Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VINTAGE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 127, 128, 129 ... 155, 156, 157  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
DAVOR

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 17:27
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 12, 2014 17:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Glede izbire kondenzatorjev se strinjam. Vsaka zamenjava kondenzatorjev prinese neko sprembo v zvoku. Seveda pri vintage komponentah ne moreš več dobit enakih kondezatorjev, tranzistorjev... kot so vgrajeni. Zelo verjetno se zaradi drugega (trudimo se da boljšega) materiala spremenijo določene karakteristike... in potem stokanje kako komponenta zveni drugače...slabše. Ste se mogoče vprašali, kaj pa če tako v resnici zelo podobno zveni, kot takrat ko je bila nova? Veliko neobnovljenega vintaga, boljše da ne gledaš in testiraš z aparaturami. Nekaterim so všeč popačenja iznihavanja prenihavanja... nima pa to veze z pravinim pojačanjem signala če govorimo o pojačanju.
Ambasador, mislim da se lahko počasi umiriš s tvojim ustraševanjem in pametovanjem glede obnov predelav in tvikanj. Če sam ne slišiš na tvojem System Fidelity, da z visokimi toni ni vse tako kot bi moralo bit in si nekomu pametoval, da ima najbrž pokvarjenega potem tvojih ocen komponent in zvoka ne morem jemat resno. ( mimogrede tudi jaz ga imam in tovarniški zveni kod deka čez zvočnike, in to opisuje marsikateri test na netu, pa mimogrede kot si omenil ne slišiš bruma na signalu čeprav ga imajo vsi...tovarniški feler), ko boš enkrat vzel spajkalnik, osciloskop, kak tongenerator itd v roke ti bo marsikaj jasno...seveda če bi to želel.
Če rabiš par testov kaj naredi tantal na signalni poti ti jih pošljem. Tantale pa ima veliko vintage ( in System fidelity) na signalu ...pa ne samo enega.
Zakaj pa bi potem zamenjavali material če hočemo ohranit enak zvok?
Z zamenjavo se po mojem približujemo osnovnemu zvoku ne zvoku obrabljenega, nepravilno nastavljenega... itd ojačevalca, tunera kasetofona.
Vinage je zame neke vrste nostalgično zbirateljstvo, tu pa sem dobil občutek kot da je naenkrat vsaka druga vintage komponenta ah in oh.
Vsak ima svoje veselje in fajn da je tako, treba pa je zelencem, ki vstopajo v svet vintaga povedat tudi drugo plat zgodbe.
Malo vintage robe je tehnično dobre, da bi jo imel za poslušanje glasbene zbirke. Moram pa reči da so tudi meni vintage stvari bile všeč in so mi še. To pa je tud vse. Imel bi jih doma za na stojalo, za poslušanja radia, pa za na vikendico ali pa zunaj na verandi.
gero

Pridružen/-a: Sob Dec 2011 15:03

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 12, 2014 21:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
@gero: ... da zvok kot glavni razlog nakupa odpade.
---------------------------------------------------------------------
Se ne strinjam

@ambasador,

vsi posti, ki so sledili temu, so sledili moji trditvi, (tudi tvoji) star ojačevalec nikoli ne bo nov ojačevalec tudi, če ga obnoviš, bo samo približek originalu, oziroma malo drugačen. Tudi sam imam 37. let star tuner, pa si ne domišljam, da igra tako kot takrat, ko je bil nov. Wink

Se pa strinjam, da so včasih ojačevalce srednje klase, delali veliko bolje kot jih delajo danes, (plastik-fantastik).
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mito11

Pridružen/-a: Sre Avg 2011 12:06
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 12, 2014 23:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@DAVOR ali lahko prosim pošlješ še meni teste, kaj naredi tantal na poti signala.

V mojem ojačevalcu SUGDEN A21a so trije tantali (10uF) na poti signala. Poizkušal se jih zamenjati z Mundorf MCap in WIMA MKP4 ali ClarityCap ESA, vendar mi je zvok tantalov lepši. Z malenkost manj definicije, vendar bolj polnim in prostorskim 3D zvokom.

Bom izkoristil priliko in povedal svoje izkušnje pri zamenjavi kondenzatorjev v SUGDEN A21a. Kot je Ambasador pravilno povedal, čeprav ne ve zame in se sploh ne poznava , sem tudi jaz najprej menjal vse elektrolite. Original so vsi Rubycon, menjal sem jih za Elna Silmic II. Dobil sem obupen zvok, napihnjen s preveč povdarjenimi basi.

Nato sem vgradil Nichicon KZ in zvok se je precej izboljšal. Vseeno nisem bil zadovoljen, zato sem na spletu poiskal slike notranjosti novih Sugdenov in nabavil prav take Rubycone kot jih vgrajujejo danes. Na moje začudenje sem dobil slabši zvok kot s starimi Rubyconi.

Na tej točki sem se vprašal isto kot se nekaj postov višje sprašuje @DAVOR. Kaj pa, če moj "originalni" Sugden ne zveni tako kot je zvenel, ko je bi nov in je "pravi" zvok tak, kot ga dobim z novimi Rubyconi?

Zato sem vgradil nazaj vse prvotne, "originalne" Rubycone in jih menjaval enega po enega, pri tem pa poslušal s katerim kondenzatorjem mi igra bolje. Sedaj me ne zanima več kakšen je original Sugden zvok, ampak kaj meni bolj ustreza.

Nabavil sem si ogromno različnih kondenzatorjev( Panasonic FC, FM; Elan Silmic, Cerafine; Nichicon KZ, ES, FG, KA, HE, PW; Rubycon YXF, ZL, Panasonic TS-UP, Nichicon KG Fine Gold, Mundorf M Lytic) in po cca enem letu eksperimentov prišel do zaključka, da mi najbolj ustrezajo Nichocon KZ.

Vendar to še ni vse. Tudi Nichicon KZ glede na deklarirano napetost zvenijo različno. To sem najbolj opazil pri decoupling kondenzatorjih. Pri napetosti 35V, so mi 100V KZ igrali kot, da bi dal deko čez zvočnike. Po drugi strani, so 50V KZ takoj zaigrali bolj odprto in po cca 70 urah tudi z več basi.

Mislite si kar si hočete, vendar jaz sem si iz dobre vintage osnove naredil MY-FI ojačevalec, kot sem ga samo sanjal. Single enden A-class MY-FI.

Aja, sploh ne vem kako igrajo drugi Sugdeni, ker nisem še nikoli nobenega slišal Cool
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041955456
DAVOR

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 13, 2014 09:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav
Mito...tebi je zvok lepši in če je tako uživaj...pa četudi 5 tvojih kolegov pravi da je zvok bolj mehek visoki toni so pomehčani, bas se vleče kot balon...
Važno je da je tebi všeč, tako kot nam je vsakemu všeč drugačen tip ženske, drugače bi se vsi za eno grebli Smile
Tantali dodajajo popačenja, če ti MKP na signalu zveni presvetlo sterilno...bi jaz rekel da je vzrok konstrukcija topologija ojačevalca, ne pa kondenzatorja. Jaz razmišljam drugače. Prava *komponenta* naj ne bi nič dodajala nič odvzemala (nevtralnost, kateri se skušam približat, ko se česa lotim)
Glede ostalih kondenzatorjev, ki si jih naštel se ti pridružujem. KZ so odlični na audio napajalnih linijah.
Zgoraj sem imel v mislih vintage..kar je zame 30-35 ali več let, tvoj pa je relativno nov in je druga zgodba.
Testov je na netu veliko eden med njimi je
http://www.scribd.com/doc/2610442/Capacitor-Sound
http://waltjung.org/PDFs/Picking_Capacitors_1.pdf

l.p
gero

PrispevekObjavljeno: Sob Sep 13, 2014 13:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

http://www.ebay.de/itm/Sansui-AU-9900A-Vintage-Stereo-Vollverstarker-/331310363012?pt=DE_Elektronik_Computer_TV_Video_Elektronik_Verst%C3%A4rker&hash=item4d23a2f184
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 14, 2014 08:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno tukaj spodrsne osličku:
govoriti o zvoku kondenzatorjev 'per se' je isto kot govoriti o zvoku kablov.

Zvok je odvisen od okoliščin. Isti kondenzator v drugem kontekstu ima drugačen efekt. Kakšno značilnost lahko vleče s seboj, to je pa tudi vse.

@mitko11: tvoj primer je točno to, kar se dogaja. Pozoren, občutljiv avdiofil bo ob menjavah doživljal to, kar si lepo opisal. Koliko je trajalo, eno leto, da si si našel ustrezno rešitev?
No, tisti ko so zadovoljni samo s spremembo zvoka, bodo že ob prvi menjavi potešeni - za kak teden.
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Ned Sep 14, 2014 09:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@DAVOR:
SA300 sem kupil pred 6 ali 7 leti - enkrat pozimi, se ne spomnim točno. Bil je eden iz predserije. Torej eden prvih, ki so prispeli k nam. Moram te razžalostiti, ker moj primerek brni manj kot Krell poleg njega. Torej tega ne dojemam kot problem.
Nadalje praviš da visoki toni niso kot bi morali biti. Lahko imajo drugi konkurenti boljše visoke, imajo pa zato slabše base. Isto bi po tvoji logiki rekel, da vsi konkurenti SA300 nimajo takih basov kot morajo biti. Malo čudno govorjenje, a važno da se razumemo.
O deki čez zvočnike v mojem primeru ne morem govoriti, sem kar občutljiv za zastrt zvok - je po moji oceni bolj na transparentni strani.
Če strnem: na visokih nima finosti niti resolucije Krell-a. Še kakšna stvar, kot je naprimer velikost in globina scene ni na nivoju Krella. Če bi vse to bilo, bi ne rabil Krella.
To pišem izključno zaradi SA300, ker menim, da je vreden vsega denarja, še posebej za moderno glasbo. Je moja izbira, ker imam raje nekoliko 'šmirgla' na visokih, kot pa da se ojačevalec pokaka na basih.
Škoda, da se preko dobrega kosa opreme prepucavaš.
DAVOR

PrispevekObjavljeno: Pon Sep 15, 2014 20:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdrav,

Ne vem kje sem zapisal da je sa300 za v koš. Pardon pozabil, ambasador ve vse Wink
Ko se neke stvari porihtajo dela Sa300 prav fino, zato ga tudi imam Smile
Allround ojačevalec za nezahtevne in nepikolovske ljubitelje glasbe.
Da malo popravim oceno. Bas ni njegova odlika. Je globok ampak mehek in malo se vleče po domače. Kar nekaj ampov ki sem jih imel, imam bas odigrajo suvereno gosto hitro informativno. Pri sa300 mi je všeč lahkoten zvok, kar nevtralen karakter, kar polno zveneč, višina je po predelavi precej boljša in zelo všečna. Celemu zvoku manjka teže, kontrole, dinamike, ampak to dobiš pri ampih, ki petkrat bolj spraznijo denarnico. Oziroma, če je bil nov 500€, me za manj kot 2kratno ceno čaka izdelava ojačevalca, ki baje pometa z ojačevalci hi-end razreda. Puščam se presenetit.
l.p.
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2014 00:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

"Vintage" z veliko začetnico za smešno ceno :

http://www.ebay.de/itm/TANNOY-RHR-RONALD-HASTINGS-RACKHAM-COPPIA-DIFFUSORI-VINTAGE-RARI-/151393172944?pt=Casse_e_diffusori&hash=item233fbc7dd0

gero

PrispevekObjavljeno: Tor Sep 16, 2014 01:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP

http://www.ebay.de/itm/TANNOY-RHR-RONALD-HASTINGS-RACKHAM-COPPIA-DIFFUSORI-VINTAGE-RARI-/151393172944?pt=Casse_e_diffusori&hash=item233fbc7dd0

Ja, cena je pa res smešna Crying or Very sad
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 20:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Evo še ena "huda" VINTAGE prilika, pohitite samo še malo časa v ponudbi :

http://www.ebay.de/itm/Mitchell-A-Cotter-B-1-Turntable-Fidelity-Research-66s/221547955076?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D23985%26meid%3D6c56f2d2c2b24fb7a507060138c7b748%26pid%3D100005%26prg%3D9734%26rk%3D4%26rkt%3D6%26sd%3D171458081919&rt=nc
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 18, 2014 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gero je napisal/a:
ajka je napisal/a:
LP

Ja, cena je pa res smešna Crying or Very sad

ja, cena je res smešna...glede na to kako se je en amater neslano pošalil z obrobami !!!! .... Shocked

"Coppia diffusori in ottime condizioni estetiche e perfetti sonicamente
Woofer appena riconati con foam originale
Rari e introvabili"
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2014 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

fjaka @ sokolje oko !

lpm
gero

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2014 12:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
LP

Evo še ena "huda" VINTAGE prilika, pohitite samo še malo časa v ponudbi :

http://www.ebay.de/itm/Mitchell-A-Cotter-B-1-Turntable-Fidelity-Research-66s/221547955076?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D23985%26meid%3D6c56f2d2c2b24fb7a507060138c7b748%26pid%3D100005%26prg%3D9734%26rk%3D4%26rkt%3D6%26sd%3D171458081919&rt=nc

Njam, ročka...... Wink
Nazaj na vrh
lesinar

Pridružen/-a: Čet Jan 2009 19:28
Kraj: koper

PrispevekObjavljeno: Pet Sep 19, 2014 18:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

novo staro
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 127, 128, 129 ... 155, 156, 157  Naslednja
Stran 128 od 157

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu