Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

OJAČEVALCI NA "ELEKTRONKE"
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja

Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
audiofill

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 19:48
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 20, 2011 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Družba dajmo prosim zaključit s tem ping pongom. To nikamor ne vodi.

Predlagam da organizirate lampaški session in si date duška kolikor vam srce poželi. Ob pivu probate več lampic, predebatirate rezultate in izmenjate izkušnje. Sem prepričan da bo zanimivo in za vsakega nekaj novega. Po sessionu še mal naokol pokomentirat kelnarce če so za kaj in imajo vse na svojem mestu. Very Happy Si sezit v roke, zakopat bojne sekire, dokaz zrelosti foto zadokumentirati in podeliti v temi "Druženje in povabila na poslušanje". Kaj pravite bo šlo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Vinylfan

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 20, 2011 22:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kalimero je napisal/a:
da se je že pred njim lahko preko bankomata prijavil na Facebook (kar pa žal spet ni patentiral).

Sorry, da smetim, ampak tole je pa stavek leta!!!! Razz Razz Razz
Nazaj na vrh
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21
Kraj: domžale

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 07:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

megane je napisal/a:
Vse lepo in prav Mestn, samo tale zgornji post si že trikrat spremenil.
Od prvega odgovora Kalimerotu zakaj ti daje link do kretnice za dvosistemca
ko pa imaš ti osemsistemski zvočnik z osmimi driverji, do tega
zadnjega sedaj.

LP, Dejan
Kaj češ reči tipu, ki te uči o dvosistemski kretnici, potem, ko si naredil osemsistemca, ki ga je slišalo dovolj audiofilov z kilometrino in je vsakega navdušil?
Ok. Lahko se poščijem v hlače od smeha, ampak potem moram z joba domov po frišne gate.. Laughing
Zato sem brisal kar sem napisal, ker to pelje, ja kam le..? V otroški vrtec.
Tema je o lampah.
Mislim, da sem dokazal, da so PCC85-PCC189 in ostale tunerske več kot primerne za signalne lampe, pa tudi tu samo kobasanje o nastavitvi delovne točke, čeprav od začetka povem, da je ta dokazano tovarniško nastavljena ne na 6N1 kitajski standard, ampak na ECC85.
Če ni pokvarjeno, ne popravljaj, angleški pregovor..
Pri večini ampov delovna točka odstopa od tovarniških podatkov.
Skratka.
O ECC85 nihče ni vprašal nič, povedal nič, komentarji so non stop o nečem tretjem.
Komentarji pa so samo, "jaz imam daljšega, ne pa ti".
Ok, ok, true, moj je deinitivno najkrajši v znanem vesolju, zato odprimo temo, "danes je moj najdaljši", tam me ne bo, kot me ni v temah, ki se me opravilno ne tičejo, o ECC85 tako in tako nihče, razen mene, še vedno ne govori.
Za nakladat v tri krasne so drugi forumi.
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 08:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

megane je napisal/a:
kalimero je napisal/a:
Kar ostanita tu, da se naučim še kaj novega.

Da bomo imeli kaj za žvajznit. Kak patent.

LP, Dejan
Do sedaj žvajzate samo bedastoče, pa še te niso moje. Laughing
Programov za računanje kretnic je na netu kot listja in trave, kurčit se, da si kakega uporabil je najmanj infantilno, terjat, na silo, komentarje od nekoga na to infantilno, pa je bedno.
Če me spomin ne vara, sem odprl Rebus temo, tam je čudovita tišina, kot na špici vršaca ob 5h zjutraj in ja-vsi driverji imajo kretnico, ja, vsaka je usklajena z ostalimi do te mere, da so driverji zvočna celota, naredili so mi jih palčki, jaz pa sem jim v zameno pustil njihove bambus hiške na vrtu.
kalimero

Pridružen/-a: Pon Sep 2008 21:25
Kraj: Šmartno pri Litiji

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 10:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu je napisal/a:
megane je napisal/a:
zadnjega sedaj.

LP, Dejan
Kaj češ reči tipu, ki te uči o dvosistemski kretnici, potem, ko si naredil osemsistemca, ki ga je slišalo dovolj audiofilov z kilometrino in je vsakega navdušil?
Ok. Lahko se poščijem v hlače od smeha, ampak potem moram z joba domov po frišne gate.. Laughing
Tema je o lampah.
Mislim, da sem dokazal, da so PCC85-PCC189 in ostale tunerske več kot primerne za signalne lampe, pa tudi tu samo kobasanje o nastavitvi delovne točke, čeprav od začetka povem, da je ta dokazano tovarniško nastavljena ne na 6N1 kitajski standard, ampak na ECC85.
Skratka.
O ECC85 nihče ni vprašal nič, povedal nič, komentarji so non stop o nečem tretjem.
Ok, ok, true, moj je deinitivno najkrajši v znanem vesolju, zato odprimo temo, "danes je moj najdaljši", tam me ne bo, kot me ni v temah, ki se me opravilno ne tičejo, o ECC85 tako in tako nihče, razen mene, še vedno ne govori.

Vdam se, tebi se ne da dopovedat nič!

Če bi prebral na kaj sem ti odgovarjal (govora o tvojih zvočnikih v teh postih sploh ni bilo) do teh smeti na tej temi sploh ne bi prišlo.

preberi si še enkrat (ali pa 2x) na kaj sem ti odgovarjal in premisli.
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 11:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

audiofill je napisal/a:

Predlagam da organizirate lampaški session in si date duška kolikor vam srce poželi. Ob pivu probate več lampic, predebatirate rezultate in izmenjate izkušnje. Sem prepričan da bo zanimivo in za vsakega nekaj novega. Po sessionu še mal naokol pokomentirat kelnarce če so za kaj in imajo vse na svojem mestu. Very Happy Si sezit v roke, zakopat bojne sekire, dokaz zrelosti foto zadokumentirati in podeliti v temi "Druženje in povabila na poslušanje". Kaj pravite bo šlo?

Also sprach Zarathustra. Mu bo kdo prisluhnil?
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 11:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

kalimero je napisal/a:
mestn pu je napisal/a:
megane je napisal/a:
zadnjega sedaj.

LP, Dejan
Tema je o lampah.
Skratka.

Vdam se, tebi se ne da dopovedat nič!

Če bi prebral na kaj sem ti odgovarjal (govora o tvojih zvočnikih v teh postih sploh ni bilo) do teh smeti na tej temi sploh ne bi prišlo.

preberi si še enkrat (ali pa 2x) na kaj sem ti odgovarjal in premisli.
ECC85? Wink
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 11:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pasuljaris je napisal/a:
audiofill je napisal/a:

Also sprach Zarathustra. Mu bo kdo prisluhnil?
V Sarrii pred Santiagom De Compostella je na vrhu hriba en fleten bar, tam zmeraj rad spijem pivo po 700 prehojenih km.
Šlo bi tudi... V Boadilla Del Camino, 100m naprej od Searfinovega hostala je še en hostal, ki ima tudi bar.
Strinjam se, da gre tale svaštara v smeri http://en.wikipedia.org/wiki/Also_sprach_Zarathustra, kar je razumljivo, ker je Friedricha, ko je pisal veledelo, že krepko zdeloval sifilis, plus par ostalih nadlog.
V bistvu me celo bolj spominja na kafkijanski, http://en.wikipedia.org/wiki/The_Trial, ringaraja, po laško, fuga disharmonica, non molto vivace, a e molto obscuro, po domače, navadna štala.
Wink
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 15:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kljub temu, da je že bil podan odgovor o tej "izjavi leta" s strani "bibljiskega očaka":
mestn pu je napisal/a:
Mislim, da razumem. Večja vrednost kondija, radikalnejši rez in si na 18db strmini?
Končno se pogovarjava o pointih. Wink

ki me je, mimogrede, nasmejala do solz, bi želel to bolj nadzorno prikazati, ker imam občutek, da morda komu ni najbolj jasno o čem je govora (kot tudi avtorju prej citirane izjave ni):

- kretnica prvega reda (-6 dB):

vsebuje samo kondenzator:

- kretnica drugega reda (-12 dB):

sestavljena iz kondenzatorja in tuljave:

- kretnica tretjega reda (-18 dB):

sestavljena iz kondenzatroja, tuljave in ponovno kondenzatorja:

Sedaj pa nadzorno, kaj se doseže z menjavanjem kondenzatorja pri vrednostih 3.9 uF, 6.2 uF in 10 uF (pri kretnici prvega reda -6 dB):

- 3.9 uF:

- 6.2 uF:

- 10 uF:

Zanimivo, ampak krivulja je ves čas enaka, spreminja se le rezna frekvenca?!?Shocked Verjetno je nekaj narobe s programom? Wink

P.S.: Aljoša, nisem mislil smetiti, vendar določene izjave očitno potrebujejo malo bolj obširen odgovor .....

P.P.S.: Mestni, če misliš odgovarjati na tale moj post te še enkrat spominjam, da sem odgovarjal samo in izključno o uporabi kondenzatorja v kretnici in strmine reza (tukaj ni govora o zvočnikih, tvojih patentih ali podobnih zadevah) in bi bil v primeru tvojega odgovora zelo vesel, da bi se držal teme in ne zahajal v "motne vode"
Nazaj na vrh
matjaz z

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 15:58    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ Senca,
samo eno vmesno vprašanje.

Kaj pa če bi želel ohraniti rezno frekvenco, ter upad jakosti - 6db / okt.
ampak bi potem hotel znižati jakost zvočnika npr za par db. A v tem primeru bi uporabil upor? Ali bi z uporabo upora v tem primeru kako drugače vplival na kvaliteto zvoka, ali impendanco zvočnika? Verjetno pa ne bi vplival na fazni zamik?

hvala ti za odgovor.
Nazaj na vrh
Senca

Pridružen/-a: Čet Maj 2008 7:25
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 17:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

matjaz z je napisal/a:
@ Senca,
samo eno vmesno vprašanje.

Kaj pa če bi želel ohraniti rezno frekvenco, ter upad jakosti - 6db / okt.
ampak bi potem hotel znižati jakost zvočnika npr za par db. A v tem primeru bi uporabil upor? Ali bi z uporabo upora v tem primeru kako drugače vplival na kvaliteto zvoka, ali impendanco zvočnika? Verjetno pa ne bi vplival na fazni zamik?

hvala ti za odgovor.

Sicer nisem kakšen strokovnjak na tem področju, ampak osnovne podatke pa ti lahko napišem. Pri dušenja zvočnika imaš v osnovi dve možnosti:

1. Z uporabo serijskega in paralelnega upora:
- impedanca zvočnika ostaja enaka, spreminja se samo dušenje

2. Z uporabo samo serijskega upora:
- impedanca se spreminja (narašča) z jakostjo dušenja! (večina tranzistorskih ojačevalcev nima problema s tem, druga pesem pa je pri lampaših, ki so bolj občutljivi na to)

Link do L-Pad calculator programa

Pri vsaki uporabi komponent na poti signala se lahko vpliva na kvaliteto. Mislim, da so Tsemrov, Jernejc in Mestni uporabljali tudi upore od Duelund-a in Mundorf-a, sam uporabljam MOX od Jantzen-a.
Pri uporabi upora na poti signala je pomembno tudi kam ga postaviš - na primer v dvo-sistemskem zvočniku je lahko dušen samo visokotonec in recimo, da je uporabljen samo kondenzator (prvi red), kako ga vključiti - pred ali za kondenzatorjem?
Pred - glede na to, da se večinoma uporabljajo 10W upori in pri višjih jakostih bi vsa energija šla najprej preko tega upora v kondenzator in nato zvočnik. Tukaj bi znalo postati problematično! Upor bi se pričel greti (lahko se tudi pregreje in "odfrči") in s tem spreminjati svojo vrednost, kar bi občutno vplivalo na zvok (sprememba v moči dušenja in impedance).
Za kondenzatorjem - kolikor je meni znano je to najbolj uporabljana metoda!
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 17:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Senca je napisal/a:
Kljub temu, da je že bil podan odgovor o tej "izjavi leta" s strani "bibljiskega očaka":
mestn pu je napisal/a:
Mislim, da razumem. Večja vrednost kondija, radikalnejši rez in si na 18db strmini?
Končno se pogovarjava o pointih. Wink

ki me je, mimogrede, nasmejala do solz, bi želel to bolj nadzorno prikazati, ker imam občutek, da morda komu ni najbolj jasno o čem je govora (kot tudi avtorju prej citirane izjave ni):

- kretnica prvega reda (-6 dB):

vsebuje samo kondenzator:

- kretnica drugega reda (-12 dB):

sestavljena iz kondenzatorja in tuljave:

- kretnica tretjega reda (-18 dB):

sestavljena iz kondenzatroja, tuljave in ponovno kondenzatorja:

Sedaj pa nadzorno, kaj se doseže z menjavanjem kondenzatorja pri vrednostih 3.9 uF, 6.2 uF in 10 uF (pri kretnici prvega reda -6 dB):

- 3.9 uF:

- 6.2 uF:

- 10 uF:

Zanimivo, ampak krivulja je ves čas enaka, spreminja se le rezna frekvenca?!?Shocked Verjetno je nekaj narobe s programom? Wink

P.S.: Aljoša, nisem mislil smetiti, vendar določene izjave očitno potrebujejo malo bolj obširen odgovor .....

P.P.S.: Mestni, če misliš odgovarjati na tale moj post te še enkrat spominjam, da sem odgovarjal samo in izključno o uporabi kondenzatorja v kretnici in strmine reza (tukaj ni govora o zvočnikih, tvojih patentih ali podobnih zadevah) in bi bil v primeru tvojega odgovora zelo vesel, da bi se držal teme in ne zahajal v "motne vode"
ECC85?
Krožek oboževalcev programčkov za računanje frekvenc je fletna stvar, le odprite si rubriko o igričarstvu.
Nasmejankoti, nazaj v tretji razred, kjer vas bojo znova poučili kakšna je razlika med bežno opazko in trditvijo in izjavo in lažnivim podtikanjem in onanijo na računalniške igrice.
Če piše na mojih kištah Tannoy, je pismenemu jasno, da je kretnico izračunal Tannoy in da bi bilo njeno spreminjanje z igračkarskimi programi fatalno za zvok zvočnikov.
Ko bom opazil, da je kdorkoli od vas končno pustil pri miru kretnico in je ne drka in drka in spreminja naprej in naprej v nedogled, ali da ne kupuje novih in novih driverjev in kišt zanje vsakih par mesecev, bomo, mogoče, kako rekli o tem, kako se z eksperimentiranji pili zvok zvočnikov, če ne bom že prestar za to.
Dajmo še kako o tem, kako se izračuna velikost graha na vrtu, ko poseješ seme in zih bo grah zrastel sam od sebe, ko bo izračunan.

Kako sem izračunal kretnico za ostale driverje osemsistemca, je popolnoma moja stvar in ne bi kvasil o tem s folkom, ki ima še z razumevanjem slovnice probleme.
matjaz z

Pridružen/-a: Pon Dec 2008 13:50
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jun 21, 2011 19:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ senca - hvala za odgovor.
Kako pa je z faznim zamikom,
pri uporabi kondenzatorja se le ta obrne za 90 stopinj (pravijo programi za računanje kretnic), kar ni dobro za samo zvočno sliko, kako se potem to odpravlja? Zamenjaš pole na visokotoncu?

lp
Nazaj na vrh
mestn pu

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 22, 2011 07:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Preden spet odpnem Audiokontakt zaradi nebuloz vedno istih, iz opravilne vrstice, predlagam vsem ljubiteljem kretnic naslednji test.
Rade volje prinesem s seboj svoj 50kg ojačevalni komplet, v AB razredu čez prst, 2X700Wsinusa, recimo da je tam okoli 1,2KW peaka na kanal.
Ker doma poslušam z potiji do amena in zvočniki nimajo varovalk, je seveda pogoj, da bom lahko tudi pri vas navil potije do konca in bojo varovalke brikane z žico.
Za nastalo škodo, seveda, nisem odgovoren.

Kuj bomo na jasnem, kako dobro in ljubko ste preračunali kretnice in če bom dobre volje(vi zih ne boste), bom mogoče razkril kako to, da ne skurim zvočnikov, ki imajo po tovarniških podatkih 50W+80W sin z 700W sin signala, ob tem, da so tudi pri največji moči-prijetno poslušljivi.

Za korigirat faze priporočam v branje kaj o Uniphase principu.
Na netu tega ni, zato bo treba najti kaj papirnatega o tem in ja, Uniphase zvočniki vedno zgledajo čudno, faze pa imajo UNI, medtem, ko jih kolmkište nimajo vedno.
megane

Pridružen/-a: Pet Maj 2008 20:28
Kraj: Benedikt

PrispevekObjavljeno: Sre Jun 22, 2011 14:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mestn pu je napisal/a:
kolmkište

A to je ljubkovalno ime za tvoje 8 sistemske zvočnike.

Predlagam, da si za kolmkište ali kakorkoli pač kličeš svoje rufuse (8 sistemce),
omisliš tudi boljši zvočniški kabel, (slika spodaj) potem pa lahko v miru odpneš
audiokontakt iz "opravilne vrstice" in v miru poslušaš.

LP, Dejan
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HIGH-END AUDIO Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 9 od 10

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu