| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | @berni,
imaš še GM400 doma na testu?
Lp |
Še ja. Mariani je bil bolan in še ni imel časa za retube..
Pinus, kg izhodnega trafota so podatek za kaj? Koliko w imaš na ojačevalcu, tu z pod 60 ali 100 nimaš kaj iskati.
Kateri ojačevalec in zvočnike imaš , da ti lahko negativne strani naštejem?!
Zakaj bi Otl imel problem z basom , ker nima trafota? To ne štekam.
Poznam veliko lampašev , ki so se sesuvali na basu ob veliko bolj občutljivih zvočnikih, okrogli bas, vse zapacano... Prav patetično.
Ko sem napisal, da so Mg omejeni sem misli, da pač imajo svoj karakter in značilnosti folijcev, ki pač so takšne kot so in jih tudi kg ne spremenijo.
Pričakovati pump bas in sound pressure v smislu dinamičnega zvočnika je napačno, imajo pa timber, hiter odziv ( sound velocity) in značilen dipolni odziv.
Ne govorijo za Otl zastonj just wire ojačevalec.
Je pa vse stvar slišati in preizkusiti, govoriti za točilnim pultom je pa druga skrajnost.
Teoretiziranje, politiziranje in debate v smislu slovenskega parlamenta in vlade, postajajo vsakdan žal tudi med normalnimi prebivalci Slovenije. _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 11:57 Naslov sporočila: |
|
|
| berni je napisal/a: | | jacoby je napisal/a: | @berni,
imaš še GM400 doma na testu?
Lp |
Še ja. Mariani je bil bolan in še ni imel časa za retube.. |
Sem vprašal, ker bi me nekaj zanimalo, seveda če tudi tebe...
Imam nekaj precej zlobnega, in me zanima v primerjavi z GM400.  |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
pinus

Pridružen/-a: Pet Feb 2012 1:16 Prispevkov: 967 Kraj: Nova Gorica
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 11:57 Naslov sporočila: |
|
|
@jacoby - delno bi se strinjal...
A glede izh trafov - tam, če ni kvalitete (jih je res malo) je konec, če pa ta je, potem smo ob transparenci OTL, z občutno bolj avtoritativnim basom... Imam oz sem imel priliko slišati oboje..
Tenorje nisem slišal... Kaj čemo - sem pač prebral komentar Sound Stage Magazina.. Isti komentator , kot je komentiral moj amp (o njegovem lanskem izbrou 5 top ampov "ever", sem že pisal)... Torej, 75 w "kvalitete", a še vedno s problemom "spodaj"...
Da bo to gnalo(sekalo) npr na Magijih v 30 m2 - so samo pobožne želje, ali pa se tu ne ve kaj, je avtoriteta, od 30- 80hz....Če pa si jih testiral v malem prostoru, je lahko bilo več ali manj ok, a tam ne moremo objektivno oceniti bas področja... lp |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 030-353370 |
|
 |
pinus

|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 12:20 Naslov sporočila: |
|
|
Fantje ne se razburjati in vleči politike vmes (nisem član nobene stranke), ker tu nima veze..
Sprašuješ me(berni) po mojem ampu.. Tu na forumu visite nekateri cele dneve.. Mogoče bi bilo dobro, da poleg sebe, opazite tudi druge..Zato ne bom pisal več o mojem ampu - enostavno, ker sem že...
OTLov sploh nisem kritiziral, ne vem , mogoče pišem kitajsko...Napisal sem le , da so pač ustvarjeni za uporabo za določene namene(zvočnike).. Ko sem imel sam "na muhi" Counterpointov SA 4 OTL, so se nekateri pogovarjali šele o japonskih integrircih..
O tem zakaj imajo OTLi "težavice"na basu, v primerjavimi z klasik lampaši in ss ojačevalci, se da kje prebrati, sam pa sem to tudi "doslišal".... lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 13:22 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
A vas nekatere tako matra ta bas na Magijih !!??
Ma o kakšnem basu se pa pogovarjamo??
Timbralno višji modeli Magijev zmorejo več in bolje, npr. veliki boben ali pavke kot večina zemeljsih zvočnikov, ki pumpajo bas kot pneumatsko kladivo in so pavke prav nagravžne napram slišanega na Magijih.
Sicer pa koliko "je" zvočnikov pri širši publiki za zemeljske denarje, ki gredo res tam nekje od 32Hz navzdol, še prav posebaj, če ni urejena poslušalnica ?
 |
Bas Magneplanarjev skoraj nima konkurence glede na resolucijo. Tradicionalni wooferji imajo nekaj 100 krat težjo membrano in ko poskusiš dodati subwoofer enemu Maggiju je učinek podoben kot bi športni avto šlepal počitniško prikolico. Večkrat sem bil prisoten ko se je poskušalo upasat renomirane sube a ni bilo pomoči. Kakovost klasičnih wooferjev dramatično odstopa od Maggijev.
Na žalost pa fizika zahteva ogromne površine za korektno predvajanje basa in cena se plača z manjšim impaktom. Klasični wooferji to nadoknadijo s pomočjo škatle, ki pa poskrbi za koloracije in dodatno slabšanje resolucije. Količina proti kakovosti.
Zato ima ajka prav. A to v večini primerov nima pomena, Dire Straits ne uporablja pavke, hahaha _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Sob Feb 22, 2014 13:36; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 13:34 Naslov sporočila: |
|
|
Pavke so odličen primer, ko preko Mg prav začutiš opno tega velikega instrumenta. Neprecenljivo. _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 14:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kadar je govora o primernih ojačevalcih za Maggije, imam vtis, da se poskuša 'dodati base' z ojačevalci, ki so bolj kolorirani, imajo več popačenj na basu in po možnosti slabši dumping faktor. V bistvu z drugo harmonsko komponento popačen bas deluje bolj 'polno' in istočasno manj resolutivno. S slabšim dumping faktorjem pa membrano manj kontroliraš in s tem vnašaš 'dodatne' base (se več časa iznihava=več basa).
Vprašanje je, ali ima smisel s slabšanjem basa povečevati količino. Jaz bi raje poskusil z dodatnim panelom za base. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pinus

|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 18:40 Naslov sporočila: |
|
|
Super, ste dobili "avtoriteto" ambasadorja v pomoč...
In seveda vi meni o pavkah, aja, seveda, jaz poslušam izključno Dire Sraits - haha.. in seveda nimam pojma...In seveda cel forum orgazmira izključno na klasiki in ima seveda zanjo dva namenska sistema (btw, na to pred časom, ni bilo odgovora..)
Torej, debata je bila gm 200 in M 20. 1 , ne vi meni sedaj tu nekaj pavšalno...
A mi hoče kdo povedati, da ima gm, tudi pravi dumping faktor, poleg ostalih lastnosti, ki bi peljale na sprehod, brez problemov, vsake zvočnike..?
A je razen planarjev, vse ostala produkcija zvočnikov kolorirana...'?
A ste kdaj slišali mogoče za bolezen "hiperdetajl", oz nezmožnost kreacije globine soundstagea panelov - zame je tudi to koloracija, ja, saj res, mogoče pa je ni opaziti - sem opazil, da so ti tipi zvočnikov posebno všeč tistim, ki imajo težave s slišanjem višjega spektra...
Pa še tole...Na predzadnjem sejmu v M hotelu, so bili spodaj, v ta veliki sobi, dva ASI (Karan) monobloka-2000w, na panelih... Poslušam in zvok pljucka, štrka, vsak v svoji"oglasni deski", zvok ostaja v zvočnikih, se ne odlepi, staga niti po širini nikjer, kaj šele globini , sistem z zgrešeno fazo fazo (na playerju - koga to briga), konstruktor in člani Vklopa pa mirno na debati v sali ob vhodu... Pristopim k "demonstratorju" (ni bil iz Vklopa, da ne bo pomote) in mu rečem, da bi rad slišal klasično baterijo in akustični ali elektro bas, orgle.. Ko smo brskala po demo cd-jih, nisva našla niti enega , ki bi vseboval omenjene vsebine.. Seveda, saj teh instrumentov se ne posluša, samo pavke, ja in violino, da ne pozabim...
Halo, zakaj ? Ker niso "audiofilske"..? Meni je odgovor jasen... Če kdo želi, pa naj si namesti še dodatne x m2 panela ali vpasa sub, jaz tega ne delam...Cena, oz nazivna moč sistema, pa ohoho... Lahko pokličete še koga v "pomoč", ni problema... lp... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
epic
Pridružen/-a: Sob Nov 2009 15:12 Prispevkov: 203 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 20:36 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Kadar je govora o primernih ojačevalcih za Maggije, imam vtis, da se poskuša 'dodati base' z ojačevalci, ki so bolj kolorirani, imajo več popačenj na basu in po možnosti slabši dumping faktor. V bistvu z drugo harmonsko komponento popačen bas deluje bolj 'polno' in istočasno manj resolutivno. S slabšim dumping faktorjem pa membrano manj kontroliraš in s tem vnašaš 'dodatne' base (se več časa iznihava=več basa).
Vprašanje je, ali ima smisel s slabšanjem basa povečevati količino. Jaz bi raje poskusil z dodatnim panelom za base. |
Spet pisanje, ki zahteva premislek in - pojasnilo avtorja.
Sem izredno radoveden od kod avtorju neizčrpen vir informacij o tem, s kakšnimi - po večini napačnimi - ojačevalci lastniki Magneplanarjev bratijo svoje zvočnike.
Namreč - kolikor vem, je na obali velike MG 20 donedavna uporabljal Zvočnik. Hm, mogoče pa ga je on (dvomim!!) neprestano lomil? In dalje - sem jako radoveden, bi bilo poučno, ko bi uporabniki Maggijev (in ostali) izvedeli, katerim ojačevalcem naj se na široko ogibajo in katere na mah kupijo.
Slednje bi bilo res krasno, nedavno je o tem nekdo tudi spraševal, no, pa še sam ne bom imel več težav!
Tisto o prenizkem dumping faktorju in posledično navidezno bolj polnih basih pa je - milo rečeno - strel v prazno. Bi namreč avtor tega besedila lahko vedel, da je površina membrane pri velikih Magneplanarjih tolikšna, da o kakšnem občutku polnosti brez ustrezne kontrole ni ne deuha ne sluha!! Prej nasprotno - nekontrolirano 'frfotanje' opne je takoj slišno, bas pa se bo hitro - sesedel sam vase...
Mi je zares žal ampak - če se že piše o rečeh s takšno vehemenco, potem - zakaj se trditev ne podkrepi z dejstvi??? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 21:06 Naslov sporočila: |
|
|
Pinus @ to kar praviš za predlanski sejem je vse res, vem pa, ker sem bil zraven.
Pa ne samo to. Zaradi orgazmiranja nad zvokom sploh niso opazli, da je faza zvoka obrnjena, oziroma zamenjane kleme na zvočniku. Dokler jih ti nisi opozoril.
Toliko o kredibilnosti kakšnih avtoritet.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
pinus

