Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Ansuz Mainz8 C3 power distributor test
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2024 19:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spet imamo temo o kateri se veliko govori in piše, žal skoraj vedno brez nekih tehničnih parametrov, ki bi bili osnova za pisanje in kasneje za odločitev pri nakupu.

Mnogi ljubitelji dobrega zvoka poskušajo zvok, ki pri njih ni tak, kot bi želeli, izboljševati nekako na pamet - z menjavanjem raznih kompnent, ki naj bi "popravile" zvok oz, ga naredile boljšega, bolj všečnega, manj popačenega,...
Ko smo pri napajalni napetosti, ki naj bi prišla v naše aparature, si seveda vsi želimo, da bi bila ta pravilne in stabilne napetosti, brez raznih "dodatkov" - RF motenj, enosmerne komponente, faznih zamikov,.. skratka motenj ter da jo imamo v zadostni količini.

Največji problem, ki sem ga skozi leta prebiranja forumov - tako domačih kot tujih opazil je, da audiofili pravzaprav ne vedo (vemo), kakšno napajano napetost imajo, niti ne opravijo nobenih meritev "in situ" torej na mestu priključitve, kaj šele da bi daljši čas spremljali kaj se dogaja s to napetostjo.
Naslednji problem je, da ne vedo kaj se dogaja v usmerniku naprave, ki jo imajo in kako razna odstopanja od idealne napetosti vplivajo na pravilno delovanje njihovih aparatur in seveda posledično na zvok.

In potem se v želji po boljšem zvoku dogaja kar se pač dogaja: kupovanje in menjavanje napajalnih kablov, vtičnic, vtikačev, power conditionerjev, regeneratorjev napetosti, menjava kablov v stanovanju oz. hiši,.. Ni da ni.

Drugače povedano: ne vemo kaj nam je, samo hočemo biti bolj zdravi, ne gremo k zdravniku po diagnozo in recept, temveč kupujemo in jemo zdravila ter upamo na boljše počutje.

S poskušanjem ni nič narobe (saj gre za hobi) razen to, da vzame veliko časa, izplen je vprašljiv, ne vemo če se ukvarjamo s pravim krivcem slabega zvoka, ne vemo kaj vse se še dogaja z zvokom v našem prostoru in kaj narediti,.....

PS: imam power conditioner in običajne, malce daljše oklopljene kable. Pred preveliki nakupi vsaj malce pomerite štrom v vtičnici, če pa denar ni problem, potem pa samo GASA.
orbiter

Pridružen/-a: Sre Feb 2020 15:33
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2024 20:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo sem šel takoj meriti. Izmenična napetost v vtičnici je 235V pri 50Hz, zraven pa mi kaže tudi 23mV enosmerne napetosti. Kaj lahko iz teh meritev sklepam in nakup katerega power conditionerja je smiseln?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2024 21:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

orbiter je napisal/a:
Evo sem šel takoj meriti. Izmenična napetost v vtičnici je 235V pri 50Hz, zraven pa mi kaže tudi 23mV enosmerne napetosti. Kaj lahko iz teh meritev sklepam in nakup katerega power conditionerja je smiseln?

Ha, ha, ha.
To pa je bila meritev. Napetost je Ok, to pomeni, da trenutno na mreži ni veliko oz velikih porabnikov med tabo in trafo postajo in je zato možnost RF motenj manjša (ni pa nujno). Enosmerna ni velika.

Vsekakor bi bilo enosmerno smiselno filtrirati, čeprav ni poznan njen efekt v tvoji fršterkariji

Brez merjenja RF motenj pa tako ne boš sigurno vedel, ali jih imaš ali ne. Pa še na cos fi ne pozabi.
LightBit

Pridružen/-a: Pon Okt 2017 23:11
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 09, 2024 22:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

benma je napisal/a:
Trditev bi lahko tudi obrnili: če je nekaj visoko na lestvici, ni nujno, da tudi zveni vrhunsko.

Ja to je jasno že če upoštevamo tiste tri točke ki sem jih napisal.
Potem so pa še naprave ki niso bile testirane pa morda presegajo vse ki so bile testirane, ampak dvomim da je to praktično relevantno za kaj drugega kot merjene lulekov.

benma je napisal/a:
Zato pa pravim, da je ASR namenjena določeni populaciji, ki je dovzetna za njihove trditve in meritve. Zato njihove ugotovitve niso splošno uporabne.

V primerjavi z testi influencerjev kjer naprave primerjajo z nemerljivimi izrazi?
Vsaka stvar je namenjena določeni populaciji in ena populacija baje izumira. Za splošno populacijo itak ni potrebno nič drugega kot samo telefon pa ene slušalke.

benma je napisal/a:
Če bi šlo za renomirano spletno stran, bi mnogi proizvajalci opreme le-to sami pošiljali na test.

Proizvajalci pošiljajo tja kjer hvalijo njihove izdelke. Tistemu ki dobi napravo za test je v interesu povedati to kar proizvajalec želi, ker sicer ne dobijo več naprav.
Nazaj na vrh
Right-Fi

Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2024 14:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Motnje ki jih naprave pobirajo iz omrežja ali zraka vsekakor niso želene. Glede tega obstajajo standardi, ki se jih morajo preko regulative držati tako distributerji el. energije, kot proizvajalci električne opreme – porabnikov priključenih na dist. omrežje. Za omrežje je pristojen standard EN 50160, za naprave pa družina standardov EN 61000. Če so vse stvari urejene skladno s prepisi, potem računalnik računa, TV prikazuje in radio poje nemoteno in je uporabnik zadovoljen.

Kakovosti napetosti ni težko izmeriti ali je skladna z EN 50160, analizatorjev na trgu ne manjka. Vendar to ni naloga uporabnika, temveč elektrodistributerjev in proizvajalcev električne opreme.

Za hifi imamo zahteve nekoliko ali precej višje, kot jih priporočajo standardi. Na strani proizvajalca naprave mora biti breme, da aparaturo dizajnira in izdela tako, da svoje kvalitete izkazuje v vseh realnih okoljih. Če napravo deklarira kot higend, pa še toliko bolj. To v resnici ni tako težko izvedljivo, kar v zadnjem času dokazujejo proizvajalci naprav, ki so transparentne in se jim z raznimi dodatnimi zunanjimi filtri performanse ne spremenijo/izboljšajo.

Namesto vlaganja na tisoče EUR v dodatne filtre uporabniki raje terjajmo od proizvajalcev naprav, naj opravijo svojo domačo nalogo in ne prelagajo odgovornosti in stroška pucanja napetosti na uporabnika. Poslanstvo ASR-ja je (po mojem vedenju) prav to, da pokaže, kdo od proizvajalcev je solidno opravil svoje delo. Naprava, ki nima rešenega problema motenj, ne more pokazati dobrih meritev. Če so že meritve slabe, kako je potem z zvokom? Kje je na primer finta firme PS Audio, da ti najprej proda hajend amp ali DAC za €€, potem pa še ponuja njihov Power Regenerator za €€€, da bo zares zašpilalo? Jaz to imenujem nateg.

Samo v razmislek, preden sežemo v bančni račun po x.000 EUR za nek power gadget. Takšen znesek, preusmerjen v boljše zvočnike in ureditev poslušalnice bo dal neskončno večji učinek na zvok. Zelo dobrih zvočnikov se žal ne da kupiti poceni, tudi rabljene težko. Poslušalnico pa še manj. Ta hobi je žal drag, četudi dobiš Toppinga za par sto EUR.
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2024 15:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če nekomu filter izboljša zvok, se splača raziskati kaj je problem, ker se ga morda da rešiti mnogo ceneje. Žal je iz besednih opisov zvoka to precej težko. Preveč abstraktno je. Lažje je za začetek preizkušati na bolj primitiven sintetičen način z testnimi toni in meritvami.

Večina filtrov filtrira samo RF, kar je zelo verjetno popolnoma brezveze, ker bi mnoge naprave najbrž delovale čisto enako z kvadratnim signalom namesto sinus. DC lahko povzroča brnenje transformatorjev, tako da je tak filter precej bolj smiselen. Verjetno nekateri filtri zmanjšujejo tudi ozemljitvene probleme. Glede prenizke napetosti pa res redki kaj naredijo.

Žal je iz opisov filtra običajno težko razbrati kaj filter sploh naredi.
Nazaj na vrh
orbiter

Pridružen/-a: Sre Feb 2020 15:33

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2024 16:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Biti audiofil je skoraj sinonim za tinkerer. Tudi ko je zadovoljen, ne more samo sedeti in gledati (poslušati). In poskuša to in ono, prebere, kaj so ugotovili drugi in želi to tudi sam. Ogromno ljudi tako poriva signal skozi škatlo za škatlo in skoraj vsaka prinese izboljšanje. In industrija seveda veselo priskoči na pomoč. Tukaj nič ne pomaga racionaliziranje, to je neko srbenje, ki ga je treba popraskati. In nihče ni imun.

Filtriranje elektrike za audio ni enostavno in ga običajni smrtniki ne zmoremo reševati sami. Zato se poslužujemo principa slepe kure. Jaz se tu nebi pritoževal, saj to so začimbe življenja. Če ima kdo raje nezačinjeno, bo že poskrbel za to...
Nazaj na vrh
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2024 16:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dokler ne veš, da je kaj narobe v štromu in kako to vpliva na zvok, boš seveda zanikal s takimi in drugačnimi izjavami. Noben tega nima, ker zakaj bi imel, saj ni nič narobe in ne more biti. Moja hiša je sicer zadnja v vrsti, sigurno je kaj na tem, ampak mislim, da smo vsi v podobnem "zosu" in z mojim štromom ni nič kaj bolj narobe kot s tistim na drugem koncu mesta.

Če je kdo odprt za to si bo že sposodil, stestiral, saj ni treba Ansuza, lahko recimo Isol8, ki ga ima Playroom, lahko se pa tudi javite v zs, pa pri meni naredimo demo z Ansuzom. Najbrž bi ga Timotej z veseljem še enkrat posodil. Lahko tudi Cammino filter, tega sem prav tako imel 10 dni na testu. Efekt je sicer manjši, ampak vsekakor brez debate jasno slišen.

https://www.youtube.com/watch?v=CGbEwtH3fGM&t=35s
Nazaj na vrh
LightBit

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2024 19:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

habo66 je napisal/a:

RF filter. Dušilka. Samo da je še zvita okrog sebe.
Nazaj na vrh
Kosmaj

Pridružen/-a: Tor Okt 2023 22:11
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 10, 2024 22:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok, o RF motnjah po napajalni veji in filtriranju imamo kar nekaj napisanega.
Mislim pa, da so bolj problematične RF motnje katere se širijo po zraku in malo katera komponenta je toliko mehansko zaščitena, da jih ne pobere. Sploh bližina gradbišč, industrijskih con.....včasih ti preglasijo celo daljinca za avto.
Motenj na napajalnem delu se bi dalo oziroma se da izogniti z lastnim virom - moto generator. Na njega samo fršterkerijo in nič drugega. Napetostno bo sigurno bolj stabilen kot omrežje katero lahko niha od 200 - 250V. Frekvenčno pa tudi ne bo uhajal. Se pravi ob lastni ozemljitvi je popolnoma čist napajalni vir.
V katerem slišnem frekvenčnem območju zaznavate RF motnje in kot kaj - šum, brum, nekaj vmes?
Right-Fi

Pridružen/-a: Pet Avg 2019 15:32

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2024 09:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kosmaj je napisal/a:

...
V katerem slišnem frekvenčnem območju zaznavate RF motnje in kot kaj - šum, brum, nekaj vmes?

Greš z mobilnim telefonom v bližino lampaša, medtem ko imaš pogovor in slišiš ropotanje v zvočnikih. Tega se losati je problem. Me zanima, koliko ta pojav moti druge uporabnike lampašev oz. ali so novi pre-ji in končne imuni na to. Signali mobilne telefonije so namreč stalno prisotni okrog nas. Že sosed v sosednjem stanovanju je dovolj daleč, da slišnega ropotanja v zvočnikih ni. Vendar je njegov signal vseeno prisoten. Kakšen vpiv imajo torej te motnje na zvok? Se zvok, ko sosed telefonira, "sesueje"? Jaz tega pri sebi ne opazim, me pa zanima, kako je pri drugih.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 11, 2024 10:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Right-Fi je napisal/a:

...
Na strani proizvajalca naprave mora biti breme, da aparaturo dizajnira in izdela tako, da svoje kvalitete izkazuje v vseh realnih okoljih. Če napravo deklarira kot higend, pa še toliko bolj.
...

Namesto vlaganja na tisoče EUR v dodatne filtre uporabniki raje terjajmo od proizvajalcev naprav, naj opravijo svojo domačo nalogo in ne prelagajo odgovornosti in stroška pucanja napetosti na uporabnika.
...
Kje je na primer finta firme PS Audio, da ti najprej proda hajend amp ali DAC za €€, potem pa še ponuja njihov Power Regenerator za €€€, da bo zares zašpilalo? Jaz to imenujem nateg.
...

Tako je. Naprimer Hegel uporablja DC blocker v napajanju svojih ojačevalcev, vsaj v top klasi.
Na proizvajalcu je odgovornost za rezultat in ne more se izgovarjat. Se mu tudi ni treba, avdiofil ga odveže in prevzame njihov greh nase. Haha, ene vrste audio-štokholmski sindrom. Se vidi tudi po tem, kako čustveno avdiofili zagovarjajo svoje izbrane ugrabitelje in kako napadajo druge.

Po moji izkušnji je največja zabloda ozemljevanje naprav, kar ustvarja ground loop-e.
Priča smo treznjenju proizvajalcev, prehajajo na balansirane naprave, ki imajo ločeno maso napajanja/ozemljitev od mase signala. Že dokaj poceni Pro-Ject gramofoni in phono predojačevalci se dobijo v tej tehniki. Posebej zato so izdelali >MM verzijo odjemne doze ki se lahko uporabi z balansiranim kablom.(MM praviloma ne deluje popolnoma balansirano, ker mora imeti kovinsko ohišje, katero je vezano na maso desnega kanala. Pri Shure, Stanton, Pickering.. se da izvleči bakreni jeziček/mostiček in uporabiti balansirano povezavo. Seveda ohišje dozice se veže na skupno maso).
https://www.project-audio.com/en/true-balanced/

Top PS power plant - postaja z displayem in čuda regulacje vključno z obliko sinusoide - je bila pri kolegu kar nekaj let. Kaj naj rečem, Marija se mi ni ravno prikazovala, niti ponoči ne sanjam da bi to imel.

PS ( Laughing Laughing )
od lani sem tudi jaz na popolnoma balansiranih napravah od gramofona preko phono Skoll, pre Toppinga (ni nič posebnega za rang 2-3 tisočake, samo stane 2-3x manj skupaj z extension vhodi) do Spectrona in Krella.
Na Kuzma motorski kontroli sem ugotovil, da menjava napajalnega kabla vpliva na zvok (!!!??) - no, zdaj nič več, namenil sem mu kabel brez ozemljitve. Tukaj ne gre za ground loop ampak za preboj motenj na motorček preko ozemljitvenega voda, ki je ničen na eno vejo 220. Meni nepojmljivo da lahko kabel vpliva na motorsko kontrolo, ker je namen te kontrole ravno izolacija od motenj iz mreže. Očitno se je kaj spregledalo. Siguren sem pa da bi tudi kakšen filter rešil ta problem, ne oporekam. Eden od dražjih, verjetno, in bi ga hvalil, ker razlika ni majhna.
Peace at last Wink
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 12, 2024 09:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

So, instead of marketing complex and expensive systems, the industry should prioritize more affordable, simplified setups that allow new listeners to experience high-quality audio without overwhelming them.

Citat je iz linka, ki ga je podal LightBit pod populacijo ki izumira. Sem šel brat ta članek, se bojim da je res tako..
Reševanje problemov na dragi način samo duši naš hobi. Ki se rad skriva za elitizmom, snobovstvom, mutenjem kalne vode. Če ne stane tot, potem ni to-to. Pri čemer je tudi veliko hipokrizije, vsi se strinjamo s tem, samo letvica je različno visoko.

Najbolj zaskrbljuje zapis v članku, da je današnja produkcija popularne glasbe namenjena za uporabo na ceneni digitaliji in boljša oprema ne povečuje užitka poslušanja ampak samo razkriva bedo posnetkov.To odvrača mlade množice od tega hobija.
Ne gre pozabiti kakšen pospešek hifi hobiju je dal LP The dark side of the moon. Še danes veliko avdiofilov izbira opremo na bazi te glasbe, se opazi na sejmih.
---------------------------
Edina rešitev ki jo vidim za bodočnost je v klasični glasbi. Danes je toliko tovrstnih orkestrov in ansamblov kot nikoli dosedaj.
Tudi količina in kultura pevskih zborov je na izrednem nivoju.
Pa jazz, ki se je vedno dosedaj posluževal odličnih posnetkov.

Če kaj, bo to držalo hifi nišo pokonci.
Konec koncev je to srž visoke vernosti, za drugo ni tako pomembno, vedno se bodo našli dovolj dobri bumboxi za party.
hugoss

Pridružen/-a: Sob Dec 2010 20:32
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 14, 2024 19:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

habo66 je napisal/a:

Če je kdo odprt za to si bo že sposodil, stestiral, saj ni treba Ansuza, lahko recimo Isol8, ki ga ima Playroom, lahko se pa tudi javite v zs, pa pri meni naredimo demo z Ansuzom. Najbrž bi ga Timotej z veseljem še enkrat posodil. Lahko tudi Cammino filter, tega sem prav tako imel 10 dni na testu. Efekt je sicer manjši, ampak vsekakor brez debate jasno slišen.

Sam imam doma Cammino filter (ne letve). Ali lahko mogoče podaš kakšno info več glede slišnih razlik med Cammino in Ansuzem? Slednji je sicer po ceniku kar dražji. In če obema po tvojem mnenju nekaj ‘manjka’ (efekt, cena…), gledaš naprej še za čim drugim?

Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
habo66

Pridružen/-a: Čet Maj 2010 18:01
Kraj: Lenart

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 15, 2024 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A imaš tega:

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu