| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 00:33 Naslov sporočila: |
|
|
Vertikalni gramofon s tangencialno rocico, sicer prototip a se ga splaca poblizje ogledati:
Ce gramofon podrobno pogledas hitro vidis skupek enostavnih, premisljenih, skratka briljantnih idej. Mehanski, da bolj mehanski ne more biti. Nobenih velikih mas, nobenih ultra materialov, nobenih zgodb o opravicevanju konstrukcije... Tako enostavo...
Sasija, se temu sploh lahko rece sasija, nic, preprost efektiven ustroj, ki dela tisto za kar je namenjena in nic vec. Nosi vse skupaj in to je vse.
Kroznik, ne ga biksat, kje pa je... tista plosca pleksija, z velikim obodom, ki pa ima funkcijo za razliko od videza. Velik obod omogoca velik oprijem jermena, v tem primeru laksa. Saj je iz Izole, ne.
Lezaj, ste opazili, da se VTA nastavlja s pomikanjem lezaja oz kroznika ven in noter? Nobenih colskih osovin... Kdor upa, upa.
Motorcek, kolikor vem je to 24 polni AC motorcek, z veliko jermenico, ki ima razlog v oprijemu jermena sicer nic posebnega, je pa krmiljen s Kuzma napajalcem. No, vsaj nekaj high techa.
In sedaj se Tangencialna Rocka. Sem jo napisal kar z velikimi zacetnicami, ne brez razloga. Konstrukcija je fenomenalno enostavna. Nekaj 'masivnejse' vodilo s poliranim kanalom in pa sama rocka izdelana kar iz mediapana sestavljena in uravnotezena v vodilu po kateremu tece preko kuglic. Simpl. Nic kompresorjev zraka zadaj, nic zracnih blazinic ali kakrsne koli druge elasticne vezave med iglo in signalom. Cista mehanika. Rocka kar sama tece po vodilu, v sled potovanja igle po brazdi. Pri tem se ne uporablja prav nobenega antiskatinga, nic.
Simpl je tanar ta best.
Zvok, ta pa je nekaj kar ni nic simpl. V Marsc Audio sobi, kjer je Matej prijazno omogocil sodelovanje konstruktorju tega 'cudeza' so se zvrstili vsi, ki kaj pomenijo v nasi avdio druzbi, in prav gotovo ni nobened ostal ravno ravnodusen. Ob obcasnem sundru se gotovo ni dalo ravno razbrati kaj ta gramofon nudi, cim pa se je zadeva malo polegla je bil pred tabo zvok, ki se ga ne da slisati kar tako. Ne gre za to, da se je nakaj slisalo, enostavno gre za nekaj vec, za emocije, dobis 'Purjo Kout'. Kljub vsej mehanskosti, zvok ni mehanski. Ze sama konstrukcija kaze, da ne gre za nobene kompromise pri sestavnih delih in tako dobimo cisto delovanje igle v brazdah. In sama igla oz glavica je bila 'samo' Denon 103R, nic vec. Ko slisis zvok s tega gramofona, potem so vsi ostali zvoki prav umetni, suhoparni, sicer igra, se slisi ampak emocij ni, ni zivljenja pa, ce se se tolko trudili. Signal, ki ga ustvarja glavica na tem gramofonu enostavno ni degradiran, zaradi kontra valov vibracij. V tem je razlog, da se toliko novih odtenkov tonov glasbe izvlece s plosce. Kdo bi si mislil, da je vse to zapisano na ploscah. Zvok je postavljen na svoje mesto, vse je proporcionalno. Ze sam bas je tako cist, poln in natancen, da je res veselje to slisati. Srednji toni so bogati z glasbo, tonalni, s popolnim timbrom. Visoki so bili precej v odvisnosti od plosce do plosce. Sem ze omenil dinamiko, seveda ne, je pa uf... kakor tudi transparenca, ce ima o tem sploh smisla pisati.
Gramofon je bil priklucen pravtako na konstruktorjev pre in motorola koncni (bi-amping), vse skupaj pa smo poslusali preko Eminent Technology LFT-8 zvocnikov, ki jih je posodil Castor. Sistem spet nic posebnega, a zvokovno kompatibilen.
Ja no, tu CD gotovo nima kaj iskati, kakor tudi veliko drugih analognih stvaritev ne. Hoteli ali ne.
Komaj cakam, da ga slisim v mojemu sistemu. Samo, da se potrdi zgornja izkusnja, potem...
A ja, sem cisto pozabil napisati - Bravo, Bruno.
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
Slinch

Pridružen/-a: Ned Jul 2009 16:17 Prispevkov: 467 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 01:02 Naslov sporočila: |
|
|
| Hvala za opis, in čestitke konstruktorju. Žal se sejma nisem uspel udeležiti, je pa bil to glavni izdelek, ki me je letos vlekel tja. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Špilferderber

Pridružen/-a: Čet Dec 2009 1:24 Prispevkov: 775
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 08:22 Naslov sporočila: |
|
|
| zvocnik je napisal/a: | | Konstrukcija je fenomenalno enostavna... |
drži.. itak že dva dni gledam samo vertikalne stružnice in sem se ustavil pri Mitsubishi LT-5V.. poglejte, kako komplicirano elektro/mehansko čudo od ročice so naredili..
http://audio-database.com/MITSUBISHI-DIATONE/player/lt-5v-e.html
| zvocnik je napisal/a: | | Lezaj, ste opazili, da se VTA nastavlja s pomikanjem lezaja oz kroznika ven in noter? Nobenih colskih osovin... Kdor upa, upa. |
lahko konstruktor še kakšno besedo več pove o zasnovi ležaja?
Nazadnje urejal/a Špilferderber Tor Okt 11, 2011 09:23; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 09:19 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni eden od (če ne kar glavni) highlight-ov sejma.
Zares domišljena, preprosta konstrukcija, oblikovanje po načelu "form-follows-function" (oz. z drugimi besedami nič odvečnega - in zato blazno lepo), zvokovno odlično. Čovek bi si res takoj želel imeti nekaj takega doma!
Še enkrat, bravo! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
izgleda ,da je bruno eden tistih redkih ,ki malo govorijo in veliko in dobro naredijo.tud jaz mu pravim vsaka čast.
meni glede na velikost krožnika ni šlo v glavo kako tisti tenek laks-jermenček tako dobro poganja krožnik.ponavadi so pri tako velikih,masivnih krožnikih tudi po 2 debelejša jermena.a si je kdo pogledal ali ga vprašal kako se vpne plošča? res dobro zasnovano...  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1776 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 13:15 Naslov sporočila: |
|
|
plošča je položena na krožnik tako kot pri vseh gramofonih...dodatno jo "pričepi" majhen magnetni clamp...zelo modro... _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
kraljmatjaz

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 21:27 Prispevkov: 1028 Kraj: Gorica
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 13:15 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni je bil vertkalni gramofon super presenecnje.
Ko sem prvic bral o tem projektu sem bil precej skepticen, pa sem se moral posteno premisliti, saj stvar dela in igra odlicno.
Bravo, Bruno.
@Drago67 - kroznik sploh ni masiven (ce se prav spomnim razlage samo 1.5kg mase) je pa zato velik, res velik, kar odlocilno primore k enakomernemu vrtenju.
Lp
Miran _________________ Chi suona, stona. Chi non suona, critica! (R.Muti) |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
drago67
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 19:24 Prispevkov: 1094 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 13:35 Naslov sporočila: |
|
|
aja miran nisem vedel.deloval mi je bolj masivno.drugače bi po mojem mnenju deloval zelo impresivno tudi,če bi bilo ohišje izdelano iz masivnega lesa....npr.. oreh .pa črn krožnik...
me prav zanima,če je bruno dobil že kakšno naročilo ? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
audiourbis
Pridružen/-a: Ned Avg 2008 20:34 Prispevkov: 122 Kraj: OBALA
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
| fjaka je napisal/a: | | plošča je položena na krožnik tako kot pri vseh gramofonih...dodatno jo "pričepi" majhen magnetni clamp...zelo modro... |
jojjjjj.... samo ne magnetni klamp, ker pol ti bodo ocitali da namagneti plosco... ..... se hecam seveda.... bravo ribar(izolan)  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Wolumen
Pridružen/-a: Ned Jun 2009 11:46 Prispevkov: 345 Kraj: Škofija loka
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 16:00 Naslov sporočila: |
|
|
| Jest tudi pravi vaska mu čast in čestitke iz moje starni za lep izdelek.Bi pa takoj nabavil delnice od gramofona če so naprodaj. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Tor Okt 11, 2011 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem za dobre želje in pohvale !
Čaka me še kar nekaj dela, ker moram urediti vse 'obrobje' kot je lift za ročko, gravitacijsko napenjanje jermena (da kompenzira krajšanje in daljšanje jermena vsled temperature in staranja), set za pritrditev na zid, tehtnica za gazno silo...
Potlej ga bo moč preskusiti na lastnem terenu.
Lahko povem, da me je najbolj skrbela 'orkestracija' vseh idej - ali po domače - da ne bo izpadlo kot ena nemogoča rogovila. Ker sem veliki pristaš Bauhaus šole (do te mere, da sem bil tudi v Weimarju, rojstnem kraju te šole), sem sklenil naj funkcija določi obliko. Odtod tudi spontanost dizajna. _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25 Prispevkov: 888 Kraj: Logatec
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 08:40 Naslov sporočila: |
|
|
Sicer bo verjetno že iz vprašanja razvidno, da nimam pojma o gramofonih, vendar - kako pa je s predvajanjem "singel" plošč na gramofonu. Saj veste, tisti gumb za "turbo" iz 33 na 45 rpm?
Drugače pa, kakor je že bilo napisano. Ko sem zadevo videl v živo, sem bil najprej prijetno presenečen nad "preprostostjo" - skoraj špartanskim pristopom. Gramofon mi je takoj zlezel pod kožo, tudi zvokovno je zadeva igrala zelo lepo. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
jernejc

Pridružen/-a: Ned Avg 2008 9:24 Prispevkov: 1044 Kraj: Novo mesto
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 08:53 Naslov sporočila: |
|
|
Da izkoristm dobro Sandijevo vprašanje in ga dopolnim ?
Kako je izvedena regulacija obratov in kakšen/kateri motor je uporabljen?
LP Jernej _________________ Ohm sweet ohm.
Just saw a gold plated optical fibre. Apparently the gold made it sound marvelous according to the salesman. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ambasador
Pridružen/-a: Sre Feb 2011 19:52 Prispevkov: 6263 Kraj: Izola
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 09:32 Naslov sporočila: |
|
|
Uporabljen je 24 polni AC sinhronski motor.
Regulacija gre preko Kuzma motornega regulatorja (cca 550€). Na temu regulatorju je gumb za vklop in menjavo obratov 33 - 45.
Če je kdo slikal cel sistem, je regulator viden na drugi polici. (ozek in zelo globok) _________________ Carpe Diem |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
fjaka
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 17:04 Prispevkov: 1776 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pet Okt 14, 2011 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
glede na to da ti je škver pod nosom...a je "legno santo" tajna tvojega bearinga ?...  _________________ šoo mazgoon |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|