| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
Antun
Pridružen/-a: Tor Sep 2010 8:52 Prispevkov: 192 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2014 11:59 Naslov sporočila: Lampe, menjava, alternative za Sovtek E88CC |
|
|
Pozdravljeni, zanima me kaj priporočate kot alternativo za menjavo lamp Sovtek E88CC na predojačevalni stopnji ojačevalca Pathos Logos.
Vem, da obstajajo od Philipsa, Siemens, Telefunken itd. in razlika med lampami. Sam nimam izkušenj z lampami, ne poznam razlik...če kdo ve bi prosil za mnenje iz izkušenj.
Hvala _________________ Audiatur et altera pars!
De gustibus non est dispuntandum. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2014 12:31 Naslov sporočila: Re: Lampe, menjava, alternative za Sovtek E88CC |
|
|
| Antun je napisal/a: | Pozdravljeni, zanima me kaj priporočate kot alternativo za menjavo lamp Sovtek E88CC na predojačevalni stopnji ojačevalca Pathos Logos.
Vem, da obstajajo od Philipsa, Siemens, Telefunken itd. in razlika med lampami. Sam nimam izkušenj z lampami, ne poznam razlik...če kdo ve bi prosil za mnenje iz izkušenj.
Hvala | Živijo...Ker sva blizu, lahko enkrat po novem letu uletim k tebi z nekaj 10 različnimi NOS in "neNOS", ECC88, E88CC, ECC85 in ruskimi NOS lampami. Vse so kompatibilne glede nogic z tvojim ampom, le gain in gretje variirajo, kar pa še ne pomeni, da se jih ne bo našlo ene par, ki bodo špilale kot se spodobi. Zagotovo dosti boljše od Sovtekov.
Če boš kaj hodil mimo Vira pri Domžalah, pa se lahko pri meni doma na lastna ušesa vnaprej prepričaš kako špila jagodni izbor domače množice signalnih-tunerskih lamp, na dveh različnih sortah tube damperjev.
Ker pa ni vsaka lampa za vsak amp, jih boš lahko preskušal doma toliko časa, dokler ne najdeš najboljših za svoj amp. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antun
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2014 20:10 Naslov sporočila: |
|
|
To imaš uparjene lampe? _________________ Audiatur et altera pars!
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tromba
Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37 Prispevkov: 741 Kraj: Okolica LJ
|
Objavljeno: Sob Dec 20, 2014 21:44 Naslov sporočila: |
|
|
| Antun je napisal/a: | | To imaš uparjene lampe? |
Glede na omenjene neizkušnje...a je to pomembno?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antun
|
Objavljeno: Ned Dec 21, 2014 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
| tromba je napisal/a: | | Antun je napisal/a: | | To imaš uparjene lampe? |
Glede na omenjene neizkušnje...a je to pomembno?  |
Ne vem, lahko mi pa ti obrazložiš  _________________ Audiatur et altera pars!
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kalimero
Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25 Prispevkov: 287 Kraj: Šmartno pri Litiji
|
Objavljeno: Ned Dec 21, 2014 23:35 Naslov sporočila: |
|
|
Sem naredil kratek izračun. Tale Pathos je popolnoma zgrešena topologija. Delovna točka je popolnoma mimo. Jaz bi na tvojem mestu, glede na to, da je preamp ločen od končne, naredil popolnoma nov preamp in to tako kot se šika.
delovna točka lampe: 29.5V/2.5mA:
THD pri 0.7V (0dB) je nedopustnih 3.5%, kar pomeni, da je lampa tu samo zaradi lepšega in zato, farba zvok.
Še shema:
Še en kiks:
vezni kondenzator C313 je glede na oznako navaden elektrolit!!!
ECC88 je super lampa, sam v pravo delovno okolje jo moraš postavit.
[/img] _________________ www.marsaudio.eu - zastopnik za Jantzen Audio in Fountek |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kalimero
Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25 Prispevkov: 287 Kraj: Šmartno pri Litiji
|
Objavljeno: Ned Dec 21, 2014 23:50 Naslov sporočila: |
|
|
In kaj se bo zgodilo, ko boš noter vtaknil vrhunsko linearno tunersko lampo ECC85:
THD bo skromnih 17%!!!
Še 6N6p:
THD slabih 15%
Lahko menjavaš lampe in poslušaš. Moje skromno mnenje je, da tale Pathos potrebuje novo predojačevalno stopnjo z malenkost višjo napetostjo napajanja. 42 voltov je za lampe povsem premalo. Za lampe se začne življenje tam pri 150-200V. _________________ www.marsaudio.eu - zastopnik za Jantzen Audio in Fountek |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antun
|
Objavljeno: Pon Dec 22, 2014 00:08 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem imel namena menjavati tipa lampe, ampak isti tip lampe samo od drugega proizvajalca...Prav tako ne razkopavat ojačevalec in spreminjat predojačevalnega modula. Kako bi ojačevalec funkcioniral kot celota s spremembami na predojačevalnimi delu si niti ne predstavljam oz. kaj bi pridobil v praktičnem smislu oz. kaj bi se slišalo. Se pa sprašujem zakaj konstruktor ni šel v smer rešitve kot jo ti predlagaš. Zaradi stroškov ali obstaja kakšen drug tehnični problem? Verjetno so MK2 naredili z enakim predojačevalcem. _________________ Audiatur et altera pars!
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Pon Dec 22, 2014 10:54 Naslov sporočila: |
|
|
Z vsem spoštovanjem do soforumašev......tu govorimo o "top-šit" hibridmenu integrircu italijanske firme Pathos, dobro znane širom sveta po dobrem zvoku in originalnih tehničnih reštivah.
Zdi se mi zelo mimo spreminjati lampe kar tako, ker imajo "kompatibilne nogice"....pa tudi govoriti o "popolnoma pogrešeni tipologiji" se mi zdi povsem mimo.
Pathos je znan prav po inovativnih in tehnično dovršenih topologijah, ki jim priznavajo dober zvok. Menda znajo izračunati delovne točke lampic, ki jih uporabljajo.....saj niso neki diletantski samograditelji.
Gospod Antun, kaj pa spustiti en kratek mail direktno na Pathos in njih direktno vprašati?
Moje mnenje.
Lp in vesele praznike vsem,
Miran _________________ Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antun
|
Objavljeno: Pon Dec 22, 2014 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi mene preseneča ocena, da gre za popolnoma zgrešeno topologijo itd. Saj sklepam, da taka firma ve kaj dela in ima inženirje oz. konstruktorje, ki niso od včeraj in znajo vse izračunat. Še posebej v tem primeru kjer gre za hibrid in zahteva določene rešitve. Lahko, da je v teoriji in izračunih nekaj...drugo pa je, ko se zadeva prenese v materijo in zadeva mora korektno igrat za prijetno poslušanje.
OK še vedno dopuščam možnost, da obstajao mojstri...
Da se vrnemo k omenjenim lampam. Proizvajalec v navodilih omenja, da v primeru menjave lamp vedno uporabite isti tip lamp, se pravi 6922 oz. E88CC. Nikjer ne navaja da mora biti Sovtek. Torej je lahko Siemens, Philips, Amperex, Telefunken itd. Kar bi lahko pomenilo stvar kvalitete materialov, debeline denarnice, okusa oz. všečnosti rezultata, če je sploh slišna kakšna razlika že na začetku ali bolj verjetno na daljši rok. _________________ Audiatur et altera pars!
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
coldplay33
Pridružen/-a: Pet Nov 2014 13:49 Prispevkov: 119 Kraj: Vojnik
|
Objavljeno: Pon Dec 22, 2014 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
| Jaz imam enake lampe na Pathos digitu, pa me tudi malo zanima ali bi bile od kakšnega drugega proizvajalca boljše. Sicer pa dvomim da je dobro na Logosu spreminjat predojačevalno enoto, ker nekje se bo to poznalo. Kraljartur, ne vem kaj si mislil s besedo"top-šit"? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Pon Dec 22, 2014 12:59 Naslov sporočila: |
|
|
| kraljmatjaz je napisal/a: | Z vsem spoštovanjem do soforumašev......tu govorimo o "top-šit" hibridmenu integrircu italijanske firme Pathos, dobro znane širom sveta po dobrem zvoku in originalnih tehničnih reštivah.
Zdi se mi zelo mimo spreminjati lampe kar tako, ker imajo "kompatibilne nogice"....pa tudi govoriti o "popolnoma pogrešeni tipologiji" se mi zdi povsem mimo.
Pathos je znan prav po inovativnih in tehnično dovršenih topologijah, ki jim priznavajo dober zvok. Menda znajo izračunati delovne točke lampic, ki jih uporabljajo.....saj niso neki diletantski samograditelji.
|
LP
tukaj se pa žal moram oglasit...
Lahko potem rečemo, da obstajajo tudi "diletantski audiofili"?
1. kdor se iz veselja, nepoklicno ukvarja s čim
2. slabš. kdor nestrokovno, površno opravlja kako delo: je diletant, frazer, ne pa strokovnjak; ta igralec je pravi diletant?
Če bi kupci-audiofili dejansko vedeli in tudi dejansko razumeli, kaj nam/vam dejansko prodajajo t.i. "top-šit" firme, kot "čisto zlato" ali "originalne tehnične reštive", bi vam ratalo še slabo...
Ampak, tega na srečo top-šit proizvajalcev, vsi kupci le ne razumejo...
Še glede tehnike:
@kalimero ima tukaj prav, nobena lampa ne dela pravilno na tako nizki napetosti, kot je omenjeno iz priložene sheme, nobena!
Lampa rabi vsaj cca 100V netto! napetosti, tukaj pa jo ima cca 35V.
Tukaj je res čisto vseeno, kakšno lampo vtakneš, le da paše pin to pin, gretje itd., kakršna ti pač ustreza glede na koloracijo/timebr/zvok whatever... _________________ The only way to do great work is to love what you do
Nazadnje urejal/a jacoby Pon Dec 22, 2014 15:03; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Pon Dec 22, 2014 15:01 Naslov sporočila: |
|
|
| Antun je napisal/a: | | To imaš uparjene lampe? | Nekatere ja, nekatere so iz iste serije, nekatere ne.
V glavnem najboljši NOS primerki ne potrebujejo uparjenosti, ker je bila končna kontrola proizvodnje rigidna.. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

|
Objavljeno: Pon Dec 22, 2014 16:28 Naslov sporočila: |
|
|
Ne mislim se pepčkat in odgovarjat na povsem zgrešene trditve. Tole je in bo edini zapis.
ECC88 je definitivno nastala kot tunerska lampa, enako vsi njeni ekvivalenti.
http://en.wikipedia.org/wiki/6DJ8 PCC85 ima nekoliko višji gain, pinout je isti.
Če kdo želi pametovat, naj gre lepo na DIY audio forum, kjer smo vsi do zadnjega, ki smo šli na PCC85, to naredili po nasvetu strokovnjakov, ki niso šele lani prvič vzeli v roke lamp in osciloskopa, ampak že desetletja nazaj.
Vsi do zadnjega, ne glede na kontinent(kontinent je večji zemljepisni pojem kot SLO, vsaj mislim, da to še velja) na katerem živimo uporabniki DIY foruma, smo poročali o odličnih slišnih rezultatih raznih tipov in proizvajalcev NOS PCC85.
Mislim, da se ne motim, da sem povsem jasno ponudil tudi ECC88, E88CC, je pa res, da nisem omenil svojih industrijskih in vojaških ekvivalentov 88tk.
Povsem možno je, da Pathos topologija ne deluje dobro na PCC85, ampak tega ne moremo vedeti, dokler ne poskusimo.
Topologiji, ki ju imam doma, sta deklarirani kot ECC88, pa dosti bolje delujeta na PCC85 in celo na PCC189 z variabilnim Mu.
Če ne bi sposkusil, ne bi vedel.
To smo torej zaključili.
Prvič slišim, da bi katerikoli proizvajalec komponent svetoval samo lampe proizvajalca, ki jih on vgrajuje.
Tega ne bomo našli zapisanega niti v navodilih vrhunskih komponent Unison Research ali Monria. Obe firmi sta več kot "resni".
S prijatelji smo neštetokrat poslušali glasbo na Opera Tebaldijih in komplet Opera programu zvočnikov, gnano z- komplet program Unison research končnih stopenj in lampašev.
Tudi MOS FET hibrid monobloke in seveda top model 845 in za povrh, Monrio. In lampe smo menjavali in rezultati so bili zelo različni, definitivno pa so bili boljši kot z tovarniško vgrajenimi lampami.
Druga pesem so napajalni kondenzatorji.
V svojih lampaških komponentah z veseljem uporabljam Unisonove napajalne kondije, ker so odlični, dosti boljši od tistih, ki so jih vgradili proizvajalci mojih komponent.
To smo torej tudi zaključili. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jože
Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30 Prispevkov: 321 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Pon Dec 22, 2014 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
Kalimero
Glede na shemo, ki si jo pripel zraven simulacije, verjetno nisi upošteval, da je katodni tok obeh lamp lahko cca 3mA, definiran je z CCS. Torej vsaka lampa 1,5mA ko sta brez signala. Ker nisem še delal s temi simulacijami, ne vem kako to vključit v simulacijo. Predvidevam pa da ta detalj veliko prinese k zmanjšanju popačenja, Taka vezava ima zelo dobr CMR in tudi faktor popačenja je nizek!.
Prav tako se bodo tudi druge lampe avtomatsko prilagodile temu toku!
Antun
Če je shema, ki jo je prilepil kalimero prava za tvoj ojačevalec, bi pri nakupu lamp pazil na to, da so triode v vsaki lampi uparjene! Ker pa je anodna napetost nizka, bi se držal lamp ki so predvidene za ta ojačevalec 6922, ECC88, 6DJ8..... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|