Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Osebne izkušnje z lampami.

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tomasg

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 15:00
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 14:01    Naslov sporočila: Osebne izkušnje z lampami. Odgovori s citatom

Dolgo časa sem kolebal ali naj si drznem začeti tole temo ali ne. Se bojim, da me boste raztrgali na koščke Smile Tale tema se veže na "Katere lampe za moj ojačevalec?" Tukaj vas je kar nekaj stručkotov (kapo dol) toda tale tema naj bi temeljila na subjektivnih izkušnjah, ne pa na objektivnih (torej meritvah) o katerih jaz nimam pojma.
Vzemite torej tole kot mnenje končnega uporabnika, (trgovci pa kupca) ki mu je vseeno za tehnično ozadje, preprosto se najraje vsede pred svoj sistem in posluša, z čim manj razmišljanja o HiFi-ju.

Moj sistem lahko vidite v galeriji, ojačevalec je star skoraj 10 let (MK2 verzija) isto zvočniki, CD pa 5 (prej sem imel Arcam Alfo 9).....tako , da ga dobro poznam.

Lampe so E88CC/6922 ostale oznake zanje poznate bolje od mene.

Sovtek 6922 - te so prišle z novim ojačevalcem in so trajale zelo dolgo.

Electro Harmonics 6922 Gold Pin - te so prišle z CD-jem, kmalu po nakupu le tega so lampice v ojačevalcu dale svoje in tu so se začele moje izkušnje z tube rollingom!

Spodaj nevedena mnenja o lampah so bila pridobljena z raznimi menjavami lamp kot tudi z raznimi kombinacijami med njimi:

Tesla 6922 NOS (ne Gold pin) - med vsemi lampami najbolj detaljen zvok, timber inštrumentov res realističen (kot bivši lastnik ojačevalca z 300B lampami, me je ta še najbolj spominja na njih), "šumniki" med vsemi lampami (ki sem jih jaz probal) najbolj naravni mehki, če ta lampa ne omili sikanja, potem ne vem katera ga, bas hiter, definiran, dober PRAT.
Slabe strani so popolnoma 2D zvočna slika, vokali v ozadju, zvok na splošno temem in zaprt, bas je sicer ritmičen vendar brez ta prave teže.

Electro Harmonics 6922 Gold pin - Pravi lampaški zvok, srednji toni res lepi, lep vokal, še posebej ženski, visoki toni mehki, "šumniki" za piko bolj v ospredju kot pri NOS Tesli, timber inštrumentov realističen, bas globok, nisem sicer imel kakšnih Mullard lamp ampak bi sklepal, da bi to moral biti nekoliko soroden zvok.
Slabe strani, relativno 2D zvočna slika, bas mehek, počasen, brez ritma, na splošno zvok temen in zaprt. Primerna lampa za easy listening, vokale, akustične inštrumente, tko zvečer ob pijači in z toplimi copati gor. Res slaba lampa za hiter rock ali elektroniko (ja nekateri tudi to poslušamo). Norah Jones cveti, daš gor Prodigy...porazno.

JJ 6922 Gold pin (nova proizvodnja ne NOS Tesla) - Nasprotje EH, hitrost, ritem, bas globok definiran, 3D zvočna slika, visoki toni čisti in realni, pravi PRAT.
Slabe strani, najslabši srednji toni, najmanj detajlov, najslabši vokal, akustični inštrumenti ne zvenijo harmonično bogato, tudi tu zvok nekoliko temen (ne lih črn ampk rjav Smile).
Daš gor kaj ritmičnega in plešeš, skačeš, lampa primerana, če hočeš prijatejem pokazati koliko basov ima sistem, res kul za elektroniko, techno, za ritmično glasbo, prava PRAT lampa itd. Toda kaj kmalu začneš pogrešati tisti drugi zvok...

Gold Lion (ali Genalex nova proizvodnja) - Najbolj audiofilska lampa, ki sem jo probal, če pride izkušen audiofil na poslušanje, je najbolje imeti notri tole lampo Smile Lepi bogati srednji toni, inštrumenti realistični, res kot da bi igrali pred tabo, 3D zvočna slika, visoki toni čisti, bas globok s težo zvok odprt, lepi vokali. Slabe strani, bas ne preveč definiran, ritem (tempo) tako-tako, najbrž tudi zvokovno ala Mullard, bogati srednji toni vendar vsaj malo bolj poudarka na nizkih in visokih kot pa pri EH, ritem, tempo, šuš, PRAT ali kaj vem kako se temu reče pa manjka, enostavno pri ritmični glasbi noga ne dela tap-tap po telh Smile Do sedaj najboljša lampa za moj DIGIT CD, če bi bila le nekoliko hitrejša.

Tesla NOS Gold pin (kao malo bolj nobel varjanta "navadne") - In res soroden zvok z navadno Teslo ter z JJ, vendar 3D zvok, detalji, harmonično bogat zvok, bas, o ja, teža, hitrost, definicija, vokali, super PRAT. Po mojem mnenju najboljša lampa za moj Classic One, predvsem zaradi ritma, hitrosti in basa. Slabše lasnosti, malo bolj zaprt zvok, malo temnejši, sicer je vse tukaj, a kot da bi bila ena res tanka zavesica pred zvočniki.

Kombinacja Tesla NOS Gold pin (ojačevalec) + Gold Lion (CD)- skoraj popolna kombinacija, za moj okus in sistem, vendar "preveč" basa, hitrost, ki manjka Gold Lion-u Tesla ne "nadomesti" v celoti, ritem se malo izgubi (sem probal tudi zrcalno kombinacjo, ampak je malo slabša), vse ostalo pa tako, da bi se dalo s tem še dolgo živeti in uživati.

Sedaj imam Teslo NOS z Gold pini v ojač. in "navadno" Teslo v CD-ju, Ni najboj audiofilska kombinacija, marsikomu bi bil zvok pretemen, zvočna slika je ok vendar je lahko še boljša. Je pa zvok eden tistih ob katerih pozabiš na HiFi in uživaš v glasbi, vsaj nekaj časa Very Happy

Ker je HiFi kot sex in je treba eksperimentirati, sem seveda "upiknil" (res krasen izraz) nove lampe in sicer Ruske 6N23P-EV /6H23P-EB NOS, morale bi priti danes ali jutri....nekako se mi zdi, da bi mojemu sistemu lahko bolj ugajajle neutralne lampe, torej ne ala Mullard, Amperex, bolj kaj ala Siemens, Telefunken. Ker sem prebral, da naj bi bile te Ruskinje v tej smeri jih bom isprobal Smile

Ma kaj ni lep ta naš hobi, počutim se kot otrok, ki čaka na novo igračo... Very Happy ?

To so seveda absolutno moji osebni vtisi, moje popolnoma subjektivno mnenje, kot pri vseh recenzijah, je treba uporabljati sočne besede, govoriti v presežkih. Razlike so seveda audiofilsko majhne, seveda veljajo tale mnenja za moj sistem, me pa zanima, če kdo se kdo strinja s nekaterimi karakteristikami lamp, ki sem jih opisal...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 14:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo ,da nekdo posluša in vidim, da tudi sliši razlike, ne pa, da samo bere grafe (seveda je tudi to potrebno, da ne kdo meša zadeve in postavi na mesto 88 ke - 83ko in podobno). Na koncu vidim ,da greš v pravo smer.. Boš "videl",kaj zmore tvoja nova pridobitev (jih je več letnikov, najboljše so tiste prve do 70leta) Zame blizu ali pa celo "sečejo" astronomske Telefunken - seveda v nevtralnem top amp sistemu, ne v "kitajskih"in podobnih stvaritvah... lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 030-353370
tomasg

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 14:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pinus je napisal/a:
Lepo ,da nekdo posluša in vidim, da tudi sliši razlike, ne pa, da samo bere grafe (seveda je tudi to potrebno, da ne kdo meša zadeve in postavi na mesto 88 ke - 83ko in podobno). Na koncu vidim ,da greš v pravo smer.. Boš "videl",kaj zmore tvoja nova pridobitev (jih je več letnikov, najboljše so tiste prve do 70leta) Zame blizu ali pa celo "sečejo" astronomske Telefunken - seveda v nevtralnem top amp sistemu, ne v "kitajskih"in podobnih stvaritvah... lp

Hvala za komentar, lampe, ki sem jih naročil naj bi bile iz tovarne Voskhod:

http://www.ebay.com/itm/4x-6N1P-EV-6DJ8-ECC88-6922-VOSKHOD-ROCKET-tubes-NOS-/300894498276?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item460eb5ade4

menda pa obstajajo bolj nobel iz tovarne reflektor:

http://www.ebay.com/itm/2PCS-6N23P-EV-E88CC-6922-6DJ8-NOS-NIB-REFLECTOR-MILITARY-SILVER-GRID-/141103661251?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item20da6f00c3

če mi bodo ugajale, piknem potem magari tiste druge.

Kaj izkušenj z cryo lampami?

To zgleda ok, cena pa ni ravno primerna za "eksperimentiranje":

http://www.watfordvalves.com/product_detail.asp?id=3420
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bojc08

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 16:56
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 17:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Probaj še preiskusit PHILIPS JAN 6922.
Ne bo ti žal.
Boljša je od Tesla in EH.
Po slušnem testu seveda.

lp
Bojc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 17:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za probo imam dom Brimar ecc88, Valvo ecc88 potem,ko sem jih zamenjal z
E188cc , 1 par Siemens, 1 par Valvo in 1 par Amperex. Kvalitativni preskok iz. ecc88 na e188cc je kar velik. Potem so pa tu še manjše razlike med proizvajalci. Govorim pa seveda o NOS in letnikih pred 1970.
Live and let live.
Nazaj na vrh
tomasg

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 19:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bojc08 je napisal/a:
Probaj še preiskusit PHILIPS JAN 6922.
Ne bo ti žal.
Boljša je od Tesla in EH.
Po slušnem testu seveda.

lp
Bojc

To sem tudi imel nekako v mislih ja...to bo tole?:

http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Other_brands_OEM_Tubes_Preamp_doubletriodes/6922_JAN_Philips_USA_NOS_E88CC_CCa_7308_upgrades_ECC88_6DJ8_606

pri njih sem kupil kar nekaj lamp, pravzaprav vse, tako da imam tudi že nekaj popusta Smile, nobenih problemov z njimi.

Hvala za nasvet!
Nazaj na vrh
tomasg

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 20:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Za probo imam dom Brimar ecc88, Valvo ecc88 potem,ko sem jih zamenjal z
E188cc , 1 par Siemens, 1 par Valvo in 1 par Amperex. Kvalitativni preskok iz. ecc88 na e188cc je kar velik. Potem so pa tu še manjše razlike med proizvajalci. Govorim pa seveda o NOS in letnikih pred 1970.

Res lepa hvala za nasvet in ponudbo, morda če pridem kaj proti Mariboru pošljem prej zs in se zmenimo. O Valvo sem že bral, Brimar mi je dokaj neznan. Tudi sam sem razimšljal v smeri Siemensa, tukaj imam popust ker sem pri njih kupil že veliko lamp:

http://www.tubeampdoctor.com/en/shop_Other_brands_OEM_Tubes_Preamp_doubletriodes/E188CC_7308_Duo_Triode_NOS_frame_grid_tube_with_gold_pins_3812

Sem pa prej hotel probati 6N23P-EV / 6H23P-EB, se res poceni in bi jih bilo škoda spregledati.
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izogibaj se Siemensa če nisi siguren, da je resnično izdelan pred 1969.
Bolje kot tubeampdoctor, je BTB. Wink

Malo branja in slik, da dobiš občutek , katera lampa je prava in katera ne, kako so označene...
https://www.tubeworld.com/6922.htm

http://www.audiotubes.com/6dj8.htm

http://www.upscaleaudio.com/telefunken-e88cc/

http://www.upscaleaudio.com/VacuumTubes/
Live and let live.
Nazaj na vrh
tomasg

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:
Izogibaj se Siemensa če nisi siguren, da je resnično izdelan pred 1969.
Bolje kot tubeampdoctor, je BTB. Wink

Malo branja in slik, da dobiš občutek , katera lampa je prava in katera ne, kako so označene...
https://www.tubeworld.com/6922.htm

http://www.audiotubes.com/6dj8.htm

http://www.upscaleaudio.com/telefunken-e88cc/

http://www.upscaleaudio.com/VacuumTubes/

BTB je tole, ne?:
http://www.btb-elektronik.de/de/vorstufen_roehren.html

Sem videl na ebay-u kar nekaj Siemens lamp, tudi cenejših, od tistih na TAD, z njimi sem do sedaj imel pozitivne izkušnje, linke bom pa vsekako preštudiral, znanja ni nikoli preveč, da mi ne uvalijo nekaj za kar nisem plačal, hvala.

Tomas
Nazaj na vrh
tomasg

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 21:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aja, seveda če koga zanima lahko tudi jaz posodim na probo, najbrž bi bile edine zanimive Gold Lion....

lp
Tomas
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 14, 2013 21:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To sem še pozabil.
http://www.tube-classics.de/TC/Tubes/SieTel%20E88CC/E88CC.htm
Pa treba se je nauciti značilnosti, zgradbo in označbe posameznih lamp v posameznih obdobjih.
Live and let live.
Nazaj na vrh
tomasg

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 15, 2013 08:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na mail sem dobil obvestilo o zasebnem sporočilu, tukaj mi pa ne pokažen nobenega novega sporočila?

Tomas
Nazaj na vrh
Boset

Pridružen/-a: Ned Apr 2010 22:23
Kraj: Šmarje pri Jelšah

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 24, 2013 15:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živjo, bom kr tule uprašal, ko vidim, da vam je fejst jasn.
zamenjat nameravam kitajske lampe na hibridnem digi tube ojačevalcu:
(Dynavox VR307) Kolikor, vem je to signalna lampa; 6N1-J

katera bi bila nadomestna?
gledal sem nekaj v smeri:

6N1P, 6N1P-EV, 6N1P-VI, 6n23.... nekaj v tem smislu, ampak oznak je veliko

Kaj pravite na: 6N1P-EV VOSKHOD ?

hvala
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu