DacMagic, ki je po eni uri ogrevanja še vedno neposlušljiv. Najbolje če je vklopljen kar 24/7.

lp
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 26, 2010 23:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Je pa še nekaj !!!

Bolj kot je sistem "tečen", več časa potrebuje ,da je poslušljiv ...
Če vam ,ga ne uspe v cca 1h gor postavit je s sistemom nekaj narobe,da vam ne igra,oziroma vam v sistemu nekaj ni všeč ,ki vas draži ...
Lahko je tudi obratno ... Sistem,ki se ogreje je lahko premehak,volnen i preveč zaokrožen ...
Seveda pogoj je, da je sistem res uigran in ,da se redno posluša,da imate sistem v "mezincu" ...
audiofill

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 27, 2010 14:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če se sistem ne postavi gor v eni uri, po moje ni čisto nič narobe z njim. Vsaka audio naprava rabi svoj čas da se stabilizira in začne optimalno delovati. Tako kot ženske. Nekatere rabijo manj predigre, druge več. Laughing

Da bi pa zdaj za vse audio naprave od prve do zadnje veljala magična meja maksimalno ena ura, če ne je z njimi nekaj narobe, to po mojih izkušnjah ne drži. Nekatere naprave šele po več urah ogrevanja zafunkcionirajo tako da si prste poližeš, pred tem pa so živa katastrofa. Z njimi zato še ni prav nič narobe, so pač tako ustrojene.

lp
Nazaj na vrh
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 27, 2010 14:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam sem sicer bolj praktičen človek in bi rekel "klinc pa tak sistem!".Tudi ženske bi verjetno rekle "k... pa tak dedec, ki rabi 2 uri, da se mu pokonc postavi!".
In če bi tule govorili o kakem Samsungu, Sonyju in podobnih "plebejskih" firmah, bi jih raztrgali.A ko govorimo o egzotiki, je seveda cool, če se mora ogrevat 2 ali 3 ure, "ker si potem poplačan za vso čakanje"(če seveda vmes ne zaspiš...).
Zopet velja ono:imejte veselje tisti, ki ga imate, ni pa to ravno tisto, kar bi jaz od dobre komponente pričakoval!
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 27, 2010 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Ja kdaj pa potem poslušate glasbo,če je potrebno aparaturo 6h ogrevet Shocked
Če so aparature v "dnevni" uporabi,da se ne premikajo kabli bi se"moral" sistem prej postavit ... Najdlje potrebujejo tranzistorski ojačevalci v A režimu obratovanja in gramofonske odjemne doze(vpetje nosilčka) ... Imuni niso tudi zvočniki ...
Bolj kot imajo zahtevno konstrukcijo,dlje časa potrebujejo za ogrevanje ... Plazma,ribboni,elektrostai še malo več ,vendar vsekakor ne cca tretjino dneva ...
~
Resnično je potrebno "poslušat" kaj vas na začetku moti,da imate občutek slabega,nezadovoljivega zvoka,ker je res lahko v sistemu nekaj narobe oziroma ni neke sinergije v sistemu,da se vam dogajajo take zvočne spremembe še po tolikem času Exclamation Exclamation Exclamation
audiofill

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 27, 2010 15:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP

Ja kdaj pa potem poslušate glasbo,če je potrebno aparaturo 6h ogrevet Shocked

Pri meni je sistem vklopljen 24/7, razen kadar zunaj seka. Tako je ob vsakem trenutku pripravljen na uživancijo. V prostem teku žere tako malo elektrike, da to sploh ni omembe vredno.

lp
Nazaj na vrh
zvocnik

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12
Kraj: Piran

PrispevekObjavljeno: Sob Mar 27, 2010 16:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

krokar je napisal/a:
Sam sem sicer bolj praktičen človek in bi rekel "klinc pa tak sistem!".Tudi ženske bi verjetno rekle "k... pa tak dedec, ki rabi 2 uri, da se mu pokonc postavi!".
In če bi tule govorili o kakem Samsungu, Sonyju in podobnih "plebejskih" firmah, bi jih raztrgali.A ko govorimo o egzotiki, je seveda cool, če se mora ogrevat 2 ali 3 ure, "ker si potem poplačan za vso čakanje"(če seveda vmes ne zaspiš...).
Zopet velja ono:imejte veselje tisti, ki ga imate, ni pa to ravno tisto, kar bi jaz od dobre komponente pričakoval!

Torej bo prakticen clovek zadovoljen s sistemom za 1k in veliko vedel o vsem nasploh, uzivac pa bo trpel ob dragemu sistemu ne, da bi vedel zakaj.

Da se resis vseh muk kupis komponento za nekaj evrov in si glavni.

Lp
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !

FZ
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 737 410
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu