Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Dušenje zvočnih omaric

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
PURPLE

Pridružen/-a: Ned Jan 2010 19:27
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2012 23:09    Naslov sporočila: Dušenje zvočnih omaric Odgovori s citatom

Pozdravljeni.

Zanima me ali ima smisel dušit notranjost zvočnikov v predelu basa? Na forumu sem bral, da so nekateri to počeli z "betumenskimi ploščicami" - mislim, da se to tako imenuje. Ob gledanju raznih posnetkov - sestave boljših zvočnikov se vidi, da so znotraj napolnjeni z nekakšno "vato" - kot jo imam v predelu srednjih in visokih tonov.

Zanima me ali se splača ekperimentirat, glede na notranjo sestavo zvočnika - Infinity reference 51 mkII.

Nazadnje urejal/a PURPLE Čet Mar 22, 2012 23:21; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PURPLE

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2012 23:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Notranjost:

Mi lahko nekdo pove, kako lahko prilepim sliko - postopek, zgleda, da sem blond Shocked
mitko

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 23:20

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2012 23:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

klikni "naloži", nato pa skopiraj dobljeni link v polje za besedilo.
Nazaj na vrh
PURPLE

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2012 23:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

PURPLE

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 22, 2012 23:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mitko hvala ti!

MitjaF

Pridružen/-a: Sob Okt 2009 16:56
Kraj: KRANJ

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 23, 2012 04:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kolikor vem, je treba pri takih posegih v zvočnik potem prilagoditi tudi kretnico.
Za predelovanje zvočnika moraš imeti dosti znanja, drugače zna bit rezultat zelo porazen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 000000000
ambasador

Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 23, 2012 12:18    Naslov sporočila: Re: Dušenje zvočnih omaric Odgovori s citatom

PURPLE je napisal/a:
Pozdravljeni.

Zanima me ali ima smisel dušit notranjost zvočnikov v predelu basa? Na forumu sem bral, da so nekateri to počeli z "betumenskimi ploščicami" - mislim, da se to tako imenuje. Ob gledanju raznih posnetkov - sestave boljših zvočnikov se vidi, da so znotraj napolnjeni z nekakšno "vato" - kot jo imam v predelu srednjih in visokih tonov.

Zanima me ali se splača ekperimentirat, glede na notranjo sestavo zvočnika - Infinity reference 51 mkII.

Polnilo v omarici je izbira projektanta. Tukaj ni nujno več je boljše. Kolikor vem sta na basu dva velika problema: vibriranje stranic omarice in notranji odboj na membrano.
Za umiritev stranic se lahko lepi katramaste plošče s svinčenim polnilom, ali nanese bitumen (pri vseh teh posegih moraš pustiti - ne montirati basovca - dolgo časa da izpari topilo, sicer ti lahko razlepi membrane ). Lahko pa narediš imitacijo matrix sistema (poglej kako je to rešeno pri B&W).
Seveda tako masivnega ne smeš narediti, ker bo zmanjkalo prostornine. Lahko pa iz zunanje strani med igranjem zvočnika določiš točke kjer škatla najbolj vibrira in na tistem mestu daš en kos matrixa.

Matrix je krasna rešitev, ker če ga dobro postaviš zmanjša tresenje stranic in razbija odboje na membrano.

Še nekaj. Taki posegi na 'pogruntanih', dobrih, kultnih in dragih zvočnikih so kontraproduktivni. Pri cenenih pa itak ne moreš narediti veliko škode. Največ kar se ti lahko zgodi je, da boš prečistil nižje tone in ugotovil da igra po novem preveč tanko - ker je bilo mišljeno da še stranice malo dodajo.

Up to you.
bogomir 4051

Pridružen/-a: Tor Dec 2008 19:42
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 23, 2012 15:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Purple pozdravljen. Vidim da friziraš svoje omarice, pohvaljen.
Februarja, ko je bil tisti mraz, sem se lotil malo sfrizirati ene stare ampak dobre JPW.
Iz teh iskušen ti povem, daje velik profit na zvoku, če vržeš ven priključne konektorje, ki so po pravilu katastrofalne kvalitete pri cenejših zvočnikih. Uporabil sem konce boljšega zvočniškega kabla in ga prispajkal direktno na kretnico, par za visoke in par za bas-srednje. Tam sem prej še izločil "overload protection". Te konce sem nato konektiral direktno na vilice aktualnega zvočniškega kabla. Še bolje bi bilo, če bi konektiral direkt na kabel brez vilic.
Rezultat je bil presenetljiv.

LpM.
before

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 19:23
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 23, 2012 22:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem imel podobne zvočnike kot ti, model Reference 50, ohišje je praktično identično, zvočniške enote in kretnica pa so bile drugačne. In tudi jaz sem v ohišje dodajal in odvzemal vato, dokler nisem prišel do optimalnega rezultata: čvrstejši, globji in predvsem manj napihnjen oziroma manj doneč bas. Pa ni treba nič kretnice modificirat! Wink

Audiohedonist
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Do-It-Yourself Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu