Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Jakost signala iz gramofona

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 18:00    Naslov sporočila: Jakost signala iz gramofona Odgovori s citatom

Se vnaprej opravičujem za zelo laično vprašanje: Ali je normalno, da je potrebno ob poslušanju gramofona, ojačevalec poslušati precej bolj na glas kot npr. ob poslušanju CDP-ja ali tunerja?

Moja konfiguracija: Ortofon OMB10, Pro-ject Phonobox SE II (pravilno nastavljen glede na glavo). Gramofon sem direktno priključil še na en ojačevalnik in je tudi bilo treba tudi na njem glasnost precej pojačati.

Ali velja OMB10 za bolj tiho glavo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
oilpower

Pridružen/-a: Sob Sep 2012 2:13
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, to je normalno, zato so pa nekateri zgolj že samo zaradi tega prepričani, da je zvok s CDja boljši in kvalitetnejši.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 18:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Izhodna napetost (signala) tvoje glave je 4mV, ponavadi pa imajo gramofonske MM glave vrednosti okoli 5mV.

MC glave so druga zgodba.

Zaradi 25 % nižje izhodne napetosti, moraš (pred)ojačevalec bolj priviti.
fuego

Pridružen/-a: Sre Sep 2009 15:19
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 18:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko je glava z slabšim outputom, preslab preamp.... tudi sam sem moral vedno pojačati volumen, ko sem priklopil gramofon. Tudi remastered CD-ji imajo večji loudness kot originalne izdaje.
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 18:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno si mislil, da je potrebno gumb za glasnost več odvrniti, ali da pri istem odklonu gumba gramofon igra bolj potiho. Nikakor to ni pravilo. Vse je odvisno od izhodne napetosti odjemne doze, phono pred ojačevalnika in ojačevalnika. Če to ni med seboj dobro usklajeno, oz. če imaš slabi pred ojačevalnik ki ni usklajen z odjemno dozo in ojačevalnikom, vmes so še kabli
potem se lahko to dogaja kar imaš ti. Morebiti še ni vse uigrano, lahko pa je kje drugje kakšna napaka. Preveri ali je vse med sabo točno povezano, predvsem odjemna doza in kabelčki na ročki. Vedno je desni kanal rdeč-zelen, levi pa belo-modri. Možno je da moraš bolj odvrniti gumb, nič zato, pomembno je, da šum ostaja na istem nivoju.Poizkusi malo primerjati vinil in CD.
lp
Nazaj na vrh
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 19:42    Naslov sporočila: Re: Jakost signala iz gramofona Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
Ali je normalno, da je potrebno ob poslušanju gramofona, ojačevalec poslušati precej bolj na glas kot npr. ob poslušanju CDP-ja

ne, ni normalno...
benma

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 25, 2014 22:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Videti je, da nista usklajena Pro-ject phono preamp in moj ECI5mk2. Ko sem namreč gramofon in isti phono preamp priključil na moj rezervni amp, sta na le-tem tuner in gramofon igrala enako glasno.

Kaj bi lahko šlo navzkriž med Pro-jectom in ECIjem?
Nazaj na vrh
GoldProf

Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 26, 2014 10:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tvoj ojačevalnik si zasluži malo boljšo kombinacijo kot je Ortofon 10 in Project phono. Če se ne motim, ECI 5 ima primarno balansirane vhode, česar pa tvoj phono nima. Pozanimaj se pri prodajalcu, kjer si kupil ojačevalnik, kateri phono ti oni priporočajo.
Lp
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 26, 2014 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne glede na različni klasi phono preampa in ECIja, me zanima kaj opredeljuje kompatibilnost.

Phono preamp ima output: 300mV/1kHz at 0,3mV/1kHz (MC input)
V ECI-jevem navodilu za uporabo je podatek samo za balansirane vhode:
Input impedance (Balanced input)................................... 47 kOhm Maximum input level .................................................... 10 Vrms

Kolikor vem gramofoni nimajo balansiranih izhodov (vsaj večina).

Moj rezervni amp (Sansui AU-X 911dg), na katerem gramofon igra enako glasno kot naprave na ostalih vhodih (tuner, CD) ima v dokumentaciji navedeno: phono (MM): 2,5 mV/47kOhms

Sicer pa mi je začel nagajati tudi gramofon (občasno neenakomerno vrtenje) in videti je, da je napočil čas za prenovo tega segmenta moje konfiguracije.
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 26, 2014 12:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se opravičujem za pomoto pri navajanju podatkov za output phono preampa. Pravilno je:
300mV/1kHz at 3mV/1kHz (MM input),
ker imam MM glavo.
Nazaj na vrh
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 26, 2014 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tvoj phono preamp ima z 300mV izhoda preprosto premalo izhoda, CD ga ima npr cca 2 V kar je skoraj 7x toliko, , standardno imajo balansirani vhodi 775mV ali celo 1,5V na vhodu za normalni nivo, oz kot je tvoj edini podatek max 10V..... 0,3 je torej zelo malo, zato je potrebno toliko dvigniti jakost

Sansui je na vhodih standardno nekje 400-500 mV za linijske vhode, tam je to zato 300 mV skoraj normalno, ampak bi ti moral vsaj CD biti precej glasen proti temu, če pa greš direkt na phono pa bo tako najbolje ker je tu nekje..

za ECI zunanji phono na lampe ki imajo ponavadi višje izhode, tudi do 10V pa ne bo problema
Nazaj na vrh
benma

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 26, 2014 14:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sansui ima ostale vhode na 150mV. Na enega od teh vhodov sem priključil phono preamp in je bila glasnost ok.

Nimam pa podatka koliko mV potrebuje ECI na nebalansiranih RCA vhodih. Očitno hoče več od 300mV.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu