Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

kateri DSLR, kompakt uporabljate?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 40, 41, 42, 43  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 00:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Priložil sem napačno sliko. To je najnovejši model RX 100 III, ki ima bolj širokokoten objektiv (1,8-2,8/24-70mm) in pa elektronsko iskalo. Posebnost serije 100 je razmeroma velik senzor, izreden objektiv, zelo kvalitetna izdelava ter seveda izredna kompaktnost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 07:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko aparat prižgemo, se objektiv odpre, tukaj je hakeljc, nekateri novejši imajo standard pri odpiranju na nekdanjih 28mm na 35mm film, nekaj starejši ali cenejši pa na 35mm na 35mm film. Človeško oko deluje s percepcijo slike na cca 50mm, kar je bil nekdaj standardni objektiv. Zdaj je to vse pomešano, pa še nobeden ne bere teorije. Če slikaš "dotično osebo" brez iztegovanja zooma, imaš neprilagojeno perspektivo in nos 30% večji kot ušesa, torej neumnost. Pri pokrajini se to vidi enako. Za portret so se nekdaj uporabljali specialni portretni objektivi, ki ne popačijo izraza obraza, torej na 35mm kameri dragi Zeiss Sonnar 85/1,4 ali najbolj znani, ostri in uporabljani profesionalni Nikkor 105/2,5. Ostali so enako dobri. Par pravil, ki jih danes prezirajo, na sliki morajo biti oči osebe vedno ostre, morje mora biti dosledno horizontalno, ne slikaj sončnega zahoda, ker ima sigurno kdo lepšega itd... O contre-jour posnetkih, pa 3/4 osvetlitvi ali pa celo umetniškem aktu pa je zadeva zelo zapletena. Za vse, željne osnov iz klasične fotografije, je zakon knjiga Filmska fotografija z navedbami uporabe objektivov, tako je malo znano, da je najuspešnejši umetniški film Citizen Kane, avtorja Orsona Wellsa, (http://en.wikipedia.org/wiki/Citizen_Kane) posnet izključno s teleobjektivom, primerljivim med 85-105 na 35mm in s spodnjega kota (stojišča od spodaj). Jasno, z naštudirano mojstrsko osvetlitvijo, pa čeprav ČB. Še manj ljudi ve, da so najboljši objektivi bili nekdaj za Bolex na 16mm (Angineux zoom 12-120mm) in pa (Schneider 6-600mm, prav piše!). Vse ta pravo še zdaj delajo iz stekla, ki ga hladijo do dve leti, vsak dan za eno stopinjo, da so kristali pravilno razporejeni, to potem nudi resolucijo 240 linij na projiciran mm. Že zdrava pamet pove, da to ne more biti tako množično, da bi vgrajevali v leče za rajo. Pa ne glede na vse, ni nujni pogoj draga tehnika (recimo ceneni Lubitel II z mehurčkom zraka v onjektivu) za prvovrsten umetniški izraz ni pogoj ne firma in ne cena, le oko in talent, pa seveda osnove pravil fotografije, katere pa je treba prebrati in z leti poskusov osvojiti. Henri Cartier-Bresson je vse delal z Leico in 50mm, Ansel Adams pa na pločno veliko formatno kamero s kakšnim Rodenstockom, le trenutek je pravilno izbran, pa seveda talent.
Nazaj na vrh
tomasg

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 15:00
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 08:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ah, ja malo sem kolebal glede 6 in 8, se mi je zdel old school bokeh ne prevec koregiranega objektiva, se posebaj 8. Smile sestka me je pretentala, se mi je zdela malo preostra...
Opazam, da imata ta dva hobija kar nekaj skupnega, npr. pretiravanje. Za enega so zoomi neuporabni, drugi zaradi slabega objektiva ne prepozna motiva. Zanimivo, da ni bilo dosti junakov, ki bi se upali ugibati kaj je kaj v tvojem postu.
Kdor med nami bolj pogosto obiskuje foto forume ve, da so taki posti pogosti in so dober priblizek blind testu v audiofiliji.

vojko je napisal/a:
tomasg je napisal/a:
Bolj za šalo kot pa zares:

1, 2 Oly, 3, 4, 5 Canon, 6 Oly, 7 Canon, 8 Oly

Tomas

1,2 Oly, ostalo Canon. Smo ga hitr dol dal.

Pa še adapter za Canon je bil zanič, ostrina šepa.

Jotzom ima pa zelo prav. Najbolje se dela z res dobrim prime objektivom, ki ga zelo dobro poznaš. Dobrih leč pa ni veliko, so pa ogromne razlike. Cook, Schneider, Zeiss in francoski Angineux so pa liga zase.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ro-bi

Pridružen/-a: Sob Maj 2009 1:55
Kraj: črna

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imel sem nikon d200 in celo goro objektivov, v glavnem sigme. Pa mi noben ni kaj veliko popačil fotke. Se je zgodilo pri širokokotnem (sigma 10-20), a pri ostalih tega ni bilo opaziti. Tudi barve so pri vseh bile na mestu- je pa res, da sem fotkal v raw in potem nastavil wb in ostalo.
Če objektiv popači fotko do nerazpoznavnosti, je nekaj hudo narobe z njim.
P.s. imam tamron mirror 500/f8 z nikonovim bajonetom, če koga zanima. Ročni zoom, fiksna blenda in za 500 mm nenormalno majhne dimenzije. Bokeh je malo poseben (kot pri vseh mirrorjih), drugače je solidno oster.
Ostalo na zs.
lp
Robi
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 10:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tomasg je napisal/a:
..opažam, da imata ta dva hobija kar nekaj skupnega, npr. pretiravanje. Za enega so zoomi neuporabni, drugi zaradi slabega objektiva ne prepozna motiva. Zanimivo, da ni bilo dosti junakov, ki bi se upali ugibati kaj je kaj v tvojem postu.
Kdor med nami bolj pogosto obiskuje foto forume ve, da so taki posti pogosti in so dober priblizek blind testu v audiofiliji...

V nepotešenosti sem šel guglat, da vidim kaj pravi stric internet.
V bistvu bi si moral vzeti čas, analizirati primerjavo fotografij in ugotoviti kaj mi ne gre skupaj.
Distorzije zoom objektivov sem našel na guglu - v obliki 'pinkušina' in brkov 'mustaš'. O sodčkih pa ne bi, hahaha. Morda je kaj od tega.
Slike so pri hčeri. Saj ne da me ful muči - a ker je tu kar nekaj foto navdušencev, sem eno zapažanje navedel. Misleč da je to poznana reč, a očitno je realnost irelevantna.
Nekje sem še zasledil, kako na fotografijah lahko izpade ozadje nerealno daleč (napram resnici) in obratno. Kako je perspektiva lahko ploščata (vso ozadje potisnjeno naprej). Našel sem tudi tukaj že omenjene disproporce, ko so bližji objekti nerealno povečani...
Lahko da gre za kombinacijo efektov, mustaš distorzija z napačno perspektivo (umetniško potisnjeno naprej ali nazaj). Kaj pa vem.
Če bi slikaril, bi me to zelo zanimalo. V časopisu, kjer naj bi posredovali točne informacije, pa verjetno izkrivljena realnost fotografije ni na mestu.

Nazadnje urejal/a ambasador Sre Avg 27, 2014 11:25; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
tomasg

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 15:00
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 11:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kako fizikalni, v tem primeru opticni, zakoni vplivajo na fotografijo je en najlepsih in najbolj zanimivih aspektov fotografije same. je tudi ena od najbolj kreativnih lasnosti fotografije, s tem mislim da se bodo strinjali vsi, ki so kdaj uporabljali fotoaparat z zamenljivimi objektivi.

S pinoclusion in barrell distorzijo je kot z zeno, od daled (ozek kot) zgleda bolj suha kot je, od blizu (siroki kot) pa bolj debela kot je. Na sreco obstajajo orodja za korekcijo problema, predvsem od blizu, par glasov vina pa je Smile

ambasador je napisal/a:
tomasg je napisal/a:
..opažam, da imata ta dva hobija kar nekaj skupnega, npr. pretiravanje. Za enega so zoomi neuporabni, drugi zaradi slabega objektiva ne prepozna motiva. Zanimivo, da ni bilo dosti junakov, ki bi se upali ugibati kaj je kaj v tvojem postu.
Kdor med nami bolj pogosto obiskuje foto forume ve, da so taki posti pogosti in so dober priblizek blind testu v audiofiliji...

V nepotešenosti sem šel guglat, da vidim kaj pravi stric internet.
V bistvu bi si moral vzeti čas, analizirati primerjavo fotografij in ugotoviti kaj mi ne gre skupaj.
Distorzije zoom objektivov sem našel na guglu - v obliki 'pinkušina' in brkov 'mustaš'. O sodčkih pa ne bi, hahaha. Morda je kaj od tega.
Slike so pri hčeri. Saj ne da me ful muči - a ker je tu kar nekaj foto navdušencev, sem eno zapažanje navedel. Misleč da je to poznana reč, a očitno je irelevantna.
Nekje sem še zasledil, kako na fotografijah lahko izpade ozadje nerealno daleč (napram resnici) in obratno. Kako je perspektiva lahko ploščata (vso ozadje potisnjeno naprej).
Lahko da gre za kombinacijo efektov, mustaš distorzija z napačno perspektivo (umetniško potisnjeno naprej ali nazaj). Kaj pa vem.
Če bi slikaril, bi me to zelo zanimalo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
uroš

Pridružen/-a: Sre Dec 2013 18:30
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 11:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pinkušin in brke se da zelo enostavno softversko odpraviti, to se lahko naredi že v fotiču. Vendar razlike niso tako velike, da bi to lahko vodilo do neprepoznavanja motivov. V bistvu me tvoja opažanja precej intrigirajo.

O pripombi o namišljenih razlikah med zumi in fiksnimi objektivi pa za analogijo: kar se mene tiče, je razlika tako velika kot med nekim stolpičem in kakovstnimi solo komponentami dokaj vstopnega razreda. S tem da je med stolpiči različnih razredov verjetno večja razlika kot med zumi različnih razredov. Kot rečeno, verjamem, da so najboljši zumi tudi zelo dobri, izkušenj z pa nimam in jih tudi ne bom imel.
Fiksni objektivi pa imajo še eno prednost, to da nimajo zuma:) kar pomeni, da te silijo k temu, da kompozicijo bolje premisliš. Zumi pa te prav silijo v šlamparijo: pozumiraj in slikaj.

Če se mi bo ljubilo se bom enkrat sprehodil po ljubljani in ambasadorju posnel kakšno fotko in priložil sliko brez in z odstranjenimi pinkušni in mustaši.

O drugi temi pa imam dovolj primerjav že narejenih doma, samo poiskati bi jih moral. Jih je pa dovolj najti tudi na internetu.

Moja sklepna misel pa ni, da je treba ne vem koliko zapravit, ampak da so tudi poceni fiksni objektivi noro dobri. Prav tako kot so tudi poceni DSLR-ji dandanes noro dobri
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 11:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mogoče sem nejasno napisal:
Saj ni, da je na sliki kaj drugega. Neprepoznavnost sem navedel v smislu, da veš, da ti je znan motiv - a moraš (več kot za hip) napeti možgane se spomniti, kje je to. V bistvu je prikaz takšen, da zbega.
Z onim drugim aparatom pa takoj, brez naprezanja ti je jasno.
Zelo karakteristične stavbe prepoznaš, pa naj bodo še tako deformirane. Ko pa gre za hiše ali uličice, ki so variacija na temo - v tem primeru primorskega stila, se pa stvar obrne. Postane lahko težavna.
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 11:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Edino pravilno, slika je namenjena očem, duši in občutkom, ne pa optiki, Exmor chipu, vignetiranju, resoluciji na mm itd. Zoom ima eno žalostno resnico, vsi ga uporabljajo izključno na obeh končnih vrednostih. Ko sem bil še fotograf sem redko posegel po 35-70 Nikkorju, vedno ali 105/2,5 portret, ali 24/2,8 panorama, ali 55/2,8 Micro za ptiče, ali 180/2,8 za kakšne dirke, skoke, hokej, več kot 180 iz roke ne gre brez sreče. Že že, s sodobnimi teleobjektivi z antistres mehanizmom ali na Schneider zoomu z vztrajnikom za mehko zoomiranje ali na Linhof ali Manfrotto stativu. To so zadeve, dosegljive le izven amaterskih krogov.
Nazaj na vrh
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 13:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ko si ravno že omenil Linhof stative. To je pa moj nov hobi. Restavriranje starih vendar za vedno narejenih Linhof stativov z njihovo legendarno beige barvo. Hebat ga tudi tukaj ne gre brez vintaga.

Linhof stativ

Nazadnje urejal/a nek_do Sre Avg 27, 2014 23:41; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
benma

Pridružen/-a: Ned Jan 2011 17:12
Kraj: Kamnica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 14:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

"The most important component of a camera is the twelve inches behind it." Ansel Adams
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 27, 2014 19:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Fotke od Epsona Shocked Wink

Žal A.K. hudo popači zadevo Crying or Very sad
kumer

Pridružen/-a: Tor Jan 2009 10:45
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 29, 2014 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ali bo nikon na ifa 2014 predstavil d7200?

sicer pa kolikor vidim je sedaj ena izmed glavnih funkcij video

kateri dslr v rangu 1000 eur ima najboljši video?

LP
Nazaj na vrh
vojko

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 29, 2014 12:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PAnasonic GH3, z naskokom.
Nazaj na vrh
xray80

Pridružen/-a: Sob Maj 2008 19:01
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 29, 2014 16:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Panasonic GH3 z objektivom 14-140mm. Žal je cena z 12-35 f2.8 objektivom cca 1800 eur. Je pa to mirrorless kamera. Se pravi manjša od dslr in objektivi so tudi manjši. Doma imam kombinacijo GH3 z 12-35mm objektivom in se odlično obnese.
Za sample si poglej na vimeo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 40, 41, 42, 43  Naslednja
Stran 41 od 43

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu