Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

DIY dvosistemski zvočniki
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Milivoje

Pridružen/-a: Sre Jun 2010 13:36
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 15, 2011 19:18    Naslov sporočila: DIY dvosistemski zvočniki Odgovori s citatom

Bolj kot ne iz radovednosti in želje po učenju, sem se lotil izdelave malih dvosistemcev. Pri izdelavi mi prijazno pomaga soforumaš Zoran.

enote:
Midbass: Peerless 830656
tweeter: Dayton ND20FA-6

Material

kretnice

prvič skitano..

Nadaljevanje upam, da sledi kmalu Smile
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2011 09:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo je videti, da se tudi v DIY kotičku nekaj dogaja. Glede na to, kakšen budget (okoli 100.- eur) si si zadal, bo verjetno tudi veliko zanimanja! Poleg tega pa imaš dobrega "mentorja" Wink

Imel bi pa par vprašanj:
- je to kopija kakšnega že izvedenega projekta?
- kako je bila izračunana kretnica?
- kaj nameravaš uporabiti za dampiranje?

Kar tako naprej (na polnih obratih) in kmalu nas obveščaj o novostih!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Milivoje

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 16, 2011 22:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z vsemi vijaki, kitom, lepilom, etc. sem naračunal približno 120-130 eur. Smile

Za nasvete sem spraševal na diyaudio forumu, kjer so mi pokazali par podobnih poceni projektov.
Sam sem se večinoma zgledoval po tem projektu: http://www.homecinema-fr.com/forum/viewtopic.php?f=1055&t=29921321
Kretnica je uporabljena enaka.(mislim, da so jo predebatirali na prvih 7ih straneh) Glede dampiranja pa še nisem razmišljal.

Še shema kretnice:

LISAC

Pridružen/-a: Tor Okt 2010 13:43
Kraj: Železniki

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 06:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdravo. Kako je s kretnicami, ali je tvoja omenjena posebej dimenzionirana in preračuna za tvoje zvočnike oz. njihovo moč, ali jo bi lahko npr. porabil za različno močne zvočnike oz. sistem?
Nazaj na vrh
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 18, 2011 06:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede dampiranja ti samo priporočam, da ne uporabljaj piramidne pene, ker ubija srednje tone. Jih "zapaca" in ubija dinamiko Shocked - govorim pa iz lastnih izkušenj.

Če boš pa slučajno uporabil filc, pa ga imam doma viška in ti ga z veseljem odstopim - podarim (tukaj nimam izkušenj z vplivom na srednjetonski spekter; lahko eksperimentiraš, če imaš čas in voljo).
Nazaj na vrh
Milivoje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 14:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sva z Zoranom malčke furnirala, danes pa sem jih že pobarval s prvim nanosom barve.

@Senca:
Filca bi bil vesel in bi se z veseljem igral s polnjenjem, ko jih dokončam. Se takrat poiščeva. Smile

@Lisac:
Če se ne motim, so kretnice izračunane za te driverje in škatle.
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 15:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo napreduješ! Wink
Zakaj se me zdi, da ima Zoran valjar v roki?
Live and let live.
Nazaj na vrh
Milivoje

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 17:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Morda zato, ker ga ima Very Happy
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 22, 2011 18:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Wink
Pozdravi ga!
Live and let live.
Nazaj na vrh
Mr.Zigy

Pridružen/-a: Pon Jun 2008 11:29
Kraj: Ljubljana-Vic

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 19:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ Milivoje ali Zoran: Kako se pa obnese tak način furniranja ??

@Milivoje: Ali si morda na tisti strani zasledil še kakšen zanimiv projekt z drugimi driverji ? Cool

V razmislek ( glede na to da sm lesar) : Tak način furniranje se mi zdi da bi bil problematičen za furnirje oz. lesno vrsto z velimi porami , saj bi zaradi velikih por lepili hitro "prebilo " skozi furnir zaradi neenakormenega pritiska t.i valarja saj valar pritiska točkasto v liniji in ne ploščinsko hmmm ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Milivoje

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 25, 2011 21:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sam sem bil prvič zraven pri furniranju, tako da težko primerjam.
Lahko samo povem, da se zaenkrat furnir dobro drži povsod in da ga lim ni nikjer prebil. Smile

Zgoraj linkana stran je bila reply na moje poizvedovanje o tovrstnih projektih na diyaudio forumu in sem bil osredotočen samo na dotično temo in nobeno drugo.

Zanima me, kako bi z valarčkom prišel do čim bolj glossy finish-a? Je s pištolo edini način?
Drugače se suši že četrti nanos. Very Happy

edit:
Zaenkrat sem uporabljal:
1xbelton
3xbeltop uv plus

morda kaj takega za boljšo glazuro:
http://www.belmojster.net/?izdelek=1&ID=719
Mr.Zigy

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 26, 2011 18:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Milivoje je napisal/a:
.....Zanima me, kako bi z valarčkom prišel do čim bolj glossy finish-a? Je s pištolo edini način?

Tam kjer delam uporabljamo tak način ( nanašanje s pištolo):

1.) temeljni lak ( pred tem mora biti površina suha, čista ter obrušena z brusnim papirjem 180-220 --> priporočam raje 220 )

2.) Ko je temeljni lak posušen vzameš brusni papir okoli 320 ali pa celo 400 , 500 odvisno kaj imaš pri roki in celoto na rahlo z občutkom pubrusiš ( PAZI na robove ! ) in jo na koncu fino spihaš

3.) Zadnji korak pa je da uporabiš končni lak ( visoki sijaj )

* Pri vseh postopkih in tudi med njimi probaj čim manj prijemat površino s prsti saj se ne koncu vse pozna , ker so naši prsti mastni. Preprosta rešitev je tudi da uporabiš bombažne rokavice Smile In tako dobiš lep končni izdelek v visokem sijaju Cool .... Če pa doma nimaš pištole ter kompresorja je pa najbolje , da ti to postori dober lokarni mizar Wink

Arrow Za temeljni lak pa lahko uporabiš kaj takega : http://www.color.si/upload/prodajni_program/datoteke/fcd38f369345e31e4d96fac78aac9497.pdf
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran MSN Messenger - naslov
Milivoje

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 26, 2011 22:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zvočniki so že enkrat pobarvani z belton-om in štirikrat z beltop-om (vmes vsakič brušeno s 400 in nato 1000).
Bomo videli jutri kakšen bo najnovejši rezultat.

Kateri lak bi pa uporabil za končni visoki sijaj.

Zelo možno, da se bom kar z jutrišnjim rezultatom že zadovoljil in končno sestavil zvočnike. Very Happy
Potem se pa še samo odločam katerega od ojačevalcev bom uporabljal. Very Happy
Milivoje

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 28, 2011 22:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kabli za povezave v zvočniku

končni izdelek in namestitev

Sedaj pa igranje: "stojala", polnjenje itd..
Mr.Zigy

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 29, 2011 20:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj si dosegel kar dober visok sijaj Very Happy

Drugače pa lepo narjeni zvočniki .Bravo. Zanimiv in tudi lep furnir =)
Kako se pa po prvih občutkih obenese tale majhen visokotonc ?

Jst pa tudi delam ene monitorje za točno isti namen kot ti za zraven laptopa vendar iz masive smreka 20 mm debela , ki bo lepo rdečkasto rjavo pajcana in prelakirana verjetno na polmat zaradi tega , da so manj občutljivi na prah in ostale zadeve ....
V roku tedna bodo že prikazani rezultati Cool

*Za zelo mini "stojala" za na mizo mam pa tudi eno zanimivo zadevo , če boš zainteresiran se lahko zmeniva za skupen zelomini projekt ki te bo koštal največ res max. če sploh bo 20 € ..... Bom priložil slike v pon , ker sem na drugem računalniku Razz
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu