Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

B.A.D. paneli
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 21:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ajka

Tale tvoja o nepotrebnih meritvah sobe je hudo mimo.

Meritev posamezne sobe seveda ne moremo primerjati z meritvami, ki jih opravijo proizvaljalci aplikatov pri merjenju svojih izdelkov. Oni izmerijo RT posameznih frekvenc v prazni sobi (vsaj prvič ko jo uporabijo) in nato tretirano sobo, nam pa prikažejo učinkovitost absorbiranja njihovega izdelka pri določenih frekvencah, ki je pravzaprav razlika preračunana v % absorbcije - ponavadi (prikazi so lahko tudi drugačni). Če so zraven še podatki o namestitvi takega aplikata v prostoru, potem so ponavadi da ugotoviti dejansko učinkovitost. Je pa res, da treba malce poznati tudi sam izdelek, da bomo točno vedeli kaj in kako (npr. pri panelnem absorberju z debelo stranico je absorbcija lahko večja tudi zaradi površine stranice -odvisno od izvedbe, to pa nam seveda nič ne pomaga, če jih želimo zložiti enega poleg drugega. Takega problema pri okroglem aplikatu seveda ni).

Kot je napisal NLP, so meritve v naši sobi dokaj enostavne za linearnost, za RT 60 pa že rabiš malo drugačno opremo, ampak nič pretresljivega.

Da ne pozabimo, ne govorim o ultimativni sobi, ki naj bo linearna v +/- 3 db, ta zahteva boljšo in dražjo opremo.
Spraviti RT 60 v optimalne tolerance niti ni tako težko doseči, vendar to še ne pomeni, da bo zato soba zelo linearna (kot je že napisal NLP).

Vsak audiofil, ki bo uspel sam spraviti linearnost na mestu poslušanja (ne za celotno sobo) v +/- 5 db, + ustrezen RT 60, bo velika faca. V taki sobi še nisem bil, čeprav menda obstajajo tudi v SLO.

Konkretno uspem v svoji sobi priti nad 45 Hz v +/- 5 db, nižje pri 37 Hz pa imam luknjo - 12 db. RT 60 je sedaj v tolerancah - po nekaj problemih nad 600 Hz - premajhen RT 60.
Ta luknja (37 Hz), je bila pred tretiranjem še za nekih 10 db globja (meitve sem že objavil), RT 60 pa gromozanski. Manjše sobe imajo probleme malce višje - do nekih 80 - 90 Hz.
Pri frekcvencah nad 45 Hz sem bil že v +/- 4 db, pa sem to žrtvoval, da sem pridobil 3 db pri luknji. Največji hec pa je, da lahko dokaj ensotavno pridobim še cca 4 db pri luknji, ampak zaradi namenskosti prostora (dnevna soba) ne morem postaviti aplikata na tisto mesto.

Netretirane sobe v nekih +/- 10 db ter z ustreznim RT 60 so redke. Ponavadi je raztros še za nekih 5- 10 db večji, RT 60 pa prevelik. To je realnost (upam da to bere tudi kakšen kabloljubec).

NLP

Tudi s trotel varianto se kar nekaj naredi. Večina tistih, ki smo naredili kaj na akustiki smo verjetno začeli tako (in seveda nekateri potem šli dalje - tudi s poglobljenim študiranjem fizike, aplikatov,...). Pravzaprav je to edini pravi pristop za DiY za ljudi, ki predhodno niso pridobili kar veliko znanja in izkušenj na tem području. Ne morejo ljudje najprej 1/2 leta študirati akustiko in potem še ene 1/2 leta preuzkušati razne variante dragih aborberjev, difuzorjev,....
Mnogi od avdiofilov (in tistih, ki se za njih imajo) ne vedo niti osnov fizike oz. akustike (to se vidi tako na tem kot na ostalih forumih). Tudi meni se je pred 10 leti leti o tem samo malo sanjalo. Če želi tak avdiofil nekaj narediti na akustiki, pa se mu ne da z njo kaj posebej ukvarjati, potem mu ne ostane kaj dosti variant. Lahko koga najame, lahko kaj kupi ali pa si naredi kaj sam. Že pri zadnjih dveh varaintah pa mora vsaj približno vedeti kaj kam postaviti. Ta "trotel" priporočila pa pravzaprav niso nič drugega kot zbir tega, kar priporočajo izdelovalci aplikatov. Seveda se na ta način ne doseže optimalne rezultate, vendar rezultati so in to ne majhni.
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 15, 2010 22:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se popolnoma strinjam CK.
Hotel sem le opozoriti da je tudi "nekaj več", kot ta "trotl ziher" mantra od Ethana-realtraps, Glenn-Gik acoustics ipd.

Ampak mnogokrat, sploh pri audiofilih pride do nekih osebnih okusov, ki ga izražajo preko določenih izrazov kot je prej navedeno "Briljantnost tona, definicijo, tonsko uravnoteženost, dinamiko "...
... dobra akustika bi naj to vse omogočala, je pa nekaj pristopov (tipi akustičnih dizajnov) k reševanju akustike prostorov in vsak ima svoje pluse in minuse...

Ponavadi jih 90% sploh ni doživela dobrega poslušalskega akustično obdelanega prostora, morda so pri kolegu kaj poslušali (ali pa v kakšnem našem kvazi studiju), ki jim je rekel koliko je kao vložil v to ali pa jim kdo ni dobro naredil in so prišli do zaključka, da to pa je vse bolj tak...
Sto ljudi sto čudi-sto zgodb...

Ko sem govoril ali je že bil kdaj v takšni "linearni sobi" sem hotel povprašati kako se mu je zdela, kako je bila slišati ali ima izkušnje s takšnimi prostori ali jih je kdaj medsebojno primerjal... vendar pod pogojem da meritve ne lažejo oz. si jih ni nekdo namislil, kar ne bi bilo redko...

Če se prostori merijo ljubiteljsko z lastnim izvorom - preko svojega sistema le-ta ima lahko odstopanja, ki so +/-3dB in več, čeprav lahko obljubljajo da temu ni tako... torej smo že v osnovi primorani na neko toleranco... po izkušnjah boljši studijski zvočniki so kar linearni medebojno imajo lahko nekaj dB odstopanj čeprav so "matched pair" (PMC, ATC, Quested, Adam recimo), zato nekateri akustiki posegajo v kretnice zvočnikov... pri audiofilskih pa sem se včasih presenetil, tudi bral izkušnje drugih kako lahko zelo medsebojno varirajo (vsekakor odvisno od podjetja!)...

Ampak dobro mene tukaj zanimajo devijacije recimo nekje do +/- 8dB, na hitro povedano, to je že lep dosežek.
Netretirani prostori imajo tudi +/-15, 20dB in več razlike (to pomeni 30, 40 in več dB med vrhi in dolinami). Če se to prepolovi z lepim RT60 je že mala zmaga, vse kar je še manj dB razlike...
Kablovje, konektorje ipd. pa sploh ne bi komentiral, enkrat sem že.

Takšna linearnost kot jo omenjaš da jo imaš moram reči da je izjemno odlična, sploh če ne gre za povsem namenski poslušalski prostor.
(a je kakšen link do teh tvojih meritev morda threada?)

Natrpat dnevni prostor z akustičnimi elementi ne da bi se vnaprej načrtovala in da dosežeš nek spodoben rezultat je resnično težko opravilo...
Se pa devijacije, distorzije dajo omilit in se prepričajo kako je "navadna cenena izolacija" in nekaj lesa sestavljeno v difuzorje izjemno mogočna zadeva proti recimo novim pregrešno dragim kablom, konverterjem ipd. rečmi. To so seveda zadnje zadeve katere se menjavajo, primerjajo, če je volja in denar...
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40
Kraj: M.Sobota

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2010 15:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za nadaljevanje projekta še vedno čakam na tervol DP-8 Evil or Very Mad
Slovenijales Evil or Very Mad

Malo sicer OT ampak en ful zanimiv on-line shop za kablovje, priključke...

http://www.dienadel.de/
ck

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 10, 2010 20:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kakšne boš imel dimenzije panelov - gobino?
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 14:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:
Kakšne boš imel dimenzije panelov - gobino?

94 x 94 cm, globina bo 5 cm - debelina tervola DP-8. Odmik od stene 5-10 cm.
ck

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 18:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi uporabil Tervol (Knauf) TP 5.

Bolje absorbira nizke tone.
NLP

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 20:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BAD diffsorberji so v bistvu tudi membranski absorberji in če se ne ve na kateri frekvenci bo mass spring sistem - membrana+volna deloval je tako "skoraj" vseeno ali uporabi malo lažjo ali gostejšo volno, ne bo kakšnih razlik. ...lahko uporabi še gostejšo...
Mnogo bolj pomembno bi bilo vedeti na kateri frekvenci bo delovala specifična perforirana membrana, ki bo dušena z volno...
Tudi mnogo bolj pomembno v tem primeru za absorpcijo nizkih je debelina volne kot gostota, bolje bi bilo 10 in več cm!

Glavno absorpcijo v nekem targetiranem nižjem frekvenčnem pasu bo tako nudila membrana s svojim delovanjem, volna izza nje pa bo nudila še nekaj absorpcije srednjih in visokih frekvenc (tudi odvisno od stopnje perforacije, ki bi naj na BAD maski bila nekje 50%).
ck

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 21:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NLP

Kot sem uspel razbrati, bo perforacije na ploščah cca 33%.

Pri taki perforiranosti kaj prida vibracij ne bo.

Se bom pa jaz enkrat v bodoče malo poigral ravno s tem. Torej koliko perforacije, da plošča še vibrira in tako deluje tudi kot membranski "basstrap", kajti edino to je uporabno.
NLP

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 13, 2010 22:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Manj je perforacije bolj nizko bo teoretično rezonirala/absorbirala plošča iz enakega materijala, enake debeline, enake površine, enake oddaljenosti od rigidne površine, z enako izolacijo ki jo duši, enako vpetje...

Pravi da gre za MDF plošče 3-mm, takšne plošče se tudi uporabljajo za membranske absorberje, čisto pridno rezonirajo, ne delujejo ravno preveč na nizkih... uporabljajo se plošče tudi 12, 15mm kot membrana npr.

Povsem odvisno od celotnega sistema konstrukcije in uporabljenih materijalov!!!

Sealed tip membranskih absorberjev, panelni npr., (tudi Helmholtz) je moč matematično predvidet kje bo v praksi dokaj natančno resonančno/absorpcijski ozek! peak.
To so žal narrowband/ozkopasovne naprave.

Pri "odprtih" dizajnih pa ni še nobenemu uspelo zagotovo ugotoviti kako in kaj, izdelani so zanimivi dokaj zapleteni teoretično matematični modeli, poznamo tudi specijaliziran softwear a rezultati so žal drugačni v realnosti... žal ni predvidljivo.

Narediti dober broadband/širokopasovni membranski absorber je zapleteno saj je potrebno pravilno predvideti parametre kot sem že malo omenjal: kakšni materijali, kakšne debeline, kakšna površina, kolikšna in kakšna perforacija (mikro, makro, nekaj vmes, brez perforacije...)... (-mass)... kakšna je oddaljenost od rigidne površine oz. air gap, lastnosti izolacije ki duši, debelina izolacije (-spring)... kakšno vpetje membrane... še je tega...
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

NLP je napisal/a:
BAD diffsorberji so v bistvu tudi membranski absorberji in če se ne ve na kateri frekvenci bo mass spring sistem - membrana+volna deloval je tako "skoraj" vseeno ali uporabi malo lažjo ali gostejšo volno, ne bo kakšnih razlik. ...lahko uporabi še gostejšo...
Mnogo bolj pomembno bi bilo vedeti na kateri frekvenci bo delovala specifična perforirana membrana, ki bo dušena z volno...
Tudi mnogo bolj pomembno v tem primeru za absorpcijo nizkih je debelina volne kot gostota, bolje bi bilo 10 in več cm!

Glavno absorpcijo v nekem targetiranem nižjem frekvenčnem pasu bo tako nudila membrana s svojim delovanjem, volna izza nje pa bo nudila še nekaj absorpcije srednjih in visokih frekvenc (tudi odvisno od stopnje perforacije, ki bi naj na BAD maski bila nekje 50%).

Ja 5 cm zaradi širine prostora, ki je samo 300 cm (pa da preveč ne "ožim" prostora). Absorberje nameravam postaviti pri stranskih stenah in na zadnji steni, eventuelno še dva na strop.
V levi/desni kot za zvočniki, pa itak nameravam postaviti še kak bas trap.

LP
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 14:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Precej sem se namučil z manjšo sobo (3,5 x 5,5m). Vse kote sem pokril z absorberji (10cm - 30cm), celo na tla sem položil nekaj panelov. Pokril sem vse refleksije, tudi za zvočniki in na zadnji steni. Kombinacij malo morje. Izboljšave so, nič ne rečem, ampak ne da pa se čarati. Basa v sweet spotu še vedno ni bilo.

Sistem sem nato postavil v mansardo, kjer je bilo brez tretmaja (razen lesenih stropov) akustika naravnost fantastična.

Sistem sem nato prenesel še v dnevno sobo (40m2) in samo v eni postavitvi našel ustrezno mesto za nadgradnjo.

Trdim torej, da če je prostor že v osnovi akustično "zgrešen", potem nam neki amaterski posegi ne bodo kaj dosti pomagali. Potreben bi bil profesionalni poseg, pa še to z veliko omejitvami, v kolikor nam je prostor del bivanja.

V.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
HIFRIK

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 15:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica je napisal/a:

Trdim torej, da če je prostor že v osnovi akustično "zgrešen", potem nam neki amaterski posegi ne bodo kaj dosti pomagali. Potreben bi bil profesionalni poseg, pa še to z veliko omejitvami, v kolikor nam je prostor del bivanja.

V.

Se čisto strinjam. Ampak nekaj pa je treba delat, čeprav amatersko Very Happy

p.s.
Tudi jaz sem probal v dnevni sobi, cca 50 m2, in kot praviš - čisto druga akustika.
NLP

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 23:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

saso68 je napisal/a:

Ja 5 cm zaradi širine prostora, ki je samo 300 cm (pa da preveč ne "ožim" prostora). Absorberje nameravam postaviti pri stranskih stenah in na zadnji steni, eventuelno še dva na strop.
V levi/desni kot za zvočniki, pa itak nameravam postaviti še kak bas trap.
LP

... kakorkoli... svetujem ti da pri BAD diffsorberjih, v tvojem primeru, glej da bo vsaj perforacija nekje 50%! ker ta tip difuzorja zagotavlja neko zanimivo difuzijsko polje na podlagi menjavanja impedančne vrednosti površine (0 in 1 - refleksija in absorpcija)... 33% je malo za ta princip...
NLP

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 14, 2010 23:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica je napisal/a:
Precej sem se namučil z manjšo sobo (3,5 x 5,5m). Vse kote sem pokril z absorberji (10cm - 30cm), celo na tla sem položil nekaj panelov. Pokril sem vse refleksije, tudi za zvočniki in na zadnji steni. Kombinacij malo morje. Izboljšave so, nič ne rečem, ampak ne da pa se čarati. Basa v sweet spotu še vedno ni bilo.

Sistem sem nato postavil v mansardo, kjer je bilo brez tretmaja (razen lesenih stropov) akustika naravnost fantastična.

Sistem sem nato prenesel še v dnevno sobo (40m2) in samo v eni postavitvi našel ustrezno mesto za nadgradnjo.

V.

Prostor takšne kubikaže (3,5 x 5,5m in če je strop povprečne višine cca. 250cm) je možno na pasiven način absorbirati povsem uspešno tudi do 40Hz (tudi nižje...).

Z resnejšim posegom gre ampak res je, če so del bivanja pa bi bili problemi.

Povečanje kubikaže prostora seveda prinese boljše predpogoje a da se akustika oceni zgolj na uho in se nekaj zaključi kot de facto... bom raje tako povedal; takšno uho mora imeti potem takem izjemno! dosti kilometrine, več desetletij! dela v izjemno! dobrih akustično urejenih pogojih! pa še kakšna meritev "na hitro" ne bi škodovala:)
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 15, 2010 07:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zato, da ugotovi, da v določeni točki ni basa pod 70Hz, človek ne rabi nobene kilometrine Smile.
Vili
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5  Naslednja
Stran 4 od 5

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu