Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Namenske audio sobe
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 43, 44, 45  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gerchy

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 10:43
Kraj: 01

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, nabavil malo čtiva.

Za test in nabiranje izkušenj bom poskusil akustično obdelati večji (in sorazmerno prazen) prostor, ki se sedaj sooča z odmevi in slabšo akustiko. Namreč, identična oprema v drugem prostoru igra bistveno bolje.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ck

Pridružen/-a: Pon Feb 2009 19:27
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 06, 2012 22:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

To mi deli.

Poglej še kakšno spletno stran proizvajalcev akustičnih elementov, pa kakšen tuj forum.

V to knjigo bi tudi jaz malo "uč" vrgu, če bo možno - ko se naveličaš.
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 00:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Verjetno grem v kakem drugem delu foruma že nekaterim na živce s svojimi pogledi na sestavljanje hi-fi verig in vplivu posameznih komponent na zvok.A nasproti temu postavljam akustiko poslušalnice čisto v vrh.Kar pri meni kvari zvok je ravno dejstvo, da mi v cca 35kvadratni sobi prihaja do hall efekta.Problem je, da zaradi specifične namembnosti sobe nimam pojma kako ta problem učinkovito odpraviti.Tu ne pomagajo nobene investicije niti v ojačevalnike niti v kablovje ali podobne reči.
Bom tule še malce bolj pogledal, če najdem kako idejo. IdeaČe pa kdo misli, da ima s tem dovolj izkušenj, je pa prisrčno vabljen na ogled in (upam) nasvet.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vintagesonic

Pridružen/-a: Sre Mar 2010 17:24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 04:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:

V to knjigo bi tudi jaz malo "uč" vrgu, če bo možno - ko se naveličaš.

Če si zadovoljen z elektronsko verzijo te knjige v pdf formatu ( identična kvaliteta teksta in slik kot v knjigi ), ti jo lahko pošljem zastonj, če imaš v kakšnem " kaslcu" cca. 20 Mb prostora. Upam da Gmail podpira pošiljanje tako velikih datotek, v nasprotnem primeru si lahko odpreš Dropbox.

LP Vintagesonic
Nazaj na vrh
kidhoward

Pridružen/-a: Tor Feb 2011 11:09
Kraj: Lesično

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

gerchy je napisal/a:
Evo, nabavil malo čtiva.

Za test in nabiranje izkušenj bom poskusil akustično obdelati večji (in sorazmerno prazen) prostor, ki se sedaj sooča z odmevi in slabšo akustiko. Namreč, identična oprema v drugem prostoru igra bistveno bolje.

Ddobrodošel v kruti realnosti audia Very Happy . Sam sem iste zvočnike testiral na 4 (štirih) različnih lokacijah in 5(petih) sobah. Igrali so od ocene fantastično do slabo Mad . Torej bi lahko naključni opazovalec te zvočnike zelo različno ocenil.

Podobno je nek tip zvočnika pri enem prodajalcu zvenel bistveno bolje kot pri drugem.

Zato mi je zanimivo, kako ocenjevalci v avdio revijah testirajo vse živo od malih monitorjev do velikih zvočnikov v istih prostorih.

Torej se tu popolnoma strinjam s Krokarjem. Vsaka soba ima svoj akustični podpis. In za vsako sobo so primerni le nekateri tipi zvočnikov, če želimo izvleči maksimum. Ponavadi imamo smolo, da to niso tisti, ki so pri prodajalcu zveneli tako dobro Sad .

Torej soba in zvočniki tvorijo sklopljen sistem. Seveda se da tudi sobo urediti. Toda ponavadi se moramo pogovarjati o realnih razmerah, v katerih živimo. In zanimiv prispevek na temo realnih zvočnikov v realnih razmerah je pripravil Alan Shaw - konstruktor Harbeth zvočnikov. Zanimivo je brati njegov prispevke, še posebej ko govori o načrtovanju svojih zvočnikov. Kako jih preizkuša v svoji sobi, ki je podobna povprečnim razmeram v naših domovih.

http://www.harbeth.co.uk/usergroup/showthread.php?1452-Real-speakers-in-real-rooms-what-to-expect-especially-in-the-lower-frequencies
Nazaj na vrh
ck

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 08:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

krokar

Enkrat se lahko zmeniva za kakšno quick & dirty postavitev absorberjev in kakšno meritev, da vsaj malo ugotoviš, kaj dogaja.

Pa kakšen kozarček rujnega pripravi (se potem boljše sliši). Laughing
ck

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 07, 2012 09:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

vintagesonic

Hvala, bom sporočil
kidhoward

Pridružen/-a: Tor Feb 2011 11:09
Kraj: Lesično

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2012 10:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

krokar je napisal/a:
Verjetno grem v kakem drugem delu foruma že nekaterim na živce s svojimi pogledi na sestavljanje hi-fi verig in vplivu posameznih komponent na zvok.A nasproti temu postavljam akustiko poslušalnice čisto v vrh.Kar pri meni kvari zvok je ravno dejstvo, da mi v cca 35kvadratni sobi prihaja do hall efekta.Problem je, da zaradi specifične namembnosti sobe nimam pojma kako ta problem učinkovito odpraviti.Tu ne pomagajo nobene investicije niti v ojačevalnike niti v kablovje ali podobne reči.
Bom tule še malce bolj pogledal, če najdem kako idejo. IdeaČe pa kdo misli, da ima s tem dovolj izkušenj, je pa prisrčno vabljen na ogled in (upam) nasvet.

Potrditev

http://www.youtube.com/watch?v=dB8H0HFMylo&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=lbLVjHfHahg
Nazaj na vrh
krokar

Pridružen/-a: Pon Maj 2008 21:45
Kraj: Štajerska

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 08, 2012 17:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:
krokar

Enkrat se lahko zmeniva za kakšno quick & dirty postavitev absorberjev in kakšno meritev, da vsaj malo ugotoviš, kaj dogaja.

Pa kakšen kozarček rujnega pripravi (se potem boljše sliši). Laughing

Z onim zadnjim je najmanjši problem, lahko izbiraš geografsko poreklo in celo letnik! Very Happy
Problem pa je, da je strop delno nagnjen(na pol mansarda) in je iz ladijskega poda, kar seveda skoraj izključuje absorbcijske plate!
Boš pa čez par dni dobil moje ZS!
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 29, 2012 14:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiv programček. Za približno oceno in malo heca je dober. V skici prostora lahko vsak zvočnik in mesto poslušanja poljubno premikamo.
http://www.stereoplay.de/tool-lautsprecher-rechner-751234.html
Live and let live.
Nazaj na vrh
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2012 19:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni,

Imam en akustični problem in se obračam na forumske znalce, kaj mi je postoriti. Prostor meri nič kaj laskavih 2 x 4 metre, višina nekje 2,5 m. Na spodnji skici je trenutna postavitev:

Najbolj očiten (izjemno izrazit) je povdarek med 40Hz in 80Hz. Seveda tudi od 80 naprej ni brez napak, ampak niti slučajno ni tako moteče, kot v omenjenem razponu. Glede na obliko in velikost sobe, je naivno upati, da obstaja rešitev? Kakšni DIY absorbcijski paneli na zadnji steni seveda težko pridejo v poštev, saj bi mi med spanjem viseli nad glavo. Kakršnekoli ideje so dobrodošle.
Zvočniki so Dali Mentor 2.

Če bi pa se našel kdo s štajerskega konca, ki bi za pivo ali dve bil pripravljen posoditi kak room analyzer, bi seveda bil zelo hvaležen.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ck

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2012 20:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Slinch

Če so problemi tam kjer si napisal, potem priode v poštev postavitev absorberjev v vogale za zvočniki ter nato za audio omarico, če je prostor.

Za začetek quick & dirty varianta (poglej stare teme).

Nadaljuješ lahko na stropu nad zvočniki ter nad posteljo - kot med steno in stropom.

Za začetek imaš dovolj paket Knauf trde kamene volne (za pod tlake), debeline 5 cm. Absorber naj ima zadaj vsaj 5 cm zračne reže.

Če bo kaj učinka začneš razmišljati o izgledu ter koliko tega soba še prenese.

Če se odločiš za nadaljevanje, potem bo potrebno razmišljati o kakšnih bolj konkretnih zadevah in meritvah.

Javi kako in kaj, pa lahko napišem še kaj več, samo potem stvari niso več enostavne za izvedbo ter so zato malo dražje.
Slinch

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2012 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck,

Hvala za nasvete, jutri bom začel s poskusi, pa da vidimo kakšni bodo rezultati. Torej načeloma ni tako problematično, če na nasprotni steni ni absorberjev, v kolikor so smiselno postavljeni na steni za zvočniki? Namreč za zvočniki/omarico je 25-30 cm prostora, tako da tja lahko spravim marsikaj.

Kako pa je kaj s samo debelino absorberja, bral sem da je od te odvisno, katere frekvence vpija. Kotni potem itak pokrijejo večji razpon, kaj pa ploski/stenski, moram biti pozoren na to, ali ni tako pomembno?
Nazaj na vrh
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2012 21:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tako majhna soba bo imela vedno probleme z nizkimi frekvencami. En ogromen absorber že imaš v sobi(postelja), zato jaz ne bi več pretiraval.Preden si zapolniš sobo do konca, raje premakni zvočnike bolj na sredo in mogoče boš presenečen.
Live and let live.

Nazadnje urejal/a berni Tor Apr 10, 2012 21:39; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Slinch

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 10, 2012 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno zaradi tega se do zdaj temu še nisem posvetil. Vedno se mi je pač zdelo, da v tako majhni sobici rešitve preprosto ni. Ampak ker nimam ne znanja, ne izkušenj, sem raje za mnenja povprašal tu. Če ne bo prevelikih stroškov se mi vsekakor splača sprobati par idej. Na žalost je pač prostor, ki je bil mišljen zgolj kot začasna rešitev, trenutno kar dolgotrajnejše bivališče mojega hajfija.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17 ... 43, 44, 45  Naslednja
Stran 16 od 45

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu