| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Običajno poslušam pri glasnosti: |
| manj kot 50 dB |
|
0% |
[ 0 ] |
| 50-60 dB |
|
0% |
[ 0 ] |
| 61-70 dB |
|
14% |
[ 2 ] |
| 71-80 dB |
|
35% |
[ 5 ] |
| 81-90 dB |
|
35% |
[ 5 ] |
| 91-100 dB |
|
14% |
[ 2 ] |
| več kot 100 dB |
|
0% |
[ 0 ] |
|
| Skupaj glasov : 14 |
|
| Avtor |
Sporočilo |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2016 16:31 Naslov sporočila: Povprečna glasnost poslušanja |
|
|
Glede na to, da si lahko danes že na praktično vsak telefon (zastonj) naložimo aplikacijo za merjenje zvočnega pritiska, me zgolj informativno zanima, "kako naglas" poslušate svoj hi-fi...
Priložena anketa.
Kakšen komentar seveda dobrodošel.
(Govora je seveda o povprečni glasnosti - peak-i izvzeti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bado.lambadowski
Pridružen/-a: Tor Maj 2012 15:47 Prispevkov: 162 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2016 17:12 Naslov sporočila: |
|
|
| Zanimivo vprašanje... Sam sem s hrupom in glasnostjo kar malo obseden in vedno "prečekiram" glasnost z aplikacijo na telefonu(ni bohvekaj)... Pretirano glasno poslušanje me zelo moti. Ne rečem, ko butne mora sunit ampak da bi konstantno nabijalo 90+ mi je moteče. Da ne omenim Ravnikarja iz predavanj akustike, da je najbolj verno poslušanje na nizkih jakostih zaradi popačenja v ušesu...😀😀😀😀kost za glodanje... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mihamusic
Pridružen/-a: Sre Feb 2015 20:17 Prispevkov: 162 Kraj: Trzin
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2016 17:21 Naslov sporočila: |
|
|
Meni se včasih zdi, da se vsak sistem "najbolj najde" na neki glasnosti,... tako kot avti - nekateri so najbolj pri 120-130, nekateri 150-160,... BMW 5 nekako kar 2000 al kaj - nisem upal dolgo,...
Maj zdajšnji sistem, se nakako najbolje znajde opazno glasneje kot prejšnji.
To opaziš, ko nisi pozoren in nastaviš glasnost, kot ti paše - potem pa vidiš, koliko bolj naglas je kot včasih.
Ali sem pa jaz vedno bolj gluh
LP : MM |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2016 19:17 Naslov sporočila: |
|
|
Redno skušam poslušat na tisti glasnosti, kot se mi zdi, da so takrat na snemanju igrali v živo. Torej na verni glasnosti. Lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2016 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
Sistemi so različni. Nekateri bolje zvenijo pri nižjih, nekateri pa pri malo višjih glasnostih, svoje pa doprinese še soba.
Da ima pa vsakdo svoja ušesa pa tako vemo.
Poleg navedenega je problem nastavitve glasnosti tudi ta, da ne vemo točno pri kateri glasnosti jo je poslušal "mojster" v studiju, ko je delal zadnjo verzijo komada, preden je bila plošča (ali komad) izdana. To namreč vpliva na pravilno tonalno razmerje, kajti poslušanje pri dugačni glasnosti zaznavamo kot premalo basov in visokih, če poslušamo pri prenizki glasnosti oz preveč tega, če poslušamo pri prveliki glasnosti glede na glasnost v studiju oz glasnot za katero je miksana.
Pogled na Fletcher-Munsonovo krivuljo razjasni marsikaj
http://www.noisebud.se/?page_id=2671
Poleg tega je določena glasba zelo kompresirana, določena pa manj - ima večjo dinamiko (prevsem klasika), tako da so najvišje glasnosti, ki nam še zvenijo OK lahko zelo različne tudi zaradi samega posnetka.
Če se pa že pogovarjamo o decibelih, pa na podlagi (mnogih) meritev lahko rečem, da včasih določeno klasiko poslušam z dinamičnimi udari malo čez 100 db, jazz pa tam do nekih 90 db. V povprečju poslušam glasbo z dinamičnimi udari kakih 10-15 db tišje.
Rock je druga zgodba - v mladih letih do "daske", sedaj pa max nekih 95 db. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
St0rMl0rD
Pridružen/-a: Ned Sep 2011 9:54 Prispevkov: 55 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2016 20:45 Naslov sporočila: |
|
|
Najraje poslušam tako, da glasnost vokala nastavim na sobno glasnost - kot če bi oseba pela pred mano. Je pa odvisno od pesmi do pesmi, seveda.
LP
-J |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23 Prispevkov: 2801 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Pet Sep 30, 2016 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
| St0rMl0rD je napisal/a: | Najraje poslušam tako, da glasnost vokala nastavim na sobno glasnost - kot če bi oseba pela pred mano. Je pa odvisno od pesmi do pesmi, seveda.
LP
-J |
Točno tako tudi jaz. Torej glasnost nastavim na naravno "glasnost" vokala, v primeru instrumentalne skladbe pa pač na nivo, kot si predstavljam, da bi se slišalo v živo. Seveda to "pravilo" ne velja v večernih urah, ko poslušam bolj potiho in ko gre za kakšno glasbo, ki me ponese in takrat "volume control" nimam več pod kontrolo!  _________________ Cenite to kar imate in stremite k boljšemu! To je moj recept za zadovoljstvo.
Audiohedonist |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 01, 2016 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Že omenjeno dejstvo, da določeni sistemi rajše igrajo glasneje kot tišje (in obratno) je zelo resnično...
Pa je kdo že uspel potegniti kakšne logične zaključke, kaj je tisti faktor (ali pa skupek njih), ki nam "določa" kako se sistem obnaša?
Zanimivo, da recimo nekateri proizvajalci priporočajo poslušanje pri določenih glasnostih - na pamet mi pade npr. Harbeth, kjer pravijo, da je idealna glasnost poslušanja njihovih zvočnikov med 85 in 95 dB... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
St0rMl0rD
Pridružen/-a: Ned Sep 2011 9:54 Prispevkov: 55 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sob Okt 01, 2016 11:57 Naslov sporočila: |
|
|
| gwb je napisal/a: | Že omenjeno dejstvo, da določeni sistemi rajše igrajo glasneje kot tišje (in obratno) je zelo resnično...
Pa je kdo že uspel potegniti kakšne logične zaključke, kaj je tisti faktor (ali pa skupek njih), ki nam "določa" kako se sistem obnaša?
Zanimivo, da recimo nekateri proizvajalci priporočajo poslušanje pri določenih glasnostih - na pamet mi pade npr. Harbeth, kjer pravijo, da je idealna glasnost poslušanja njihovih zvočnikov med 85 in 95 dB... |
To je najverjetneje zato, ker imajo tisti zvočniki idealni response v tem razponu glasnosti.
LP
-J |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6257 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
Gumb za glasnost mi je kot tisti na radiju ko lovim postajo. Ravno tako porabim začetne sekunde posnetka da ulovim pravo glasnost, ki se spreminja v odvisnosti od posnetka.
Najmanj obrnem gumb na posnetkih ki so studijski mix, brez neke dinamike. To poslušam tišje, ker mi ni všeč monoton pritisk na ušesa.
Zelo dinamične posnetke pa mi je užitek poslušati tako, da v špicah prebija zvočni zid - srednja glasnost pa je dokaj nizka. Dinamični posnetki posesajo 300W ojačevalec in nimaš občutka da je glasno. Se pa občutek realizma zelo poveča. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 09:52 Naslov sporočila: |
|
|
| gwb je napisal/a: |
Zal moram demantirat to. Imam Harbeth SHL5+, in v primerjavi z nekaterimi prejsnjimi je njihova odlika prav ta, da jih lahko poslusam tudi na zelo potiho in detajli niso prav nic zablurani. Glasnost v rangu 40dB +. Pleasure control torej zelo nizko. Vecinoma pa poslusam v obmocju med 60-70dB.
lp, d. _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 628 Kraj: Bronks
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 11:03 Naslov sporočila: |
|
|
Saj Harbeth je že od začetka ( še pod ustanoviteljem H.D. Harwood-om ) lepo špilal na tiho. _________________ Canta e Cammina |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Aaaaa ni ena od vrlin HI-END zvočnika (nema veze veliki ali mali) ravno, dober dinamičen odziv, transparenca na vseh glasnostih, ne neko "šepetanje" +,- 1,5db  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
Audiomarka
Pridružen/-a: Sob Jan 2012 14:47 Prispevkov: 724 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 15:50 Naslov sporočila: |
|
|
| delfinus je napisal/a: | | gwb je napisal/a: |
Zal moram demantirat to. Imam Harbeth SHL5+, in v primerjavi z nekaterimi prejsnjimi je njihova odlika prav ta, da jih lahko poslusam tudi na zelo potiho in detajli niso prav nic zablurani. Glasnost v rangu 40dB +. Pleasure control torej zelo nizko. Vecinoma pa poslusam v obmocju med 60-70dB.
lp, d. |
Pozdravljen,
Kako se pa kaj obnesejo harbeth v stanovanju? Jih je treba imet dalec od sten? Kaki so kaj v primerjavi s cantoni? Imajo kaj dinamike? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Ned Okt 02, 2016 17:53 Naslov sporočila: |
|
|
Hoj,
nimam nobenih problemov s postavitvijo. Postavil sem jih bolj kot ne na mesto prejsnjih in jih od takrat nisem vec premikal. Pomembno pri Harbethih je visina. Torej da imas visokotonec v visini svojih uses. Glede glasbene prezentacije pa tudi najbolje do sedaj. Harbethi tudi naj ne bi bili posebej obcutljii na izbiro kablov in ojacevalca. Ampak tu ne morem komentirat, ker uporabljam to kar sem imel ze prej in je na solidnem nivoju. Po pricevanjih na Harbeth uradnem forumu pa zvocniki ljubijo integrirce, ampak tudi to ni pravilo. Lastnik in konstruktor Alan Shaw priporoca integrirce z 2x100W. S kabli, podstavki in ostalo bizuterijo pa ne komplicira in je glede tega zelo pragmaticen in ponavadi tudi odklonilen do nekih hi-end dodatkov. Najpogosteje pa zasledim, da ga lastniki radi kombinirajo s Quad elektroniko.
Tukaj lahko vidis kako jih lastniki kombinirajo in kako postavljajo.
V glavnem zelo nekomplicirani zvoniki, ki dajejo glasbo in ne zvok. Je pa tako, da imajo po pricevanjih zelo podoben karakter in temu primerne modele, ki te lahko popeljejo po vseh dimenzijah sob od najmanjsih P3ESR za najmanjse sobe, preko C7ES3, M30.1, SHL5+ do najvecjih M40.2. Sam sem dosedaj najbolj zadovoljen, saj sem v prvih treh mesecih kupil vec glasbe kot pa prej v 5 letih, ko sem imel AG zvocnike.
Sorry za off topic in tu zakljucim.
lp, d. _________________ If it sound good and it feel good, then it's musical - James Brown |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|