| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Ned Nov 23, 2014 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
| sandi je napisal/a: | torej lampaši ODPADEJO.
zanimajo me torej samo stereo ojačevalci z mosfet tranzistorji. |
Če je to odločitev, potem gre iti v dovolj visok razred, da preskočiš entry level kompromise. Ti lampaši zvočno za malico pojejo cenene tudi mos-fete.
Najcenejša taka izbira je po mojem mišljenju Yamaha integrirc model 2100, ki ima - od balansirane gradnje do mos-fetov vse, še Sumo topologijo Circlotron - edino res simetrično tranzistorsko shemo izhodne stopnje.
Avtor topologije je James Bongiorno (sedaj že pokojni) - je bil projektant v firmah Rectilinear, GreatAmericanSound(GAS, Ampzilla), SAE, že omenjeni Sumo...
Za primerjavo: nižji model A-S2000 nima mos-fetov, amapak bipolarne tranzistorje v prav tako Sumo Circlotron topologiji.
Plačal boš 2-3x več kot že omenjene boljše modele lampašev. Na plus strani so njegovi odlični phono vhodi mm/mc z rekordnimi odnosi signal/šum (preko 80dB na MC!!).
PS: malo za šalo, dosti zares: sami elementi, pa naj bodo to mos-feti, ne pomenijo prav nič. Dokaz: če daš mos.fete na mizo - ne igrajo, hahaha. Po isti logiki, če jih daš v slabo vezje - slabo igrajo. Če jih daš v boljše vezje, pa s slabim napajanjem - spet ne igrajo dobro. Itd. Dobro napajanje stane ultra bistveno več kot sami izhodni tranzistorji. Regulirana napajanja po sekcijah na vezju tudi stanejo. In še marsikaj, kar mora biti narejeno za dober zvok. @joztom to dobro ve. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Ned Nov 23, 2014 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: |
Avdiofili pa hočejo magično formulo v obliki nekaj besed. @joztom je rekel mos-fet, |
Joztom je dal čisto konkreten primer, le malo bi se lahko potrudil in namesto kratic napisal celo ime ojačevalca.
FO First One
Kontaktiraj g.Laknerja, ESL d.o.o. esl@siol.net in povprašaj za ojačevalec First One.
LP Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi
Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55 Prispevkov: 238 Kraj: črna
|
Objavljeno: Ned Nov 23, 2014 20:13 Naslov sporočila: |
|
|
| CASTOR je napisal/a: | A postoje čak kruške i jabuke.  |
Si delaš norce a moja pripomba je čisto na mestu. Mosfeti so dobri za A klaso, v AB jih pa darlingtoni, zvokovno, pojejo za malico. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50 Prispevkov: 329 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 00:32 Naslov sporočila: |
|
|
| ro-bi je napisal/a: | | CASTOR je napisal/a: | A postoje čak kruške i jabuke.  |
Si delaš norce a moja pripomba je čisto na mestu. Mosfeti so dobri za A klaso, v AB jih pa darlingtoni, zvokovno, pojejo za malico. |
Heh, to je isto kot bi rekel, da so blondinke dobre za sex, temnolaske pa boljš kuhajo
Enostavno ne moreš posploševat, je preveč variacij topologij in dodatnih neznank v uporabi komponent okoli tranzistorja ali feta.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1975 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 09:03 Naslov sporočila: |
|
|
| Kot že milijonkrat povedano, lampe in MosFeti ojačujejo parne harmonike, na katere je človeško uho manj občutljivo kot motnje in so zato prijetnejši za poslušat. Po drugi strani pa so bipolarci predvsem cenejši na podano moč in enostavnejši, pa bolj počasni, največja težava je ojačevanje neparnih harmonikov, katere pa zelo občutimo. Seveda s kakšno klasično RCA konstrukcijo in močjo okoli kilovata, vse minimaliziramo, nabijemo 500mA mirovnega toka, je pa to kar konjska zadeva. Vsi me boste napadli, da so zaradi kapacitivnega gate-ja Feti počasni za odpiranje, ne pozabite, da jih vozimo skoraj odprte z velikim mirovnim tokom, tja okoli 250mA. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 10:09 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Kot že milijonkrat povedano, lampe in MosFeti ojačujejo parne harmonike, na katere je človeško uho manj občutljivo kot motnje in so zato prijetnejši za poslušat. Po drugi strani pa so bipolarci predvsem cenejši na podano moč in enostavnejši, pa bolj počasni, največja težava je ojačevanje neparnih harmonikov, katere pa zelo občutimo. Seveda s kakšno klasično RCA konstrukcijo in močjo okoli kilovata, vse minimaliziramo, nabijemo 500mA mirovnega toka, je pa to kar konjska zadeva. Vsi me boste napadli, da so zaradi kapacitivnega gate-ja Feti počasni za odpiranje, ne pozabite, da jih vozimo skoraj odprte z velikim mirovnim tokom, tja okoli 250mA. |
To vse drži. Kot drži, da si s tem ne pomagaš prav nič. Pa tudi to sem z leti ugotovil: idealni koncepti in iz tega izhajajoči predsodki samo škodijo, zmedejo avdiofile.
Naš hobi je ultra preveč poln te navlake kaj je boljše in kaj najboljše v posameznih fragmentih - delčkih ki sestavljajo napravo. Zaradi dreves ne vidimo gozda. Dober projektant se zelo zaveda limitov uporabljenih materialov in z lucidnostjo in mojstrstvom zaobide veliko problemov.
Po (ne samo) mojem mnenju obstajajo samo slabše in boljše zveneči ojačevalci. Stvar celovite uspešnosti projekta, ne pa uporabljenega materiala. To slednje je pomemben faktor, a samo po sebi ni nobena garancija. Če se avdiofil oklepa predsodkov - nabavi naprave, ki ustrezajo predsodkom, ne pa zvoku. To je velika napaka v pristopu in izvor nezadovoljstva.
Poslušati je potrebno z ušesi, ne predsodki ali ideali v glavi.
Prav nič ne mislim kongresirati okoli mirovnih tokov, časov odpiranja in ne vem še česa - ker to preprosto nima ama nobenega pomena za izbiro ojačevalca.
Po isti logiki kot je STP naj mazilo za ležaje gramofonov - preizkušeno! - rezultat pa ta, da so vsi gramofoni končali v kleti in digitalno razglašam za ultra superiorno analognemu. Gre tako? _________________ Carpe Diem
Nazadnje urejal/a ambasador Pon Nov 24, 2014 10:41; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
joztom
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07 Prispevkov: 1975 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
| Ker je tudi na vrhunskih vinylkah le po kakšen, zares udaren komad, je ta šport zelo predrag in občutljiv. Pa saj nisi pozabil plošč GratefullDead, Dylana, Hellborga, pa Forberta, Bromberga... Če upoštevamo še prah, čiščenje in obrabo, ki pa zanesljivo obstoja, je ta medij težaven že zaradi tega. Še vedno pa tudi sam uživam ob kakšnem dobrem vinyl-RIPu, prenesenem na DVD_audio in se spominjam časov, ko je bil to izključno HighEnd medij. Tudi če si imel 2- ali 4-stezni Revox, nisi mogel dostopati do materialov. O olju je pa debata brezvezna, če komu ni všeč nasvet, ga naj gladko preskoči. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Ker je tudi na vrhunskih vinylkah le po kakšen, zares udaren komad, je ta šport zelo predrag in občutljiv. Pa saj nisi pozabil plošč GratefullDead, Dylana, Hellborga, pa Forberta, Bromberga... Če upoštevamo še prah, čiščenje in obrabo, ki pa zanesljivo obstoja, je ta medij težaven že zaradi tega. Še vedno pa tudi sam uživam ob kakšnem dobrem vinyl-RIPu, prenesenem na DVD_audio in se spominjam časov, ko je bil to izključno HighEnd medij. Tudi če si imel 2- ali 4-stezni Revox, nisi mogel dostopati do materialov. O olju je pa debata brezvezna, če komu ni všeč nasvet, ga naj gladko preskoči. |
Oprosti, joztom, da sem se te sposodil v tej debati. Ti si v diy vodah in imaš tehnični način razmišljanja in pristop. Ker izdeluješ naprave in si 100% notri v detajlih.
Mi pa je prišlo zelo prav, da opozorim na - po mojem - splošen problem avdiofilije - idealiziranje in sanjanje okoli posameznih konceptov, rešitev in materialov. Za projektanta ali diy mojstra je to zaželjena kvaliteta, za avdiolfila pa - spet izključno po mojem mišljenju - kontraproduktivno. Ker sem tudi sam v diy vodah to razumem, vendar kadar gre za izbiro naprave - to vedno odmislim, se poskušam ne pustiti zavesti od tehnikalij. Vedno je zvočni rezultat v ospredju. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audio_holic
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 13:50 Prispevkov: 329 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Nov 24, 2014 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
| joztom je napisal/a: | | Kot že milijonkrat povedano, lampe in MosFeti ojačujejo parne harmonike, na katere je človeško uho manj občutljivo kot motnje in so zato prijetnejši za poslušat... |
Miljonkrat povedano in nikoli utemeljeno (velja za AK forum) Joztom kaj ko bi enkrat razložil na podlagi česa si prišel do ugotovitev v zgornjem citatu?
Poleg tega me zanima razlika med definicijo motnje in parnega harmonika? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
|
Objavljeno: Tor Nov 25, 2014 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
| audio_holic je napisal/a: | | joztom je napisal/a: | | Kot že milijonkrat povedano, lampe in MosFeti ojačujejo parne harmonike, na katere je človeško uho manj občutljivo kot motnje in so zato prijetnejši za poslušat... |
Miljonkrat povedano in nikoli utemeljeno (velja za AK forum) Joztom kaj ko bi enkrat razložil na podlagi česa si prišel do ugotovitev v zgornjem citatu?
Poleg tega me zanima razlika med definicijo motnje in parnega harmonika? |
Nisem elektronik, toda kot avdiofil, ki se je pustil podučiti, lahko kvečjemu povem tole:
- če pošlješ v ojačevalec impulz z določeno frekvenco - na izhodu ojačevalca opazuješ kaj pride ven. Praktično vedno, poleg testne frekvence impulza se pojavijo v nadaljevanju dodatne, izmišljene, 'špičke' na frekvencah, ki na vhodu ne obstajajo.
Zaželjeno je, da so te frekvence: 1.) čimtišje napram signalu, oziroma da jih ni, in 2.) da so enakomerno upadajoče: pomeni, da je tretja harmonska frekvenca tišja od druge, četrta tišja od tretje itd.
Ojačevalci, katerih neparna harmonska popačenja so bolj poudarjena kot parna, zvenijo ostro, kovinsko.
Na drugi strani poudarjeni parni harmoniki niso tako moteči pri poslušanju, četudi so lahko 10x glasnejši od neparnih. Dajejo občutek topline, moči.
To se dogaja pri normalnem obratovanju ojačevalca. Kot se moč ojačevalca bliža clippingu (zasičenju), se ti fenomeni močno poudarijo. Tako je za ojačevalce z majhno močjo silno pomembno kako pačijo: če je to zvezno upadajoče s harmoniki, bo clipping prijetno poslušljiv.
Ne samo to - z nesorazmerno poudarjeno drugo harmonsko komponento popačenja v clippingu dobiš občutek kot da se je glasnost grozno povečala. Kar pomaga malim močem zveneti veliko in močno. Kljub peščici vatov.
To je primer z lampaši, posebej direktno grete triode v single ended konfiguraciji. Že push-pull lampaš izgubi ogromno druge harmonskega popačenja, ker se v izhodnem trafotu zaradi proti spoja izničujejo (kot se tudi izničujejo brumi in druge parne motnje). Pentoda tudi izgubi veliko druge harmonske napram indirektno greti triodi, ta pa napram direktno greti triodi.
Tranzistor v tej zgodbi je najslabše zveneči (prevladujejo neparna harmonska popačenja), zato mu je edina rešitev, da so popačenja tako nizka, da niso slišna. In moč tako velika, da ne vohaš clippinga. Mos-fet je tu na boljšem, ker je v tem podoben lampi.
Tako, upam da se v tem zblojenem pisanju da kaj razumeti. Sicer pa me kar popravite - imamo nekaj soforumašev elektroničarjev, ki to lahko strokovno povejo. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
sandi
Pridružen/-a: Sob Jan 2011 22:39 Prispevkov: 96 Kraj: celje
|
Objavljeno: Sre Nov 26, 2014 22:54 Naslov sporočila: stereo ojačevalec onkyo INTEGRA |
|
|
še ena varijanta za stereo ojačevalec višjega razreda; ONKYO INTEGRA ?!
Vendar kateri model???
Predlagajte prosim. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2014 13:05 Naslov sporočila: |
|
|
Pred 18 leti sem kupil iz druge roke že kar malo zdelan stereo ojačevalec Onkyo Integra M 350. Uporabljal sem ga kakšnih 5 let, ker pa mi je prirasel k srcu, ga imam še vedno v depoju na stalaži.
Zvokovno je tipičen Onkyo, mačističen sound, driverje drži v šahu s trdo roko, zraven pa dovolj uglajen, da se ga posluša tudi na dolge proge. Pretežno sem ga imel priklopljenega na JBL L 150, krajši čas pa na Allison One, ki so zelo zahtevni za pogon. V obeh primerih je delal avtoritativno.
Teh novejših modelov nisem poslušal, so pa verjetno samo še boljši.
lpm _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
sandi
Pridružen/-a: Sob Jan 2011 22:39 Prispevkov: 96 Kraj: celje
|
Objavljeno: Čet Nov 27, 2014 21:14 Naslov sporočila: bogomir 4051 |
|
|
bogomir 4051; to je uporaben odgovor!
Iščem rabljen stereo ojačevalec iz višjega razreda do 350 eur! Moči 2 X 90 W ali maksimalno 2 X 150 W. Vse ostalo je preveč denarja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
stormsonic

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 2:00 Prispevkov: 766 Kraj: MB
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|