| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
zaveznik
Pridružen/-a: Pon Mar 2010 11:51 Prispevkov: 35
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
androsalvatore
Pridružen/-a: Sob Nov 2010 23:22 Prispevkov: 56 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Okt 28, 2012 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
| Ja, ja, vidim ,da je še enmal dodal. Brez zamere na moj komentar je zdej Zagreb že bol obširen z vtisi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
etapdavid
Pridružen/-a: Sob Okt 2008 9:07 Prispevkov: 24 Kraj: NOVO MESTO
|
Objavljeno: Ned Okt 28, 2012 21:15 Naslov sporočila: |
|
|
Sejem sem obiskal v petek, ko je bilo razmeroma malo obiskovalcev.
Od cenejših sistemov, ki so bili meni všeč, bi omenil dva sistema:
- Harbeth in PCM zvočniki z Naim elektroniko
- najmanjši pasivni zvočnik ATC SCM11 z elektroniko istega proizvajalca.
Veliki ATC100 je imel, vsaj v petkovi postavitvi, težave z basom.
Omenil bi tri zvočnike visokega ranga: Magico, Focal Skala Utopia III in YG Acoustics Kipod. Magico v petek ni bil priklopljen v sistem. Sem ga pa slišal priklopljenega pred kratkim na isto pred in končno kot so bili v petek priklopljeni Focali (ASI oz.Karan). Ostala dva zvočnika pa sem slišal že večkrat. Način prezentacije zvoka teh treh zvočnikov je tako različen, da ne glede na posnetek, takoj zaznaš veliko razliko. Če bi bilo vodilo konstruktorjev čim bolj verna prezentacija posnetka to enostavno ni mogoče. To kaže v bistvu na bedo vrhunskega HI-FI ja, ko imaš občutek, da želi v bistvu vsaka firma oz. konstruktor ustvariti svoj razpoznavni zvok. Te razlike so najbolj slišne pri zvočnikih, nekoliko manj so prisotne v pri ostalih aparaturah. |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 945 456 |
|
 |
Edvard

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 15:50 Prispevkov: 317 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Pon Okt 29, 2012 10:45 Naslov sporočila: |
|
|
Vrhunski opis in zaključek ocene zagrebškega sejma iz mas foruma:
| Nomad je napisal/a: | | ... V Ljubljani smo recimo doživeli pravo ekstravaganco raznih eksotičnih pristopov in konceptov. WAF faktor raznih postavitev na Ljubljanskem sejmu je bil takorekoč pod plafonom, v Zagrebu pa je bilo skoraj vse napol life style, v vsakem primeru pa bistveno bolj estetsko. Pri nas je očitno poudarek bolj na tehniki in zadovoljevanju potreb možakarjev v krizi srednjih let. Na hrvaškem pa na glasbi in čimlažjemu dostopu do nje. Samo poslušanje pa bolj integrirano v vsakdanje življenje. Zato so bili tudi sistemi takšni, ki sodijo v dnevno sobo, v uporabo celi družini. In po možnosti integrirani z videom in vsemi sodobnimi sredstvi komunikacije. Sistemi z Ljubljanskega sejma pa sodijo v moške sobe, akustično prirejene garaže in kletne poslušalnice. |
 |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bogomir 4051
Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42 Prispevkov: 1467 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 29, 2012 11:18 Naslov sporočila: |
|
|
Opazil sem tudi, da je v Zagrebu prišlo na sejem poleg žensk (v parih, seveda), tudi precej očetov s svojimi nadebudneži, kar je še posebej pohvalno. V Ljubljani nisem videl takih vzgojnih prijemov in obiskovalcev, ki bodo pravi audiofili šele čez več let.
LpM. _________________ miro |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 031361550 |
|
 |
androsalvatore
|
Objavljeno: Pon Okt 29, 2012 11:29 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz se strinjam z opisom primerjave enega in drugega sejma, ki ga je podal Nomad. Podobne občutke sem imel tudi sam v soboto, ko so se mi mešali tamkajšnji in Ljubljanski vtisi.
Vendar majhen pomislek na navedeno:"Zakaj se potem vsi tukaj na forumu, demonstratorji na našem sejmu in sploh pehamo za čim boljši zvok, čimbolj urejene poslušalnice in poskušamo slediti bistvu "high-fidelity" reprodukciji glasbe.
No razen, če vse to sploh ni več pomembno, če večina niti ne ve za kaj sploh gre in kaj pomeni ta high-fydelity. Poanta je verjetno tudi v tem, da verjetno večina družinskih članov sploh ne zna upravljati z vrhunskimi napravami (pa ne mislim žalit nikogar tukaj niti njihovih domačih), mi "moški audiofili" pa se trudimo jim preprečiti, da se ja nebi kaj poškodovalo (od igle .... pa vse do zvočniških membran)
Bi pa povdaril da tiste ljubeznivosti, ki sem jo bil deležen v Ljubljani praktično povsod v hotelu in pri demonstratorjih ni bilo v Zagrebu niti za vzorec. Podobne komentarje sem slišal tudi od mojih kolegov, hrvaških avdiofilov. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03 Prispevkov: 746 Kraj: bUNGA bUNGA
|
Objavljeno: Pon Okt 29, 2012 12:44 Naslov sporočila: |
|
|
[quote="etapdavid"]Sejem sem obiskal v petek, ko je bilo razmeroma malo obiskovalcev.
Od cenejših sistemov, ki so bili meni všeč, bi omenil dva sistema:
- Harbeth in PCM zvočniki z Naim elektroniko
- najmanjši pasivni zvočnik ATC SCM11 z elektroniko istega proizvajalca.
Veliki ATC100 je imel, vsaj v petkovi postavitvi, težave z basom.
[quote]
Tudi v soboto so bile težave z basom, baje so bile manjše kot v petek. To se mi zdi zelo zanimivo, nekateri namreč pravijo, da so Atc zvočniki precej nezahtevni glede postavitve. Očitno to za velike verzije ne velja. Sam sem imel občutek, da je nekoliko donelo tudi pri 11icah, ki so majhne in imajo zaprto ohišje. Res, da sem bil povsem zadaj, ampak ta soba oz. postavitev jim očitno ni bila najbolj pisana na kožo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 29, 2012 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
Donenje je bil zvok sobe in ni prihajalo iz zvočnikov. Prizdelo je oba zvočnika, vendar 11tico v manjši meri, saj je pošiljala manj zvoka v sobo, predvsem v nižjih frekvencah. Stotke so mid field monitorji in najbolje zvenijo od dokaj blizu. Bolj kot jih poslušaš od daleč, več zvoka sobe imaš v končnem zvoku.
Na sejmu, kjer se prezentira skupini 10 do 15 ljudi, se posluša dokaj od daleč in so zato problemi sobe dosti bolj evidentni. Če si stal zadaj si dobil več difuznega zvoka v razmerju do direktnega in zato si slišal več negativnega vpliva sobe. S postavitvijo zvočnika se to ne da uspešno kompenzirati. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03 Prispevkov: 746 Kraj: bUNGA bUNGA
|
Objavljeno: Pon Okt 29, 2012 20:07 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za razlago. Nisem vedel, da so namenjeni poslušanju na srednji razdalji, v bistvu nisem niti razmišljal o tem. Vem, da naj bi bili njihovi manjši monitorji near field to pa je tudi vse
Koliko je potem near field 1,5 m, 2m, več??
A kdo ve kje na netu hrvati komentirajo svoj hifi show?
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 29, 2012 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Posluša se jih v enakostraničnem trikotniku, torej dokaj blizu.
Ker so bolj naraznen, potem temu rečejo midfield, pri majhnih monitorjih ki so bolj blizu vsak sebi pa nearfield, čeprav gre proporcialno za ista razmerja.
Vsekakor se da tudi tavelike ATCje poslušati od zelo blizu, saj imajo homogeno zvočno polje - s tem se izognemo prevelikemu vplivu sobe.
Nekateri jih postavijo zelo narazen in potem poslušajo še bliže kot v enakostraničnem trikotniku. So pa vsi ti izrazi, nearfield, midfield itd v praksi rahlo nedoločeni. Nearfield v svoji osnovni inačici nima veze s stereo postavitvijo ampak razdaljo od posameznega zvočnika. Nearfield polje se razteza do razdalje, ki je manjša kot 3 kratnik velikosti (diagonale ali premera) zvočnika. Pri mini monitorju je tako skoraj nemogoče poslušati v nearfieldu oba zvočnika naenkrat, pri večjih panelih, recimo Magneplanarjih ali Sound Labih pa si vedno v nearfieldu (razen če nimaš res zelo dolge sobe in poslušaš kakih 6 ali več metrov od zvočnika). Nearfield ni samo razdalja, v nearfield polju glasnost upada z razdaljo počasneje. Pri velikih panelih imaš zato občutek, da je glasnost po sobi in z razdaljo zelo enakomerna in homogena.
Link do hrvaškega foruma, tema AV Sejem: http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=13230&PN=1
Najbolj hvalijo ATCje, Spectral/YG Acoustics, Naim/Harbeth. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
androsalvatore
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 16:11 Naslov sporočila: |
|
|
Tole kar si napisal nomad je pa že malo preveč. Vsi ti izmišljeni izrazi neardield, midfield itd. nimajo nobene zveze razen marketinške in izključno zavajanje bodočih uporabnikov oz. potrošnikov. Pa kaj vse se ne spomnite (izmislite ali povzamete) le da bi zvenelo angleško, strokovno in učeno ter nima nobene zveze in dejanskega pomena.
Kadar špila kak zvočnik, špila cel sistem in ne samo zvočnik, kako to igra je odvisno od sleherne komponente v sistemu in slehernega kabla v sistemu. No in najpomembnejše v celotnem sistemu je soba oz. prostor kjer poslušamo. Mar ni tako? Zakaj potem toliko prerekanja in truda v urejanje akustike prostora?
Tole dobesedno natolcevanje da zvočnik ni kriv tega ali onega da je kriva soba in da je soba špilala nekaj kar zvočnik ni igral...to je pa že zavajanje. Zavajanje mladih avdiofilov, ki šele vstopajo v vode hifija.
Kaj? Da je soba prizadela zvočnika? Ja le kako? Če že potem so zvočniki prizadeli sobo oz. cel sistem (če že tako omenjaš) in povzročili določene dražljaje (frekvenčne seveda), katerih posledica je bilo donenje ...in ne obratno. Pa kaj res še osnovnih fizikalnih pojmov nisi jemal?
Če podajaš znanje drugim, bodi prepričan vanj oz. ga predno ko ga daš v javnost preveri in ne smeši sebe z zavajanjem drugih.
Pa brez zamere.
Lp
Andrej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
orc.perc
Pridružen/-a: Sre Nov 2009 22:05 Prispevkov: 527 Kraj: Posr.Park
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 16:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ti si tudi šprical pouk, zgleda...  _________________ -1/3oct.REar |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
vintagesonic
Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24 Prispevkov: 1437 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 17:23 Naslov sporočila: |
|
|
| orc.perc je napisal/a: | Ti si tudi šprical pouk, zgleda...  |
Se kar strinjam s tvojo pripombo.
Mislim, da je nomad podal dosti korektno definicijo in opis problematike neafield, midfield...xyzfiled monitoringa.
Priznam, da se nikoli nisem posebno poglabljal v te definicije na področju Hi-Fi-ja, mi je pa več ali manj jasno, kaj to pomeni na področju studijske akustike.
Mislim da so si terminusi, oziroma izrazi, na obeh področjih zelo blizu, saj v bistvu obravnavajo podobno problematiko prostora. V akustično tretiranih prostorih so sicer te zvočne anomalije manjše, vendar so občasno še vedno zaznavne. Idealni prostori za poslušanje žal ne obstajajo, ker so kriteriji za oceno akustične kvalitete prostora preveč ohlapni in se prilagagajo potrebam in zahtevam posamezne aplikacije ( studijska režija, hi-fi poslušalnica, demo saloni, domače okolje .....itd ).
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 17:30 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej (ko si se že ravno predstavil z imenom); tale tvoj zadnji sestavek ne pelje nikamor drugam, kot ravno k zavajanju manj izkušenih. Počneš prav tisto, kar očitaš drugim. Večino fizikalnih zakonitosti in pojavov smo na tem forumu že premleli, lahko odpremo še kakšno sorodno temo in debatiramo o npr. "ustreznem izboru zvočnika za dano prostorsko situacijo v hiši"...a po pregledu tvojih dosedanjih postov, se mi dozdeva, da ne bo pravega interesa debatirati s tabo.
Morda pa se motim in nam lahko dejansko razložiš oz utemeljiš recimo eno od tvojih izjav:
" Kadar špila kak zvočnik, špila cel sistem in ne samo zvočnik"
LP Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Edvard

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 15:50 Prispevkov: 317 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Okt 30, 2012 17:39 Naslov sporočila: |
|
|
| androsalvatore je napisal/a: | Tole kar si napisal nomad je pa že malo preveč. Vsi ti izmišljeni izrazi neardield, midfield itd. nimajo nobene zveze razen marketinške in izključno zavajanje bodočih uporabnikov oz. potrošnikov. Pa kaj vse se ne spomnite (izmislite ali povzamete) le da bi zvenelo angleško, strokovno in učeno ter nima nobene zveze in dejanskega pomena.
Kadar špila kak zvočnik, špila cel sistem in ne samo zvočnik, kako to igra je odvisno od sleherne komponente v sistemu in slehernega kabla v sistemu. No in najpomembnejše v celotnem sistemu je soba oz. prostor kjer poslušamo. Mar ni tako? Zakaj potem toliko prerekanja in truda v urejanje akustike prostora?
Tole dobesedno natolcevanje da zvočnik ni kriv tega ali onega da je kriva soba in da je soba špilala nekaj kar zvočnik ni igral...to je pa že zavajanje. Zavajanje mladih avdiofilov, ki šele vstopajo v vode hifija.
Kaj? Da je soba prizadela zvočnika? Ja le kako? Če že potem so zvočniki prizadeli sobo oz. cel sistem (če že tako omenjaš) in povzročili določene dražljaje (frekvenčne seveda), katerih posledica je bilo donenje ...in ne obratno. Pa kaj res še osnovnih fizikalnih pojmov nisi jemal?
Če podajaš znanje drugim, bodi prepričan vanj oz. ga predno ko ga daš v javnost preveri in ne smeši sebe z zavajanjem drugih.
Pa brez zamere.
Lp
Andrej |
Andrej, mislim da vsak forumaš rad prebere dober komentar oz. konstruktivno razmišljanje o dogodku, sistemu ali komponenti. Tudi ti ga lahko podaš če hočeš. No, v nobenem od tvojih dosedanjih postov do sedaj, pa nisi dokazal, da si tega sposoben. Sama kregarija in vsiljevanje svojega prav. Na žalost, zaradi takih pametnjakovičev kot si ti, ta forum zapuščajo tisti, od katerih lahko vsi samo črpamo znanje in izkušnje. Sam sem zelo vesel povratka Nomada, njegovi posti so bili prejšnja leta provokativni a zato nič manj strokovni.
Saj se ti ni potrebno strinjati z vsakim in vsem. Miza ponuja, vzameš kar ti je ponujeno, če ti pa kaj ne odgovarja, pa pustiš. Saj veš: live and let live.
Vmes pa predlagam en obrok žgancev na dan. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|