| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
peteras
Pridružen/-a: Tor Jan 2014 19:17 Prispevkov: 40 Kraj: Avče
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 19:25 Naslov sporočila: Projekt akustike - "iz avta v hišo" |
|
|
Lepo pozdrav vsem na forumu.
Puberteta je počas mimo in zvočnike katere sem imel v avtomobilu počas umikam iz le-tega. Ker bi jih rad uporabil v hiši se opračam na vas za pomoč.
Lastim si 2 para "16tk" (Hertz ESK 165) in en par visokotoncev (Hertz space 1).
Stvar bi poganjal z stereo ojačevalcem, ki bo prišel naknadno.
Zavedam se, da nekih čudežev ne morem pričakovati ampak rad bi sestavil sistem, ki bi sprejemljivo igral.
Najbolj me zanima, če je kdo na forumu že sestavljal podobne zvočnike, da bi mi mogoče svetoval pri načrtu samogradnje in izdelavi kretnice.
Hvala za pomoč in lep dan želim |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29 Prispevkov: 489 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Tor Jan 14, 2014 22:58 Naslov sporočila: |
|
|
Dobrodošel
A si se slučajno tako močno čustveno navezal na te zvočnike da ne moreš brez njih ?
Vedi da če se spustiš v projekt ta ne bo tako poceni pa niti ne veš kakšen bo rezultat. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
peteras
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 07:52 Naslov sporočila: |
|
|
| Vsega kar si napisal se zavedam, da sm se pa kej posebno navezal na njih pa ne morm rečt. Gre se bolj za preganjanje dolgčasa v teh deževnih dneh. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 09:33 Naslov sporočila: |
|
|
Kje je problem?
HiFi je lahko tudi zabaven hobi.
Naredi škatlo dimenzij 200x300x1000 (Š,G,V), iz 18mm mediapana. Vanjo vgradiš po vrsti vse tri enote, med obema wooferjema narediš presledek za pol premera. Škatlo znotraj razdeliš tako, da je pregrada takoj iznad spodnjega wooferja (ločeni volumni). Priklopiš vse skupaj s kretnico iz avta in nekaj se bo slišalo.
Potem začneš optimirati. Volumne za wooferje lahko zmanjšuješ tako, da vstaviš vrečke bolj ali manj napolnjene s peskom. Ker si naredil zadnjo steno škatle tako, da se lahko odšraufa ni problem dostopati v notranjost. Ko bodo volumni bolj definitivni narediš dokončne pregrade.
Potem se igraš s kretnico. Nabaviš kakšno bukvico, ki jih je internet poln z nasveti kako se lotiti tega.
Najbolj preprost recept bo imeti zaprto škatlo (ne reflex), zgornji woofer s tweeterjem pokriva cel spekter (kolikor more), spodnji woofer pa odrežeš bistveno nižje - po posluhu. Njegova naloga bo pomagati dopolniti, pojačati base. Ta koncept (2,5 way crossover) ti bo dal uporaben rezultat. Do katerega se lahko dokoplješ po posluhu.
Še nekaj: neapeljčani radi rečejo: ogni scaraffaggio e bello a mamma soja (vsak ščurek je lep svoji materi) ker bo tvoje, bo nekaj vredno. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
peteras
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 11:31 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala ambasador  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
peteras
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 12:13 Naslov sporočila: |
|
|
| Aja, še nekaj; kaj se splača montirat v zvočnik tudi peno za zvok? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 921 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 12:28 Naslov sporočila: |
|
|
vedno uporabi polnila in damping materijale _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
peteras
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 12:46 Naslov sporočila: |
|
|
| Hvala |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
|
Objavljeno: Sre Jan 15, 2014 23:05 Naslov sporočila: |
|
|
Ker so midbasi 4 ohmski 2,5 sistemca iz tega ne boš mogel narediti - no ja tudi lahko ampak potem je velika verjetnost da boš zakuril amp -. Nekje na natu sem zasledil da bi naj za te baseke bil qt 0,6 fs pa 75 hz vas pa 24 l
torej če greš delati kišto volumna nekje 30 l za enega bo po simulaciji bas začel padati že pri 100 hz v br kišti pri kompresijski pa bo basa še manj. Torej malo neroden driver za bas področje zaradi visoke resonance. Probaj z tqwt ohišjem tam so fantje s tem basekom prišli do 50 hz z kanalom dolžine 1.2 m se mi zdi.
Torej moj predlog tqwt ohišje ali pa manjši 2 weg kompresijec z dodatnim aktivnim wooferjem. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
peteras
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 09:48 Naslov sporočila: |
|
|
| Pa obstaja kje kak načrt izgradnje za tak tip zvočnikov. Nekaj sem iskal po googlu sam nič konkretnega nisem našel. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
LBaudio
Pridružen/-a: Ned Jan 2010 10:25 Prispevkov: 921 Kraj: Ljubljana, SLOVENIJA
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 15:02 Naslov sporočila: |
|
|
Roko na srce se ti nekako blj splaca nabavit neke hisne zvocnike v rangu okoli 250€...... S temi Hertzi bos imel kar nekaj stroska da bos zanje naredil solidna ohisja, potem racunaj se kar nekaj za finiš....barva ali furnir......na koncu pa te po mojem zvokovno ne bodo ravno navdusevali......sem ze sam dal ces kaksen diy projekter, tudi s car audio driverji in s takimi mnogokrat drazjimi in od precej hujsih proizvajalcev kot Hertz aka Faital... pa je bil z njimi vedno rezultat na meji sprejemljivega kljub čaranju in izvajanju prevalov....ta oprema ni namenjena rabi v hisnih sistemih....delalo bo ze ampak kako je pa druga.
Razumem da bi rad nekaj ustvarjal, ampak za vsako ceno pa spet ni racionalno.....moje mnenje glede na zvocnike, ki jih mislis namenit za projekt. _________________ For Fast Moving Concerts
Custom Aeroports
Custom car audio installs
2 X WR setter dBDrag street B - 2005 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JO18
Pridružen/-a: Ned Jan 2012 18:37 Prispevkov: 19 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Imel sem dls ms6, probal doma v kištah ni igralo.Tak da bolše da kupiš ene hifi zvočnike  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
peteras
|
Objavljeno: Čet Jan 16, 2014 23:29 Naslov sporočila: |
|
|
| No ja po vseh teh komentarjih res vedno bolj izgubljam voljo za projekt. Bomo videli... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6258 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Jan 18, 2014 00:38 Naslov sporočila: |
|
|
| peteras je napisal/a: | | No ja po vseh teh komentarjih res vedno bolj izgubljam voljo za projekt. Bomo videli... |
..bogi.. so ti ubili voljo.
V tolažbo ti lahko iz prakse prišepnem, da tričetrt diy projektov kljub 'pravovernim' - ortodoksno zdravim temeljem, ne velja pol kozarca hladne vode. Kaj naj rečejo - še mi, ki smo vse 'prav' delali, nismo uspeli - torej si ti po naši logiki pogorel še pred štartom!
Škatla te ne bo stala več kot 50eurov. Okrasil jo boš naknadno, če si bo zaslužila. Še vedno lahko tam daš druge driverje, če bi že ne šlo. Ali jo vržeš v smeti. Nimaš pojma koliko popušijo avdiofili na neumnostih in obrobnih zadevah. Za nekaj varovalk, ali šteker, ali brezvezen konektor dajo več denarja kot ti za ene home made škatle. Pri tvojih škatlah pa se moralizira. To, vidiš, je hipokrizija.
Komponente za kretnico,( konektorje izpustiš, priklopiš direkt na žice) kupuješ najcenejše, šele če projekt zasluži zamenjaš za dražje oziroma kompletiraš. Ne bodi tuli-luli da boš kupoval drag material.
In, na koncu, ali začetku - vse je odvisno od tvojega smisla za glasbo, tvojega ušesa. Če mu zaupaš boš prišel daleč. Če ne, pusti vse skupaj. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
|
Objavljeno: Sob Jan 18, 2014 15:32 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro Ambasador sedaj ne vem ali se norca delaš iz peterasa ali kaj ? Praviš da skoraj noben DIY izdelek ni vreden k--ca , ti pa sam vzpodbujaš izdelavo ravno takšnega ????
Glede njegovih škatel se nič ne moralizira ampak se mu je samo svetovalo, da bi v škatli, ki si mu jo priporočal ti - verjetno tako od oka - špilali ti midbasi samo do 100 hz ( po simulaciji ) . Tudi si mu ti svetoval 2,5 sistemec kar je spet malo smešno s tem da so zvočniki 4 ohm-ski. Torej če bi se spustil v projekt po tvojih priporočilih kaj bi prišlo ven ? Še en zgrešen diy projekt. Bodi toliko samokritičen in vsaj ne pljuvaj posredno po drugih , če si z svojim predlogom mimo pihnil.
Se pa vsekakor strinjam glede tega kar si mu svetoval za kretnice, kable, konektorje... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|