Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Dvosistemc

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kalimero

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2011 21:33    Naslov sporočila: Dvosistemc Odgovori s citatom

Pred časom sem tako na hitro napravil en par dvosistemcev iz iverke, ker me je zanimalo, kako zvenijo Fountek riboni. Za prvo poslušanje sem k sebi povabil kolega, ki se v naših koncih ukvarja s PA ozvočenji.
Zvočniki so ga tako pritegnili, da se je še sam odločil za izdelavo. Tokrat iz vezane plošče - breza. Škatel sva se lotila v soboto ob 9 uri dopoldan in ob 18 uri je bila stvar zaključena.

Še nekaj slikic:

še neobdelano:

prvi utori:

lepljenje:

prvi zvočnik skoraj gotov:

Parček skupaj (pobrani robovi in zbrušeni):

kalimero

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2011 21:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Enote:

Midbas: Eminence ALPHA 8A (Tone hvala za idejo)
Visokotonec: Fountek NeoCD3.0

Škatla ima volumen dobrih 60l. Basrefleks cev je fi 100mm in dolžine 130mm.

kretnica: bas 1 red na 2500Hz
TW: 3 red na 2500

Orodje (rezkar in ostalo) je bilo iz hobi programa kupljeno v Bauhausu. Noži za rezkar pa polprofesionalni.

Cena izdelave:

ALPHA 8A = 65€/kos http://www.adamhall.com/en/Eminence_Alpha_-_8_Speaker_125_W_8_Ohm.html
Fountek NeoCD3.0 = 75€/kos http://www.marsaudio.eu/html/fountek_tw.html
Les - vezana plošča breza 18mm = 65€ Javor na Celovški v LJ
Kretnica (jantzen Audio) caa 35€/kos http://www.marsaudio.eu/html/jantzen_a_.html

torej za kos dobrih 200€

Zvočniki so uglašeni na f3 caa 50Hz, po občutku gredo precej nižje. Basov sploh ne manjka. Občutljivost caa 92-93db.
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2011 23:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kaj pravijo Neoti? mam en par doma, še v škatli..
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 04, 2011 23:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole bo pa lahko poganjat, papirnat midbas z majhno induktivnostjo...mi lajk it.
Me zanima zvokovni rezultat. Se lahko povabim na poslušanje?
Jaz bi bas refleks cev postavil nižje k tlom, tam bolj zaleže.
Alfa ima dokaj velik Qts, zato bi jaz žrtvoval dodaten par br cevi in bi jih krajšal. Po mojem bi se izšlo s cevjo, ki je krajša kot je njen premer.
Takole na pamet bi upal postaviti cev dolžine vsega 7-8 cm pri premeru 10 cm. Dobiš tak hiter neposreden, nemomljajoč... bas
Zaradi relativno velikega premera BR napram premeru membrane se boš verjetno več igral s količino in razporeditvijo polnila.
Poročaj.
LP Jernej

Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
kalimero

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 08:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Špilferderber je napisal/a:
kaj pravijo Neoti? mam en par doma, še v škatli..

Neoti so super. Probaj čimprej. Enkrat ribon - vedno ribon
kalimero

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 05, 2011 08:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jernejc je napisal/a:
Tole bo pa lahko poganjat, papirnat midbas z majhno induktivnostjo...mi lajk it.
Me zanima zvokovni rezultat. Se lahko povabim na poslušanje?
Jaz bi bas refleks cev postavil nižje k tlom, tam bolj zaleže.
Alfa ima dokaj velik Qts, zato bi jaz žrtvoval dodaten par br cevi in bi jih krajšal. Po mojem bi se izšlo s cevjo, ki je krajša kot je njen premer.
Takole na pamet bi upal postaviti cev dolžine vsega 7-8 cm pri premeru 10 cm. Dobiš tak hiter neposreden, nemomljajoč... bas
Zaradi relativno velikega premera BR napram premeru membrane se boš verjetno več igral s količino in razporeditvijo polnila.
Poročaj.
LP Jernej

Zvokovno so za ta denar odlični. Prostor dobro definiran, bas hiter - o momlanju niti duha ali sluha. Nobenih popačenj (gnal sem ga z 2 x 85W SS do konca). Lahki za poganjat tudi z lampaši. Probal sem MC5881 (2 x 23W). V kratkem probam še 300B.
BR cev naj bi bila po izračunih 10cm premer in 10cm dolžine. Za fino uglaševanje bomo tudi to še prilagodili.
Bodo pa ti zvočniki pri kolegu namenjeni za poslušanje glasbe in kot del hišnega kina. Dela se prototip za center (4 x Fountek FR89EX + NeoCD1.0 ali 2 x ALPHA 6A + NeoCD3.0) in pa zadnji sateliti (verjetno ALFA 6A + NeoCD1.0 ali NeoCD3.0).
Je pa super delat škatle v paru in testirat. Druženje + hrana + pivo + glasba = super.
Ko bo stvar dokončana dobiš vabilo.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu