Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Brnenje ojačevalca
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
ucmanster

Pridružen/-a: Sob Jun 2012 21:50
Kraj: ŠENTJERNEJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 16:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ambasador je napisal/a:
tromba je napisal/a:
Uroš ni Kitajec, pa napravi zvokovno odličen amp za manj kot jurja. Very Happy

Super. Sem vesel in verjamem da je tako.
Upam da mu bo uspelo kmalu pripraviti vse za proizvodnjo, tako da bomo tudi drugi imeli priliko slišati dokončen izdelek (in ga kupiti).

a ima kdo kakšen link kake to ojačevalce dela Uroš?
pa wtf je Uroš

mogoče pa jst naslednjega kupim od njega. rad kupim če je slovensko. tu je tud velik razlog da sem kupil SF. pa lep mi je k je ful enostaven. drgač pa nisem mel pojma kaj kupujem. al pa če bi šel pralni stroj kupvat Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tromba

Pridružen/-a: Pon Jul 2008 21:37
Kraj: Okolica LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 18:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Te dni mi bo Uroš dal DEMO amp, katerega bo lahko sprobal vsak, ki ga zvok naprave zanima.

Od Uroša amp je še bolj enostaven.
Nazaj na vrh
Jan.

Pridružen/-a: Čet Jun 2012 13:37

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 18:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

imas kaksno slikco? Very Happy
Nazaj na vrh
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40
Kraj: M.Sobota

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 19:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ej pa kaj kompliciraš? Ma prodaj tega in si kupi ta pravi OJAČEVALEC Twisted Evil
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 19:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tromba je napisal/a:
Te dni mi bo Uroš dal DEMO amp, katerega bo lahko sprobal vsak, ki ga zvok naprave zanima.

Od Uroša amp je še bolj enostaven.

Če bo le možno, se jaz takoj postavim v vrsto. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
jože

Pridružen/-a: Sre Dec 2009 18:30
Kraj: Jesenice

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 19:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brnenje v ojačevalcu po moje ni sprejemlivo. V primeru da se to pojavi pri novem ojačevalcu bi ga reklamiral pri prodajalcu.

Glede napajalnega kabla, ki nima šuko vtikača je takole:
V primeru, da proizvajalec zagotovi da visoka napetost omrežja ob okvari naprave ne more priti v stik z ohišjem, ki je prevodno (kovinsko) potem je tretji oziroma zaščitni vodnik nepotreben. To pa mora biti na napravi označeno s predpisanim znakom, dvojni kvadrat.

Glede na to, da je tvoj ojačevalec opremljen s kablom, ki nima zaščitnega (ozemljitvenega kontakta) je po vsej verjetnosti tudi tako konstruiran. To lahko preveriš tako, da pregledaš zadnjo stran ojačevalca, tu mora biti natisnjeno za kakšno napetost je narejen in zraven oziroma v bližini tega mora biti tudi ta znak (dvojni kvadrat).
Večinoma se konstruktorji avdio naprav odločajo za tako konstrukcijo, ki ima prednost v tem, da se izognejo težavam z »ozemlitveno zanko«, ki lahko povzroči brnenje v zvočniku.
Ko si priključil kabel z ozemlitvijo in si povezal ojačevalec z Računalnikom, ki je tudi ozemljen je prišlo do izenačevalnega toka na ozemlitvenem vodniku ta pa je povezan z avdio maso na obeh straneh na ojačevalcu in na izvoru zvoka (računalnik). Po ozemljitvenem vodniku steče izenačevalni tok, ki povzroči padec napetosti par mV (tudi, če sta obe komponenti priključeni v isti razdelilec). Teh nekaj mV se ojača in na zvočnikih se sliši to kot brum. Dokler je ozemljena samo ena komponenta (npr. Računalnik), do tega ne pride, ko pa sta ozemljeni dve komponenti, so potrebni drugačni pristopi.
Preveri, če tvoj ojačevalec ima ta znak (dvjni kvadrat) potem lahko brez skrbi uporabljaš kabel brez zaščitnega kontakta. Tako ne boš imel težav z brumom kadar si povezan z računalnikom. Kadar pa na ojačevalec ni priključena nobena komponenta, ki bi bila ozemljena, pa je lahko kabel z zaščitnim kontaktom tudi dobrodošel, saj se po njem ozemljijo razne možne inducirane napetosti, ki bi eventuelno lahko tudi vplivale na zvok.
Nazaj na vrh
jože

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 20:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ucmanster
Glede 4 x SF 3010 na tvoj ojačevalec
Ojačevalec je stereo in ima dva ojačevalca. Če priključiš dva zvočnika na en kanal, se impedanca zvočnikov prepolovi in je s tem izhod ojačevalca bolj obremenjen. Pri tem je dobro upoštevati proizvajalčevo navodilo, ki navaja najnižjo vrednost. Večina proizvajalcev predvideva spodnjo mejo 4 Ohme. V tvojem primeru so podatki za SF 3010 6 ohmov torej si pri priklopu dveh zvočnikov na en kanal z vrednostjo 3 ohme nekoliko pod priporočeno impedanco. To še ne bi smelo biti kritično pri dokaj normalnem poslušanju. (za kakšne disko glasnosti pa ne bi garantiral da se bo dobro izšlo) Ojačevalec se bo nekoliko bolj grel, kot pa pri priklopu samo enega para zvočnikov.
Pri reciverjih 5,1 je situacija drugačna; vsak zvočnik je priključen na svoj ojačevalec.
Nazaj na vrh
ucmanster

Pridružen/-a: Sob Jun 2012 21:50
Kraj: ŠENTJERNEJ

PrispevekObjavljeno: Pon Jul 02, 2012 20:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jože je napisal/a:
ucmanster
Ojačevalec je stereo in ima dva ojačevalca. Če priključiš dva zvočnika na en kanal, se impedanca zvočnikov prepolovi in je s tem izhod ojačevalca bolj obremenjen. Pri tem je dobro upoštevati proizvajalčevo navodilo, ki navaja najnižjo vrednost. Večina proizvajalcev predvideva spodnjo mejo 4 Ohme. V tvojem primeru so podatki za SF 3010 6 ohmov torej si pri priklopu dveh zvočnikov na en kanal z vrednostjo 3 ohme nekoliko pod priporočeno impedanco. To še ne bi smelo biti kritično pri dokaj normalnem poslušanju. (za kakšne disko glasnosti pa ne bi garantiral da se bo dobro izšlo) Ojačevalec se bo nekoliko bolj grel, kot pa pri priklopu samo enega para zvočnikov.
Pri reciverjih 5,1 je situacija drugačna; vsak zvočnik je priključen na svoj ojačevalec.

ful hvala za res dobro razlago. počas se bom naučil. Smile
drgač pa ja, ima tist dvojni kvadratek zadaj, tako da kul.

a to glede prepolovitve impedance si ziher za ta ojačevalec? ker ko sem kupoval mi je razlagal,da ta ojačevalec lahko igra A+B izhoda hkrati, medtem ko, slabši, SA-270se, pa lahko igra le ali A ali B izhod. v navodilih piše le, da lahko uporabljam oba para zvočnikov hkrati ter, da mora biti impedanca zvočnikov 4 ohme ali več

glede brnenja pa... jutri grem v big banga poslušat druge ojačevalce. saj brni, ampak recimo iz razdalje dobrih dveh metrov tega brnenja ni več slišAt. tako, da....
Nazaj na vrh
jože

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 03, 2012 00:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ucmanster je napisal/a:
jože je napisal/a:
ucmanster

ful hvala za res dobro razlago. počas se bom naučil. Smile
drgač pa ja, ima tist dvojni kvadratek zadaj, tako da kul.

a to glede prepolovitve impedance si ziher za ta ojačevalec? ker ko sem kupoval mi je razlagal,da ta ojačevalec lahko igra A+B izhoda hkrati, medtem ko, slabši, SA-270se, pa lahko igra le ali A ali B izhod. v navodilih piše le, da lahko uporabljam oba para zvočnikov hkrati ter, da mora biti impedanca zvočnikov 4 ohme ali več

glede brnenja pa... jutri grem v big banga poslušat druge ojačevalce. saj brni, ampak recimo iz razdalje dobrih dveh metrov tega brnenja ni več slišAt. tako, da....

Glede prepolovitve impedance kadar sta zvočnika paralelno je sigurno to je pač fizika. Po podatkih na Coradovi strani so SF 3010 6 ohmski torej dva paralelno je 3 ohme. S to impedanco si pod 4 ohmi in drži to kar ti piše v navodilih. Impedanca naj bo večja kot 4 ohme.
Če ima ojačevalec tokovno zaščito in je dovolj predimenzioniran potem se ni treba bati, da bi kaj odpovedalo. V tem primeru pride do takoimenovanega clipinga, ki ga povzroči tokovna zaščita pri prevelikem toku. To v prvi vrsti zelo nezdravo vpliva na zvočnike, obenem pa je zvok zelo popačen! Sem pa zasledil, da so mnogi proizvajalci opustili tokovno zaščito zaradi bolše dinamike. Kako je pri tem ojačevalcu ne vem, nisem ga imel prilike videti!?
Kar se tiče brnenja v ojačevalcu je izvor v trafotu, lahko preohlapno zloženo jedro, preohlapno navitje, ali pa celo stresano magnetno polje zavibrira kovinsko okolico v ojačevalcu! Ne vem, sem samo ugibal, kaj bi lahko bilo.
Nazaj na vrh
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 04, 2012 17:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če pa brni trafo in izdelek ni v garanciji še vedno lahko demontirate trafo, pod njega postavite ustrezno** izolacijo, ki prepreči širjenje vibracij po ohišju in ponovno pritrdite trafo. Naslednja faza je še pokrivanje trafota s kovinskim lončkom, primernih dimenzij. Težava bodo žice, ki jih je potrebno odlotati, speljati skozi (v ta namen narejene) luknje v lončku in jih ponovno zalotati kamor so bile poprej. Pa brez hladnih spojev, please.

Tako lahko krepko popraviš slišnost tresenja transformatorja na starih napravah (ali do-it-yourself).

**ustrezna izolacija je lahko primerno velika (glede na težo trafota) a tanka vezana plošča, ki ima zgoraj in spodaj plast neoprenske gume. Trafo seveda pritrdimo na les, les pa na dno naprave. Če gremo z vijakom od tafota na dno direkt - se bodo vibracije veselo prenašale po vijaku na dno in učinka ne bo velikega.
gash

Pridružen/-a: Sob Avg 2009 11:40
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 05, 2012 10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala bogu za take kot je jože.
da se na tem forumu lahko marsikaj naučim. hvala
Nazaj na vrh
Jan.

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 05, 2012 11:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ucmanster jaz bi v tvojem primeru pisal ali klical email corradotu in bi takoj resil zadevo Smile
Nazaj na vrh
Jan.

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 05, 2012 14:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

moj SA-270 tudi brni ampak zelo zelo malo na 15cm se slisi, predvaja pa lahko oba kanala A in B naenkrat ! Sem zelo zelo zadovoljen z ojacevalcem.
Nazaj na vrh
drago67

Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 05, 2012 15:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jan. je napisal/a:
moj SA-270 tudi brni ampak zelo zelo malo na 15cm se slisi, predvaja pa lahko oba kanala A in B naenkrat ! Sem zelo zelo zadovoljen z ojacevalcem.

jaz imam 30 in več let stare ojačevalce pa nič ne brnijo... Wink
kar se tiče a in b izhodov....nekateri (skoraj vsi močnejši) vintage ojačevalci in receiverji imajo celo a, b in c izhode pa vendar priklopimo za dober stereo zvok le dva zvočnika.... Wink
Nazaj na vrh
Jan.

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 05, 2012 15:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ja saj jay mam tudi le 4030 priklopljene Very Happy
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 3 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu