| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
bellaphon
Pridružen/-a: Pet Okt 2011 0:06 Prispevkov: 41 Kraj: Espadriliya
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 13:46 Naslov sporočila: Čiščenje etiketnega lepila iz gramofonskih plošč in ravnanje |
|
|
1. Dobil sem 2 singlici drugače v stanju NM, ampak je trgovinsko etiketno lepilo pustilo gor sledi. Znotraj ovitka je etiketa proti kraji (to so očitno že počeli v 80. ko sta bili singlici kupljeni) in se menda singlice dolgo niso uporabljale in je spustila lepilo gor na plošč.
Kako naj to lepilo spravim dol, da ne bo zasvinjalo stylusa ??? Ni v trdnem stanju, je kar lepo lepljivo.
2.A kdo v Sloveniji ravna plošče ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wolumen
Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46 Prispevkov: 345 Kraj: Škofija loka
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 13:56 Naslov sporočila: |
|
|
| Kuzma ima mašino za ravnaje plošč. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
MAre007
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 10:23 Prispevkov: 605 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 13:59 Naslov sporočila: |
|
|
Navadno kuhinjsko olje (nepolarna spojina) topi lepilo (nepolarna spojina). Namažeš, počakaš nekaj minut, obrišeš. Če je potrebno, postopek ponoviš. Nato razmastiš s tekočim detergentom in dobro spereš z mehko vodo, da ne pusti sledi kamna. Tako bi jaz naredil. Upam, da olje ne topi tudi plošče. To lahko še prej preskušiš na kakšni, ki ti ni več všeč (pobrišeš olje z belo vato in vidiš, če je na vati črna sled).
lp
Nazadnje urejal/a MAre007 Tor Nov 01, 2011 14:09; skupaj popravljeno 2 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wolumen
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
| Mizarsko belo lepilo namžeš celo plato pustiš da se posuši in potegneš dol |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
bellaphon
Pridružen/-a: Pet Okt 2011 0:06 Prispevkov: 41 Kraj: Espadriliya
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 14:22 Naslov sporočila: |
|
|
| Wolumen je napisal/a: | | Kuzma ima mašino za ravnaje plošč. |
In kako naj bi delovala ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wolumen
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 14:25 Naslov sporočila: |
|
|
| Včasih deluje včasih pa ne traja okoli 6 ur |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
giroskop
Pridružen/-a: Čet Dec 2010 16:48 Prispevkov: 163 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 19:24 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav !
Ploščo daš med dve stekleni plošči in na sonce, da se plošča malo segreje, postavi na mizo in obtežiš z nekaj knjigami. Če je naslednji dan še zvita ponovi vajo.
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Tor Nov 01, 2011 19:33 Naslov sporočila: |
|
|
| giroskop je napisal/a: | | Ploščo daš med dve stekleni plošči in na sonce, da se plošča malo segreje, postavi na mizo in obtežiš z nekaj knjigami. Če je naslednji dan še zvita ponovi vajo. |
Če se preveč segreje, je poškodba nepopravljiva. Včasih smo ravno tako dajali med dve stekli in ogrevali s svetilko(manj vatno)
Vendar, vsaka krivina se ne da popraviti... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
giroskop
|
Objavljeno: Sre Nov 02, 2011 09:28 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav !
Napisal sem, če bi dobro prebral "malo" segreje in "ponovi vajo" prav iz razloga, da se plošča nepopravljivo poškoduje. Kot pri vsaki stvari je tudi pri ravnanju plošče potrebno pridobiti nekaj praktičnega znanja. Praksa pa se dobi samo z delom.
Moj dedek je znal povedati: "Vztrajaj toliko časa, da boš naredil. Takoj se samo pobliska"
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
senior
Pridružen/-a: Pet Sep 2008 14:24 Prispevkov: 119 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Nov 02, 2011 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
| Še en 'trik', predno se lepila lotiš z oljem ali kakšnim plastiki prijaznim čistilom - s selotejpom prelepiš madež in odlepiš (po potrebi večkrat ponoviš). |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Sre Nov 02, 2011 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
| giroskop je napisal/a: | Napisal sem, če bi dobro prebral "malo" segreje in "ponovi vajo" prav iz razloga, da se plošča nepopravljivo poškoduje. Kot pri vsaki stvari je tudi pri ravnanju plošče potrebno pridobiti nekaj praktičnega znanja. Praksa pa se dobi samo z delom.
Moj dedek je znal povedati: "Vztrajaj toliko časa, da boš naredil. Takoj se samo pobliska" |
Prebral sem "dobro" in ravno zato sem se obreknil ob sonce in "malo segreje"... Ko ti bo enkrat po poizkusih "ratalo" (malo z dedkovo pomočjo), si ne znam predstavljati, kako boš to ponovil. A ni lažje: z 20W žarnico, ki jo daš 16 cm proč od vinila(med dvema steklenima ploščama) in pustiš 3minute 12 sekund - za navaden vinil in 3.55 za 180g ..... (številke so izmišljene)
Dedkov nasvet "Vztrajaj toliko časa, da boš naredil" je čisto fin, ampak ko enkrat uničiš vinilko, potem vztrajanje ne pomaga. Jaz mojih vinilk nikoli ne bi ravnal na soncu- četudi bi jih samo "malo segrel" _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
giroskop
|
Objavljeno: Sre Nov 02, 2011 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdrav !
Tudi ko prvič poleti greš na sonce se ne pražiš od jutra do večera!
Je pa tista z žarnico tudi OK, ampak je spet v dedkovem kontekstu.
Ali LP Zlatka Kaučiča, ki sem ga dobil na šovu trikrat preskoči zaradi umetniškega vtisa?
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

|
Objavljeno: Sre Nov 02, 2011 16:07 Naslov sporočila: |
|
|
| giroskop je napisal/a: | Ali LP Zlatka Kaučiča, ki sem ga dobil na šovu trikrat preskoči zaradi umetniškega vtisa?
LP |
Ja, narejeno je bilo 1993-doba CDjev, ko so glasbeniki dodajali vinilov umetniški vtis-šumenje ali pokanje ali preskakovanje ...
Zlatkova mladost v goriških brdih je bila zaznamovana s pesmimi borbe in dela (ena od njih je podlaga prvemu komadu: What a place to be born). K temu je še bolj pripomogel oče, ki je bil miličnik. Bom Zlatka vprašal, kaj je s tem "preskakovanjem" hotel povedati ... da je to zgodovino potrebno počasi preskočiti ? Da smo tako glasbo poslušali do "uničenja" ?
Nekaj podobnega je naredil Werner Pirchner, ko je z godalci igral Na modri plavi Donavi in so na koncu zaigrali , ko da bi na vinilu ponavljalo refren... _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
giroskop
|
Objavljeno: Sre Nov 02, 2011 18:53 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala !
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
cane90
Pridružen/-a: Sre Okt 2011 12:12 Prispevkov: 32 Kraj: Mirna Peč
|
Objavljeno: Pet Jan 06, 2012 01:07 Naslov sporočila: |
|
|
Da nebom odpiral nove teme, si bom kar tole sposodil...
A je mogoče kdo uporabljal spin-clean (http://www.audio-kontakt.com/index.php?page=view_adb&id=1208) za čiščenje svojih plošč?
A je zadeva vredna svojega denarja?
LP |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|