| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 19:10 Naslov sporočila: |
|
|
vsak zase najbrž ve kak zvok mu paše.meni je zvok martin loganov z tisto mašinerijo nedvomno najbolj" sedel" tam na showu.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44 Prispevkov: 656 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: |
Moja pripomba glede Martin Loganov pa je nastala na podlagi poslušanja več modelov skozi več let. Vsi so imeli podoben / enak zvočni pečat. |
Tu pa mislim,da nimaš prav. Zvok ML je v letih njihovega obstoja močno evuliral na boljše. Pečat "plastičnega" prizvoka folije je pri novih modelih že zdavnaj zgodovina. Modeli,kot so bili Aerius,SL2/3,Request,CLS,Prodigy,Odyssey.....so samo bleda različica tega,kar zmorejo ML nove generacije. Tudi novi alu bass driverji zmoreju fantastično brzino in dinamiko,ter brezkompromisno sledijo foliji.
Je pa res,da še nikoli nisem slišal ML dobro igrati ne na sejmu ne v trgovini.
To se potrdilo tudi letos pri NEL audio. Zvočniki so bili absolutno preblizu stranskim stenam,kar je močno vplivalo na tonsko uravnoteženost in na zvočno sliko. Pa tudi brutalni navali iz Vklopa so onemogočali resnejše poslušanje.
LP,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44 Prispevkov: 656 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 20:18 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: |
Zato ni nujno, da so najdražje komponente nekega proizvajalce tudi boljše. Pri LessLoss menijo, da so cenejši Oyaide konektorji boljši od dražjih. In to je pri kablih zelo pogosto (pa tudi pri drugih komponentah). |
Oyaide konektorji so cela znanost..... Tu je zelo težko karkoli posploševat.
Vse je odvisno od materialov v kablu in zelo pomembno,materiala vtičnic v katere je kabel prikloplen. Zato toliko različnih ugotovitev....
LessLossov kabel pač po njihovem mnenju bolje deluje z 079.....Ok.
To pa ne pomeni,da je to univerzalno za vse kable.
LP,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Okt 18, 2009 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Vse preveč "audiofili" slišijo ali hočejo slišati samo eno od "vrlin" sistema ali "zvočnika" ...
Če ostanemo pri "osnovni" komponenti "zvočniku",ki je bistvo zasnove vsakega sistema ... Popolnega zvočnika NI !!!!
Potem je samo od nas odvisno kaj želimo od njega ...Najprej se moramo vprašat ali hočemo zvočnik ,ki igra čimbolj naravno z vsemi prvinami od timbra do dinamike ali pa želimo zvočnik,ki je prijeten za uho in ga ne bomo terali v skrajne gasnosti in dinamiko ... V tem kontekstu se je potrebno lotit tudi obratne situacije,kritike zvočnika...
Zvočniki so si tako različni,da je nemogoče vse metat v isti koš...
Nemogoča je primerjava monitorja in velikega samostoječega ali panela ali troblje...
Vsak ima svoje slabe in dobre lastnosti ... Potem je še tukaj tip delovanja itd... ...
Če govorimo npr. o elektrostatih sploh ni veliki problem "zvok" plastične vrečke...Elektrostat je zelo dober v timbru veliko boljši od ostalih ...
Ima pa še vedno druge slabosti ...Najslabši je še vedno v dinamiki in glasnosti...Velikega orkestra še vedno ne moreš poslušat v neki približno naravni glasnosti ...Tudi skrajno tihe pasaže mu ne ležijo...Težko jih poganjaš z ojačevalci ultimatine kvalitete majhnih moči ... Ima slabšo 3D sliko kot npr...Magneplanar ali dober dinamičen zvočnik(Slika je bolj okrogla in hitro se izgubi če nisi v fokusu)...Pa še "stara" se bolj kot dinamičen zvočnik(Po cca 10 letih je že potreben servis)... Če pa nisi pristaš glasnega poslušanja in imaš dober ojačevalec pa je tak zvočnik zelo dobra izbira...
Če govorimo o "monitorju" je ta skoraj po pravilu najbolj natančen in zelo dober v timbru ter 3D sliki ...vendar je ta 3D slika samo natančna v fokusu in pozicijoniranju, je pa pretanka neslojevita in premalo gosta pri nekaterih tudi premalo visoka ... Zaradi majhnega števila enot ne zmore glasnega in dinamičbega poslušanja ... Je pa ponavadi tudi zelo požrešen in ojačevalci velikokrat presegajo velikost zvočnika ...
Troblja nikoli ne bo "zvočnik za naravnim" zvokom,ker mu enostavno fizika ne dovoljuje ... Troblje ni moč izračunat in narest,da ne bi neke frekvence bolj ojačala kot druge ali imela enakomerna popačenja skozi celotno krivuljo troblje ... Ja pač samo približek !!!! ... Se pa noben zvočnik ne more kosati z njegovo dinamiko in naravno glasnostjo poslušanja ...
Keramični dinamični(in vse vrste drage sintetike) in vse vrste ribbona so najbolj natančni zvočniki ... Popačenja so minimalna ampak so slabši v izkoristku,glasnosti in dinamiki...Zato velikokrat vidimo velike omarice z velikim številom pogonskih enot a vse skupaj igra zelo tanko in premalo dinamično...Ribboni so natančni a ne zmorejo velikih glasnosti,zato srečamo v dobrih izvedbah večje število pogonskih enot,kjer delajo z manjšo močjo a vseno poženejo zadosti zraka,kar pa seveda podraži zadevo...
Zato se zadnje čase iščejo materiali,ki so nekako seštevek dobrih lastnosti sintetike in naravnih materialov,katerih recepte proizvajalci skrbno čuvajo ...
Potem pa imamo še "butične" verzije,ki so samosvoje in zvočno posebne nekatere bolj posrečene nekatere manj,ker se nekateri kvarijo in je servis zelo zahtevaen(Plazma visokotonci-Accapela,MBL;GERMAN PHYSIKS itd...)
~~~
Če povzamemo je res sodoben zvočnik v veliki večini manj dinamičen od starodobnega,je pa veliko bolj natančen v vseh pogledih !!!
Neizkušeni audiofili govorijo o "muzikaličnosti in toplini starih" konceptov ... To je v veliki večini lažna "toplina",ki vsebuje netransparenco,popačenja in izgubo_pomankanje informacij !!! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
etapdavid
Pridružen/-a: Sob Okt 2008 9:07 Prispevkov: 24 Kraj: NOVO MESTO
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 09:20 Naslov sporočila: |
|
|
Osebno za mene na sejmu letos ni bilo nič izjemnega, pa tudi tega nisem pričakoval. Sejem je zame bolj srečanje, vzpostavljanje novih stikov, ....
Na sejmu sem srečal zanimivo osebnost, gospoda Aco Razbornika (Studio Tivoli). Njegove splošne pripombe glede zvoka na sejmu so:
- poudarjenje visokih frekvenc,
- leseni inštrumenti zveneijo premalo leseno,
- korekten bas lahko odigra samo velik zvočnik,
- nekateri sistemi zvenijo, kot bi imeli vlkjučen loudnes.
Z njegovimi ugotovitvami se močno strinam! |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 945 456 |
|
 |
hi_musica
Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17 Prispevkov: 912
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 09:28 Naslov sporočila: |
|
|
| etapdavid je napisal/a: | Osebno za mene na sejmu letos ni bilo nič izjemnega, pa tudi tega nisem pričakoval. Sejem je zame bolj srečanje, vzpostavljanje novih stikov, ....
Na sejmu sem srečal zanimivo osebnost, gospoda Aco Razbornika (Studio Tivoli). Njegove splošne pripombe glede zvoka na sejmu so:
Acota se spomnim iz lanskega leta, ko je prosil za predvajanje nekaterih svojih posnetkov v sobi naših sosedov hrvatov. Razstavljalec ga očitno ni poznal in je po koncu pristopil do njega in bu zabrusil, da tile posnetki niso dobri, edini kolikortoliko dobro posnet je bil zadnji in to je bil originalni posnetek iz 70ih "Nad mestom se dani".
Ne bi se mogel bolj strinjati z ugotovitvijo hrvata. Aco je le nemočno skomignil z rameni in rekel, da so pač zahteve glede snemanja sedaj drugačne kot včasih ...
V. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
| etapdavid je napisal/a: |
Mislim, da sva z Acotom in verjetno marsikaterim drugim obiskovalcem ugotovila isto, samo malce drugače povedala.
Poleg dinamike trpi timbre in (predvesem akustični) instrumenti zvenijo premalo definirano. Ker je zvok "mrtev", ga lahko v življenje obudijo samo poudarjeni srednji - loudness. Visoke frekvence pa dodajo zglajeno briljantnost zaradi katere zvenijo predvesem ženski vokali preveč angelsko in premalo humano.
Ne bi pa se strinjal glede tega, da korekten bas odigra samo velik zvočnik. V mojih slušalkah je zvočnik premera 5 cm, pa odigra korekten bas čisto do 20 Hz. Velik zvočnik je potreben samo za to, da lahko vzbudi večji volumen zraka. Problem z definicijo basa se pojavlja predvsem v večjih sobah. Tam so vsi sistemi kompresirali. Audiofili pozabljajo, da je zrak velik sovražnik kvalitete. Še tako dober zvok postane zmazek, če je med poslušalcem in izvorom veliko zraka - to je izraziti opazno, če se na primer oddaljuješ od kakšnega koncerta na prostem. Za dobro reprodukcijo v tako velikih sobah, kot so bile največje na sejmu, rabiš zvočnike z cca 100 dB in najmanj 500, če ne 1000 W. Drugače ni dinamike, ni definicije, ni basa. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 11:40 Naslov sporočila: |
|
|
| gorko1 je napisal/a: | | nomad je napisal/a: |
Moja pripomba glede Martin Loganov pa je nastala na podlagi poslušanja več modelov skozi več let. Vsi so imeli podoben / enak zvočni pečat. |
Tu pa mislim,da nimaš prav. Zvok ML je v letih njihovega obstoja močno evuliral na boljše. Pečat "plastičnega" prizvoka folije je pri novih modelih že zdavnaj zgodovina. Modeli,kot so bili Aerius,SL2/3,Request,CLS,Prodigy,Odyssey.....so samo bleda različica tega,kar zmorejo ML nove generacije.
LP,
Goran |
Res nisem slišal zadnjo generacijo ML, tako da imaš lahko prav. V preteklosti sem imel precej izkušenj z njihovimi zvočniki in sem jih zato eliminiral z liste možnih nakupov, saj ne moreš vedno slišati vse kar se na trgu ponuja. Sem sicer velik fan elektrostatov a ML so se mi vedno zdeli najslabši. Še vedno pa sem skeptičen glede kombinacije elektrostatov z dinamičnimi subi - ni teorije da bi se to dvoje ujelo, ne glede na hitrost ipd. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Vse preveč "audiofili" slišijo ali hočejo slišati samo eno od "vrlin" sistema ali "zvočnika" ...
Če ostanemo pri "osnovni" komponenti "zvočniku",ki je bistvo zasnove vsakega sistema ... Popolnega zvočnika NI !!!!
Potem je samo od nas odvisno kaj želimo od njega ...Najprej se moramo vprašat ali hočemo zvočnik ,ki igra čimbolj naravno z vsemi prvinami od timbra do dinamike ali pa želimo zvočnik,ki je prijeten za uho in ga ne bomo terali v skrajne gasnosti in dinamiko ... V tem kontekstu se je potrebno lotit tudi obratne situacije,kritike zvočnika...
Zvočniki so si tako različni,da je nemogoče vse metat v isti koš...
Nemogoča je primerjava monitorja in velikega samostoječega ali panela ali troblje...
Vsak ima svoje slabe in dobre lastnosti ... Potem je še tukaj tip delovanja itd... ...
Če govorimo npr. o elektrostatih sploh ni veliki problem "zvok" plastične vrečke...Elektrostat je zelo dober v timbru veliko boljši od ostalih ...
Ima pa še vedno druge slabosti ...Najslabši je še vedno v dinamiki in glasnosti...Velikega orkestra še vedno ne moreš poslušat v neki približno naravni glasnosti ...Tudi skrajno tihe pasaže mu ne ležijo...Težko jih poganjaš z ojačevalci ultimatine kvalitete majhnih moči ... Ima slabšo 3D sliko kot npr...Magneplanar ali dober dinamičen zvočnik(Slika je bolj okrogla in hitro se izgubi če nisi v fokusu)...Pa še "stara" se bolj kot dinamičen zvočnik(Po cca 10 letih je že potreben servis)... Če pa nisi pristaš glasnega poslušanja in imaš dober ojačevalec pa je tak zvočnik zelo dobra izbira...
Če govorimo o "monitorju" je ta skoraj po pravilu najbolj natančen in zelo dober v timbru ter 3D sliki ...vendar je ta 3D slika samo natančna v fokusu in pozicijoniranju, je pa pretanka neslojevita in premalo gosta pri nekaterih tudi premalo visoka ... Zaradi majhnega števila enot ne zmore glasnega in dinamičbega poslušanja ... Je pa ponavadi tudi zelo požrešen in ojačevalci velikokrat presegajo velikost zvočnika ...
Troblja nikoli ne bo "zvočnik za naravnim" zvokom,ker mu enostavno fizika ne dovoljuje ... Troblje ni moč izračunat in narest,da ne bi neke frekvence bolj ojačala kot druge ali imela enakomerna popačenja skozi celotno krivuljo troblje ... Ja pač samo približek !!!! ... Se pa noben zvočnik ne more kosati z njegovo dinamiko in naravno glasnostjo poslušanja ...
Keramični dinamični(in vse vrste drage sintetike) in vse vrste ribbona so najbolj natančni zvočniki ... Popačenja so minimalna ampak so slabši v izkoristku,glasnosti in dinamiki...Zato velikokrat vidimo velike omarice z velikim številom pogonskih enot a vse skupaj igra zelo tanko in premalo dinamično...Ribboni so natančni a ne zmorejo velikih glasnosti,zato srečamo v dobrih izvedbah večje število pogonskih enot,kjer delajo z manjšo močjo a vseno poženejo zadosti zraka,kar pa seveda podraži zadevo...
Zato se zadnje čase iščejo materiali,ki so nekako seštevek dobrih lastnosti sintetike in naravnih materialov,katerih recepte proizvajalci skrbno čuvajo ...
Potem pa imamo še "butične" verzije,ki so samosvoje in zvočno posebne nekatere bolj posrečene nekatere manj,ker se nekateri kvarijo in je servis zelo zahtevaen(Plazma visokotonci-Accapela,MBL;GERMAN PHYSIKS itd...)
~~~
Če povzamemo je res sodoben zvočnik v veliki večini manj dinamičen od starodobnega,je pa veliko bolj natančen v vseh pogledih !!!
Neizkušeni audiofili govorijo o "muzikaličnosti in toplini starih" konceptov ... To je v veliki večini lažna "toplina",ki vsebuje netransparenco,popačenja in izgubo_pomankanje informacij !!! |
Ajka, tole je odlično napisano, ni kaj dodati saj dobro poznaš audio ponudbo !
| ajka je napisal/a: | | ...Najprej se moramo vprašat ali hočemo zvočnik ,ki igra čimbolj naravno z vsemi prvinami od timbra do dinamike ali pa želimo zvočnik,ki je prijeten za uho in ga ne bomo terali v skrajne gasnosti in dinamiko ... |
Resnica ali lepota, truth or beauty, kot pravijo angleži, to je prva prelomnica pred katero se znajde audiofil. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 12:06 Naslov sporočila: |
|
|
| etapdavid je napisal/a: | Osebno za mene na sejmu letos ni bilo nič izjemnega, pa tudi tega nisem pričakoval. Sejem je zame bolj srečanje, vzpostavljanje novih stikov, ....
LP
Dobri zvočniki katerih namen ni "komercialno pritegovanje množic" nima teh omenjenih napak tudi,če je na svetli strani !!!Problem je v "akustiki" prostora,ki se ga zelo zelo zanemarja in kot sem že tolikokrat poudarjal,da že ptički na veji čivkajo o tem, audiofili pa nočejo tega sprejeti kot dejstvo tudi tisti,ki imajo zelo dobre in drage sisteme in celo audio kritiki v znanih časopisih !!!! Enostavno poslušajo popačenja prostora ,ki barva sistem in podaja zelo ne lineren zvočni spekter...Če pa že je prostor kolikor toliko urejen pa audiofili ne znajo poslušati nepopačenega ali vsaj manj popačenega zvoka_glasbe,ker jim enostavno ta popačenja manjkajo !!!!!!!!!! Zato se vedno bolj uveljavljajo "poslušalnice" s "certifikatom",ki kolikor toliko poda realno sliko sistema !!!!! _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: |
Problem je v "akustiki" prostora,ki se ga zelo zelo zanemarja in kot sem že tolikokrat poudarjal,da že ptički na veji čivkajo o tem, audiofili pa nočejo tega sprejeti kot dejstvo tudi tisti,ki imajo zelo dobre in drage sisteme in celo audio kritiki v znanih časopisih !!!! Enostavno poslušajo popačenja prostora ,ki barva sistem in podaja zelo ne lineren zvočni spekter...Če pa že je prostor kolikor toliko urejen pa audiofili ne znajo poslušati nepopačenega ali vsaj manj popačenega zvoka_glasbe,ker jim enostavno ta popačenja manjkajo !!!!!!!!!! Zato se vedno bolj uveljavljajo "poslušalnice" s "certifikatom",ki kolikor toliko poda realno sliko sistema !!!!! |
Jaz bi tole obrnil, ni problem v akustiki, problem je v zvočnikih, ki se ne ujamejo z akustiko na pravilen način. Probleme v akustiki v enaki meri kot geometrija sobe in drugi faktorji povzročajo tudi napačno narejeni zvočniki. Steinway je vedno Steinway, ne glede na akustiko sobe. Zvok oddaja omnidirekcionalno in odbiti zvok ima bolj ali manj enake značilnosti kot direkten. Slabo akustiko pa slišimo kot akustični pečat in ne kot drugačen zvok klavirja.
Večina zvočnikov je bolj ali manj linerna samo v ožjem kotu sevanja, odbiti zvok ima zato popolnoma drugačno naravo kot direktni. Tak zvočnik bo v vsaki sobi igral drugače. To je bolj problem zvočnikov, kot pa akustike. Če je soba prijetna za bivanje in nam v njej človeški glas deluje naravno, potem bi morala biti tudi primerna za reprodukcijo glasbe. Kakšna izrazita akustična dodelava pa ni potrebna. Jaz sem bolj pristaš tega, da se poleg pohištva uporabi mogoče kakšen difuzor, reflektorjev in absorberjev pa ne maram. Posebni audio absorberji so sicer zelo popularni a so po moje nepotrebno breme, saj mora sistem zdaj oddajati eneregijo še vanje. Zame je solidna knjižna omara (polna knjig seveda) na zadnji steni, nasproti zvočnikov dovolj.
Tudi sam sem najprej mislil, da imam cel kup akustičnih problemov, a ko sem uredil sistem, so kar izginili. Imel sem precej resonanc basov, ki pa jih je namesto absorberjev rešila kar Shunyata. Če ni pravega timbra, ni definicije basa in ta je bolj ali manj nedefinirano bobnenje in rohnenje.
Jaz mislim, da se za probleme sistema mogoče prevečkrat neupravičeno krivi akustiko, kot pa obratno. Akustika je res lahko velik problem, a mislim da je večina sob v katerih živimo in smo si jih uredili, tako da se prijetno počutimo, tudi dovolj dobra za vrhunsko reprodukcijo zvoka. Zvočnik, ki igra dobro samo če ima izpolnjene idealne akustične razmere pa je slab in napačen zvočnik, njegova kvaliteta nima nobene stabilnosti.
Naši možgani najpoprej "poiščejo" direktni zvok in ga potem primerjajo z odbitim in s to informacijo "sestavijo" našo zvočno podobo. Mi ne slišimo "skupen" zvok, ki bi ga popačila soba, temveč vsakega posebej (razen če zvočnik ni ob stranski steni, torej nepravilno postavljen). Akustika lahko vpliva le na kvaliteto odbitega zvoka zato lahko slabo akustiko slišimo kot slabo akustiko in ne kot slab zvočnik.
Nazadnje urejal/a nomad Pon Okt 19, 2009 14:29; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zoran

Pridružen/-a: Čet Jul 2009 15:12 Prispevkov: 138 Kraj: Prevoje
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 14:18 Naslov sporočila: |
|
|
Nomad, temu kar si v zadnjem postu napisal bi jaz še pritaknil naslednji citat (http://www.linkwitzlab.com), povzet v celoti:
My observations and promise:
It is possible to reproduce a stereo recording in an ordinary living room such that listeners have the illusion that the two loudspeakers have disappeared. When they close their eyes, they can easily imagine to be present at the recording space, as they listen to the phantom audio scene in front of them.
The vast majority of loudspeakers that have been sold - the typical box speakers - can only produce this effect to a limited degree because of a fundamental limitation: they radiate sound into the room with different intensity at different frequencies and angles, though they measure flat on axis. Consequently the many reflections from room surfaces are sonically colored in a way that is characteristic for box loudspeakers. We always recognize the sound as coming from a box rather than being live. It is the generic loudspeaker sound.
Loudspeakers with frequency independent, constant directionality such as omni, dipole or cardioid loudspeakers, cause reflections in a room that are essentially delayed replicas of the direct sound and which are therefore less colored. Your ear/brain perceptual apparatus does not get confused by sound replicas. Instead it compares them to the familiar acoustic behavior of your room and readily blankets the redundant information and thereby the room. This automatic brain response is related to the Precedence Effect in psychoacoustics and is essential for creating the illusion of "being there" by withdrawing attention from the living room acoustics.
It has been a fascinating journey for me to come to this understanding. Early on, electrostatic panel loudspeakers had intrigued me, because they seemed to do something fundamentally right when properly set up, and this despite their obvious limitations. I can see in hindsight that a few loudspeaker designers had pointed to the benefits of omni-directional loudspeakers. The ORION+ has demonstrated to me what more is possible in 2-channel sound reproduction, provided that the recording contains natural spatial cues and is not merely an artificial sound mix.
Accurate sound reproduction is in reach for you too. Surprise yourself with the believability of the illusion when two loudspeakers properly stimulate your room, ear and brain. You find yourself lost in music and space.
Siegfried Linkwitz, August 2009
LP, Zoran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zoran

|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 14:24 Naslov sporočila: |
|
|
... in še tole:
The best rooms ...
The best rooms are at least 15 feet wide, 20 feet long and have a ceiling height of 8 feet or more. This allows the two loudspeakers of a stereo system to be placed symmetrically and with their tweeters at least 3 feet from side and rear walls. With the loudspeaker tweeters 8 feet apart the sweet spot is located on the room symmetry line and at 8 feet from left and right loudspeakers. This leaves more than 9 feet behind the listeners for the sound to travel before it is reflected back. It is very important for balanced phantom image creation that the immediate vicinity around the two loudspeakers is symmetrical.
Rooms can, of course, be much larger than 15 x 20 x 8 feet and with the loudspeakers much further than 3 feet from the walls, but the optimum listening distance for phantom imaging remains equal to the loudspeaker left-right separation or up to 1.5 times that value.
Room construction can vary widely, which tends to affect low frequency reproduction and sound transmission to and from the neighbors. You take what you get and try to correct one or two frequencies if necessary. But, if the room is pleasing to live in, to have a conversation or to relax, is neither a dungeon nor a stuffed pillow, then it is also suited for accurate sound playback. The room should be furnished, have irregular hard surfaces, books and shelves for sound diffusion, rugs, pillows and soft surfaces for sound absorption at higher frequencies. Just keep it lively. The best loudspeakers will make you forget the room, if the room talks back from all directions in the same familiar voice.
Actually, the loudspeaker is the problem
The room is usually considered to be the problem when a loudspeaker does not sound right. Actually, the loudspeaker is the problem, because it illuminates the room unevenly with sound at different frequencies. The room merely talks back and the listener's brain cannot withdraw attention from it. Room correction will make the loudspeaker sound different but it cannot fix its off-axis frequency response, which is heard via the room.
No one can tell you the right room proportions, though many have and are trying. Listening rooms in the home are much more difficult to understand and describe than concert halls, because their acoustic size varies from being small compared to a 56 foot wavelength at 20 Hz, to being very large at 10 kHz with 1.3 inch wavelength. Concert halls are acoustically small even at the lowest frequencies and thus easier to analyze and they have been studied extensively. Even so, concert hall design is still a blend of art and science. For your listening/living room design and layout follow the simple guidelines above and forget what you read about 1/3rd rules, costly room treatment products, magic wood blocks, etc. Use appropriate loudspeakers.
SL - October 2009
LP, Zoran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 15:15 Naslov sporočila: |
|
|
Zoran, se popolnoma strinjam s citiranim tekstom.
Mislim da zadane problem v bistvu.
Tale g. Linkwitz točno ve kaj govori.
Mimogrede, najboljši akustični inženirji za domače potrebe so naše boljše polovice. Če sobo uredijo tako, da bo prijetna za klepet s prijateljicami potem bo to kar primerna soba za poslušanje. Kvartet klepetulj je idealen akustični pripomoček za urejanje akustike.
Mi se s svojimi teorijami samo medemo. Ko pogledaš članke o akustiki, te najprej obmetavajo z raznimi formulami za izračun stoječih valov, ki naj bi jih kaj ? Odpravili ? Kako pa to narediš ? To je en kup nepotrebnega smetja.
Saj ne, da ni treba nič razmišljati o akustiki, a če mi nekdo reče da je frka, ker je v moji sobi nekje resonanca na 120 Hz, ker je to izračunal iz višine stropa, se lahko samo smejim. Mogoče je kje kaka resonanca, a jaz teh famoznih stoječih valov ne slišim. Ravno zdajle, ko to pišem mi igrajo zvočniki in ko se pomikam po sobi, ne slišim nobenih stoječih valov. Probleme z resonancmi povzročajo slabi zvočniki in ne akustika. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Zoran

|
Objavljeno: Pon Okt 19, 2009 15:21 Naslov sporočila: |
|
|
| Citiram: | | Mimogrede, najboljši akustični inženirji za domače potrebe so naše boljše polovice. Če sobo uredijo tako, da bo prijetna za klepet s prijateljicami potem bo to kar primerna soba za poslušanje. Kvartet klepetulj je idealen akustični pripomoček za urejanje akustike. |
Tole je pa ena od boljših izjav, ki sem jih slišal v moji akustični zgodovini.
LP, Zoran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|