Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Stereo Hi-fi Galerija
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 11:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pu, tale mono observacija in meščanski mileu je -bravo.
V bistvu mi je bilo zaradi tega všeč. Šlo je z duhom ambientoa- in to se mi zdi tisti pretanjen feeling in presežek-narediti izviren in unikaten dogodek.

In Ajka ga ima. Lahko da mu je ratalo povsem podzavestno (Ajka, si bil ti rojen na parketu, al na linoleju)?

Ok., audio gor-dol. Na semnih osebno niti ne "poslušam", ker je šundr in se ne da. Ni pa lahko z občutkom in kreativno fantazijo zaokrožit in potegnit največ iz "zgodbe". Koncu koncev je predstavitev družabni dogodek in prezentacija, ne pa audio laboratorij ali dražba. Pa tudi doma nima nihče laboratorija-tak pristop je veliko bolj human in realističen

Meni je bila itak highlight moment prijetno družabno poležavanje na zofi pri Quinti.

To s postavitvijo ostro na not po aksi, in nižjo predvajalno glasnostjo preden jo "ujame soba" je bil najboljši pristop, če želiš eliminirati akustiko sob, in ohraniti čim širši raznos za publiko ter osnovni karakter zvočnika.
Tebaldijem pa ta vloga najmanj leži, v tej vlogi so od vseh najkbolj hendikepirani (impresiven stereo, dinamika). Po drugi strani pa ostane impresivno živa preciznost, in recimo impresivno živ bas pri majhni jakosti.

Tako da Ajka, lahko da ni bilo popolno, who cares, bilo pa je svetlobno leto izvirneje in prijetneje, kot smo vajeni. Je pa res da je uživanje stvar tistega ki pride, prisilt v to ga ne moreš-sploh slovenca.

Mono pa je zakon!

Seveda pa mora biti posnetek mono, pa na ojačevalcu MORAŠ IMETI pravi MONO knof (ne mono poslan na dva stereo kanala)! Mono je fazno posnet drugače. Na Ampzilli/Thoebe sem ga imel.

Misliti si ne morete, koliko informacije, feelinga, reliefa in muzikaličnosti. Nihče nebi verjel, da gre za mono. Pa predvsem GLOBINA (živost globoko po plasteh v globini), širina in "živost" odra je neprimerljiva z stereom. Čeprav bi moralo biti to skregano z logiko.
So pa pri mono drugače postavljali pri snemanju, zares fizično so se igrali z postavitvijo izvajalcev po "plasteh" in mikrofonov v globino-ker je imel mono tu handicap ki so ga na ta način prešli.

PS: Pu, ne ga srat "nekateri [b]vrhunski avdiofili[/b] poslušajo samo mono".
Itak že cela drama kaj je vrhunsko pri komponentah, sobah, postavitvah...Twisted Evil'
Zdaj pa ti uvajaš še novo kategorijo vrhunskih in ostalih avdiofilov.'Surprised'
A ni že itak zadost komplicirano.
Daj zbriši dol, preden se začnemo pričkat še okoli tega...je že itak dovolj
....'Wink'

BTW: kje je pa JAzz?'Confused'
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Napisal sem, da tako trdi Bojan Hajdinjak, (ne jaz) ki je svoj čas prodal marsikateri po naročilu izdelan sistem. Wink Tudi to, da sem bil žal prehlajen in sem imel glavo kot sod, sem omenil na začetku teme.

Jaz imam nenavadne lušte po monopolno-dipolnemu, piston, panelno BR in closed box, OB, hibridu, gnanem z lampo in tranzistorjem in podprtem s folijci različnih tehnologij, sistemu..

"Manjka" mi samo še OB, ostali principi so že smiselno integrirani v celoto.
Nazaj na vrh
androsalvatore

Pridružen/-a: Sob Nov 2010 23:22
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 13:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja sedaj pa ste se resnično vneli nad kao kritiko tistih, ki jih imenujete »provokatorji« in iščete sto in en razlog v prid taki postavitvi in celo poudarjate, da je to kreativni akustični »tretma« za dosego pravega »timbra« v kolikor so v sobah postelje. Dajte se vprašat ali morda le ne pretiravate v tem?

Ajka ne počuti se ogrožen, vedi pa, da tvoji argumenti po posteljah v sobi in kako je bilo včasih v študentskih letih, nimajo nobenega smisla niti osnove za opravičevanje in bojda v prid boljši akustiki.

Če navedem le nekaj misli, ki se mi ob tem porajajo:
- Koliko ljudi v Sloveniji ima dva vrhunska sistema doma? Mislim, da jih lahko prešteješ na prste ene roke.
- V študentskih časih je vsak posameznik prisiljen v svoji sobi poleg postelje imeti tudi hifo, saj mu kot študentu starši običajno ne namenijo dnevne sobe za njegov hobi. Je tako?
- Študentje včasih in verjetno tudi danes, si ne morejo privoščiti sistema za 5.000 eur in več, ampak uspejo nekak skombinirat svoj sistem v nižjem cenovnim razredu med brendi kot so: Yamaha, Technics, Sony,Nad, Rotel, morda celo Naim in še bi se našlo… Običajno se zatečejo k rabljenim komponentam, ki so za njihov žep bolj primeren nakup. No in pri taki odločitvi je vrhunski zvok drugotnega pomena a vseeno poskušajo iz njega iztisniti največ, zato so dopustne kakršne koli postavitve, ki vključujejo tudi postelje, saj so pogoji itak nemogoči a so dobra osnova za naprej, ko se bo ta študent-avdiofil tudi finančno opomogel.
- Ko pa govorimo o komponentah ranga 5.000 eur ali več in ko govorimo že o nekem high endu ali vstopnem high endu, no potem pa le ne moremo namerno ali nenamerno ustvarjati nemogočih pogojev. To je nedopustno s strani vsakega izmed nas in popolnoma nesprejemljivo s strani strokovnjaka. Tudi, če smo še bolj kreativni in izvirni ali pa poskušamo uvajati nove trende, ki šele prihajajo. O slednjem sem v velikih dvomih! In to je bila poanta mojega posta.
- Tisti, ki navajate, da vam je spalnica optimum sami dobro veste, da ste v zmoti (žal morate sami sebe prepričevati v nasprotno) in da ste prisiljeni postaviti svojo hifo tja kamor ne spada. Fino je, da imamo v spalnici tudi izvor glasbe za popestritev nočnih uric in romantike, za kar je spalnica tudi namenjena. No, če pa vam je to avdiofilski kotiček, potem od romantike realno ne gre nič pričakovati in še dobre so vaše boljše polovice, da vas prenašajo, ko med …… razmišljate, kako se sliši posamezen kabel, visoki toni, bas ali če je akustika sobe optimalna.
- Le zakaj je potem med nami avdiofili veliko tistih, ki si želimo imeti svojo sobo, kamor se lahko umaknemo, kjer lahko postavimo svojo hifo tako kot nam paše in nismo pogojeni z ostalim dekorjem in pogoji, ki nam jih narekujejo naše boljše polovice? Nekateri so v tem uspeli, nekateri o tem sanjamo a mnogim ne bo uspelo nikoli. A vsem je skupna le ista želja! Zanimivo?

Pa še tole glede postavitve zvočnikov. Tisti, ki tako postavitev zagovarjate, ko so zvočniki obrnjeni pod ostrim kotom eden proti drugemu, verjetno veste, kaj s tem izgubljate. Predlagam, da poskusite obrniti zvočnike popolnoma v liniji enega proti drugemu, saj boste verjetno potem resnično izničili vse vplive sobne akustike, ki je eden od ključnih problemov. Nekako imam občutek, da boste potem izničili praktično vse, kar bi dejansko želeli izvleči iz vaše hife oz. tudi tisto po čemer stremite.

Lp
Andrej
Nazaj na vrh
nomad

Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 13:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vojko je napisal/a:
Mono pa je zakon!

Stereo je itak samo efekt.
Zato se mu pravilno reče stereo efekt, to je tudi njegovo originalno ime.
Cilj je bil ustvariti iluzijo prostorske razporeditve izvora zvoka po horizontali. S poudarkom na ustvariti in iluzija. To je torej umetno ustvarjena iluzija prostora, artifakt. Rešil naj bi problem, kako reproducirati več, v prostoru ločenih izvorov zvoka, kot jih zaznavamo na primer na akustičnem koncertu.
Iluzija je relativno prepričljiva, vendar je cena za to tehnična zakompliciranost katere praktična izpeljava vnaša nove kompromise, ki pa posledično vplivajo tudi na kvaliteto zvoka.
Zato je stereo zvok relativno manj kvaliteten od mono zvoka, a ustvarja boljšo iluzijo.
Nazaj na vrh
Vinylfan

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prijetno je brati in ene in druge... Sam se ne morem udeležiti debate, ker me tam ni bilo.
Vendar pa mislim vseeno, da moram izreči zahvalo ajki za kakršnokoli postavitev oz sploh za izvedbo takega dogodka... Jih je tako ali tako premalo...
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 15:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

No ,da res ne bo tema zašla v "teorijo o nastanku vesolja" ...
"Ponovimo vajo" o postavitvah zvočnikov ... O tej temi smo na tem forumu že veliko pisali in se na predstavitvi tudi pogovarjali na to temo ...
Vidim,da kar nekaj mlajših, verjetno pa tudi starejših audiofilov ne ve zakaj zasuk navznoter ... Embarassed Confused
Če gremo malo v zgodovino se lahko spomnimo, da sta Sonus Faber in Chario predpisovala oster zasuk ...

Taka postavitev pridobi na večji coni poslušanja, ker je dober "zvočni oder" tudi levo in desno, kar je pri več poslušalcih nujno ...
V sedanjem času se tak princip postavitve prilagaja in je odvisen od razdalje med zvočniki,od razdalje zvočnik poslušalec in od sevalne moči in smeri zvočnika ... Če ima zvočnik , sistem in prostor velik potencial lahko zvočnike postavimo zelo narazen in lahko sedimo zelo blizu ali daleč, zelo levo in desno bo oder še vedno zelo dober_dober_povprečen ... Če sta zvočnika vzporedno in še vzporedno s steno je to daleč najslabša postavitev in od zv. odra ne bo nič ! Seveda drugo je, če se taka postavitev predpisuje z strani proizvajalca ! ...
Najboljša postavitev je vsekakor zasuk navznoter, da se sevalna os seka malo za poslušalcem(+,- nekaj cm),torej, da vidimo malo notranje stranice zvočnika Exclamation

Vendar je cona poslušanja zelo omejena, ponavadi samo na enega poslušalca !
InLiner

Pridružen/-a: Sob Jun 2008 11:13
Kraj: Slovenija

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 18:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me če vsi tisti ki pametujete tule o postavitvi zvočnikov imate doma vse tako kot pišete tukaj? Ali je to kaj drugega?

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 19:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

InLiner je napisal/a:
Zanima me če vsi tisti ki pametujete tule o postavitvi zvočnikov imate doma vse tako kot pišete tukaj? Ali je to kaj drugega?

lp

Zelo dobro vprašanje!
Nazaj na vrh
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 21:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz imam popolnoma po mojih preferencah, sem zelo zadovoljen.

Tudi zvočnikov ne bom menjaval,bog jim daj dolgo življenje.
-
Nazaj na vrh
Stefi

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:58

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 23:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

InLiner je napisal/a:

lp

Kakšno zvezo ima tvoje vprašanje s "pametovanjem tule"?

Zakaj naj bi imeli (ali ne imeli) doma vse tako kot pišemo tukaj?

Kaj naj bi bilo to "drugega"?

Razpravljamo o "Stereo Hi-fi Galeriji", ne o domačih sistemih.

Žal me čedalje bolj preveva občutek, da je večina razpravljalcev neizmerno hvaležna in pretenciozno naklonjena vsaki (pa čeprav morda vprašljivi in pomanjklivo dodelani) potezi komercialnega ponudnika, ki nam je radodarno, že skoraj pocukrano dobrodelno omogočil vpogled in vposluh v njegove prodajne artikle, zato bog ne daj kaj pošimfati, izraziti dvom, predlagati izboljšavo, polemizirati o teoriji in praksi.

In ne morem se znebiti občutka, da so so bili brisani posti (ne moji) posledica neke meni žal nerazumljive uredniške politike.

Je ajka morda sponzor portala Audio kontakt? Če je odgovor pritrdilen, mi je celotna zadeva postala transparentna (če se izrazim v avdio žargonu).
Njegoš

Pridružen/-a: Pet Feb 2010 16:31
Kraj: LUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 23:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stefi in kakšna je tvoja rešitev? Te sleherni je morda silil, da kaj od videnega kupiš, še mogoče koliko časa si namenil za poslušanje ali ti je bilo takoj, ko si zagledal postelje vse jasno, kot se jih tako oklepaš (fizika-metafizika)...,kaj pa enoprostorski bivanjski prostori, potem tam "hife", kot pravi and-salvat naj ne bi bilo. Se bo treba zazreti malo v samega sebe saj toloiko grenkobe že dolgo ne.
Intelekt naj ne bo bog, temveč le komunikatorjevo sredstvo(A. Einstain)

Lp

Nazadnje urejal/a Njegoš Čet Nov 25, 2010 23:44; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
trancedeejay
Site Admin

Pridružen/-a: Sob Mar 2008 9:01
Kraj: Zgornja Besnica

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 23:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
In ne morem se znebiti občutka, da so so bili brisani posti (ne moji) posledica neke meni žal nerazumljive uredniške politike.

Lahko se znebite občutka.

Argumentirane razprave so vedno nedotaknjene in vedno bodo. (Drugo je popoln off topic ali kaos, ostre žalitve in podobno). Zaenkrat ne vidimo nobenega vzroka za moderiranje. Nadaljujte.
LP

Admin
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 23:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Stefi je napisal/a:
InLiner je napisal/a:

lp

Žal me čedalje bolj preveva občutek, da je večina razpravljalcev neizmerno hvaležna in pretenciozno naklonjena vsaki (pa čeprav morda vprašljivi in pomanjklivo dodelani) potezi komercialnega ponudnika, ki nam je radodarno, že skoraj pocukrano dobrodelno omogočil vpogled in vposluh v njegove prodajne artikle, zato bog ne daj kaj pošimfati, izraziti dvom, predlagati izboljšavo, polemizirati o teoriji in praksi.

Je ajka morda sponzor portala Audio kontakt? Če je odgovor pritrdilen, mi je celotna zadeva postala transparentna (če se izrazim v avdio žargonu).

LP

Nekaj vrstic višje je "za" in "proti" o "postavitvah" ... Pa bi morda lahko "kreativno" podebatirali o tem kaj lahko slišimo pri različnih postavitvah, različnih prostorih, različnih tipov zvočnikov itd... Kaj je komu všeč in podobno ... Tako bi se vsi skupaj lahko kaj naučili, ne pa ,da se vrtimo v krogu z "raznimi provokacijami"

Npr. ... @Vojko :Jaz imam popolnoma po mojih preferencah, sem zelo zadovoljen.... Me zelo firbec matra, povej kaj več o tem !!?? ...
Stefi

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 17:58

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 23:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Njegoš je napisal/a:
Stefi in kakšna je tvoja rešitev? Te sleherni je morda silil, da kaj od videnega kupiš, še mogoče koliko časa si namenil za poslušanje ali ti je bilo takoj, ko si zagledal postelje vse jasno, kot se jih tako oklepaš (fizika-metafizika)...,kaj pa enoprostorski bivanjski prostori, potem tam "hife", kot pravi and-salvat naj ne bi bilo. Se bo treba zazreti malo v samega sebe saj toloiko grenkobe že dolgo ne.
Intelekt naj ne bo bog, temveč le komunikatorjevo sredstvo(A. Einstain)
Lp

Njegoš, žal ne razumem tvoje metafizike. Tako kot ti očitno nočeš razumeti mojih opažanj in nakazanih predlogov za boljšo prezentacijo videnega in slišanega. In mi je zelo žal, če v mojih razmišljanjih nisi zasledil prikrite dobronamerne kritike obravnavanega happeninga.

Grenkobo pa lahko mirno ohraniš zase, da o intelektu sploh ne izgubljamo besed.
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 25, 2010 23:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
Stefi je napisal/a:
InLiner je napisal/a:

lp

LP

Nekaj vrstic višje je "za" in "proti" o "postavitvah" ... Pa bi morda lahko "kreativno" podebatirali o tem kaj lahko slišimo pri različnih postavitvah, različnih prostorih, različnih tipov zvočnikov itd... Kaj je komu všeč in podobno ... Tako bi se vsi skupaj lahko kaj naučili, ne pa ,da se vrtimo v krogu z "raznimi provokacijami"

Npr. ... @Vojko :Jaz imam popolnoma po mojih preferencah, sem zelo zadovoljen.... Me zelo firbec matra, povej kaj več o tem !!?? ...

Rad bi slišal več o materiji postavitev.
Ravno za moje Mangerje 109 je priporočena postavitev navznoter , sekanje osi cirka 1-1.5m pred poslušalcem ob relativno majhni medsebojni razdalji 2-2.5m.Čeprav jim paše tudi standardna postavitev direktno v osi. Zakaj ?Prosim več o tem in konec prcanja v prazno...
lp
Bernard
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Dogodki v svetu HI-FI-ja, srečanja Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 6 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu