Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Razlika med ojačevalcem na čip in ojačevalcem AB klase?

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
jernejx

Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sob Apr 21, 2012 14:52    Naslov sporočila: Razlika med ojačevalcem na čip in ojačevalcem AB klase? Odgovori s citatom

Zanima me vaše mnenje glede kvalitetnih doma narejenih ojačevalcev na čip z močnimi napajalniki in ojačevalci AB klase?

Jernej
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 22, 2012 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Obstajajo dobri in malo manj dobri ojačevalci. Slabih danes (za razliko od nekoč) praktično ni več. V obeh kategorijah se nahajajo vse tehnike (lampe, mosfet, solid state, A, AB, D, single ended, pushpull) izdelave.

Vsaka tehnika je nekoliko karakterizirana (žigosana) v zvoku, oziroma ima svoje značilnosti. Po mojem prepričanju je napačno izbirati po tem kriteriju.

Jeff Rowland integrirc Concentra je narejen s čipi in je velikan med ojačevalci. Identične čipe uporablja System Fidelity v modelu SA300. Ga imam doma (kot rezervni čoln na ladji) in ga moram pohvaliti. Ne nazadnje sem si ga izbral zaradi 'zdravega' zvoka in je v tej vlogi zamenjal NAD 3020B, ki je moral od hiše !

Kakšno leto po tej menjavi, sem si NAD-a sposodil, da preverim mojo odločitev: še bolj se mi je potrdila superiornost System Fidelity-a.
Naj še malo pojasnim: ko primerjaš SA300 slišiš kako NAD ne kontrolira membran, ne definira kot bi moral in ima manjši realizem zaradi tega.
Tudi mojega Krell-a 'ugrizne' v več parametrih. V končni fazi proti njemu zgubi, ker ima predojačevalni del Krella več teksture, manj zrnatosti in je zato sposoben prikazati barve posameznih instrumentov v orkestru!

Izdelal sem kar nekaj ojačevalcev na lampa (singe ended, pushpull, A, AB), na tranzistorje (mosfet, bipolarci, AB). Če bi ga šel danes delat, bi šel na čipe !

En napotek: predojačevalni del (tisto kar je pred čipom) mora biti na nivoju, če ne , pa-pa ves trud.
Če želiš 'prebrisano' zaobiti problem s pasivnim predojačevalcem, si se že v štartu nasankal.. (sem popravil zadnjo besedo zaradi ljubega miru..)

Nazadnje urejal/a ambasador Sre Jul 18, 2012 08:34; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
honza

Pridružen/-a: Čet Feb 2009 10:45
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima, kako bi šla skupaj preamp na elektronke in amp(končna)na TRIPATH čip(TA 2022)?!
Ima kdo to kombinacijo?
Hvala za odgovor!
Nazaj na vrh
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 17, 2012 18:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kje je sedaj drago67, da bi pokomentiral črke zajeb...?

Mislim no, a sedaj pa na forumu veljajo dvojna merila? Laughing
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 18, 2012 07:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

honza je napisal/a:
Mene pa zanima, kako bi šla skupaj preamp na elektronke in amp(končna)na TRIPATH čip(TA 2022)?!
Ima kdo to kombinacijo?
Hvala za odgovor!
Doma mi leži LM1837 in sem o tej kombinaciji posledično veliko razmišljal in malo raziskoval.
Lampa deluje kot "mehčalec" zvoka, zato bi v principu delovalo dobro.
Za solidno platformo vsekakor, predimenzioniran napajalni del izveden z audiofilskimi elektroliti in MKPji in srebrno ožičenje do vseh izhodov. Strošek ni velik, par EU, linearnost in drive pa sta zelo drugačna od izvedbe z navadno žico in kondiji iz elektroštacune.

Enako, kar se tiče izvedbe, velja za predojačevalec na lampe.
Na koncu.
Večina lamp nima linearnega odziva v celotnem spektru-pri različnih jakostih, ker so grajene zelo različno, sonično primerno ampu poiščeš, ko zadeva enkrat deluje-najbolje si je kaj sposodit od koga, ali pa v ta namen naredit zbirko različnih lamp iste in podobne vrednosti in ne iti v smer, da bi uporabljal najpogostejše lampe na trgu, ECC82,83,88, ker so drage in nič boljše od večine ostalih ECC lamp.
Sam uporabljam za pre razne NOS PCC, tunerske, Philips, Telefunken, Mullard, lampe ostalih proizvajalcev iz domače zbirke niso slabe, vseeno pa ima omenjena trojica nekaj česar druge nimajo..

Daš jo not in uživaš v poslušanju, saj napram večini ostalih lamp nimajo ničesar v zvoku preveč ali premalo in linearni odziv imajo odličen.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 06:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni se vidi, da je bolj tranzistor 'trdilec' zvoka, kot pa lampa 'mehčalec'.

Eden klasičnih prijemov je kombinirati predojačevalec na lampe in tranzistor kot močnostna stopnja. Zvok je manj 'štempljan' (mater, slovenščina - žigosan je več prav..)

Lampa je krasen napetostni ojačevalec, tranzistor pa tokovni.
Toda pozor: napajanje je ravno tako pomembno kot ostali del ojačevalca ali predojačevalca. Imaš lahko tudi lampaško napajanje in lampaško ojačanje.
honza

Pridružen/-a: Čet Feb 2009 10:45
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 19, 2012 08:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Meni se vidi, da je bolj tranzistor 'trdilec' zvoka, kot pa lampa 'mehčalec'.

Eden klasičnih prijemov je kombinirati predojačevalec na lampe in tranzistor kot močnostna stopnja. Zvok je manj 'štempljan' (mater, slovenščina - žigosan je več prav..)

Lampa je krasen napetostni ojačevalec, tranzistor pa tokovni.
Toda pozor: napajanje je ravno tako pomembno kot ostali del ojačevalca ali predojačevalca. Imaš lahko tudi lampaško napajanje in lampaško ojačanje.

Ambasador,mogoče si spregledal moje vprašanje tri poste višje:

Hvala!
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 20, 2012 10:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@honza, saj sem pisal v slovenščini..

To je odgovor točno na tvoj post. Če boš to naredil, boš uporabil enega klasičnih prijemov, ki se v praksi dobro obnese. Ne moreš zgrešiti, če tudi nisi sprobal točno te kombinacije (Tripath-lampe).

Lampaški predojačevalec naj ima lampaško napajanje (usmernik), ne šparaj na tem delu vezja.

Običajno sem imel doma po tri lampaške predojačevalce z različnimi tipologijami: srpp in triodni spoj brez feedbacka in pa triodni spoj s feedbackom. Vsi tri so imeli tudi phono vhode. Vsak je imel svoje značilnosti, ki so jih ločile med seboj, a vsi so krasno šli na tranzistorske ojačevalce, naj bo čip ali mos-fet ali klasični solid state.
Nekoliko bolje je šla skupaj kombinacija mos-fet in triodni spoj s feedbackom. A to ne gre posploševati.

Dva lampaša sta šla od hiše letos, klasični triodni spoj brez feedbacka sem si zadržal doma, ker nočem biti brez lamp. Ko mi dosadi tranzistor (Krell) šaltam na lampe in čip (SA300).
ambasador

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 20, 2012 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vidim kaj je motilo @honzo:

prvi odgovor sem napisal bolj splošno. Zakaj? Ker je lahko kombinacija lampe-tranzistor (ali čip) uporabljena na več načinov:

- pre na lampe - končna tranzistor(čip)
- CD z lampaškim izhodom - naprej tranzistor
- v istem ohišju predojačevalna stopnja na lampe, nadaljevanje čip ali tranzistor
vojcb

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 20, 2012 14:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
Vidim kaj je motilo @honzo:

prvi odgovor sem napisal bolj splošno. Zakaj? Ker je lahko kombinacija lampe-tranzistor (ali čip) uporabljena na več načinov:

- pre na lampe - končna tranzistor(čip)
- CD z lampaškim izhodom - naprej tranzistor
- v istem ohišju predojačevalna stopnja na lampe, nadaljevanje čip ali tranzistor

Hudiča, pa saj to so pogruntali že pred 40-timi leti...še pred izzidom CDP.. Laughing
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 00:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kmalu po prihodu tranzistorjev na sceno se je začelo kombinirati obe tehnologiji in se zgodba še niti zdaleč ni končala.
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 00:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko rečeš čip, si povedal samo delček zgodbe.

Če kdo slučajno misli, da je dovolj dati zraven trafo, usmernik in dva do dvajset kondenzatorjev - in že imamo super ojačevalec - se zelo moti.
Delovalo bo, a do superlativnih pridevnikov je še dolga pot.

JeffRowlad Concentra na vhodu uporabi Lundahlov audio transformator, s katerim gre balansirano na predojačevalni del, nato na 2x6 čipov po kanalu paralelno z 0,2 ohma upori v serijo (za izenačitev razlik). Vse je podprto z ustreznim napajanjem in protivibracijskim ohišjem. Tako dobi 150W po kanalu, s tem, da je vsak čip zase sposoben 60W - uporabil pa jih je 24kos za oba kanala!

Tudi SystemAudio ni samo kar tako uporabil čipe. Dali so stabilizirano napajanje (stane, aj, če stane na močnostnem delu) in buffer pred čip - to je kar se tiče vezja.
urosst

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 9:48
Kraj: ZAGORJE

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 08:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz temu rečem pridobivanje kilogramov.12 audio poti po kanalu pomeni
samo s****e,edina prednost tega je da dela končna stopnja z cca 1A mirovnega toka torej pri malih signalih v čisti A klasi,masivno ohišje
je nuja tega.

Da se vrnem nazaj na temo,amp na čip za začetnika samograditeljstva je odlična zadeva,za top kakovost pa na žalost je premalo.Za resno poznavanje
ojačevalca je potrebno včasih tudi kakno končno skurit,z raznimi predelavami spremijaš mirovne toke v ampu in stem tudi karakter ampa
obvezno regulirano napajanje za vsako končno stopnjo.
Nazaj na vrh
ambasador

PrispevekObjavljeno: Sob Jul 21, 2012 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na večini top zvočnikov se preprosti ojačevalci sesedajo kot cucki. Concentra je namenjena klaso izpod vrha.
Tudi o (ultimativni) kontroli membran se je težko pogovarjati brez res, ma res močnega tokovnega izvora (malo kilogramov?).

JeffRowland je tisto 's****e' od ojačevalca prodajal 15 let po 9000€.
Jaz bi takoj imel enega. Top klasa med integriranimi ojačevalci. Ni rangiran kot najboljši - tam se postavlja ali PassLab INT ali Krell FBI. Mene to ne moti, nisem tiste sorte, ki mora imeti vse naj, naj. (he, he)
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu