| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 14, 2013 15:42 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Veliko avdiofilov sploh ne zanima repliciranje žive glasbe. Zasledujejo en svoj, imaginarni zvok. Jim dam za prav!
Konec koncev, če pretežno poslušajo glasbo iz električnih instrumentov posneto v studijskih kabinah, filtrirano, sesekljano in zmiksano s 1000 efekti - kaj je referenca? Samo zvok iz zvočnikov v tistem studiju - to pomeni da ne obstaja. Ni reference.
| Saj je v tem smislu tudi za akustično glasbo ni. Zato da ugotoviš ali je nek posnetek dober ali ne, reference ne potrebuješ. Posnetke ocenjujemo tako da jih primerjamo med sabo in glede na notranja razmerja elementov posnetka (ta mora kot vsaka umetnina imeti notranje ravnotežje, kompozicijo). Posnetek je vedno interpretacija realnosti, nikoli pa njena kopija. In ocenjujemo intepretacijo in ne »tehnično« podobnost z realnostjo. Glasba je umetnost in ne eksaktna znanost.
S koncerti in poslušanjem akustičnih instrumentov in spoznavanjem raznih zvokov pa si širimo svoj zvočni zaklad, podobno kot si z branjem knjig širimo besedni zaklad.
To je izredno pomembno, saj je pomen zvokov v glasbi v medsebojnem razmerju vseh zvokov, podobno kot v jeziku pomen besede določajo predvsem vse ostale besede in ne beseda sama.
Za glasbo ni reference, za samo reprodukcijo zvoka pa je referenca linearnost oz. nevtralnost.
Nekaj drugega pa so takorekoč tehnični elementi reprodukcije, ki nas nekako približajo občutku žive izvedbe.
Življenje v glasbi se nahaja v mikrodinamiki.
Zvočniki z dobro mikrodinamiko nam bodo pri reprodukciji glasbe dajali občutek življenja, iluzijo živih glasbenikov za instrumenti. Zato včasih takšni zvočniki kot so Altec TWOTT presenetijo, pravzaprav šokirajo z reprodukcijo mikrodinamike – glasba se nam zdi bolj živa in neposredna kot pa smo navajeni pri modernih, bolj zglajenih zvočnikih. Pri tem pa spregledamo tudi marsikatere napake, kot so koloracije trobelj, nedefiniran bas ipd. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiofrik
Pridružen/-a: Pet Dec 2008 17:19 Prispevkov: 1503 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Čet Feb 14, 2013 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
| si pa tako naložil in ustrelil v prazno da je joj, se pravi samo da je vse lepo in polikano, pocukrano... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Feb 14, 2013 18:54 Naslov sporočila: |
|
|
| audiofrik je napisal/a: | | si pa tako naložil in ustrelil v prazno da je joj, se pravi samo da je vse lepo in polikano, pocukrano... |
Si lahko malce bolj konkreten.
Zame so posnetki pač nova realnost in neposredno nimajo nič z živo glasbo.
Reprodukcija doma ni in nikoli ne bo koncert.
In tudi niti približno kaj podobnega.
S polikanim in pocukranim pa to nima veze. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
diyfreak
Pridružen/-a: Pon Okt 2011 23:29 Prispevkov: 489 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Pet Feb 15, 2013 23:44 Naslov sporočila: |
|
|
Referenca smo edino mi sami ! Samo mi vemo kako se je nek koncert slišal na našem mestu poslušanja, sosed 3 metra nazaj ali naprej je slišal ta koncert - instrumente- že drugače. Torej ko poslušamo doma posnetek tega koncerta mora zveneti na našem sistemu čimbolj identično kot smo ga slišali mi sami, če pa bo ta naš sistem poslušal nekdo drug ki je prav tako bil na koncertu pa lahko reče - in ima verjetno prav - da pa to ni to, ker je bil na drugem mestu , kjer se je pač vse slišalo drugače. In seveda ker nikdar niso snemalni mikrofoni nameščeni tam kjer mi poslušamo koncert zato tudi posnetek ne bo nikdar zvenel tako kot smo koncert slišali mi in torej nikdar ne bomo imeli sistema ki bi lahko bil ultimativen za vse. Hja kje je zdaj referenca ? samo v nas samih !!!!
Sicer pa se mi zdi ta debata okoli kvalitete zvoka isto kot izbor za miss sveta, vsak ima svojo zmagovalko žirija pa spet svojo . |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Feb 16, 2013 19:45 Naslov sporočila: |
|
|
Oprostite, ali vas lahko še enkrat opozorim, da je to tema Vklop-Vintage oprema.
Lepo prosim, če svoje filozofske disertacije objavljate v ustreznih temah.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
nek_do

Pridružen/-a: Čet Okt 2009 21:22 Prispevkov: 2282 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 22:27 Naslov sporočila: |
|
|
Kljub temu, da priprave na sredino avdio srečanje, ki pa tokrat ne bo obarvano z barvami vintaga intenzivno potekajo se najde na policah trgovine vedno kaj novega - starega. Tokrat predstavljamo:
Ni ravno monster receiver vsekakor pa spada med klasiko receiverjev. Fantastična izdelava in izgled - eden boljših tedanjega časa. 65 w RMS / 8 ohm.
Receiver Pioneer model SX-850
Naslednje novitete so v smislu poslušanja dobrega starega UKV-ja. Tuner Marantz spada med top ten tunerjev tedanjega časa. Kot ga tudi imenujejo: "all-time classic tuner-art-deco styling". Garantirano še vedno je top. Družbo mu dela že omenjeni integrirec Marantz 1152 DB.
Tuner Marantz 2130
Srce teh tunerjev je osciloskop. Tudi sedaj v smislu reparacij. Če je osciloskop delujoč je vrednost tunerjev bistveno višja.
CRT - Cathode ray Tube Marantz 2130
Naslednji je Tuner, ki pa to že ni več tuner v klasičnem smislu. Imenujejo jih Steuerempfänger ali Ballempfänger. Firma Dr. Rohde & Dr. Schwarz iz Münchena je svetovno znana po merilni tehniki. Tudi te "tunerji" so gostovali isključno po radijskih postajah. Sedaj pa najdejo dom avdiofilov in zbiralcev širom po svetu. Omenjeni je prilagojen slovenskemu trgu. Originalno klasično Rohde & Schwarz-evsko sivkasto-plavo je zamenjala bledo rumena barva s slovenskimi napisi.
Rohde & Schwarz ESB BN 1508
Iskanje postaj kot pri klasičnih radio amaterskih postajah.
 _________________ Lep je dan
Nazadnje urejal/a nek_do Sob Apr 06, 2013 13:47; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
Te slike so zelo daleč od tega da bi prikazovale fantastičen izgled in izdelavo.
Naprave izgledajo kot zmazek, brez kontrastov, konture linij so nedefinirane, teksture površine materialov so kot teksture zvokov naslabših hifi sistemov, kromatizem barv je v riti. Ne vem, no , čemu to služi, razen slabemu okusu. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 23:20 Naslov sporočila: |
|
|
Glede fotk sem napisal delno že v drugi temi. Je pa osnova teh fotk ravno to kar si našteval. Če pa nekoga zanima vsak detajl posebej je pa na stričku cel kup super fotk profesionalcev in si jih lahko tam ogleda. Pa še nekaj, vsak lahko objavi svoje fotke po mili volji. Samo pot je potrebno vzet pod noge ter dat torbo na ramo in pofotkat. Najlažje je kritizirat ob tem, da to delajo predvsem tisti kateri sami skoraj nikoli ne objavijo svojih fotk. Drug poseben problem pa je, ko fotografiraš ljudi. Nekateri sicer ne nasprotujejo javni objavi večina pa je tistih ki si to absolutno ne želi.
Torej @ambasador prva prilika da kromatizem ne bo čisto v "riti" je že takoj to sredo omenjena v sosednji temi.
O okusih, takšnih in drugačnih pa ne bi. Saj veš kako pravijo "sto ljudi sto čudi". _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 23:47 Naslov sporočila: |
|
|
Seveda lahko objavlja vsak svoje fotke po svojem okusu.
Ampak funkcija fotk aparatur na takšnih forumih, kot je ta, je predvsem informativna. Človek bi si naj ob ogledu fotke čim bolj nazorno predstavljal, kako takšna aparatura "vun zgledi" v njegovi dnevni sobi.
Filtri, skozi katere spuščaš svoje fotografije imajo v Photoshopu in drugih programih za obdelavo malce bolj sofisticiran namen (tukaj ni mesto, da bi razlagal to trditev) in niso namenjeni enostavni pretvorbi fotografije v nekakšen efekt.
Še enkrat - tvoja pravica je, da počneš s fotkami karkoli, a razmisli, kaj s tem dosežeš pri nas, ki to potem gledamo.
 _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Mar 03, 2013 00:09 Naslov sporočila: |
|
|
| nek_do je napisal/a: | Glede fotk sem napisal delno že v drugi temi. Je pa osnova teh fotk ravno to kar si našteval. Če pa nekoga zanima vsak detajl posebej je pa na stričku cel kup super fotk profesionalcev in si jih lahko tam ogleda. Pa še nekaj, vsak lahko objavi svoje fotke po mili volji. Samo pot je potrebno vzet pod noge ter dat torbo na ramo in pofotkat. Najlažje je kritizirat ob tem, da to delajo predvsem tisti kateri sami skoraj nikoli ne objavijo svojih fotk. Drug poseben problem pa je, ko fotografiraš ljudi. Nekateri sicer ne nasprotujejo javni objavi večina pa je tistih ki si to absolutno ne želi.
Torej @ambasador prva prilika da kromatizem ne bo čisto v "riti" je že takoj to sredo omenjena v sosednji temi.
O okusih, takšnih in drugačnih pa ne bi. Saj veš kako pravijo "sto ljudi sto čudi". |
LP
Ti, ti lump malo si po mojih fotkah kukal ...
Ja, moj namen je s temi fotkami, mislim ,da tudi tvoj zbudit malo firbca v ljudeh, da se "stvar" na sliki pridejo v živo pogledat mar ne ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Mar 03, 2013 10:47 Naslov sporočila: |
|
|
V čem je torej smisel foto reportaže?
Kdo bo hodil iz ne vem kje, v Ljubljano gledat v živo ta vintage "j---a"?
ko vidim tako fotko, me prtisne nekam, ne pa da bi se odpravil to gledat...
Dejte bit resni... |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
nek_do

|
Objavljeno: Ned Mar 03, 2013 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
@pasuljaris
No evo, da se nisi zastonj trudil s fotko. Pa naj bosta to @pasuljaris & @nek_do ali obratno.
@ajka
Si mi pa dal novo idejo. Ko bom velik bom imel nickname @lumpek. Kaj pa vem kdo je bil prej s temi fotkami. Nisem preverjal možno da ti. Sem dobil "idejo" čisto drugje s čisto drugim namenom katerega še zdaleč ne mislim razglašati po tej poti. To "obdelavo" pa uporabljam tudi v drugih temah tako, da glede firbca ne bi.
@jacoby
g.JXXXX ti predlagam, da se malo "smiriš" s tako primitivnimi komentarji. Tudi mene je nekam "prijelo", ko sem ga prebral. _________________ Lep je dan |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nek_do

|
Objavljeno: Ned Mar 03, 2013 12:30 Naslov sporočila: |
|
|
Da bo strastem verjetno res da samo delno zadoščeno. Nič lažjega par klikov za novo lepo fotko s strička.
Receiver Pioneer model SX-850
 _________________ Lep je dan
Nazadnje urejal/a nek_do Sre Apr 03, 2013 19:44; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1776 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Mar 03, 2013 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | V čem je torej smisel foto reportaže?
Kdo bo hodil iz ne vem kje, v Ljubljano gledat v živo ta vintage "j---a"?
ko vidim tako fotko, me prtisne nekam, ne pa da bi se odpravil to gledat...
Dejte bit resni... |
kaj se je pa tebi bolj zamerilo ??...Vintage ali Vklop ??...baje si svoj čas bil dežurni v Vklopu...čemu takšni izpadi ?!? _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Ned Mar 03, 2013 13:44 Naslov sporočila: |
|
|
K temu komentarju:
| Citiram: | Oprostite, ali vas lahko še enkrat opozorim, da je to tema Vklop-Vintage oprema.
Lepo prosim, če svoje filozofske disertacije objavljate v ustreznih temah.
|
Bi dodal:
Lepo prosim, če svoje "vintage style photography"objavljate v ustreznih temah.
In vsem bo veliko lepše...
Nazadnje urejal/a jacoby Ned Mar 03, 2013 19:35; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|