|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
Epic in bogomir - kot je že nekdo uporabil to frazo - "ne potrebujem advokatov" - a vseeno - hvala vama...
Epic - sem ravno malo poslušal sistem in medtem mi je obšla misel glede tega, kar si ti omenil v zvezi z Magiji na Obali in tistega strela v prazno (prej ga nisem omenjal) - pa si me prehitel..
Nobenega problema glede g.@zvočnika (korektni, realni posti), lastnika M 20.1, ki jih je prodajal (mogoče jih še), mislim, da jih je gnal z dvemi Spectroni (D class), in ne z OTLi (ki so lahko ok za midhigh, a ne za bas) in šel potem na Soulsonice in Jeff Rowlande.. Mogoče pa mu bo sedaj @ambasador svetoval kakšne OTLe, namesto JR, človek nikoli ne ve (glede na nekatera njegova "tolmačenja")....lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 22:43 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ne vem zakaj se vedno debata spreveže v tekmo kdo ima "prav".
V audiu absolutnega prav ni, so vmes okus, riference, prioritete ...
Kaj je prioriteta na sistemu Graaf - Magiji bi moralo biti poznavalcem tudi @pinusu takoj jasno.
Tako kot tvoj sistem @pinus, če ga še imaš, CAT - JBL, je popolnoma drugi svet, druge prioritete, ma bi lahko zelo zelo na široko debatirali o absolutni kvaliteti in tvojih pogledih na audio in s tem povozili naslov teme ...
Ker sem vedel, da se bo takoj zakompliciralo sem že v prvih vrsticah napisal :
"""A vas nekatere tako matra ta bas na Magijih !!??
Ma o kakšnem basu se pa pogovarjamo?? """
To temo lahko preselimo v temo o basih ali o Magijih  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
pinus

|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 23:10 Naslov sporočila: |
|
|
Ajka - mislim, da smo debato zaključili, pojasnili, v čem je bilo bistvo problema....
Ti pa spet začenjaš drezat, te kaj moti, bi rad iskal še kaj, kar "nima veze"... Ti kar drezaj, ne iščem jaz absolutni prav, ampak "uporabnostni", z realnem gledanjem , vem pa, da nekateri jedo npr tudi sir z namazano marmelado na njemu...
Mi je že dosti..
Navedel si obe kombinaciji.. Firme, so vsaka zase ok..
Prvi sistem kljub prioritetam, ima tehnično nekompatibilnost med komponentama in zaradi tega že omenjene težave (obe imeni funkcionirajo optimalnejše v kombinaciji s primernejšima partnerjema)...
Drugi sistem - dolgo sem iskal idealnega partnerja za JBL in ga našel v CATu - tudi tehnično - popolnoma kompatibilna partnerja...
In to je to... Lahko pa še pišemo - do onemoglosti... lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sob Feb 22, 2014 23:30 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Ne vem zakaj debati, ki ima različne okuse rečeš "drezanje".
Če koliko toliko poznaš Magije in Graafa, kaj bi ti izbral, da bi odpravil pomankljivosti a s tem ne zakril njune žlahtnosti ?? !!  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
pinus

|
Objavljeno: Ned Feb 23, 2014 00:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ok, ker je že lepše zveneče vprašanje..., bom poskusil z odgovorom..
Tako na hitro..
Na Mage - pred CAT (lampe - transparentnost, hitrost s zunanjim tranzistorskim napajanjem - čvrst, bolj kontroliran bas , kot na primer pri ARCih z lampami v napajalniku)
- končna recimo Pass XA mono (sedaj se ne spomnem 160 ali 200), zvok A klase, hiter, čvrst, a muzikalen), bi lahko ponudil CAT, zaradi kompatibilnosti z pred (iz dobrega vira sem slišal, da je ok na elektrostatih, a pustimo, zadeva je za marsikoga "lokacijski" problem)..
-za gm 200 - nisem o tem razmišljal , če imamo npr Logane z amplificiranim basom, bi tam to šlo na midhigh, ali kakšne zvočnike nad 90db, 8 ohm (Coincident, Zu Audio...), je za raziskati... lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|