| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
diyfreak
Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29 Prispevkov: 489 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Sre Mar 05, 2014 15:04 Naslov sporočila: |
|
|
Ja Matej vse navedeno drži. Submata50 je zanimala meritev fr. odziva ki ga potrebujemo za izdelavo kretnice in ta se vedno dela v kišti oz. deski, tako da ni bilo vprašanje za meritev TS parametrov.
Sicer pa tudi sam vedno preverim oz. izmerim TS parametre in velikokrat se res razlikujejo od tovarniških. Bom v naslednjih dneh objavil slike in meritve od enih predelanih 12 colskih basov za katere si upam reči da je predelava odlično uspela. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
Pridružen/-a: Tor Nov 2009 18:05 Prispevkov: 613 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Jul 13, 2014 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Izgleda, da smo padli v DIY poletno mrtvilo. Ga bom skušal malo popestrit z mojim DIY ML TQWT projektom.
Najprej, kako imam izvedeno ožičenje.
Od vsakega diverja imam žico, ki gre pri aktivnem načinu od driverja do ojačevalca v enem kosu. Pri pasivnem način pa od driverja do kretnice.
To sem napravi zato, da lahko zelo enstavno uporabljam zvočnik tudi aktivno z MiniDSP in dvema ojačevalcema na vsakem kanalu. Pri pasivni varianti imam zato kretnico izven zvočnika.
Za ožičenej nizkotonca sem uporabil kar zvočniški kabel. Za ožičenje visokotonca sem uporabil Jatnznov kabel, ki se uporabja za notranjo ožčenje viskotoncev. Ta zadnji kabel ima srebrno prevleko.
Kretnico cem načrtav z Tovlanovim programom Basta.
http://www.tolvan.com/
Kretnica je drugega reda. Ni optimalna, saj sem se pri načrtovanju upoštevl pravilo, da sem uporabil LC elemente, ki jih že imam. Rezna frekvenca je pri 1500Hz, kjer ima SPL tudi malo luknje.
Kaj me sedaj muči.
Visikotonec ima pri visokih tonih plehnatih inštrumentov rezek zvok.
To se pojavlja tako pri aktivni varianti kot pri pasivni varianti. Pri aktivni varianti sem kanal visokotonca malo pridušil (pri pasivi kot L PAD) in zvok visokotonca je ostal enak. V tem primeru je bilo tudi preveč basa.
Potem sem se spomnil naslednejega primera.
Kot prva zvočnika sem napravil dva enaka ML TQWT FR zvočnika, katerih načrt sem našel DIYAudio strani.
Enega sem ožičil z prej omenjenim kablom.
Drugega pa z pletenim debelim bakrenim kablom iz Terne. Ta prvi kabel sedaj uporabljam tudi za ožičenje visokotonca.
Prvi zvočnik je imel tudi bolj rezek zvok in manj basov drugi pa več basov in bolj topel zvok.
Zato je prva stvar, ki bi jo želel sedaj napraviti, je zamenjati kabel na visokotoncu. Ali imate kakšen predlog za kabel visokotonca, ki bi imel bolj topel karakter. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

Pridružen/-a: Sob Apr 2012 13:13 Prispevkov: 628 Kraj: Bronks
|
Objavljeno: Ned Jul 13, 2014 11:44 Naslov sporočila: |
|
|
| Poskusi z Van den Hul CS16, CS18, SCS16, Neotech SOCT-18 UPOCC ( monokristalni,solid core ), Kimber 4PR ali 4VS. Če imaš kak konec Van den Hul CS122 ali Hybrid Jade lahko poskusiš in boš videl kako se obnese. To so poceni kabli, a lahko popolnoma ustrezajo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Ned Jul 13, 2014 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet. Ali morda veš kje bi katerega od naštetih dobil pri nas.
lp matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

|
Objavljeno: Ned Jul 13, 2014 18:34 Naslov sporočila: |
|
|
| Van den Hul je včasih imel BB, drugače je pa na Bolhi kdaj pa kdaj kak oglas. Neotech je imela Terna. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejx
Pridružen/-a: Ned Apr 2012 22:42 Prispevkov: 343 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Ned Jul 13, 2014 21:27 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa jantzen solid core? _________________ Lp
Jernej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi
Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55 Prispevkov: 238 Kraj: črna
|
Objavljeno: Ned Jul 13, 2014 22:56 Naslov sporočila: |
|
|
Morda se bo komu zdelo smešno, ampak UTP parica zna delat čudeže  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ducar

|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2014 06:39 Naslov sporočila: |
|
|
| ro-bi je napisal/a: | Morda se bo komu zdelo smešno, ampak UTP parica zna delat čudeže  |
Ja, vsaj poizkusa je vredno, bravo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Pon Jul 14, 2014 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za še dodatne sugestije. UTP parico bom uporabil v ojačevalcu, ki ga sestavljen za ožičenje vhodnega signala. Uporabil bom parico Top5 z trdim jedrom. Kakšno imate vi v mislih.
Včeraj sem kljub temu napravil še Lpad z 1,5db dušenjem. Je bolje vendar še vedno ne na vseh CD-jih. Moram napraviti še meritve da vidim kako izgleda SPL.
Zanima me tudi kje kupujete elektronse dele za kretnico. Jaz sem do sedaj kupoval Jantzen elenente (RLC) pri MarsAudio (mateju).
Še nekaj o zvoku. Več kot leto dni sem poslušal OB, U, H frame. Pri tem sem uporabljal digitalno kretnico. Z OB del sem uporabljal isti par driverjev , ki ga sedaj uporabljam v ML TQWT. Za OB je bila to nesporo najboljša kombinacija. Tudi v ML TQWT kot celota igrata odlično. Bas/srebnjetonec odlično igra bas in tudi v srednjih tonih je dober. Gre neverjetno nizko za 6,5 inch driver. Zelo se pozna, da je pot signala od DAC-a do zvočnika brez nekih dodatnih delov (digitalna krtenica). Zvok je veliko bolj prijeten (razen tonov, ki sem jih opisal). Tudi dinamika je boljša. Ima dobro zvočno sliko. V tej kombinaciji bom lahko na realno enostaven način napravil A B test aktiva/pasiva.
Do sedaj sem poslušal majhne zasedbe. Klasiko bolj malo. Ko bom porihtal kretnico in morda kable srednjetonca ga bom kot alternativo OB z veseljem poslušal.
DiYfreaka sem prosil za pomoč pri načtovanju in izdelavi kretnice. Vsaka sugestija še koga je dobrošla. Morda bo vse skupaj zanimovo še za koga.
lp matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2014 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
Plehnati zvok nekaterih inštrumentov sem porihtal z Lpad-om Ali pa sem se navadil Bom pa poizkusi še z kakšnim drugim kablom.
Imam pa še eno vprašanje. Mislim, da kretnica drugega reda fazo zasuka tako, da moraš priključna kabla pri eni zvočniški enoti (visokotonec, basovec) zamenjati.
Meni bolje igra če kabla ne zamenjam ??
lp matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ro-bi
Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55 Prispevkov: 238 Kraj: črna
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2014 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
| To je najenostavneje ugotovit z meritvijo. Ko je "luknja" pei rezni frekvenci najmanjša, potem je polariteta prava. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Tor Jul 22, 2014 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala bom probal.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Sre Avg 20, 2014 17:26 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je favorizirana kretnica, ki mislim, da je do sedaj najboljša. Je prvega reda:
10 mikF kondenzator
1 mili H tuljava
in Lpad za viskotonca:
Rparalelno: 17,6 Ohm
R serisko: 0,82 Ohm
Pametno meritev celotnega odziva zvočnika, da bi ocenil kretnico ne morem napraviti, ker je prevelik vpliv prostora.
Komentarji dobrodošli.
LP Matjaž |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
AndrejS
Pridružen/-a: Tor Dec 2010 17:03 Prispevkov: 930 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2014 02:37 Naslov sporočila: |
|
|
Zivjo Submat
Na sliki se zal ne vidi kaj dosti (predvsem enote).
Pravis, da uporabljas Saes H1217. Kateri tweter imas?
Ce prav razumem, imas digitalen izvor skozi miniDSP kjer korigiras EQ. Preko DAC-a potem zenes z ojacevalnikom oba driverja? Ali imas loceni veji za Tweeter in woofer?
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
submat50
|
Objavljeno: Pet Avg 22, 2014 08:15 Naslov sporočila: |
|
|
Zdravo Andrej,
Vse imam izvedeno pasivno. En ojačevalec, pasivna krtenica, zvočnik.
V prejšnem postu sem napisal elemente za to pasivno kretnico.
Visoko tonec je ravno tako Seas H1149.
Sliko ne morem napraviti bolj pregledno. Temna črta na vrhu je SPL skupnega sistema. Rez je tam nekje pri 1500 Hz in tam je tudi majhno sedlo, okoli 2 db. Mislim, da mi bolje nebi uspelo napraviti s kretnico 1. reda.
lp matjaz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|