| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
gregoeur
Pridružen/-a: Tor Mar 2010 23:15 Prispevkov: 6 Kraj: Lj
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2012 20:11 Naslov sporočila: temen zvok |
|
|
| Po dveh letih sem že čisto tečen, ker imam v dnevni čisto pretemen zvok. Kombinacija, ki ga proizvaja, je NAD c545 cdp, C355bee amp, Kef Iq30. Ker ima sistem krasen bas, dinamiko in natančno sredino, mi je po svoje zelo ljub in ga ne bi rad menjaval kar v tri dni (kakor sem ga kupoval:). Aja, treble gumb na ojačevalcu prijemlje pri mnogo previsokih frekvencah, da bi učinkovito popravil zvok. Kaj menite, kje naj začnem s sanacijo? Je morda rešitev v predojačevalcu, ekvilajzerju, ali celo v biampingu? Še najbolj sumljivi so mi sami zvočniki in bi jih bil pripravljen menjat, ostal pa bi pri bookshelvih. Hvala! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
CASTOR
Pridružen/-a: Pet Okt 2008 16:18 Prispevkov: 1087 Kraj: KOZINA
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2012 20:16 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi probal Monitor Audio zvočnike.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01 Prispevkov: 1119 Kraj: Lenart
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2012 20:34 Naslov sporočila: |
|
|
| Monitor Audio ima zelo lepe in čiste visoke, in punchy bas, ampak se mi zdi da je vse skupaj malo zademfano. Iq30 veliko bolj neposredno napolni prostor, verjetno tudi zaradi prednjega bas refleksa. Poslušal sem Rx2 na Nadu, sam imam sicer predhodnike Silver S2 s Cambridge audio 740 ampom. Sem zadovoljen, ampak manjka odprtosti. Če si premisliš glede bookshelfov, Monitor audio Rx6 - to je to za ta denar. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50 Prispevkov: 212 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2012 20:48 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni pade sum na NAD-a.
Kar sem pred časom slišal v štacuni (NAD C326 + PSB zvočniki) mi sploh ni bilo všeč, čeprav sta menda firmi kapitalsko povezani in pri razvoju sodelujeta.
Ampak: preden pa se zaženeš v nabavo bi ti svetoval malo ukvarjanja s postavitvijo zvočnikov v prostoru. Če še nimaš, nabavi najprej morda kakovostna stojala in se poigraj z odmikom od zadnje stene (50 - 100 cm). Potem bi bilo še za preverit, da nimaš kakšnega hudega problema s kablovjem, tu mislim predvsem na interkonekte. Nedragi QED-i ali Audioquesti bi znali popravit zadevo. Če se boš igral s stojali tudi ni nevažno, kaj bo pod njimi. Če je pod plavajočega tipa, bo treba še en orenk kos kamna.
KEF-i bi morali biti v redu, zato bi ti v nadaljevanju svetoval menjavo ojačevala. Kaj in kako morda v nadaljevanju. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2012 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Naj ti nekdo najprej preveri zvočne karakteristike sobe. Npr z XTZjem... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Mar 04, 2012 21:02 Naslov sporočila: |
|
|
Tečen je kar pravi opis, zna biti da si se zasitil zvoka.
S kombinacijo ni nič narobe, Iq30 so krasni zvočniki " krasen bas, dinamiko in natančno sredino" si kar dobro opisal. Takšen prostor, homogenost in naravno dinamiko boš teško dobil. MA je nimajo. Tudi NAD je čisto ok (kak Rotel bi sicer šel bolje).
Si probal s kakim boljšim kablom? Za čistost, preciznost in da ti močno "odprejo" zgoraj so idealni zvočniški kabli Nordost Red Dawn. Enkrat si spodsodi in probaj, boš presenečen, Ali pa kaka Tempoelectric srebrna žica interkonekti in zvočniški, ki so cenejši.
Počasi pa bi lahko šel na digitalijo, pa še upgradaš istem vmes.Kak dober konverter ti bo izjemno odprl in izboljšal celoten zvok. Pomoje je to najbolj racionalna in smiselna pot.
http://www.audio-gd.com/Pro/Headphoneamp/NFB12/NFB12EN.htm
http://www.audio-gd.com/Pro/dac/NFB3-2011/NFB3.1EN.htm |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gregoeur
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2012 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
Dragi kolegi, hvala. No, pa sem dobil predloge za vsako od komponent v verigi posebej: od (1) izvora (predhod na digitalno), (2) interkonektov, (3) ojačevalca, (4) zvočniških kablov, (5) zvočnikov, (6) podstavkov in na koncu (7) sobe. Hehehe. Še moj komentar glede navedenega: (1) CDP c545bee ima zelo lep zvok, šofirat pa ga znajo še vsi ostali člani družine, kar za digitalno domeno ni nujno res (pa vseeno nameravam iti vanjo). (2) interkonekti so QED in niso švoh. (3) zna bit, zna bit... ampak kaj, ko tako lepo pumpa. (4) boljše kable bi si z veseljem izposodil, vsekakor ne bi škodovali - čeprav gre pri mojem primanjkljaju za težek feler, ki, tako si predstavljam, ni ozdravljiv samo s soničnimi učinki srebrnega brezkisičnega drata. (5) kaj menite o Dynaudio Excite (16 ali 12)?. Zdijo se mi zelo poskočni in odprti (resda tudi več kot dvakrat dražji od kef)(6,7) Glede sobe, odmika od stene in podstavkov ni šans za spremembe, ker sem samo souporabnik prostora.
Nego, ampak. Glede na to, da ojačevalec omogoča vodenje signala iz predojačevalca na končno stopnjo prek zunanjega procesorja: je med nami kak junak, ki si upa predlagati ekvilajzer ali kak drugačen voodoo? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50 Prispevkov: 212 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2012 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
| gregoeur je napisal/a: | | (6,7) Glede sobe, odmika od stene in podstavkov ni šans za spremembe, ker sem samo souporabnik prostora. |
Pa malo opiši to postavitev, oziroma še bolje slikaj.
Od tega je dosti odvisno, tudi kakšen predlog v zvezi z menjavo zvočnikov.
Oziroma, če je zadeva sfaljena in res, kot praviš neelastična, zadnji predlog. Ki bo v tem primeru, sumim, f'geddabaudit. Akustike se je treba lotevat iz temeljev, in ne z menjavo komponent v tri krasne. In če že troubleshootaš z menjavo komponent, so naše ocene tu lahko samo vodilo. Zadeve moraš sprobat doma.
Dynaudio? Krasna roba. BR port zadaj, kar pomeni, da bo v primeru zanič postavitve veselo boomalo in si pridelal s****e drugje. Sprobaj.
Ekvilajzer? Ni bil to nek koltov revolver?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
GoldProf
Pridružen/-a: Pet Nov 2008 15:15 Prispevkov: 603
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2012 12:23 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa umazanija na laserju?
Sčasoma se nabere na laserju umazanija, podobna tisti na steklu v notranjosti avtomobila. Si že odpiral CDP?
Odpri ga in s fino krtačko ali paličko za ušesa namočeno v alkohol očisti lečo na laserju. Bodi previden, prej pa vse iz elektrike!
Kable, oziroma činče tudi malo "spucaj" z alkoholom - in če ne bo "haska", potem pa... nevem kaj.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2012 12:47 Naslov sporočila: |
|
|
| gregoeur je napisal/a: | Glede sobe, odmika od stene in podstavkov ni šans za spremembe, ker sem samo souporabnik prostora.
Nego, ampak. Glede na to, da ojačevalec omogoča vodenje signala iz predojačevalca na končno stopnjo prek zunanjega procesorja: je med nami kak junak, ki si upa predlagati ekvilajzer ali kak drugačen voodoo? |
Jaz si sanacijo predlagam tako, da najdem komponento(ali več), ki "nagaja" in šele takrat začnem iskati rešitve. Premeri sobo in če ugotoviš, da ta bremza, potem vsaj veš, kje si in ja, lahko uporabiš EQ.
Reciva, da bi zvok dušila ena komponenta(npr CDP). Na tvoj način "prilagajanja" boš gradil popravljal sistem zaradi ene slabe komponente-na koncu celo nekam pripeljal. Kaj pa se bo zgodilo, ko to komponento zamenjaš? Zanimiva bo že menjava te komponente-v izbor ti bodo jasno prišle samo "temačne", kajti vse ostalo bo presvetlo. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6262 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pon Mar 05, 2012 22:13 Naslov sporočila: |
|
|
Predpostavljam da ni tak zvok že dve leti. Da nisi zapalil visokotonce ?
Kakorkoli že sposodi si nekaj ropotije in ugotovi kje izvirajo težave.
Sicer pa je unplugged zvok v živo (tudi v odmevajočih prostorih) temnejši od standardnega hifi-ja.
Tudi standardi CD dajejo presvetel zvok (verjetno zaradi 'hrašpajoče' karakteristike visokih tonov zaradi prenizkega samplinga). _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gregoeur
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2012 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem prepričan, ali je zvok ves čas enak - morda se karakteristike komponent v ojačevalcu in playerju spreminjajo, gotovo tudi kontakti "zorijo". Prav gotovo pa visokotoncev nisem skuril, ker sem jih preveril tako, da sem jih selektivno gonil, s tem, ko sem prekinil povezavo med konektorji na zvočnikih, ki omogočajo biwiring.
Laser in optika CDP najbrž nista problem, ker sem primerjal več različnih playerjev, osnovni predvajalnik pa je itak star manj kot dve leti.
Tiščati me je začelo, ko sem začel intenzivno preposluševati en in isti CD na več sistemih, od mešalnega studija naprej.
Sem pa včeraj na zs dobil prijazen namig forumaša. In sem zvočniški kabel (izvor: Bau bau ali Obi) zamenjal z računalniškim UTP kablom, v katerem sem skupaj spojil 2x2 parice. Razodetje. Zadeva deluje, visoki toni so lepo zasijali, kar je na slepem preizkusu potrdila tudi soproga. Ker sem fan poceni rešitev, je psihoakustični učinek še večji, četudi ostaja sistem bolj na temni strani. Zaenkrat je otročiček v meni potešen, upam, da ne bo tako kmalu začel svirat. Do tedaj pa se še malo poigram s postavitvijo, se vam lepo zahvalim in vas lepo pozdravljam! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Tor Mar 06, 2012 21:49 Naslov sporočila: |
|
|
No vidiš, kabli so čisto dovolj-pa nisi verjel.' '
Daj gor Tempoelectric, enkra pa se stegni za sec-hd. Red Dawn, pa bo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gregoeur
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2012 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
| Novo nadaljevanje žajfnice. Sinoči sem nabavil gramofonski predojačevalec, da bi poslušal testni odtis vinila taiste muzike, ki me je s CDja iritirala zaradi temnega zvoka. Kar naenkrat je bilo vse svetlo in prezentno (resda so bili basi švoh, ker imam nek brezvezen gramofon). Hočem reči, da NAD ojačevalec in KEF zvočniki v tem primeru niso bili pretemni. Torej zna biti, da smrdi NAD cd player. Ker ima coax digi izhod, bi bilo verjetno zdravilno poskusiti preko daca. Ima kdo kakšen predlog za zunanji dac, ki bi zvenel izrazito svetlo in odprto (pa bi imel še usb vhod)? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mitko

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 23:20 Prispevkov: 344
|
Objavljeno: Čet Mar 08, 2012 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
| Ne prehitevaj. Poslušaj 14 dni vsak dan in potem povej ali ti je zvok svetel ali pa morda "živčen" Velikokrat se pokaže, da je svetlost (čistost, detajli) le posledica tečnega zvoka, ki ga na dolgi rok ne moreš poslušati niti pri majhnih glasnostih. Vzemi si čas še posebej zato, ker si vajen umirjenega temnega zvoka... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|