Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

kateri DSLR, kompakt uporabljate?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 41, 42, 43  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Soundfreak

Pridružen/-a: Tor Sep 2008 14:38
Kraj: Okolica Ribnice

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 21, 2011 16:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jernejc je napisal/a:
Ko smo že pri hrani...je ni čez lepo zapečena rebrca Ihanskega Brancinčka!

AMEN! Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov
Vinylfan

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 21:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bwaze je napisal/a:
Ja, digitalni fotoaparati imajo svoje pomanjkljivosti, ki se jih je pri fotografiranju seveda potrebno zavedati. Highlight clipping je omejitev, ki zahteva nekaj premisleka pred škljocem. Prav tako zadostna osvetlitev zajema, da ne vlečemo potem detajlov iz temnih delov slike. Slikanje s kvalitetnim DSLR v jpg se mi zdi malodane bogokletno - ampak je opcija.

Glede ostrine, globinske ostrine se pa ne strinjam, ampak nimam 15 let izkušenj z analogijo, tako da o tem ne morem soditi. Smile Vsekakor se mi zdi, da ob primerni uporabi za relativno majhen denar in mnogo manj vloženega truda dobiš zelo dobre rezultate.

Najbrž si pri izrazu higlight clipping mislil overexposure (po slovensko nepravilna osvetlitev ali preosvetlitev) ali higlight alert (kot se npr funkcija imenuje pri Canonu)... Ne vem, zakaj bi to bila omejitev; včasih je potrebno tudi kaj prežgat, zato da je ostalo uporabno (predvsem pride to v poštev med novembrom in marcem)...
In drugo, ne vem zakaj bi bilo slikanje z kvalitetnim DSLR-jem v JPEG-u bogokletno... Kako pa misliš, da delajo profiji? Večinoma v RAW formatu? Saj nočem nasprotovati tvojim idejam, vendar so to zadeve, ki povzročajo preveč znanstvene fantastike okoli fotografije... Preveč se razpravlja o tehniki (pa to večinoma pride le iz prebiranja specifikacij fotoaparatov in ne iz izkušenj)... Se pa popolnoma strinjam z tvojim zadnjim stavkom: ne rabiš ultra super duper aparata za dobro in spodobno fotko... Predvsem je pomemben, kakšen fotograf stoji za tem... Potreben je še talent in npr smisel za kompozicijo...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 22:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vinylfan je napisal/a:
Bwaze je napisal/a:
Ja, digitalni fotoaparati imajo svoje pomanjkljivosti, ki se jih je pri fotografiranju seveda potrebno zavedati. Highlight clipping je omejitev, ki zahteva nekaj premisleka pred škljocem. Prav tako zadostna osvetlitev zajema, da ne vlečemo potem detajlov iz temnih delov slike. Slikanje s kvalitetnim DSLR v jpg se mi zdi malodane bogokletno - ampak je opcija.

Glede ostrine, globinske ostrine se pa ne strinjam, ampak nimam 15 let izkušenj z analogijo, tako da o tem ne morem soditi. Smile Vsekakor se mi zdi, da ob primerni uporabi za relativno majhen denar in mnogo manj vloženega truda dobiš zelo dobre rezultate.

Najbrž si pri izrazu higlight clipping mislil overexposure (po slovensko nepravilna osvetlitev ali preosvetlitev) ali higlight alert (kot se npr funkcija imenuje pri Canonu)... Ne vem, zakaj bi to bila omejitev; včasih je potrebno tudi kaj prežgat, zato da je ostalo uporabno (predvsem pride to v poštev med novembrom in marcem)...
In drugo, ne vem zakaj bi bilo slikanje z kvalitetnim DSLR-jem v JPEG-u bogokletno... Kako pa misliš, da delajo profiji? Večinoma v RAW formatu? Saj nočem nasprotovati tvojim idejam, vendar so to zadeve, ki povzročajo preveč znanstvene fantastike okoli fotografije... Preveč se razpravlja o tehniki (pa to večinoma pride le iz prebiranja specifikacij fotoaparatov in ne iz izkušenj)... Se pa popolnoma strinjam z tvojim zadnjim stavkom: ne rabiš ultra super duper aparata za dobro in spodobno fotko... Predvsem je pomemben, kakšen fotograf stoji za tem... Potreben je še talent in npr smisel za kompozicijo...

Drži.
Enemu velikih iz ex YU (IVO ETEROVIĆ
Hon. Excellance FIAP (Hon. E.FIAP), Majstor fotografije itd.) je mlajši, še neuveljavljen fotograf očital, da lahko dela dobre fotografije, ker ima na razpolago najboljše fotoaparate in vso drugo tehnično podporo.
Eterović mu je rekel: "Tukaj imaš trenutno moj najboljši fotoaparat in helikopter, vrni se čez dve uri in prinesi kakšen dober posnetek."
Vinylfan

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 22:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj ravno v tem je problem, ker si preveč ljudi kupi helikopterje in DSLR-je kot je EOS 1D, 1Ds ali Nikon D3, D3S ali D3X... pa še preberejo precej specifikacij (ampak samo to, ker je za knjigo o osnovah fotografiranja itak škoda časa in denarja) in se potem na podlagi tega spuščajo v "pipetkanje"... ampak dobre fotke pa od nikoder....
Nazaj na vrh
Volume

Pridružen/-a: Pet Apr 2011 0:30

PrispevekObjavljeno: Pon Okt 24, 2011 23:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vinylfan je napisal/a:
Saj ravno v tem je problem, ker si preveč ljudi kupi helikopterje in DSLR-je kot je EOS 1D, 1Ds ali Nikon D3, D3S ali D3X... pa še preberejo precej specifikacij (ampak samo to, ker je za knjigo o osnovah fotografiranja itak škoda časa in denarja) in se potem na podlagi tega spuščajo v "pipetkanje"... ampak dobre fotke pa od nikoder....

Ne vem zakaj se mi je ob prebiranju tega posta nehote prikradla primerjava z nakupom opreme s področja audiofilstva Wink

Saj ravno v tem je problem, ker si preveč ljudi kupi helikopterje in raznorazne audio high end igračke... pa še preberejo precej specifikacij (ampak samo to, ker je za knjigo o osnovah elektronike in akustike itak škoda časa in denarja) in se potem na podlagi tega spuščajo v "pipetkanje"... ampak vrhunskega zvoka pa od nikoder....

Priznam, malce cinična izjava, nisem pa povsem prepričan da je zelo daleč od resnice. Moja iztočnica bazira na osnovi obiska sejma v hotelu M.

Potem pogledaš izdelek našega "ambasadorja" in prideš do zaključka : "Še dobro da znajo nekateri razmišljati z lastno pametjo".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Telefon: 041 000 000
Vinylfan

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 25, 2011 09:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ravno to mi je padlo na misel. Kar veliko ljudi postane strokovnjakov ob čitanju "internetnih resnic".
Nazaj na vrh
Bwaze

Pridružen/-a: Tor Okt 2011 20:59
Kraj: Kamnik

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 25, 2011 17:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vinylfan je napisal/a:
In drugo, ne vem zakaj bi bilo slikanje z kvalitetnim DSLR-jem v JPEG-u bogokletno... Kako pa misliš, da delajo profiji? Večinoma v RAW formatu? Saj nočem nasprotovati tvojim idejam, vendar so to zadeve, ki povzročajo preveč znanstvene fantastike okoli fotografije...

Preosvetlitev sem omenil kot slabost digitalnih aparatov v primerjavi z analognim. Digitalni zajem izgubi popolnoma vse detajle v delu slike, ki je preosvetljen v vseh treh kanalih, medtem ko ti deli na filmu običajno ohranijo vsaj nekaj detajlov.

"Bogokletno" slikati v JPG se zdi pa seveda meni osebno, za mojo uporabo. Smile Običajno je premalo časa za natančno nastavitev osvetlitve, tako da se bolj osredotočam na pravilen fokus, čas in kompozicijo, potem pa popravljam za kak EV gor ali dol v postprodukciji. Smile Seveda pa si predstavljam, da je marsikomu ta korak čisto nepotreben. RAW je seveda tudi mnogo bolj fleksibilen, kar se tiče naknadnih obdelav posnetka. Marsikdaj sem iz povprečne ali celo popolnoma "faljene" fotografije ven potegnil nekaj spodobnega, tako da mi ni žal večje mape s fotografijami.
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 25, 2011 19:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sem imel priložnost uporabljat nekaj časa polprofesionalni aparat in sem mnenja da je oprema še kako važna.
Meni so pomembne stvari kot so, velikost in drža aparata, koliko in kako vidim čez njega, spodoben ISO in spodobna leča.
Vsega tega pri malih dslrjih ki jih omenjate, da so dovolj za začetnika, ni.
Ko sem ga uporabljal, sem tudi veliko več slikal, sedaj se pa na mojem D70 nabira prah, ker je trapast aparat, pa še vedno boljši body kot kak nov miniaturen.
Če že, dam gor 50mm in se spravim klikat.

In kako pogrešam D2H ki sem ga imel, pa je imel 4,5m pikslov, ISO je šel pa tja do 200 Smile

Če bom zamenjal fotoaparat sploh, bom vzel D2X. Kit kompletov nikoli več.
Nazaj na vrh
Vinylfan

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 25, 2011 20:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Numb je napisal/a:
Sem imel priložnost uporabljat nekaj časa polprofesionalni aparat in sem mnenja da je oprema še kako važna.

Ja, oprema je za profesionalca pomembna, če jo bo znal izkoristiti... Poznam veliko ljudi, ki si tudi personalnih nastavitev nikoli ne prilagodijo, ker jih menda ne potrebujejo...
Ampak point je v tem, da daš npr. profiju recimo Canonov EOS 10D, nekemu začetniku pa EOS 1D Mk IV. Katera slika misliš, da bo boljša? To hočem povedat... Vse preveč ljudi se ukvarja z funkcijami in tehničnimi podatki, premalo pa slikajo...
Nazaj na vrh
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Okt 25, 2011 23:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Fotoaparat je orodje. Dober fotograf bo seveda z dobrim fotoaparatom laže naredil dobro fotko, v zahtevnih pogojih pa sploh samo s takšnim fotoaparatom.

Dober kitarist bo virtuozno igral na dobri kitari.
Slab kitarist pa tudi z najboljšo kitaro ne bo spravil kaj dosti skupaj.
Numb

PrispevekObjavljeno: Sre Okt 26, 2011 09:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se strinjam z zgornjima postoma, seveda. Sam se imam za naprednega levaka v fotografiji, nekajkrat sem se že spravil malo bolj resno v fotografijo pa me potem mine zaradi slabe opreme (bolj kot ne, me veseli studijska fotografija) in neznanja software-a.

Primer fotke, kjer 100€ dodatne opreme naredi še kakšno razliko:

Nazaj na vrh
PrimozS

Pridružen/-a: Pon Jan 2009 10:00
Kraj: VG

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2011 14:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Numb je napisal/a:

In kako pogrešam D2H ki sem ga imel, pa je imel 4,5m pikslov, ISO je šel pa tja do 200 Smile

Ajde, pixlov je imel res okrog 4Mp - ampak kaj hočeš pa povedat z ISO do 200?
ISO je imel čisto lepo do 1600. In to čisto uporaben ISo pri 1600.
Prav tako, kot je D2X popolnoma uporaben tudi pri 800 (čeprav internet-pipetkarski-znalci, ki ga verjetno niso videli niti od daleč, znajo povedati vse kaj drugega ... hehe ...)

LP

Primož
Nazaj na vrh
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32
Kraj: POSAVEC

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2011 17:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Numb je napisal/a:
Če bom zamenjal fotoaparat sploh, bom vzel D2X. Kit kompletov nikoli več.

V enem trenutku sem imel na voljo za zelo ugodno ceno D2X. Po testiranju ga nisem kupil. Senzorji gredo tako hitro naprej, da fabrikin ponos po nekaj letih prehiti njihov pol profi model, v mojem primeru D700 (seveda ne pri ohišju !). Ni potrebno biti pipetkar da ga nad 800 ne uporabljaš. Pri D700 pa je pri meni 3200 in višje velikokrat "na sporedu". Torej, namesto D2X raje D700 + baterijski dodatek.

P.S.: Aparat z "lepim" šumom lahko včasih pretirano naviješ-sploh, ko se nostalgično spominjaš analogije. Ampak, ni vsak digitalni šum "lep". Na moji Leici Digilux je obupen(uporabljam samo 100 ASA) ...
Numb

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2011 21:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri 200 sem malo karikiral, sam sem redko uporabljal 800 na D2X, mi je bilo šuma preveč.

D700 je še vedno precej dražji.
Nazaj na vrh
Klukec

Pridružen/-a: Tor Mar 2010 14:59
Kraj: Osrčje Slovenije

PrispevekObjavljeno: Čet Okt 27, 2011 22:16    Naslov sporočila: Re: kateri DSLR, kompakt uporabljate? Odgovori s citatom

kumer je napisal/a:
Dober dan

Vidim, da se na tem forumu pojavlja vedno več fotografij..pa me zanima kateri fotoaparate uporabljate.
Ste zadovoljni z njim..opišite vaše izkušnje. Boste morda kaj nadgradili, kaj bi imeli ...

Hvala
LP

Jaz sem imel Canon eos 350d ter objektiv tamron 18- 270mm slike so bile izredno lepe samo ker sem uporabljal večinoma auto nastavitve itd pa tudi zaradi velikosti sem se kasneje raje odločil za kompakta z veliko zooma in sicer sony dsc hx 9v in sem z njim maximalno zadovoljen cena je okror 340e ima pa 16x optični zoon in 16,2 mio pix...
Za družinsko oz popotniško fotografiranje je več kot odličen če greste pa višje dslr, objektivi itd pa če ste brez fotografske prakse vam tudi ne bo dosti koristilo ker se boste zanasali spet auto nastavitve itd to je zame metanje denarja proč....('Smile')
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 41, 42, 43  Naslednja
Stran 14 od 43

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu