Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ariel ME2
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 09:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj, če ti izreže modele na cnc, lahko v bistvu narediš karkoli, le da upoštevaš radiuse tvojega orodja.
Najbolj pomembno bo kako natančno boš imel narejene centrirne luknje!
Izrez teh tvojih plošč, bi vzel mogoče eno uro pri mizarju. Moje so bile še v tretji dimenziji ukrivljene in so nastali še drugi problemi.
Kakšen bo pa končni finiš?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 10:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pa še en namig iz izkušenj mojega 5.1 projekta: pred razrezom si nabavi vodila (najboljše lesene palice, čeprav sem se poigraval tudi z idejo, da bi uporabil navojne palice) in najprej naredi testni razrez, predvsem luknje so problem.. eno vodilo spraviš noter, in več vodil kot je noter, bolj ti špana zadevo.. vsaka naslednja plast je bolj kritična..

jaz sem na koncu pol cajta zabil za to, da sem šmirglal vodilne palce.. pa še s prešo sem si pomagal, ker so vodila tako španala, da ni bilo mogoče stiskati plasti skupaj "na roke"
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 10:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Po članku sodeč, se boš znebil večine stojnih valov z uporabo samolepilnih bitumen panelov.

http://www.silcom.com/~aludwig/Loudspeaker_construction.html

Jaz sem se jih, v floorih in minjih. Poskušal sem z delnim prekrivanjem notranjosti, kot je to nekoč imel Mission pri top modelih, vseeno deluje bolje, če prekriješ popolnoma.
Nazaj na vrh
mitko

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 23:20

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 12:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

berni je napisal/a:

Kakšen bo pa končni finiš?

Furnir - tungovo olje

Špilferderber je napisal/a:
pred razrezom si nabavi vodila (najboljše lesene palice, čeprav sem se poigraval tudi z idejo, da bi uporabil navojne palice)

Zakaj si se odločil za lesene? Jaz bom vzel navojne palice.

Centrirne luknje si sam vrtal? Če je bilo razrezano na cnc, bi to moralo sesti kot ata na mamo. Zakaj je striglo?

mestn pu je napisal/a:
Po članku sodeč, se boš znebil večine stojnih valov z uporabo samolepilnih bitumen panelov.

Razmišljal sem tudi o tem. V velikih Arelih se je dobro obneslo tisto blago, ki duši zvok na avtomobilskih pokrovih. Nekaj ga imam še doma. Nalepil ga bom samo v primeru, da bo res nujno potrebno. S to obliko stranic bo že veliko narejeno.
Nazaj na vrh
Špilferderber

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 13:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

centrirne luknje so CNC produkt.. teoretično bi moralo vse pasati ko muško na žensko..

ampak..

če imaš fi luknje 10mm, verjetno iščeš fi 10mm palico, kar pomeni, da gre skupaj ko muško na žensko, a z rahlim trudom.. problem nastane, ker je na vsaki plasti 6x rahlih trudov.. in potem to tišiš ko blesav skupaj.. če pa je preveč lufta, pa to spet ni to, ker bodo plasti postrani.. lesene palice se da lepo šmirglat in s tem pobiraš dol majhen delež fi-ja..
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 14:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Špilferderber je napisal/a:
centrirne luknje so CNC produkt.. teoretično bi moralo vse pasati ko muško na žensko..

ampak..

če imaš fi luknje 10mm, verjetno iščeš fi 10mm palico, kar pomeni, da gre skupaj ko muško na žensko, a z rahlim trudom.. problem nastane, ker je na vsaki plasti 6x rahlih trudov.. in potem to tišiš ko blesav skupaj.. če pa je preveč lufta, pa to spet ni to, ker bodo plasti postrani.. lesene palice se da lepo šmirglat in s tem pobiraš dol majhen delež fi-ja..

Jaz sem izbral naslednjo pot. Dvojne luknje, ene za centiriranje ene za stiskanje. Prve so bile narejene za moznike, druge so bile 0.5 mm večje od navojnih palic. Tako sem dele zlahka natikal na navojne palice, za vsako plast sem pa dal novi moznik . Tako sem dobil leseno palico iz moznikov. Z navojno palico pa se je dalo vse lepo stisniti . Vsakič , ko sem dodal novo plast sem prilagodil dolžino moznika , da so bili stiki nekje na polovici debeline in udaril po navojni palici , da je lepilo ne bi preveč prijelo. Po zadnji rezini sem zapolnil še luknje od navojnih palic in zlepil pokrove.
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 14:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Jaz se v "prvi fazi" sploh ne bi ukvarjal z takimi detajli "ohišja", ker niti pod razno ne vemo kaj nam zvočno prinašajo, zagotovo pa nam prinašajo stroške !!!
Take izkušnje lahko pridobiš z dologoletnimi izkušnjami z več vrstami oblik in materialov ohišja !!!
Proizvajalci zvočnikov se lotijo z "enostavnimi škatlami" različnih oblik,velikosti,principov delovanja in potem experimentirajo z malenkostnimi razlikami ...
Niti pod razno pri zvočnikih ne velja princip:Boljše_dražje_komplicirano ohišje in dražje pogonske enote boljši zvok !!!
Zvok ne prepoznava naših "dragih namenov" se obnaša kot je njemu "ljubo" !!!
Če je možnost_volja_čas napravit nekaj enostavnih ohišij in poslušat,poslušat experimentirat, kaj spremenit in potem na podlagi "ugotovitev" naparvit končno verzijo ...

Kot je nekdo omenil, da Wilson ne uporablja "najdražjih pogonskih" enot .
On pravi , "primerne" uporabim !!!
berni

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 15:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se strinjam.
A velika večina , ki dela DIY hoče narediti res "ta pravi" izdelek. Zato izgleda to za nekatere , kot da se preveč ustavljajo na malenkostih.
Za njih(nas) velja pregovor:« zaradi dreves ne vidijo gozda.«
Je pa zadostitev ob uspehu toliko večja. Različni ljudje- različne želje.
Nazaj na vrh
mitko

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 17:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Berni, Špil, hvala!! Sem vedel, da v temi sodelujeta prava člana Wink
Bernijeva opcija je super rešitev za centrirne luknje.

Ajka,

jaz na to gledam tako: izdelal bom preverjen projekt. Kretnica je narejena v nulo, driverji so preizkušeni in še posebej Vife so skoraj legendarne. Tu ni kaj...
Pri škatli se držim volumna (odločil sem se za 8l verzijo), površina prehodov med prekatoma je enaka, volumen prekatov je enak, basreflex cevi so enakih dimenzij, v/š/g so skoraj enake. To so parametri, ki najbolj vplivajo na končni rezultat, kar se tiče škatle.

Problem stojnih valov je tukaj za moje pojme večinoma rešen z ovalno obliko in z le 30mm široko zadnjo steno. Ta valovita oblika na stenah ne bo imela velikega vpliva.

Kar se dodatnih stroškov tiče se strinjam: porabil bom kakšnih 10€ več za Persen Laughing

V primeru, da zvočni rezultat ne bo zadovoljiv, si še vedno lahko zbijem tisti kvader iz originala. To mi lahko nažagajo v Obiju Very Happy In če bom imel potem doma tri škatle za iste driverje, bom lahko že rekel, da delam razvoj Laughing
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 18:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mitko je napisal/a:
Berni, Špil, hvala!! Sem vedel, da v temi sodelujeta prava člana Wink
Bernijeva opcija je super rešitev za centrirne luknje.

Ajka,

jaz na to gledam tako: izdelal bom preverjen projekt. Kretnica je narejena v nulo, driverji so preizkušeni in še posebej Vife so skoraj legendarne. Tu ni kaj...
Pri škatli se držim volumna (odločil sem se za 8l verzijo), površina prehodov med prekatoma je enaka, volumen prekatov je enak, basreflex cevi so enakih dimenzij, v/š/g so skoraj enake. To so parametri, ki najbolj vplivajo na končni rezultat, kar se tiče škatle.

Problem stojnih valov je tukaj za moje pojme večinoma rešen z ovalno obliko in z le 30mm široko zadnjo steno. Ta valovita oblika na stenah ne bo imela velikega vpliva.

Kar se dodatnih stroškov tiče se strinjam: porabil bom kakšnih 10€ več za Persen Laughing

V primeru, da zvočni rezultat ne bo zadovoljiv, si še vedno lahko zbijem tisti kvader iz originala. To mi lahko nažagajo v Obiju Very Happy In če bom imel potem doma tri škatle za iste driverje, bom lahko že rekel, da delam razvoj Laughing

LP

Če imaš že vse pod kontrolo in se samo še z ohišjem ukvarjaš evo tudi moj predlog ... Notranja "krivulja" po principu SACC, lahko tudi poenostaviš ... Wink

http://www.eventusaudio.com/EA/SACC_Technology.html

Špilferderber

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 14, 2011 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

nekje sem to videl.. sem šel po svoji zbirki audio lepot iskatin našel.. ADN Acoustics Innova

Nazaj na vrh
mitko

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 01:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiv tale eventus audio. Lahko bi si omislili kakšnega lektorja. Še bolje: prevajalca Rolling Eyes

Zunanja oblika je sicer všečna, vendar bi potem potreboval okrogel likalnik za likanje furnirja Smile Vakuum mi ne diši: preveč stroškov glede na razultat.

ADN acoustics sem gledal ravno včeraj. Za hec bom naredil še verzijo z ostrimi piramidami. Ali pa vsaka druga plast s piramidami...
Nazaj na vrh
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 09:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prijatelj je naredil v srednjetonski polkupoli samo "golf" luknje v stilu B&W. Rezultat je bil zelo pozitivno presenetljiv - ni bilo potrebno dampiranja in zvok je na uho prijeten.
Nazaj na vrh
mitko

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 15, 2011 15:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako, oziroma kdaj jih je navrtal? Na narezanih kosih bi v mojem primeru težko vrtal take luknje, na sestavljenem pa nemogoče.
Nazaj na vrh
berni

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 07, 2011 12:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Končno našel kje sem imel shranjen link. Kaže bolj stroj, a vseeno je nekaj lepih slik Collier zvočnikov v fazi izdelave.
http://www.cnc-step.de/en/applications/customer-implementations-with-the-high-z/138-lautsprechergehaeuse.html
Live and let live.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu