Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

VINTAGE
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 111, 112, 113 ... 155, 156, 157  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 01:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
...Glede razjahanega, postaranega, razpadajočega materiala pa bi rekel - lari fari. Če so obrobe zdrave bo zvočnik igral tako kot mora, kot je igral nov...

in potem se zbudiš ...

Pozabil sem dodati popuščanje magnetov - pa-pa dinamika, živahnost. 30, 40 let je dolga doba za magnete. Tudi lepila popuščajo. Ne samo membrane izgubljajo trdnost s časom, tudi spider spreminja mehanske lastnosti (tista rumena harmonika izpod membrane, ki definira mehanski Q zvočnika in centrira voice coil).
Penaste obrobe se razpadajo, PVC obrobe zaradi memory efekta postajajo vedno bolj ploščate (izgubljajo obliko). Tudi obrobe iz butilne gume ravno zaradi svoje elastičnosti nimajo stabilnih vezi znotraj materiala. Pa eventuelni prosti delci znotraj zvočnika, pa poslabšano tesnenje škatle kompresijskih dizajnov. Še najmanjši problem so oksidirani kontakti in žice. Ali kondenzatorji.

Ljubezen do vintage-a ok. Super zadeva. Sanje so ne samo dovoljene, celo zaželjene. Če pa govorimo o realnosti moramo reči bobu bob.
Sicer bo @cink spet imel prav - da slišimo travo rasti (na asfaltu).

Pomotoma dopolnil prejšnji post...
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 01:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak je napisal/a:
Pa saj za te -mrcine- se dobijo nadomestna nova vpetja in problem je spet rešen za nadaljnih xx let Laughing .

Imaš prav, če te zanima samo da deluje.
Če pa govorimo o performansah si poglej malo Forum Harbeth-a - kjer gazda te firme (Mr.Shaw) razlaga kako mora biti vzdrževan zvočnik (ambientalni pogoji) da ohrani svoje performanse vsaj 10 let in kako s časom drsi po lestvici performans iz klase v klaso nižje.

Zaradi mene lahko poslušaš audiofrika - ki ne da klati neumnosti - ker dobro ve, da ni tako kot piše. Ergo, nalašč zavaja. Mimogrede še zmerja sogovornike. To, vidiš, ti je odnos.
diyfreak

Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29
Kraj: MARIBOR

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 09:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem samo čakal kako dolgo boš rabil, da boš vse te zadeve prečekiral na netu in jih nam serviral, bravo. Sicer nič kaj novega ampak po tvoji razlagi čudno da še stari zvočniki sploh špilajo, daj se malo zresni. Govora je - če si opazil - o zvočnikih vrednosti 100-200 eurov in za to ceno izbrani ohranjeni modeli pohčijejo veliko novodobnega sranja. Ne vem zakaj hočeš vedno iz muhe naredit slona - mogoče da zgledaš najpametnejši ? Pojdi še malo solit pamet tudi vsem ostalim, ki imajo stare razjahane Tannoje, jbl-e, ar-je, cizeke......in jim razloži kako poslušajo dobesedno razpadajoče zvočnike in zanič zvok. Torej vsi ti ljudje nimajo pojma o zvoku ti pa si seveda edini zlatoušnik Rolling Eyes

Nazadnje urejal/a diyfreak Pet Feb 14, 2014 09:26; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 09:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz bi govoril isto in potenciral probleme starih zvočnikov kot mr.Shaw če bi izdeloval nove - normalno.
Nazaj na vrh
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Torej Ambasador besede iz dveh tvojih prejšnjih postov :

Kolekcionarstvo na stran, če je interes samo zvok je Advent krasna rešitev, če ne stane več od stotaka. Tudi 200 bi ga plačal, ma bi moral izgledati kot da je prišel včeraj iz fabrike.

Cizek pa, kot kaže, še vedno 'seka' kot je znal. Pameten tega ne prodaja.

v naslednji sapi pa že:

Potrebno se je zavedati da trdnost celuloznih membran z vlago v zraku z leti popušča in stari zvočniki niti približno ne igrajo več tako dobro kot nekoč. Pri mali jakosti še gre, ko daš bolj naglas, se zvok dobesedno razpada. Membrane se pod obremenitvami sesedajo. Potem še bolj naviješ ojačevalce in kuriš voice coil, ki ni bil narejen za današnje ojačevalce, ki so že švas aparati.

To pa je že prav smešno, kako bi nekateri na vsak način imeli radi svoj prav
Nazaj na vrh
audiofrik

Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 10:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mogoče še vseeno imam več izkušenj z zvočniki kot ti, pri teh letih bi lahko malo poznal industrijo,jaz pa bi na recimo kar dobre veze dobil kake nove za solidno ceno pa imam rajši par parov Tannoy približno skoraj mojih let kot kajkoli novega

Tudi letni setup LINN SONDEKOV ali recaping Naimov je iz iste angleške šole da vsak dan uporabniku narediš kak nov strošek. večina najbolj zato da služiš, resnih posegov pa se izogibaš

Mimogrede sem kako leto kupil iz tovarne vrnjenega Naima kot unrepairable in račun za pregled....kar veliko
Moj strošek popravila kondenzator in upor skupaj 50 centov pa igra da je veselje in kot lahko samo stari Naim

Upam da ta lastnik ni kupil novega ki bo x dražji in slabši
Nazaj na vrh
svoperokram

Pridružen/-a: Čet Jan 2011 11:29
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim da se tu pogovarjamo o VINTAGE opremi in da so razlogi zakaj stari zvočniki niso več OK tako nezanimivi kot je reklama za mortadelo na srečanju vegetarjancev
Nazaj na vrh
LBaudio

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25
Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 13:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

svoperokram je napisal/a:
Mislim da se tu pogovarjamo o VINTAGE opremi in da so razlogi zakaj stari zvočniki niso več OK tako nezanimivi kot je reklama za mortadelo na srečanju vegetarjancev
carsko Laughing

Custom Aeroports
Custom car audio installs

2 X WR setter dBDrag street B - 2005
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 041 853615
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Doma imam Vintage zvočnike iz leta 1985 (3-way; 250mm; 110mm; 33mm; domače brezkompromisne kretnice), stalno so priklopljeni in v absolutno vrhunski formi. Niti sledu ni kakega popuščanja, ne gume in ne magnetov. Še stari Dynaudio D28 se je razigral, pa se sploh, kao, ne bi smel. Še starejši par JBL4310b broadcast monitor, ki so samo še za teste novih projektov, se še tudi držijo, zamenjana pa je bila pena, alnico magnet nima težav z ničemer, včasih se vprašaš, kaj današnji konstruktorji sploh znajo. Vintage nima omejitev, pa še vse se dobi za kupit. AR je običajno deloma len in zamolkel, če že vintage, potem ali Cizek s urejenimi fazami in odzivom, ali Altec ali JBL. Tannoy je pa kultno predrag, ni pa švoh. Te Angleži so bolani in vsako rariteto precenijo. Koaksialci so praktično nedosegljivi.
Nazaj na vrh
vojcb

Pridružen/-a: Ned Maj 2008 17:41

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 15:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

diyfreak je napisal/a:
Tudi jaz bi govoril isto in potenciral probleme starih zvočnikov kot mr.Shaw če bi izdeloval nove - normalno.

In obratno. Wink

Mi je pa zelo smešno, kako bi eni radi, "noro dober zvok" za 100-200eur.
Sicer vse razumem, denarja ni, samo ne mi potem govoriti o zvoku.
Vintage, ko ga vidim, se mi milo stori, rad ga poslušam, to je pa tudi vse.

Zaljubljene v vintage razumem in me ne motijo, tudi jaz ga imam rad, motijo me tisti, ki poveličujejo vintage, samo zato, da služijo z njim.

Se strinjam z ambasadorjem, staro je staro.
Ko mi je Žagar pred 25-30. leti prenovil obrobe na RCF-ih, sem zvočnike nekomu samo šenkal.

Kar se tiče starin, lahko je Dickov nož boljši od današnjih, ampak to je jeklo, ne pa prhhhh.
diyfreak

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 20:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vojcb narobe si razumel ,noben ne govori o noro dobrem zvoku za 100-200 eurov ampak o največ zvoka za 100 -200 eurov in o tem da so stari dobri zvočniki še vedno dobri kljub letom Cool
Nazaj na vrh
audiofrik

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 20:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom

lahko nam ki jih imamo kar nekaj , pojasniš zakaj bi bili Tannoy koaksialci nedosegljivi, že samo na Ebayu je trenutno v grobem med 30-50 parov....
Nazaj na vrh
joztom

Pridružen/-a: Pon Jan 2013 11:07

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tannoy običajno zbidajo previsoko, kaj šele kaj 12˝. Želim si ga probat doma že od nekdaj.
Nazaj na vrh
audiofrik

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 14, 2014 22:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

joztom

če iščeš nekaj v cenovnem rangu tvoje omiljene gramofonske glave potem verjetno nikoli....
Nazaj na vrh
fjaka

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 15, 2014 17:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

danes smo obiskovalci Vklopa imeli priložnost poslušat in občudovat stvaritve legendarnega Jamesa Bongiorna...SAE...

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 111, 112, 113 ... 155, 156, 157  Naslednja
Stran 112 od 157

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu