| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
neocodex
Pridružen/-a: Pon Dec 2010 18:20 Prispevkov: 19 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 18:28 Naslov sporočila: Gledanje filmov na 42" - DVD ali 720p? Zanimiva opažanj |
|
|
Najprej lep pozdrav vsem na forumu!
Že nekaj časa spremljam vašo temo o NMT predvajalnikih in tako sem se na podlagi le-te pred kratkim odločil za nakup ene od teh čudovitih naprav. Po nekaj dnevih uporabe sem prišel do naslednjih opažanj:
Najprej imam vprašanje za tiste ki gledate HD filme na 42" 720p plazmah ali lcd televizorjih, kakšne so vaše izkušnje - ali je bolje 720p ali je DVD resolucija 480p dovolj?
V mojem primeru se gleda na 42" LG Plasma TVju PJ350, Popcorn Hour A-200, z novim NMJ firmwarom.
1. Ostrina slike (gledano z razdalje 3 metrov)
V moji zbirki HD filmov, katero sem pripravljal še pred nakupom HDTVja so večinoma vsi filmi 720p, sem pa zadnjič slučajno pogledal film Yes Man kot navaden DVD in bil s kvaliteto slike precej zadovoljen in je bila boljša kot sem pričakoval. Robovi so manj ostri in zdelo se mi je celo, da je slika tekla tudi bolj tekoče:
2. Hitrost predvajanja (720p se zatika?)
Gledanje enake oddaje - npr. Into The Wormhole with Morgan Freeman na Discoveryju; na IPTV je slika popolnoma gladka in tekoča, a res precej bolj meglena kot na 720p ripu, ki ga imam na disku, na 720p pa je opazna razlika in slika več ni enako hitra, kot da bi se občasno res minimalno zatikala. Poleg tega me moti že prej omenjena preveč izjemna ostrina, npr. na obrazih igralcev, toda to je že bolj težava v nastavitvi samega TVja. Je še kdo opazil to zatikanje? Je možno da je problem v predvajalniku? Morda ker predvaja preko USB? Morda višji fps? 720p imajo resda "le" 23 fps.
TV ima 600hz in je plasma 720p, kar v teorijo pomeni najbolj odzivno sliko. Zato imam na 720p vklopljen noise reduction na max, da malce zmehča sliko. TV gledam prav tako z razdalje 3m+, kar je za 42" že tako daleč, da je že navadna IPTV slika kar precej čista.
Včasih se mi 720p zdijo preprosto preveč ostri in ne preveč gladki, nekako "manj mehki" kot slika s IPTVja in DVDjev.
Je še kdo prišel do podobnih ugotovitev, in v katerem formatu vi najraje gledate filme na HDTVju? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Pestilence.

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:34 Prispevkov: 2585 Kraj: Škofja Loka
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 19:15 Naslov sporočila: |
|
|
Si poskušal pogledat kak 720p ali 1080p preko katerega drugega predvajalnika? Takrat bo bolj očitno kje je problem.
Glede gledanja pa.. domača plazma ima resolucijo le 1024x768px, ampak je meni za gledat bolj prijetna kot večina HD sprejemnikov. _________________ Music was my refuge. I could crawl into the space between the notes and curl my back to loneliness. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
neocodex
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 19:30 Naslov sporočila: |
|
|
| Drugega predvajalnika nimam na voljo, lahko poskusim le z vgradnjo diska direktno v popcorna, če bi to pohitrilo delovanje. Ali pa sem izpustil kakšno nastavitev, ki jo morda poznajo bolj izkušeni uporabniki? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
navi
Pridružen/-a: Sre Jul 2008 17:57 Prispevkov: 78 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 20:17 Naslov sporočila: |
|
|
| Ali si DVD film gledal preko klasičnega DVD predvajalnika ali preko Popcorna? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 8:55 Prispevkov: 1636 Kraj: Laško
|
Objavljeno: Pon Dec 06, 2010 20:52 Naslov sporočila: Re: Gledanje filmov na 42" - DVD ali 720p? Zanimiva opa |
|
|
Hoj neocodex,
Jaz imam plazmo LG 42PC3R ze kar nekaj let. Gledam mkv 720p, DVDje 480p in pa navadne DivXe. Filme v formatu 1080p pa downsamplane na 720p, ker plazma zmore zgolj 720p, a je ta resulucija na 3m zame cist uber dobro.
720p je opazno boljsa slika od DVDja s 480p. Je pa vsekakor DVD boljsa od navadnega divxa. Ko sem jaz prvic videl DVD na tem TVju sem tudi bil zelo presenecen. Ampak, ko enkrat vidis 720p ali 1080p je pa to spet znaten korak naprej. Ni pa take obcutne razlike zaznati, vsaj na 3m ne med 720p in 1080p.
Jaz gledam zadevo preko HTPCja. Vse je gladko od kar je XBMC implementiral DXVA2, kar pomeni hardwarsko pospesevanje video processinga za H264 decoding. Prej si tu pa tam kak mikro ruker opazil, pa se to komaj kaj. Mikro zatikanje je po vsej verjetnosti stvar predvajalnika in njegovega hardwara in softwara, ki je v njem.
Kar se tice ostrine je to stvar nastavitev v TV. Sam lahko zmehcam sliko s Sharpness, ki gre od 0 pa do 100 v razmaku po 1. Najti je treba eno pravo razmerje, da je slika ostra, a ne preostra in ne premehka in da ni suma, sploh pri 720p ali vec.
Ce sprasujes ze, katere formate najpogosteje gledam. Se mi zdi, da recimo 40% mkv H264 720p resolucije, 40% divx, 20% pa DVD.
lp, d. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
knap
Pridružen/-a: Čet Sep 2008 7:49 Prispevkov: 1264 Kraj: MIKLAVŽ
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 08:34 Naslov sporočila: |
|
|
ali se slika zatika samo pri: Into The Wormhole with Morgan Freeman
probaj še ostale filme, dokumentarce...
ker ni nujno problem v predvajalniku, lahko je rip slabo, narobe narejen
še nisem zasledil da bi pch a200 imel kakšne napake pri predvajanju, ima sigma cpu ki je boljši kot realtek, tako da bi moral prebavit vse vsebine BP
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
neocodex
|
Objavljeno: Tor Dec 07, 2010 15:30 Naslov sporočila: |
|
|
Bom poiskusil še pri drugih posnetkih, je pa bilo pri temu do sedaj najbolj opazno, ker je veliko gibljive grafike (animacije vesolja ipd.),
Glede slike, morda imam tudi previsoko nastavljen sharpness, ravnokar sem se spomnil da sem ostrino prilagajal za SD program in z LGjevim čarovnikom, kar ni imelo veliko smisla, saj jo imam trenutno na 60-70, bom poskusil še to zmanjšati. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
knap
Pridružen/-a: Čet Sep 2008 7:49 Prispevkov: 1264 Kraj: MIKLAVŽ
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
neocodex
|
Objavljeno: Sre Dec 08, 2010 01:24 Naslov sporočila: |
|
|
| Hm, ta navodila so zelo osnovna, vse to sem že naredil. Večji problem imam trenutno z zatikanjem slike pri 720p, kar je opazno pri vseh posnetkih. Ni nihče drug naletel na ta problem, kaj bi ga lahko povzročalo? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JanezBlond
Pridružen/-a: Sre Okt 2009 9:50 Prispevkov: 190 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 08, 2010 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
Malo se poigraj z frekvenco osveževanja slike. Jaz ima podoben problem. HTPC imam priklopljen na LCD TV preko VGA. V tem primeru lahko uporabljam le 85HZ osveževanja. TV signal je 25FPS in slika ni povsem tekoča, če pa sem preklopil na HDMI in 50HZ je pa slika povsem tekoča...
Problem je v tem da imam samo 1 HDMI in je rezerviran za STB. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

|
Objavljeno: Sre Dec 08, 2010 10:13 Naslov sporočila: |
|
|
Mogoce je tudi to.... Ali ima ta tvoja plazma 200Hz ali 600Hz? Sam opazam, da je slika pri visjih frekvencah manj naravna in premikanje je bolj trzajoce pri visjih frekvencah. Tako, da sem pr nasih tastarih, ki imajo tudi LGja slednjo zadevo ugasnil in je gledanje TVja bolj naravno.
lp, d. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
neocodex
|
Objavljeno: Sre Dec 08, 2010 12:27 Naslov sporočila: |
|
|
Da, dotični je kvazi-600hz model. Kje bi lahko kaj takega izklopil oz. nastavil osveževanje?
Kaj pa nastavitve v samem Popcornu? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 08, 2010 12:39 Naslov sporočila: |
|
|
| Ali človeško oko ne zazna samo tja nekje do 60hz, kaj je s temi tv-ji po 600hz? Mi lahko kdo to razloži? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
neocodex
|
Objavljeno: Sre Dec 08, 2010 14:11 Naslov sporočila: |
|
|
Marketing poteza imo. Ampak če si kdaj pogledal razstavljene TVje v Sony shopu v City Parku si lahko dejansko opazil veliko razliko med 100, 250 in 500hz, tako da je nekaj na tem. Podrobneje se nisem poglabljal, čemu takšno poimenovanje.
BTW - da ne odpiram nove teme, kako v windows xp naredim datoteko ".no_all.nmj" za NMJ database na Popcorn Hour? Nikjer ampak res nikjer ne najdem navodil oz. obrazložitve, kako ustvariti takšno datoteko, saj ti windows ne dovoli da se datoteka začne z piko "." Če dam brez pike mi ignorira in skenira vse kar je na disku. Kje je torej trik? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
delfinus

|
Objavljeno: Sre Dec 08, 2010 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Pri LCDju od LGju je ta nastavitev v Picture / Advanced Control / Truemotion 200Hz in tu so nastavitve off, low in pa high. Pri High je gledanje slike cudno. TV naj bi tu izracunaval vmesne kadre in dodajal slike za bolj tekoce predvajanje, ampak meni je to delovalo popolnoma nenaravno in motece. Tako, da sem dal sedaj na low zadevo in je ok.
lp, d. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|