Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Moj prvi "resni" DIY projekt (update 3.stran)
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TIGER9292

Pridružen/-a: Sob Jan 2010 20:01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 16:40    Naslov sporočila: Moj prvi "resni" DIY projekt (update 3.stran) Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

bilo je "davnega" avgusta 2009, ko sem se odločil nadgraditi svoj HI-FI...no ja, sistemu pred tem dejansko ni bilo mogoče reči HI-FI saj je bil sestavljen iz avtomobilskih komponent(Blaupunkt 4-kanalc, jbl 2-sistemci in blaupunkt subwoofer) ampak za takrat (bil sem v 7. razredu OŠ) je bil OK. Poleti pa sem sestavil poskusno nekaj box-ov in se odločil za izdelavo TL škatel z dvema 6" zvočnikoma. Pač kar se tiče same reprodukcije basa mi je precej bolj všeč kot BR. Kasneje je sledilo še iskanje ojačavalca(rabljenega seveda, ker je nov za dijaški budget prehud pa predvsem se mi ne zdi smiselno dajat 300€ za entry level, ko pa dobiš rabljenega kar nekaj razredov višje za isti denar). Po cca. 2 mesečnem "bolharjenju" sem uspel po precej ugodni ceni(150) dobiti Yamaho A3090. Zvokovno je AMP precej vredu kljub temu, da je namenjen tudi za filmske aplikacije(se pravi 5.1 oz. v tem primeru možen tudi 7.2). Kasneje sem si še vmislil CD, tuner in kasetar prav tako od Yamahe...
Zdaj pa k izdelavi zvočnikov. Odločil sem se, da jih izdelam iz iverke, kar sicer ni najboljša stvar, ampak ima pa nekaj prednosti, ki so meni prišle prav(ni furniranja, kitanja, itd.). Notranje pregrade so seveda iz MDF-a. Za izolacijo uporabil 1cm debelo akustično peno iz filca(položena skoraj po celi škatli), potem je na steni za basovci še piramidna pena, v zgornjem predelu škatle, pa je še akustično polnilo... Zvočniške enote so 2× Faital woofer in pa Monacor dt-254 tweeter vzeti po priporočilih Uroša.
Kretnice niso nič posebnega zaenkrat, pač prvi red(jantzenovi kondenzatorji in pa Urošove špule).
To bi bilo to, v prihodnosti(bližnji) nameravam izdelati še preostale zvočnike za 5.1 sistem(se pravi subwoofer, center in zadnja satelita). V kratkem bo pa tudi soba deležna "prenove" tako, da slike od postavitve dobite kasneje...

Da ne pozabim omenit, zvok mi je fenomenalen Laughing Pridejo v kratkem še slike komponent in pa obeh zvočnikov skupaj Very Happy

Komentarji so pa seveda tudi zaželjeni... Smile

Nazadnje urejal/a TIGER9292 Čet Okt 14, 2010 13:13; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 16:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zares lepo narejeno!

Takšna kretnica je čisto super, če ti je zvok všeč.
Nazaj na vrh
smacek

Pridružen/-a: Pon Okt 2009 10:03
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo izdelano. Iz enakih enot mam tudi sam zvočnike. Če sklepam po tvojem uporabniškem imenu, sva tudi stara enako. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 040979968
klemc

Pridružen/-a: Ned Dec 2009 12:57

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 21:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo narejeno ni kaj... Tudi sam sem naredil bokse iz enakih enot, le da imam samo 1 basovc. Za ta denar špila super Very Happy
Nazaj na vrh
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To so tiste enote ki so igrale na showu? Lepo.

Um, mi lahko en od vaju napiše ceno za visokotonec in driver?
klemc

Pridružen/-a: Ned Dec 2009 12:57

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 21:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pestilence. je napisal/a:

Na pamet, se ne spomnim točno sta obe enoti med 40 in 50€.
Nazaj na vrh
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 21:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

klemc je napisal/a:

Na pamet, se ne spomnim točno sta obe enoti med 40 in 50€.

Po kosu predvidevam?
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 21:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po kosu predvidevam?

da Exclamation
Nazaj na vrh
smacek

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 22:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene sta obe enoti prišli z gotovino po 40eu
Nazaj na vrh
TIGER9292

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 23:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala za komentarje... Smacek star sem 17, čez dobra dva tedna 18(pomeni pa tista cifra ob nicku tudi rojstni datum ja, 9.2.1992)
Nazaj na vrh
smacek

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 24, 2010 23:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TIGER9292 je napisal/a:
Hvala za komentarje... Smacek star sem 17, čez dobra dva tedna 18(pomeni pa tista cifra ob nicku tudi rojstni datum ja, 9.2.1992)

Tudi jaz sem star 17. Očitno vsa dokaz, da tudi mlade zanima kvalitetna reprodukcija zvoka. Smile. Jaz bi bil pri tem veliko bolj uspešen kot sem, ampak me pri tem ovira dijaška žepnina Smile .
Nazaj na vrh
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 09:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Najprej čestitke in pohvale!

Ko sva se z Urošem lani enkrat pogovarjala, mi je omenil, da bo nekdo naredil projekt z dvema mid-bassoma. Že takrat sem mu omenil, da zna biti to zelo zanimiv projekt, zaradi sevalne površine zvoka in visokotonec ne bo več toliko dušen. Kolikor si opisal, vidim da se nisem motil.

Veliko užitkov v poslušanju!
Nazaj na vrh
TIGER9292

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 25, 2010 15:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smacek: ja, dijaški budget Smile Sicer pa meni niti ni tako hudo, je pa res, da si moraš/moram malo bolj "organizirat" finance, ko je kakšen projekt na vidiku Wink

Senca: Hvala! Zvokovno sem bil tudi jaz precej pozitivno presenečen... Zvočniki+škatle bi lahko rekel, da so zelo "univerzalni" saj ne glede na vrsto glazbe igrajo glede na vložen denar nadpovprečno...

Bi pa verjetno vse skupaj bilo še za odtenek boljše, če bi bile škatle v celoti izdelane iz MDF-a... Vendar zato, kot sem že omenil ni pogojev(živim v bloku) Smile
Nazaj na vrh
urosst

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 9:48
Kraj: ZAGORJE

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 29, 2010 19:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vidim ,da si projekt počasi zaključil,vesel sem ,da si zadovoljen z zvokom
Nazaj na vrh
TIGER9292

PrispevekObjavljeno: Ned Apr 04, 2010 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ponovno pozdravljeni,

pred časom sem dokončal še en projekt za v dnevno sobo. Uporabil sem FDC 10cm basovce in pa monacorjeve tweeterje. Kasneje enkrat bom prilepil tudi slike. Me je pa kar malo zbegalo, ko sem jih prvič slišal igrati. Namreč basovsko področje imajo precej glasnejše kot moji Faitali. Škatle imajo volumen cca. 7L, port pa ima tuning tam okoli 60Hz. Prvo sem mislil, da je bass pač bolj slišen zaradi višjega tuninga ampak ne, "tamali" ga imajo enostavno ogromno(in to zelo lepega, hitrega).

Zanima me, če bi jaz lahko stanje pri mojih Faitalih kako rešil? Namreč glede nato, da sta uporabljeni dve basovski enoti na škatlo, bi ga pričakoval več(pri kakšnih techno komadih ga imajo dovolj, ampak jaz pretežno poslušam samo rock in metal). Je pa Uroš omenil, ko mi je navil špule, da je nekoliko poudaril srednje območje in malo pobil nižje tone. Namreč pod 60Hz so skoraj čisto mrtvilo. Zaenkrat stvar rešujem tako, da dodam par dB na equalizer-ju, če poslušam preko PC-a... Ko je pa v uporabi CD- player je pa ponovno vse skupaj bolj bogo. Zavedam se, da so tuljave med seboj zelo različne(tako kot npr. kabli) ampak, da imajo pa lahko tako različen frequency response si pa tudi ne morem predstavljati.

Misliti, da bi z zamenjavo tuljave nekoliko pridobil na glasnosti basov?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu