| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Apr 04, 2010 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Tuljava zaporedno na signalu ne prepušča visokih frekvenc. Manjša je več jih prepušča in obratno. Ne vpliva pa na glasnost nizkih frekvenc. V manjši meri sicer že, če jo zamenjaš z nižjeomsko, katere so veliko dražje, sploh če so folijske, tritec itd. Če so sedaj zvočniki uglašeni oz izmerjeni, potem je žal tako. V kolikor pa imajo poudarjene srednje frekvence, lahko probaš z večjo tuljavo.
Da ne bo padel zvok iz ravnotežja, utišaš z večjim uporom še visoke tone.
Tako bo imel zvočnik manjši decibelni izkoristek na srednjih in visokih tonih, in posledično bo bas bolj slišen. A ne za to ker bi bil bas glasnejši, temveč ker je manj srednjih in visokih tonov.
l.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TIGER9292

Pridružen/-a: Sob Jan 2010 20:01 Prispevkov: 37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 04, 2010 22:31 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen,
da tuljava ne prepušča visokih frekvenc vem, so me že nekako naučili v šoli... Ampak, ko sem nekaj brskal po tujih forumih so nekateri omenjali, da zna biti od tuljave do tuljave odvisno tudi tisto najnižje območje frekvenc. A je to res ali ne bogve... Bom poizkusil še z nižjo rezno frekvenco... To mi gre počasi že vse skupaj na živce... Ogromni boxi, po dva basovca v vsakem, basa pa hmm, nič, skoraj nič...manj kot "tamali" FDC-i... sem precej razočaran
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
galop
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05 Prispevkov: 536 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Ned Apr 04, 2010 22:35 Naslov sporočila: |
|
|
| Lahko da imaš problem s fazo in se bas izniči,1.probaj če imaš pravilno polariteto bas zvočnikov ,2.če nebo bolje ,obrni kabel ki vodi v base samo na enem zvočniku . |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TIGER9292

|
Objavljeno: Ned Apr 04, 2010 22:52 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, pred časom sem sicer že poizkusil z obema(pa se je izkazalo, da je bilo s fazo vse OK). Bom jutri poizkusil še posamično.
Kar me najbolj moti je, da moram občasno celo koristiti subwoofer pri poslušanju glasbe, medtem pa očetu FDC v dnevni sobi ustvarja potrese v primerjavi z mojimi
Da ne bo pomote, zvok imajo zelo lep in natančen(meni precej všečen), manjka jim le tisti "prokleti" bas  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DAVOR
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27 Prispevkov: 465 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Apr 04, 2010 23:37 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav.
Nianse v basih so, saj sem opisal zgoraj, ne pa pričakovat da bo iz nič potres.
Najhitreje preveriš fazo, da ne trgaš zvočnikov narazen, z staro finto ...baterijo 1,5v. Plus baterije na plus zvočnika in minus na minus. Če potisne basa ven je ok če not ni ok. Sploh pa ne če enega not enega ven.
l.p. _________________ KISS- Keep It Simple and Smart |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TIGER9292

|
Objavljeno: Ned Apr 04, 2010 23:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za nasvet, bom preizkusil, pa poročam  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TIGER9292

|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 09:04 Naslov sporočila: |
|
|
Opravil sem preizkus z baterijo, vse faze so OK  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 09:37 Naslov sporočila: |
|
|
A lahko še napišeš karakteristike obeh driverjev? _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TIGER9292

|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj je link In ja, po teh podatkih so "basovsko" mrtvi, ampak meritve v resničnosti naj bi kazale ravno nasprotno(-3dB, 38Hz). Hmm, nevem, nevem bom v bližnji prihodnosti spremenil kretnico Mogoče je res zgrešena... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
| pod 60hz je konec..pa še impendančno so tam spodaj problematični za "normalne" ojačevalce....to je bolj midwoffer |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 10:31 Naslov sporočila: |
|
|
A tiste meritve veljajo za ta kabinet? Je bil ta TL kabinet preračunan točno za ta par zv enot? Kako imaš zvočnike postavljene v sobi, koliko so odmaknjeni od zadnje stene? _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
Koliko dB pa nosijo tweeterji?
Kako že gre to, 2x91dB=???? _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TIGER9292

|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
Če bi tiste meritve veljale za moj kabinet, bi basa bilo verjetno dovolj (glede na dizajn kabineta sva jih izbrala z Urošem) Zvočniki so postavljeni približno pol metra od stene, če jih približam bolj k zidu se basovsko področje sicer nekoliko poudari... Ampak zaenkrat mi postavitev pohištva ne omogoča drugega... Bo pa tam v začetku poletja sledil "redizajn" sobe tako, da bodo lahko šli še bližje k steni. Glede na to, da bodo v kratkem sestavni del 5.1 sistema, bo verjetno najboljša rešitev, da tudi pri poslušanju glasbe koristim subwoofer v območju pod 60Hz  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
TIGER9292

|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 11:29 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za nasvete in ideje Prejle sem za hec odvlekel zvočnike v dnevno sobo in doživel prijetno presenečenje, basovsko področje se je odprlo in igrajo precej boljše... Kriva je postavitev ali soba/pohištvo... Ko bom preurejal bom očitno moral kakšno minuto več posvetiti postavitvi
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pon Apr 05, 2010 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
| TIGER9292 je napisal/a: |
Zvočniki so postavljeni približno pol metra od stene, če jih približam bolj k zidu se basovsko področje sicer nekoliko poudari...
|
Če je tako kot si napisal, potem ti TL kanal ne pomagakaj dosti...ni pravilno preračunan. BR bi se bolje obnesel.
Zna bit tudi, da je soba premajhna, kot si sam ugotovil.
LP Jernerj _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|