| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6261 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
| DOLAR je napisal/a: | Se mi zdi pa zanimivo, da stružničarji in lampaši (silni puristi), ki so občutljivi na najfinejše glasbene detajle prisegajo na pasivo. Pasivna kretnica požre 6dB glasbe, kar pomeni, da tisti "najtišji" detajli muzike izginejo. Dobro lampe in mikrofonija sicer umetno nekaj dodajo kar sicer ni glasba, ampak paše duši.
No, če prav razumem jajc za slušni test širše publike ni, so pa besede in to ene in iste.
Moram priznati, da me to kar zabava. |
Me veseli, da je sproščeno vzdušje.
Tudi moje srce je pri aktivni kretnici. Mimogrede - prvo sem si sam naredil 1977 leta in so cele procesije hodile k meni poslušat satelite + sub.
Edini problem je, da več dobiš če isto sumo investiraš v splošni dvig kakovosti naprav (sploh izvora zvoka in zvočnikov). Tam pa je vprašljivo vklopiti poceni elektronsko kretnico - rabiš kaj bolj transparentnega (dražjega). _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
| DOLAR je napisal/a: | Se mi zdi pa zanimivo, da stružničarji in lampaši (silni puristi), ki so občutljivi na najfinejše glasbene detajle prisegajo na pasivo. Pasivna kretnica požre 6dB glasbe, kar pomeni, da tisti "najtišji" detajli muzike izginejo. Dobro lampe in mikrofonija sicer umetno nekaj dodajo kar sicer ni glasba, ampak paše duši.
No, če prav razumem jajc za slušni test širše publike ni, so pa besede in to ene in iste.
Moram priznati, da me to kar zabava. | Ves čas pozabljaš, da je med nami tudi nekaj glasbenikov in tudi mi se ločimo po naših instrumentih.
Med lesenimi instrumenti so razlike, enako med kovinskimi, vsem pa je skupno to, da glasbeniki vezne tone igranja lahko kontroliramo skozi pozitivne harmonike, ker so ti preprosto bolj pristni človeškim ušesom.
Teh harmonikov ima največ -lampa.
Torej tu ne gre za golo fascinacijo.
Tudi med nami najdemo čiste "tehnike", ki igrajo po metodi in nekako ne "opazijo" veznega tona pozivitnih harmonikov.
Najboljši so seveda tisti, ki so odlični tehniki, predvsem pa "čutijo" vezni ton.
Vezni ton imenujemo tudi "posluh".
Tistih 6-12dB "izgube" je za nekoga s posluhom tako malo, da jih niti ne zazna. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Če kdo še meni da CD nima resnejših limitov - naj povpraša ali se pusti povabiti na primerjavo 192kHz 24bit vzorčenje napram CD-ju.
Kje ga biksa CD, oziroma kaj se pridobi s takozvano HD reprodukcijo. Ni potrebno povprašati analogiste, ker obstaja dvom da smo po naravi 'nasprotniki' (čeprav imam dva CD playerja, je pa res, da imam tri gramofone, hahaha).
Moram reči, da glede na glasbo, ki se je večinoma vrtela na sejmu, je CD ultra perfekten (tudi za tisto, kar je vrtel nekdo pri Kuzmi na klasičnem gramofonu). Ne zaradi podcenjevanja, toda studijsko zmanipulirana glasba res ne potrebuje ultra oh in ah naprav in ultra resolucijo, niti dinamiko - ker je studijsko komprimirana da zveni hrupno brez dinamike.
Tako gredo s CD-jem ojačevalci, ki lepo zvenijo na uho v taki kombinaciji. Po možnosti brez feedbacka, ki ustavlja drobne signale, izzvenevanja.
Za moj okus ta boljše kar sem slišal s CD-jem je bil single ended 300B. |
Ma Ambasador-itak.
Že cd ima bistveno boljšo sepracijo po kanalih(stereo sliko) in dinamiko od gramofona . Seveda to ni vse, je pa veliko. 192/24 pa sploh. Tu z analogijo ni več primerjave.
Je pa felling,verističnost in avtentičnost. Če hočeš slišat staro muziko tako kot je, je to original(ali reizdanje) stare plate na gramofonu. Ne nov 180g pressing iz digital mastra' '
Studijsko zmanipulirana glasba je v veliki večini res skompresirana, so pa kaki cd-ji (pa večino tu poslušamo take) fenomenalni. Mastri so se delali na 42bit.
Cd-ja ni za podcenjevat. Tudi zame za cd best single ended 300B.
Vendar pa večino vseeno raje poslušam iz gramofona, sploh žive posnetke. Kvliteta verizma in fenomen "dvignjene kocine" sta zame bistvo.
Je bilo pa ravno v smislu digitalije malo razodetje, zadnjič sem imel freedoma.
Ta pikavc ima toliko "zemfa na brkih", kot nič dosedaj. Za moj okus več in bolje (če želite bolj "nevtralno", veristično) kot ne ravno top 300b.
Zbirko dobrih cd-jev sem odkril popolnoma na novo, mnogo več glasbene komunikacije, kot sem jo iz digitalije poznal dosedaj, globinske perspektive, glasbene finese in fine mikrodinamike("detajl"), skratka življenja. Sem bil ornk presenečen. Najbolj pa mi je ugajalo, ne vem kako bi opisal. Vsi digitalni mediji igrajo, kot bi zvočnik "glasbo ven metal". Nekak je muzika skoz časovno "prehitra"-igra pred zvočnikom, namesto prihaja "iz njega". Kot da bi nekdo porival "kup gajb" pred sabo".
Ko je tišina je na analogiji res tišina pričakovanja tukaj in sedaj; in potem iz notranjega impulza glasbenika prileti nota, fraza. Ah......
Na digitaliji pa tišine ni, ko je tišina ostaja nekaka "napetost", iz katere čakaš kdaj bo zvočnik "izstrelil" noto. kot da bi gledal film o glasbi, ne bil v glasbi tu in sedaj. Ne znam drugač razložit. Čakaš kdaj bo....kdaj bo... In to je tisto, kar me na digitaliji najbolj moti. Karakter podajanja glasbenega eventa generalno, veliko bolj kot npr. malenkostne koloracije.
Tega recimo 192/24 nima več (tako očitno).
No, in presenečenje je, da tega s Freedomom ni.Problem reši amp, in ne digitalni izvor-kjer sem vedno mislil da je problem.
Časna Titova.
Na cd-ju je mnogo več muzike in "žmohta", nekateri so sproducirani prav fenomenalno, res s fellingom -enako kot stare plate. Z idejo in konceptom. Užitek in popolna sprostitev jih je poslušat, četudi imajo kdaj pač malo kompresije čez.
Skratka, klobuk dol. Edino, kar malo bremza je, da je vso to morje informacij za moj okus preveč v enem "layerju". Pa četudi bi bilo postavljeno "fake" s kakim dobrim lampaškim predojačevalcem-da pozicionira in s tem dobiš "layerje" v globino in "pinpoint" na inštrumentih ter več prostora vmes.
Sam sem poslušal popolnoma brez-direkt.
Iztok pravi, da je problem v napajalcu-z Brahmo se mu postavi.
Zame čista 10-ka. Respect. Vsaj za moj tip glasbe(manjše, komorne stvari in popevke) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17 Prispevkov: 467 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 11:17 Naslov sporočila: |
|
|
| Špilferderber je napisal/a: |
seveda se da:
a=b
a+a=a+b
2a=a+b
2a-2b=a+b-2b
2(a-b)=a+b-2b
2(a-b)=a-b
2=1
|
Pa veš, v kateri vrstici enačba pade?  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3193 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 11:28 Naslov sporočila: |
|
|
LP
"Slišnih razlik med dobrimi ojačevalci ni" je naslov teme...
In zakaj teorija v praksi večinoma pade na izpitu ...
6 !!! končnih stopenj, moč več kot 1000-2000W po kanalu(po FFP standardu pa še več 4-5000w !!), frekvenčni razpon od 0 pa tja do ne vem koliko Mhz, popačenja "0" ne vem na katero decimalko in še in še v presežkih, vse kar se da v današnjem času izmerit !!!
A ko daš na "posluh" naša boga ušesa, da slišijo, se od nikoder ne slišijo ti "W", ni ultimativnih dinamičnih kontrastov ma tudi "trganja zvočnikov ni", le W na papirju, le zakaj !!?? _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
jacoby
Pridružen/-a: Sre Jun 2008 10:23 Prispevkov: 1111
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
amm
Sonus Faber = mrtev konj
Tud defibrilator mu nebi pomagal...  |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 051383384 |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 11:43 Naslov sporočila: |
|
|
| Slinch je napisal/a: | | Špilferderber je napisal/a: |
seveda se da:
a=b
a+a=a+b
2a=a+b
2a-2b=a+b-2b
2(a-b)=a+b-2b
2(a-b)=a-b
2=1
|
Pa veš, v kateri vrstici enačba pade?  |
a=b -> a-b=0
2(a-b)=a-b
2(0)=0
0=0
ampak.. kot je rekel ambasador.. upoštevati je potrebno tudi faktor Magije.. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 11:52 Naslov sporočila: |
|
|
| jacoby je napisal/a: | amm
Tud defibrilator mu nebi pomagal...  |
Izjava meseca ' ' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 12:09 Naslov sporočila: |
|
|
| vojko je napisal/a: | [
Studijsko zmanipulirana glasba je v veliki večini res skompresirana, so pa kaki cd-ji (pa večino tu poslušamo take) fenomenalni. Mastri so se delali na 42bit. |
Vojko, mi lahko zaupaš kateri audio mastering sistem na koncu izdela 42 bitni master?
LP
vintagesonic |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 12:38 Naslov sporočila: |
|
|
| vojko je napisal/a: | Noben, zatipkal.
Za cd-je 16bit /48 so bili večina narejeni. |
CD = 16bit/44.1 KHz
Saj vem da dlakocepim, ampak vseeno
LP
P.S.
Ali si našel že tisti članek o mastereriranju "Dark side of the moon" na Ampzilli  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vojko
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03 Prispevkov: 746 Kraj: bUNGA bUNGA
|
Objavljeno: Sre Nov 07, 2012 16:55 Naslov sporočila: |
|
|
Potlej pa v varnem zavetju,
v gosteh, pri tleh,
roka roki natoči,
začne se bratski ples.
Sami naši smo zbrani ....
Tralalalalalalala  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6261 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Čet Nov 08, 2012 10:12 Naslov sporočila: |
|
|
Trditev, da se da vse izmeriti tudi po mojem mnenju drži. Toda - ali to znamo? Tukaj bi rekel da ne. Problem je kaj meriti, da nam jasno pokaže kako igra naprava.
Italijanski Audioreview ima zelo močno ekipo in testni laboratorij, kakega nima večina proizvajalcev hifi-ja. Prvi so uvedli en kup meritev - od jitterja (stohastičnega in statičnega) do resolucije zvočnikov.
Dobre naprave imajo praviloma dobre meritve. Dobre meritve nujno ne pomenijo dobrega zvoka - bi lahko strnil večdesetletno prelivanje črnila na to temo.
Seveda si projektanti pomagajo z meritvami, toda problem je tudi interpretirati kombinacije rezultatov več meritev. In potem je tukaj še problem, da je večina meritev statičnih, kar glasba ni. In problem je še, ker se poslušanje odvija na malo vatih moči, detajli so pa v mini mikro vatih. Tam pa - kaj merimo? Sploh v dinamičnem načinu. Malo nič, razen šuma in stranskih produktov napajanja.
Zelo so ponosni na svojo TND meritev, ki brez izjeme že ob pogledu na graf pokaže kakšno resolucijo (artikulacijo in transparenco) ima zvočnik. Pravijo da je to edina zanesljiva meritev, kjer ni možno, da imaš dobro meritev in slab zvok. Interpretira se jo skupaj z Waterfall-om. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Čet Nov 08, 2012 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
| ambasador je napisal/a: | Trditev, da se da vse izmeriti tudi po mojem mnenju drži. Toda - ali to znamo? Tukaj bi rekel da ne. Problem je kaj meriti, da nam jasno pokaže kako igra naprava.
Italijanski Audioreview ima zelo močno ekipo in testni laboratorij, kakega nima večina proizvajalcev hifi-ja. Prvi so uvedli en kup meritev - od jitterja (stohastičnega in statičnega) do resolucije zvočnikov.
Dobre naprave imajo praviloma dobre meritve. Dobre meritve nujno ne pomenijo dobrega zvoka - bi lahko strnil večdesetletno prelivanje črnila na to temo.
Seveda si projektanti pomagajo z meritvami, toda problem je tudi interpretirati kombinacije rezultatov več meritev. In potem je tukaj še problem, da je večina meritev statičnih, kar glasba ni. In problem je še, ker se poslušanje odvija na malo vatih moči, detajli so pa v mini mikro vatih. Tam pa - kaj merimo? Sploh v dinamičnem načinu. Malo nič, razen šuma in stranskih produktov napajanja.
Zelo so ponosni na svojo TND meritev, ki brez izjeme že ob pogledu na graf pokaže kakšno resolucijo (artikulacijo in transparenco) ima zvočnik. Pravijo da je to edina zanesljiva meritev, kjer ni možno, da imaš dobro meritev in slab zvok. Interpretira se jo skupaj z Waterfall-om. |
Tu je bistvo. _________________ Lp
Bernard
--------------
Live and let live. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|