Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Predstavitev
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 11, 12, 13

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borisk

Pridružen/-a: Sre Dec 2010 14:35
Kraj: Šmarje

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 01, 2010 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz teh cevi se da izdelati prav zanimiv "inštument"

http://www.youtube.com/watch?v=0D2o8F2MOuI

lp, boris
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
11duc

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 22:40
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 01, 2010 22:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

eni se že dalj časa zabavajo na to temo http://www.youtube.com/watch?v=LOL8-qIYemg
Nazaj na vrh
Zoran

Pridružen/-a: Čet Jul 2009 15:12
Kraj: Prevoje

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar sta prikazala dva predhodna prispevka nima popolnoma nobene zveze s Plutom. Cevi imajo tam vlogo rezonatorja (piščal) v katerem se vzbudijo stojni valovi, kar proizvede ton določene frekvence odvisne od dolžine cevi. Cev sama ne vibrira, omogoča pa nastanek tona, vibrira zrak.

Pluto uporablja cev zgolj kot nosilec zvočne enote. Ker cev v radialni smeri ne more vibrirati, je za ta namen zelo primerna. Istočasno je omnidirekcionalnost določena zgolj z premerom zvočne enote ("baffle ni sploh"). Nevarni so lahko stojni valovi, za katere velja, da je dolžina cevi večkratnik valovne dolžine. Dampiranje znotraj cevi uspešno odpravi ta problem.

Zoran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 040 477 898
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 13:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plutov whisper ima tudi "brate", ki so sposobni igrati nad njegovih 15 000 khz. Wink

https://www.madisound.com/store/product_info.php?products_id=8465
Nazaj na vrh
Zoran

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 13:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je ima brata ki ima frekvenčni raspon od 250Hz do 25kHz. A na ta način ocenjevati zvočnik je podobno kot dajati ocene ojačevalnika na osnovi frekvenčnega raspona. Bratova bistvena prednost je v njegovih dimenzijah (10 mm manjši premer), kar omogoča še večji približek točkastem viru. Si pa spregledal bistvene pomankljivosti, ki izhajajo iz tega:

1. Sensitivity 1W/1m: 78dB (brat); 84dB (Pluto)
2. THD (v področju delovanja): -40 do - 50dB (brat); -50 do -60dB (Pluto)
3. Max excursion (peak to peak): 6mm (brat); 10mm (Pluto)

(Pluto) pomeni zvočna enota vgrajena v Pluto.

Pri aktivnih sistemih je korekcija frekvenčnega odziva zvočnika v nekem delu "mala malca".

Zoran
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 040 477 898
ma_coule

Pridružen/-a: Tor Apr 2010 23:27
Kraj: south of the border

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 14:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zoran je napisal/a:
Kar sta prikazala dva predhodna prispevka nima popolnoma nobene zveze s Plutom. Cevi imajo tam vlogo rezonatorja (piščal) v katerem se vzbudijo stojni valovi, kar proizvede ton določene frekvence odvisne od dolžine cevi. Cev sama ne vibrira, omogoča pa nastanek tona, vibrira zrak.

Cool

Nazadnje urejal/a ma_coule Ned Dec 05, 2010 11:47; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 18:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zoran je napisal/a:
Res je ima brata ki ima frekvenčni raspon od 250Hz do 25kHz. A na ta način ocenjevati zvočnik je podobno kot dajati ocene ojačevalnika na osnovi frekvenčnega raspona. Bratova bistvena prednost je v njegovih dimenzijah (10 mm manjši premer), kar omogoča še večji približek točkastem viru. Si pa spregledal bistvene pomankljivosti, ki izhajajo iz tega:

1. Sensitivity 1W/1m: 78dB (brat); 84dB (Pluto)
2. THD (v področju delovanja): -40 do - 50dB (brat); -50 do -60dB (Pluto)
3. Max excursion (peak to peak): 6mm (brat); 10mm (Pluto)

(Pluto) pomeni zvočna enota vgrajena v Pluto.

Pri aktivnih sistemih je korekcija frekvenčnega odziva zvočnika v nekem delu "mala malca".

Zoran
"Brata" sem nekako bolj videl kot supertwit, s tem bi pridobil tudi malček v bas resoluciji, ker pa sem tipkal na šihtu, sem spregledal občutljivost.
78dB je res ekstremno malo.
Nazaj na vrh
Zoran

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 19:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ma_coule,

iskreno in z lahkoto priznam, da je izdelek narejen čudovito in domisleno, neglede na to, kdo ga je naredil. Mali simpatični pingvinček. Opazil sem ga že takrat, ko si prvič objavil sliko. Takrat se nisem hotel vključiti v debato, ker ta izvedba nima skupnih točk s Plutom in ne sodi v kontekst predstavitve SL. Pričakoval sem namreč, da boš odprl novo temo, ki bi bila namenjena temu lepemu izdelku.

Zakaj ta izvedba nima skupnih točk s Plutom? Njegov široki nasmejani obrazek nikakor ne prispeva k omnidirekcionalnosti. Zakaj? To preberi še enkrat, če še nisi, v mojem postu z dne 12.12.2009. Najbolje bi bilo, če ga sploh nebi bilo. Visokotonsko področje pa je zaradi tega še veliko bolj prizadeto, ker ga še dodatno omejuje večja membrana.

Basrefleks izvedba? V bistvu si naredil piščal, ki dobro "piska" na frekvencah, ki so odvisne od dolžine cevi. Odprta cev ni najboljša rešitev, zlasti pa ne zaradi tega, ker imaš aktivni sistem. To kar si hotel doseči z basrefleksom bi veliko lažje dosegel z equalizacijo. Prav to je ena od velikoh prednosti aktivnih sistemov. isto to sem odgovoril mestn puju v prejšnjem postu.

Vsekakor sem ti na voljo, če imaš kakršnakoli vprašanja v zvezi s tem. Prosim ne jemlji tega v slabi luči, skušam biti konstruktiven.

In še enkrat, prosim zapomnite si, da Pluto ni zvočnik, ki je narejen iz cevi. Pluto je aktivni sistem, ki skuša biti kar se da bolj omidirekcionalen.

To mu odlično uspeva tja do 3000 Hz, kar je veliko več kot je to pri večini box zvočnikov (med cca 300Hz in 800 Hz). To sta njegovi značilnosti, ki ga delata zanimivega, pa seveda še cena.

mesten pu,

ne gre samo za 78dB. Problem je tudi premajhna ekskurzija membrane, ker moraš vedeti, da ta enota mora pokrivati področje precej nizko, tja do 1000 Hz. To pa bratec nebi zmogel. Potrebno bi bilo dvigniti rezno frekvenco, zgubljeno področje bi moral pokriti bas zvočnik, ta bi pa zaradi tega izgubil svojo omnipolarnost. V tem projektu ni mesta za supertwit, ker ne obstaja tako majhna zvočna enota, ki bi bila omnipolarna v področju, ki naj bi ga pokrival supertwit.

Zoran
Nazaj na vrh
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Čet Dec 02, 2010 23:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj Zoran & Co!

Najprej hvala za pohvalo, obenem pa opravičilo za smetenje tvoje teme!
S svojim prispevkom sem se zgolj priključil debati, ki je že prej povsem odšla izven okvirjev tvoje teme. Kot veš iz moje teme o generalki trisistemcev, sam takšnih ekskurzij ne jemljem kot problem. Gotovo pa imaš ti, kot avtor teme, pri tem vprašanju ključno besedo. Zato sem se ti tudi opravičil. Vsekakor se strinjam s tabo, da obširnejši zapis o mojem zvočniku spada v posebno temo.
Iz razloga smetenja predlagam administratorju da moj prejšnji prispevek izbriše!

V izogib nesporazumom, sledi pojasnitev nekaterih drugačnih razumevanj.

Moj zvočnik iz "spodnjega konca" nikakor ni Pluto, saj je že konceptualno nekaj bistveno drugega, namreč to, za kar sem ga tudi predstavil: aktivni, širokopasovni, basreflex zvočnik. Dodal sem mu še pridevnik v narekovajih "cevasti", a v nikakršni korelaciji s Plutom...

Nekaj besed o basreflex izvedbi...
Zvočnik SONIDO SWR 200-8 je izpeljanka zvočnika SFR 200-8, ki se uporablja izključno za horne, med tem ko je prvi namenjen tudi za basreflexno uporabo. Številne in obsežne so bile debate o tem s konstrukterjema, Istvanom in Zoltanom Vargo. Doslej nisem našel razlogov, ki bi demantirali njune nasvete. Je pa to moja prva resna izkušnja s širokopasovnim zvočnikom - izlet v neznano torej. Odzivi na mednarodnih forumih o obeh SONIDO zvočnikih so sicer redki, a pozitivni.

O obroču zvočnika...
Kot vemo iz fizike, se zvočno valovanje na ostrih robovih odklanja in vrtinči. Temu sem se poskušal izogniti z občutno zaoblenostjo robov in negativnim naklonom (nagnjenostjo nazaj) sprednje ploskve obroča.
Ta del zvočnika sem oblikoval po občutku, tudi meritev še nisem delal. Zato ne morem analitično dokazati, kolikšna je razpršenost zvoka, nedvomno pa je večja, kot če bi bila ploskev obroča ravna in z ostrimi robovi. Tudi vrtinčenje (žvižganje vetra okoli vogala Laughing ) je nedvomno manjše.

O sanaciji nizkotonskega področja...
Poleg obeh, navedenih možnih rešitvah, nedvomno pride v poštev tudi tvoj predlog. V subu sem namreč že uspešno uporabil Linkwitzovo transformacijo.

Konec smetenja! Wink

Skratka, na opisani izlet v neznano sem odšel izključno...
...za zdravje & for fun!
Nazaj na vrh
Zoran

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2010 01:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma ne, sploh ne gre za smetenje teme. Ne vključujem se v debate, ki niso ozko povezane z naslovom, ker se te ponavadi izrodijo in zaidejo. Tema potem postane nepregledna in izgubi pomen. To kar si ti zdaj načel pa je nekaj drugege.

Še enkrat ti bom skušal razložiti, a prej mi iskreno priznaj, ali si prebral vsebino linka, ki sem ga prej omenil. Mislim da nisi. Mešaš namreč dve različne stvari.

Eno je omnidirekcionalnost, omnipolarnost, ali oddajanje zvočnega valovanja v vseh smereh (temu pravimo tudi 4 Pi). Vir zvoka je akustično majhen dokler so njegove fizične dimenzije majhne v primerjavi z valovno dolžino oddajanega zvoka. V tem primeru se lahko zvok širi v vseh smereh (4 Pi). Ko pa je valovna dolžina manjša od premera membrane in temu dodanega obroča (v tvojem primeru), potem se ne more več širiti v vseh smereh, preide v 2 Pi. Na zgornjem linku je to podrobno opisano in z grafi ponazorjeno. Temu pravimo tudi "baffle step". Z odpravo obroča je v igri samo še dimenzija membrane. Nerodno pa je to, da visokotonska membrana ima nizkotonsko za oviro, ki je ne moreš odpraviti. Tak tip zvočne enote ni nikako dobra izbira za omnidirekcionalen vir. Če pogledaš slike visokotonskega dela Pluta na prejšnji strani, boš videl tudi pri meni majhen obroč. Že to je odvečna navlaka in rahla degradacija performans. A so za to obstajali objektivni neakustični razlogi.

Popolnoma drug pojav je razpršitev zvoka (scattering), ki nastane zaradi loma, ko zvočni val doseže oster rob ohišja (edge diffraction). Dodatni zvočni val se generira na robu ohišja in le-ta interferira z primarnim valom. Ta pojav se da odpraviti na način, ki si ga ti uporabil, izogib ostrim robovom.

In še enkrat, dokler teče debata na tem nivoju, jo bom podpiral in z veseljem sodeloval.

Zoran
Nazaj na vrh
ma_coule

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2010 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poznopomladansko jutro... prelepa samotna dolina, obkrožena s planinami, ki žarijo v vzhajajočem soncu... V koteh doline se med vejami dreves dvigajo še zadnje meglice... Po sredini doline se vije rečica, ki, preskakovaje prodnato dno, pticam v gozdu žubori mehko pojoči izziv. Prelestno, popolna idila... Uživa jo skupina pohodnikov, ki se je ob rečici zbrala na »Breakfast on Pluto«. Nikamor se jim ne mudi, saj so njihovi užitki neizmerni in veselje veliko. In vrhunec dneva šele prihaja! Vznemirjenje iz ure v uro narašča, saj kanijo ostati do večera, ko »Na modrem nebu, daljen in svetal... bo Orion sijal«...
Idilo motijo le glasovi z druge strani rečice. Tam skupina delavcev lokalnega komunalnega podjetja nekaj koplje. Zdi se, da gredo zelo globoko. Od daleč je dokaj težko presoditi, ali je njihovo početje strokovno, ali pa kar tako, v tri dni, nekaj razbijajo in nabirajo ure za šiht. Karkoli pa že počnejo, povsem očitno je, da pri tem neizmerno uživajo...
Laughing

Zoran,
»Čez tisoč let, ko naju več ne bo,
bo spet prav tak večer, kot je nocoj...«
Wink

(Vse ostalo sem povedal) Wink

Za zdravje & for fun!
Nazaj na vrh
Zoran

PrispevekObjavljeno: Ned Dec 05, 2010 00:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ma_coule je napisal/a:
Čez tisoč let, ko naju več ne bo, ...

Nimam tega v planu, ker to ni dobro za zdravje, sploh pa ni zabavno.

Zoran
Nazaj na vrh
Zoran

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 30, 2011 00:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Povezava do mojega spletnega albuma objavljena na prvi strani teme ne deluje že kar nekaj časa zaradi "Windows Live Space is no longer available". Opravičujem se zaradi te majhne nevšečnosti in podajam novo povezavo:

Nova povezava do spletnega albuma

Zoran
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 11, 12, 13
Stran 13 od 13

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu