| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Okt 16, 2011 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Kakršno koli testiranje na audio sejmih je zelo, zelo zahtevna naloga... Zahteva red in disciplino tako od strani obiskovalcev kot izvajalcev... Mislim, da je tako kot je eden od predhodnikov napisal nismo še zreli za take zadeve.
Zakaj ?
Najprej je potrebno napravit strog urnik, ki se ga mora osebje in obiskovalci držat... Že tukaj je težko, ker se večina obiskovalcev ne bo prej "abonirala" potem pa cel "demo tretma" obdržala "rit" pri miru in aktivirala samo "ušesa"... Ko se začne z strani izvajalcev "popuščat" gre demo v "nič" žal...
Drugo... Priprave na samo izvedbo testa so prekratke... Razstavljalci imamo samo nekaj ur časa v četrtek cca od 17h naprej, da znosimo robo na kraj zločina in še potem priklopimo... Tisti, ki vemo kaj nas čaka v dotični sobi si tedne prej napravimo načrt in še kakšnega rezervnega zraven, od komponent do kablov ter zvočnega materiala, da izpeljemo zvok kot smo si ga zamislili. In še potem ni čisto tako kot b i hoteli... Tako potem iščeš zlato sredino s postavljanjem, kombinacijami kablov in komponent... Tako sva s kolegom v pozne večerne ure "uglaševala" z "istim" komadom na CDju in na LPju, celo več izdaj istega "komada" sva poslušala in se vse sliši, če imaš pogoje... To pa so seveda mir, dober sedež itd. ... Idejalisti so tisti, ki trdijo, da se mora od vsepovsod dobro slišat !Govorim o tistih, ki si pridejo zvok "pogledat" s strani, stoje, pri vratih ali v kakšen mrtvem kotu in si potem pišejo v knjigo kritike, ki jih potem objavljajo. Bralci pa niti ne slutijo v kakšnih razmeram je "kritik" poslušal... Potem je še tukaj "šunder" obiskovalcev. Tiho sprehajanje, presedanje, tiho odpiranje vrat zmanjša dinamiko takoj za cca 3-6db. Kaj bolj glasnega od vrat do klepetanja pa vsaj za 6db in več. Torej tišjih pasaž in majhnih detajlov, ki so za tak test pomebni ne moreš slišat... Na zaznavo zvočnih karakteristik ima vsekakor še močan vpliv polnost sobe. Kaj pomeni v večjem prostoru en sam ali deset obiskovalcev?
Razlika je tako očitna, da ima lahko sistem karakter od ostrega do zamolklega zvoka. Tukaj še dodatno stimulira možgane temperatura in s kisikom nasičena ali zatohla soba !!!
In tako ne moreš "zaznat" niti kateri par zvočnikov igra, kaj šele, da bi primerjal kable  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 11:25 Naslov sporočila: Avdiofilsko ocenjevanje |
|
|

Nazadnje urejal/a longplay Tor Nov 01, 2011 12:04; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
samob

Pridružen/-a: Čet Jun 2008 18:06 Prispevkov: 148 Kraj: Krško
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 17:44 Naslov sporočila: |
|
|
To ni dremež, ampak poglobljeno audiofilsko poslušanje
lp Samo
P.S.
Ajka, al si me trofu |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
janzi

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 8:45 Prispevkov: 1021 Kraj: GROSUPLJE / LJUBLJANA
|
Objavljeno: Pon Okt 17, 2011 19:55 Naslov sporočila: |
|
|
| samob je napisal/a: | To ni dremež, ampak poglobljeno audiofilsko poslušanje
lp Samo
P.S.
Ajka, al si me trofu |
Takšno zamaknjenost lahko povzročijo samo Opere in Unison skupaj !  _________________ ''You can hear a lot by listening !!'' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiomaniac

Pridružen/-a: Čet Nov 2008 11:40 Prispevkov: 988 Kraj: LJ
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
markoni
Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09 Prispevkov: 541 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Okt 22, 2011 23:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pravi strokovnjak !!!!  _________________ Only trust your hart (ears) ! Elephant man ...... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MitjaF
Pridružen/-a: Sob Okt 2009 16:56 Prispevkov: 414 Kraj: KRANJ
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 02:44 Naslov sporočila: |
|
|
Strokovnjak gor ali dol, ampak tudi meni so bili všeč ti kitajski elektrostati.
Kitara je zvenela fenomenalno.Srednji in visoki tako "sladki" kot jih v rangu do 5000eur še nisem slišal.
Je pa to samo osebna perferenca saj nisem strokovnjak. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
LP
"King Sound ..." zvočniki zanimivo da se na vsakem tržišču malo drugače "imenujejo", upam da tudi niso za različna tržišča različno kvalitetni ...
Ker na našem sejmu niso pokazali kaj dosti, da bi dobil oceno 5/5 kot piše "ocenjevalec" napram ostalim sistemom na sejmu je pa pod ??? vsa njegova "kredibilnost", še sploh način kako izvaja "poslušanje"...
Sistem ni nudil niti malo globine, dinamike, basa, presence, timbri so bili vsi po vrsti zelo zelo plastični ... Glavni krivec je ostali del sistema CD, ojačevalec, kabli ...
Je pa zvočnik pokazal kaj zmore na lanskem in letošnjem Milanskem sejmu ... Ko tako slišiš vse tri sisteme lahko malo več sodiš samo o enem, kako je lahko "bogi" ... ...
http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_article&id=22
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Edvard

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 15:50 Prispevkov: 317 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Ajkin post že stotisotič dokazuje, da različni ljudje različno dojemamo oz. slišimo glasbo.
Vsak med nami ima svoje cilje, želje in zmožnosti, kar se opreme za reprodukcijo glasbe tiče. Tudi nivo pri katerem se nam nariše nasmeh na ustnicah ali se nam dvignejo kocine na hrbtu, je precej različen.
Če komu stališče hrvaškega kolega ni všeč, mu pač ni treba pritrjevati, zaželjeno pa je vsako drugo videnje zadeve. Diskreditiranje ali zbijanje kredibilnosti (in s tem umetno dvigovanje lastne), vsekakor ni na mestu in je zame odbijajoče. Mnenje ”vzvišenega” mnenja ne morem jemati kot verodostojnega in ga v osnovi zavračam, pa če tudi ima prav. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 12:46 Naslov sporočila: |
|
|
| Edvard je napisal/a: | Ajkin post že stotisotič dokazuje, da različni ljudje različno dojemamo oz. slišimo glasbo.
Vsak med nami ima svoje cilje, želje in zmožnosti, kar se opreme za reprodukcijo glasbe tiče. Tudi nivo pri katerem se nam nariše nasmeh na ustnicah ali se nam dvignejo kocine na hrbtu, je precej različen.
Če komu stališče hrvaškega kolega ni všeč, mu pač ni treba pritrjevati, zaželjeno pa je vsako drugo videnje zadeve. Diskreditiranje ali zbijanje kredibilnosti (in s tem umetno dvigovanje lastne), vsekakor ni na mestu in je zame odbijajoče. Mnenje ”vzvišenega” mnenja ne morem jemati kot verodostojnega in ga v osnovi zavračam, pa če tudi ima prav. |
LP
Žal ne veste kaj vse "je" v ozadju, če bi bilo strokovno in iskreno mnenje je OK, ampak "nadut odnos, obnašanje, še pogovarjat se mu ni dalo" in nek svoj nestrokoven način poslušanja tam nekje v kotu sobe (mu je treba povedat kateri zvočnik igra !!!), vsaj pri nas je bilo tako, ne more biti niti malo "kredibilno"... Tisti, ki vedo kako se jaz lotim natančno zadeve (večini se še poslikat ne da zadeve, kamoli, da bi natančno poslušali, vedeli sploh kaj poslušajo in to spravili v neke kolikortoliko uravnotežene okvire) se jih malo kdo, v Slovenskem prostoru pa sploh, da ne govorim, da se raje izognem hvali-kritiki aparatur, ki jih sam zastopam ...
ŽAL POSLUŠANJA NA "VRATIH" NE MOREM ODOBRAVAT, kot to nekateri radi počno, potem pa so jih polna usta kritike
"Danes je Ljubljanski maraton" pa naj bo še "poanta" na to temo ...
"Maraton je treba preteči, da lahko o njem debatiraš, žal"  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Edvard

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 14:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ajka, sedaj razumem od kod tvoja užaljenost in posledično jeza.
Tudi jaz sem stal pri vratih in se dolgo spraševal kateri od treh parov zvočnikov igra. Pri vratih sem stal enostavno zato, ker drugje ni bilo prostora. Pa ne bom rekel da se je slabo slišalo, ker se ni.
Naj povem kako sem jaz preživel in dojel sejem. Kot povratnik oz. nekdo, ki je sklenil nadgraditi oz. modificirati svojo avdio opremo, sem najprej prebral kup tiskanega materiala in predelal nekaj forumov. Ker mi je to branje pustilo v glavi eno veliko zmedo, sem se kot otrok veselil sejma, kjer naj bi razčistil z glavnimi dilemami. Cilj mi je bil obdelati vse točke programa, pa tudi kakega soforumaša za rokav pocukat. No, sejem sem zapustil po dveh urah. Zakaj?
Ravno v tvoji sobi, po čudovitem predvajanju pevskega zbora, se je razvila debata, kjer je nekaj slušateljev skozi pogovor dalo vedeti zakaj so tam. Ne zaradi glasbe ampak zaradi tehnike. Kot je nekje napisal Krokar, je za nekatera glasba le nujni spremljajoči del igre, ki pokaže ali ne dobre ali slabe lastnosti svojega, dragega sistema. Na tej točki sem bil pred 15-imi leti. Ko sem se takrat tega zavedal, sem vse razprodal in kupil malega Rotela, Sonuse pa zamenjal za stare Infinitije in s tem zadovoljno živel do današnjega dne.
BTW, po SSKJ-ju, besede avdiofilija ni. Beseda avdio je opredeljena v smislu zvoka. Po tem, analogija avdiofil = ljubitelj glasbe ne drži, torej gre za ljubezen do dveh različnih zadev.
To je moja izkušnja in moje stališče do opreme in glasbe, kateri sledim, in ki ga na vsiljujem nobenemu. Vsak sam pri sebi oceni svoj domet oz. avdiofilijo in ljubezen do glasbe postavi na svojo vrednostno tehtnico. Sprejemam dobronamerne nasvete, če le zmorem, enako vrnem nazaj. Vsiljevanja mnenj nekaterih pa poskušam ignorirati. Kuzma govori o preboju v njegovem dojemanju avdiofilije, ko je začel v zadevščini uživati in dobil motiv za nadaljnje raziskovanje. Seveda se ne bom primerjal z njim. Moje življenje je dovolj zapolnjeno z drugimi stvarmi, ki me zaposlujejo in se zaradi tega ne mislim dodatno obremenjevati, vsekakor ne želim biti nekdo, ki se bo v sistemu ranga 10k eur zmrdoval nad nijansami. Kdor želi in zmore, naj. Nekateri imajo radi konje in jim ni težko dva krat dnevno štalo čistit...
Maratona še nisem pretekel, in ga tudi verjetno ne bom. Ni moj cilj. Pravice, da o zadevi razpravljam, pa si tudi ne pustim vzeti.
Aja, nadgradnja mojega sistemčka poteka naprej. Pričakujem prihod na trg novega digitalca... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 15:02 Naslov sporočila: |
|
|
Najbolj je mimo, da se ocenjuje zvok na sejmih v take detalje kot so manjka visokih, basa je prevec ali premalo, da je zvok tanek itd. Zvok na sejmu se lahko oceni le s stalisca potenciala nekega sistema ali dela v avdio verigi. Potencial pa je potrebno znati prepoznati. Ta nam sluzi, da bomo ob eventuelni nasi zainteresiranosti vedeli kaj bi ali bomo z njim. So zvocniki primerni za nas prostor in potrebe, enako z ostalim elementi.
Za vse ostalo je skoda besed.
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
krokar
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45 Prispevkov: 1454 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 16:52 Naslov sporočila: |
|
|
Včasih ima človek vtis, da je njegov pogled ekstravaganten ali pa čisto "mimo".Je pa zanimivo, da sam dobivam kar precej ZS, v katerih me ljudje sprašujejo za praktične nasvete kako za en normalen denar poslušat muziko v spodobni kakovosti.Ker jim je pač cilj to, ne pa diskusija o predvsem prestižnih vprašanjih.Veliko je takih, ki forum prebirajo, vendar raje na njem vprašanj ne postavljajo.
Da pa le nisem tako osamljen, dokazuje zgornji post forumaša edvard, ki seveda s svojimi besedami pove prav podobne misli kot jih imam tudi sam.
Tudi če bi imel čas, na same prezentacije nebi šel.Za dobro slišnost glasbe je ključnega pomena akustika poslušalnice, to pa na aktualni lokaciji niti pod razno ni zagotovljeno!V takih pogojih primerjati zvočne razlike med posameznimi napajalnimi kabli, je bilo že v startu povsem deplasirano; ne rečem, primerjava micro hi-fijev bi verjetno bila na mestu in bi se razlike vsekakor slišale.
Tako srečanje je bolj za primerjati s tem, ko se fantje dobivajo s svojimi tuning avti in si ogledujejo polirane felge in spojlerje, avti pa sicer zaradi tega nič močneje ne potegnejo.
Je pa seveda tudi to en hobby, ki ga recimo sam ne delim, ga pa ne odrekam drugim.Tistim, ki so pač prepričani o tem, da morajo imeti na avtu vrednem 5000€ felge za 2000€, nočem jemati veselja.Le tistim, ki bi utegnili verjeti, da je to že kar nuja, pač povem, da temu ni tako, če avto rabijo predvsem za vozit.V tem primeru je bolje dat 600€ za boljše gume.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 18:21 Naslov sporočila: |
|
|
| Edvard je napisal/a: | Ajka, sedaj razumem od kod tvoja užaljenost in posledično jeza.
Tudi jaz sem stal pri vratih in se dolgo spraševal kateri od treh parov zvočnikov igra. Pri vratih sem stal enostavno zato, ker drugje ni bilo prostora. Pa ne bom rekel da se je slabo slišalo, ker se ni.
Naj povem kako sem jaz preživel in dojel sejem. Kot povratnik oz. nekdo, ki je sklenil nadgraditi oz. modificirati svojo avdio opremo, sem najprej prebral kup tiskanega materiala in predelal nekaj forumov. Ker mi je to branje pustilo v glavi eno veliko zmedo, sem se kot otrok veselil sejma, kjer naj bi razčistil z glavnimi dilemami. Cilj mi je bil obdelati vse točke programa, pa tudi kakega soforumaša za rokav pocukat. No, sejem sem zapustil po dveh urah. Zakaj?
Ravno v tvoji sobi, po čudovitem predvajanju pevskega zbora, se je razvila debata, kjer je nekaj slušateljev skozi pogovor dalo vedeti zakaj so tam. Ne zaradi glasbe ampak zaradi tehnike. Kot je nekje napisal Krokar, je za nekatera glasba le nujni spremljajoči del igre, ki pokaže ali ne dobre ali slabe lastnosti svojega, dragega sistema. Na tej točki sem bil pred 15-imi leti. Ko sem se takrat tega zavedal, sem vse razprodal in kupil malega Rotela, Sonuse pa zamenjal za stare Infinitije in s tem zadovoljno živel do današnjega dne.
BTW, po SSKJ-ju, besede avdiofilija ni. Beseda avdio je opredeljena v smislu zvoka. Po tem, analogija avdiofil = ljubitelj glasbe ne drži, torej gre za ljubezen do dveh različnih zadev.
To je moja izkušnja in moje stališče do opreme in glasbe, kateri sledim, in ki ga na vsiljujem nobenemu. Vsak sam pri sebi oceni svoj domet oz. avdiofilijo in ljubezen do glasbe postavi na svojo vrednostno tehtnico. Sprejemam dobronamerne nasvete, če le zmorem, enako vrnem nazaj. Vsiljevanja mnenj nekaterih pa poskušam ignorirati. Kuzma govori o preboju v njegovem dojemanju avdiofilije, ko je začel v zadevščini uživati in dobil motiv za nadaljnje raziskovanje. Seveda se ne bom primerjal z njim. Moje življenje je dovolj zapolnjeno z drugimi stvarmi, ki me zaposlujejo in se zaradi tega ne mislim dodatno obremenjevati, vsekakor ne želim biti nekdo, ki se bo v sistemu ranga 10k eur zmrdoval nad nijansami. Kdor želi in zmore, naj. Nekateri imajo radi konje in jim ni težko dva krat dnevno štalo čistit...
Maratona še nisem pretekel, in ga tudi verjetno ne bom. Ni moj cilj. Pravice, da o zadevi razpravljam, pa si tudi ne pustim vzeti.
Aja, nadgradnja mojega sistemčka poteka naprej. Pričakujem prihod na trg novega digitalca... |
LP
Lahko o maratonu "vsi" debatiramo, kakšni so občutki med naporom, ali je bilo vredno vložit toliko in toliko truda za svoj rezultat in posledično spoštovanje do boljših, ki so še bolj delovni, vstrajni, prenašajo "več" kot mi, o teh občutkih pa lahko debatirajo samo "sotrpini" ... "Nakladanje" kako bi bil boljši, če bi "treniral" "ampak" , ja "ampak" še ni zajca ujel ...
Vse to zelo velja v "audiu", nijanse so potem samo v količini pretečenih "km"
Do določenih "spoznanj" pa lahko prideš samo po preposlušanih "km" raznovrstnih zvrsti glasbe , evo ravno ta trenutek 2LP "Tangerine dream - Live Encore "
Že naslednji trenutek pa bo na vrsti : "Thomas Dolby-Flat Earth"
Spisek bo tja do dveh zjutraj še zelo dolg
 _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Edvard

|
Objavljeno: Ned Okt 23, 2011 19:12 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | Lahko o maratonu "vsi" debatiramo, kakšni so občutki med naporom, ali je bilo vredno vložit toliko in toliko truda za svoj rezultat in posledično spoštovanje do boljših, ki so še bolj delovni, vstrajni, prenašajo "več" kot mi, o teh občutkih pa lahko debatirajo samo "sotrpini" ... "Nakladanje" kako bi bil boljši, če bi "treniral" "ampak" , ja "ampak" še ni zajca ujel ...
Vse to zelo velja v "audiu", nijanse so potem samo v količini pretečenih "km" |
Spoštovanje do znalcev ni vprašljivo, z veseljem se obrnem na njih za nesvet. Vzvišenost pa odbija... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|