| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 21, 2013 23:10 Naslov sporočila: |
|
|
Te pločevinaste mostičke zamenjaj s koščkom kabla za zvočnike.
Boš prijetno presenečen.
 _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
longplay
Pridružen/-a: Sob Sep 2011 7:53 Prispevkov: 876 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 01:57 Naslov sporočila: |
|
|
Vsekakor super začetek dobro da nisi štartal z glasbenim stolpom.
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
tomasg
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 15:00 Prispevkov: 151 Kraj: KOPER
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 10:42 Naslov sporočila: |
|
|
Res zelo lepo napreduje zadeva, hudiča, saj je tretja slika iz prve serije skoraj kot iz katakoga! Tudi zelo lep primer kako so lahko koristni takšni forumi, pri pomoči novincem. Jaz si bom upal dodati samo nekaj pripombic, nasvetov.
Kable ki grejo v zvočnike bi jaz povezal z spodnjimi terminali, tako bo manj zvijalo kabel, pa še zvok bo morda malce drugačen, probaj. Sicer bo to stvar zakompliciralo, ampak glede na slike ima ojačevalec terminale za bi wiring, tako da bilo morda v bodoče smiselno nabaviti še en isti par kablov.
Tudi jaz svetujem gumb "source direct", base in visoke tone probaj raje nastaviti z rahli premiki zvočnikov, ampak ko to delaš uporabi čimveč različne glasbe, ne samo en referenčni posnetek.
Kar se tiče stojal in malčkov zna biti nevarno, en ekstremen način rešitve je tale: stojala, zvočnik prilepiš na stojalo z blue tac-om ali čim drugim, lih toliko da se malo drži. Stojalo fiksiraš na veliko leseno podlago, tudi do 1 x 1 meter, saj je lahko tudi tanka, stojala priviješ na ploščo, tako velika pa zato, da malček "stoji ali sedi" na plošči, ko je v bližini stojala in ga ne more prevrniti zaradi lastne teže. Zgledalo bo obupno, ampak občutek ko pade zvočnik je še hujši, vrejemi.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
quignard
Pridružen/-a: Pon Jan 2013 0:19 Prispevkov: 89 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Pet Feb 22, 2013 21:52 Naslov sporočila: |
|
|
hvala fantje...pasuljaris zagotovo bom poštimal, še danes - verjamem tvojim izkušnjam .
ja. s temi stojali se še skoz borim. sploh ne vem kakšna bi vzel - nekaj sem bral različne ocene in ugotovil, da so kar cenjeni ti Soundstyle Z2. Ampak se mi zdijo noro poceni. Skratka tukaj sem še zmeraj v megli, mislim, zdi se mi vse enako. Ne vem na kaj naj bom pozoren pri nakupu. Je pomembna samo teža?
Še večja dilema je hi-fi rack...skratka iščemo in ugotavljamo najoptimalnejšo podlago in umestitev !!!
konektor sem zrihtal, da je sedaj signal iz CD playerja do ojačevalca in ne obratno .
Je pa tako...takoj, ko zrihtam stojala za zvočnike in rack nameravam nabaviti gramofon.
CD player bo počakal, čeprav sedaj poslušam iz SONY CD/DVD playerja (DVP-NS300). Nekje še je založen SONY CD player CDP-XE210. Probal bom tudi tega.
Kaj mislite kateri se bo bolje obnesel? Vem, veliko ni za pričakovati verjetno od neobenega, ampak kljub temu me zanima, kaj mislite. Za laika, kot sem DVP-NS300, ki je trenutno priklopljen, zveni krasno oziroma ok  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Sob Feb 23, 2013 00:37 Naslov sporočila: |
|
|
| quignard je napisal/a: | hvala fantje...pasuljaris zagotovo bom poštimal, še danes - verjamem tvojim izkušnjam .
ja. s temi stojali se še skoz borim. sploh ne vem kakšna bi vzel - nekaj sem bral različne ocene in ugotovil, da so kar cenjeni ti Soundstyle Z2. Ampak se mi zdijo noro poceni. Skratka tukaj sem še zmeraj v megli, mislim, zdi se mi vse enako. Ne vem na kaj naj bom pozoren pri nakupu. Je pomembna samo teža?
Še večja dilema je hi-fi rack...skratka iščemo in ugotavljamo najoptimalnejšo podlago in umestitev !!!
konektor sem zrihtal, da je sedaj signal iz CD playerja do ojačevalca in ne obratno .
Je pa tako...takoj, ko zrihtam stojala za zvočnike in rack nameravam nabaviti gramofon.
CD player bo počakal, čeprav sedaj poslušam iz SONY CD/DVD playerja (DVP-NS300). Nekje še je založen SONY CD player CDP-XE210. Probal bom tudi tega.
Kaj mislite kateri se bo bolje obnesel? Vem, veliko ni za pričakovati verjetno od neobenega, ampak kljub temu me zanima, kaj mislite. Za laika, kot sem DVP-NS300, ki je trenutno priklopljen, zveni krasno oziroma ok  |
Oboje sta (naj)nižja model. Probaj pa boš "videl".
S stojali lahko malo počakaš. Malo pojdi naokoli in poslušaj glasbo in boš morda ugotovil, da rabiš prostostoječe, predvsem pa jih nekih 14 dni "laufaj" - tudi na prazno (cd daj na repeat) in prestavljaj po sobi, da dobiš kar najboljši zvok. Potem pa dalje.
Zvok tvojih zvočnikov s stojali ne bo bistveno drugačen. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
quignard
|
Objavljeno: Tor Feb 26, 2013 23:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hmm...zadeve se ogrevajo, jaz pa še zmeraj premikam zvočnike sem in tja !
ck, kako to misliš, da zvok teh zvočnikov ne bo na stojalih drugačen...ali niso stojala za monitorje narejena prav zato, da iz njih potegnejo najboljše? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ck
Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27 Prispevkov: 1681 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: Sre Feb 27, 2013 20:04 Naslov sporočila: |
|
|
| quignard je napisal/a: | Hmm...zadeve se ogrevajo, jaz pa še zmeraj premikam zvočnike sem in tja !
ck, kako to misliš, da zvok teh zvočnikov ne bo na stojalih drugačen...ali niso stojala za monitorje narejena prav zato, da iz njih potegnejo najboljše? |
Da te popravim, napisal sem, da zvok s stojali ne bo bistveno drugačen.
Stojala se uporablja zato, da zvočniki stojijo stabilno in jih je tudi lašje postaviti na najboptimalnejše mesto, vendar lahko vse to lahko zagotovimo tudi z omaricami ali čim drugim.
Drugo stvar, ki lahko vpliva na zvok pa je, da zvok potuje drugače, če imamo omarice - od njih se zvok odbija, kot če imamo stojala. Kako drugačen, boljši ali slabši bo zvok s stojali je zato težko točno napovedati, bistvenih razlik pa verjetno ne bo, kot sem napisal. _________________ LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50 Prispevkov: 212 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 02:01 Naslov sporočila: |
|
|
| ck je napisal/a: | Da te popravim, napisal sem, da zvok s stojali ne bo bistveno drugačen.
Stojala se uporablja zato, da zvočniki stojijo stabilno in jih je tudi lašje postaviti na najboptimalnejše mesto, vendar lahko vse to lahko zagotovimo tudi z omaricami ali čim drugim.
Drugo stvar, ki lahko vpliva na zvok pa je, da zvok potuje drugače, če imamo omarice - od njih se zvok odbija, kot če imamo stojala. Kako drugačen, boljši ali slabši bo zvok s stojali je zato težko točno napovedati, bistvenih razlik pa verjetno ne bo, kot sem napisal. |
Tole ne drži. O vplivih stojal na zvok itd. smo mnogo pisali drugje tu, no ja, večino je bilo izven dometa tele teme, ampak morda se vendarle splača na hitro prebrati. Glej kaj vse sem z ubogimi BX2 počel sam:
http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=353&postdays=0&postorder=asc&highlight=atacama&start=45
Pa še bolj konkretno: kasneje sem za BX2 tudi sam nabavil Soundstyle Z2. What HIFI press pač. Niso baš nešto, (niso pa niti BX2 nevemkaj, tako da...) ampak ja, igralo je bistveno lepše kot na Ikea omaricah, pa sem zavoljo boljše polovice, ki mi je zaradi naraščaja prepovedala stojala tudi s postavitvijo na Ikea omaricah počel marsikaj... podlagal te nogice, podlagal one nogice, nalepil one špice, spod dal komad kamna, itd. Odkrivanje tople vode v navdušenju za obuditev starega hobija pač.
Morajo biti pa nasveti poceni, ker BX2 ne upravičijo kakšne resne investicije v audio pohištvo.
Torej:
1) Stojala defitivno ja. Kot so butast kos audio opreme, "znajo" še krepko kaj drugega kot samo "postavitev na najoptimalnejše mesto", in večino tega se z omaricami ne da.
2) Soundstyle Z2: ma ja, zakaj pa ne, za BX2 so okej. Razen če padeš v hobi in boš hotel boljše zvočnike, ampak takrat boš itak zrel za floorstanderje, sploh ker vidim da prostor niti ni majhen. Vsake toliko se na Bolhi sicer prikažejo kakšni trocevni Malboreti za bagatelo - ti so v vlogi poceni stojal še mnogo mnogo boljši, ampak ljudje to vedo in ponavadi hitro gredo. Če jih še kdaj vidim jih kupim na zalogo.
3) Pod stojali konkreten kos (lepega) kamna, če je pod laminat ali parket. Najbolje na gabaritih spodnjega podnožja stojal + npr. 5 cm. Debelina minimalno 3 cm, raje več, ker so Z2 za BX2 malo prenizka. Pri kamnoseku to stane 30 EUR po komadu. Pod kamen nalepke iz filca.
4) BX2 imajo sitne visoke, zato: med zvočnik in zgornje podnožje štiri gumijaste onegaje. Recimo one prozorne samolepljive gumijaste podložke (Baumax), fi 8 mm. Poleg Z2 priloženi fi 4 mm so premalo. Z istotako priloženimi gornjimi špicami varno zvočnika ne boš pritrdil, ker so za prebijanje ev. nalepk iz filca pretope, če pa ni filca pa... bumtresk če rahlo pihneš vanje. Ne lepi zvočnika na stojalo z bluetacom, patafixom in podobnim. Obstajajo zvočniki, ki so projektirani, da dobro igrajo če so homogena celota s stojalom. BX2 ni med njimi.
5) Iz istega razloga sitnih visokih: spodaj med stojalo in kamen vijake s polkrožno glavo (Merkur, 6x35 mm). Na priloženih špicah se zadeva dere.
6) Glavno cev stojala napolni z mačjim posipom, liter v vsako bo zadosti.
7) V brošuri piše, da BX2 lepo igrajo če imajo zadaj 30 cm lufta, kar je debela laž. Minimalno še enkrat toliko, pa basrefleks port spredaj gor ali dol. Razmišljaj še o kakšnih velikih fikusih v neposredni bližini zvočnikov, in enem velikem, lepem muckastem tepihu, ki ga boš ob nedeljah pokorno sesal, da se odkupiš za preglasno muziko ponoči.
Z gornjim boš iz BX2 in Z2 izvlekel maksimum. Vem, ker sem se s tem igral kakšno leto. In na koncu obupal, ampak tisto je že druga zgodba.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
quignard
|
Objavljeno: Čet Feb 28, 2013 23:27 Naslov sporočila: |
|
|
iiihhhaaaa blazheny...to je to!!! Zelo lepo se zahvaljujem za izčrpen odgovor in navodila pri optimiziranju mojih BX2 (tako slabi pa spet niso . No vsaj občutljivost je na 90db in frenkvenčni razpon mislim, da je tudi kar ok No, seveda, če v zakup vzamemo, da gre za moj začetni paketek, ki me je/bo ponesel v svet audiofilije). Hvala!!!
Kakorkoli...tvoje nasvete bom upošteval do zadnje podrobnosti...morda prejmeš tudi kakšno vprašanje na zs .
Ampak do stojal še imam nekaj časa (ne veliko, nekaj pa vendarle). Prvo se bom rešil teh mizic na katerih sta komponenti in vse skupaj postavil tako, da bo v prostoru očem prijazno...Ker sem neučakan in željan učenja in spoznavanja "zvokovne pimparije", sem se do stojal lotil naslednjega:
- nabavil sem nekaj marmornih plošč in nekaj "nogic". Nekje na spletu sem bral tudi o eni izvedbi optimiziranja zvoka na omaricah. Spodaj prilagam link.
Kakorkoli, poskusil bom z dvojim...prvo sem postavil zvočnike na "nogice", nato pa jih bom na material, kot jih je model iz linka. V obeh primerih je spodaj marmor - pod vsakim dve plošči, skupaj 2,5cm.
Gre čisto za firbec, kaj se bo boljše slišalo (budget varianta)...kot rečeno do stojal!
Pod linkom prilagam tudi nekaj fotografij...
http://www.avforums.com/forums/speakers/1103762-cant-use-stands-my-bookshelf-speakers-alternative-base.html
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
blazheny
Pridružen/-a: Pon Mar 2011 0:50 Prispevkov: 212 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Mar 01, 2013 00:30 Naslov sporočila: |
|
|
| quignard je napisal/a: | iiihhhaaaa blazheny...to je to!!! Zelo lepo se zahvaljujem za izčrpen odgovor in navodila pri optimiziranju mojih BX2 (tako slabi pa spet niso . No vsaj občutljivost je na 90db in frenkvenčni razpon mislim, da je tudi kar ok No, seveda, če v zakup vzamemo, da gre za moj začetni paketek, ki me je/bo ponesel v svet audiofilije). Hvala!!! |
Hja, jenkiji bi rekli your mileage may vary. Niso tako zelo slabi, vsaj na prvo žogo so precej punchy in kar malo vau, sploh če jih primerjaš s kakšno temačnejšo feršterkerijo. Kasneje spoznaš, da jim kar dosti manjka v srednjem območju, nato pa je odvisno od tebe in godbe, ki jo konzumiraš ali si s tem pripravljen živeti ali ne. Je bila pa Marantz (če sem prav videl na sliki) zanje pomojem bolj posrečena izbira od mojih Rotelov, Yamah in Nuforsov, tako da morda ti bodo sedli tudi na daljši rok. Meni pač niso.
Sicer pa kar prašaj še kaj, ni problema. Imbus vijak na zadnji strani si zategnil po navodilih iz knjižice? Tu je še ena lepa teh zvočnikov, se spomnim, da sem bil takrat nanje kar malo jezen. Blentavo napisano, dolgo časa sem imel premalo zategnjeno, ker so tako zelo fejst poudarjali, da ne smeš pritegniti preveč. Pozabili so pa napisati, da pri odtegovanju (po navodilih) spodnji rob basovca rad malo uide iz utora in nimaš reference od kje naprej pritegniti za onega četrt obrata.
Tele tvoje podložke poznam, sem sprobal. Premehke. Če že, vzami raje one prozorne fi 8 mm, ki jih omenjam (štacuna je ista). Ploščice so tudi pretanke; če naj bo ploščica zamenjava za maso (zemljo), kamor naj bi stojala/zvočnik odvajala neželene vibracije, morajo biti ustrezno masivne. Dve tanki ploščici nista enako kot ena debela. Za hec/igranje pa lahko probaš med zvočnik in ploščice dati po tri matice, recimo M6. Nič popati, samo vseskup lepo položi, ni treba da je stoprocent enako na levem in desnem. Tako je meni na Ikeja omaricah igralo še najbolje.
Ampak na stojalih bo še dosti bolje. Predvsem bo na stojalih pod zvočnikom nastal relativno prazen prostor, kamor se bo še lahko širil zvok. Ki bo imel več telesa in šusa na ritmu, oder pa bo bolj natančen in 3d. Spomnim se, da sem takrat ko sem prvič namontiral stojala nato poslušal Sinead O' Connor in kar zgledno ostrmel kako živo je gospa komunicirala z mano.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
quignard
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Evo...urejam zadeve...iz mizic bom poskusil narediti mizico pa še po stojala se odpravljam.
Mimogrede...razmišljam o bi-wiring... lahko to naštimam? se splača (na BX2)?
In, če se za to odločim, kako priklopim?
Torej štirje kabli - dva iz levega in dva iz desnega - dva iz levega v A+B in dva iz desnega v A+B?
Na ojačevalcu piše A+B 8-16 Ohm, zvočniki pa imajo 8 Ohmov impendanco.
To potem štima, je tako? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 17:42 Naslov sporočila: |
|
|
| quignard je napisal/a: |
Mimogrede...razmišljam o bi-wiring... lahko to naštimam? se splača (na BX2)?
|
Po moje ne. _________________ Usoda se igra s človekom, človek pa igra na trobento. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Če že ne dvojno ožičenje, potem pa vsaj pločevinaste brike med konektorji za visoke in nizke tone vrzi ven in zamenjaj z istovrstnim kablom kot je zvočniški.
Največji profit pa boš naredil, če boš zvočniške kable prispajkal direkt na kretnico. Torej tako, da jih spelješ mimo zvočniških priključkov, ki so pri tem rangu zvočnikov običajno res slabe kakovosti in močno degradirajo zvok.
Če bi se odločil za tak poseg, bi bilo dobro tudi, če bi vrgel ven zaščito, če jo ima. Ta običajno itak ne pomaga kaj dosti, zvok pa občutno poslabša.
Obvezno pa najprej poslušaj sistem vsaj en mesec ali dva z nekimi običajnimi in cenovno ugodnimi kabli, šele po tem, ko bo sistem utečen, ti pa zvoka navajen, se loti tvikanja.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 19:47 Naslov sporočila: |
|
|
Pozabil!
Vedno naredi pri tvikanju le en korak, da boš vedel kakšno spremembo je dal.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Mar 02, 2013 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Kot je že Bogomir povedal - tiste brike čimprej stran, ker so ponavadi res slabe.
Še ena varianta je t.i. F-konektiranje - na zvočniške kable prispajkane banane kot na spodnji sliki:
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|