| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
vojko
Pridružen/-a: Ned Maj 2008 16:50 Prispevkov: 946 Kraj: LJUBLJANA
|
Objavljeno: Ned Sep 05, 2010 22:13 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je direkt za v SSKJ pod geslo "Aktivni audio sistem" ' ' |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
11duc
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 22:40 Prispevkov: 84 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Sep 05, 2010 23:28 Naslov sporočila: |
|
|
| ProJet je napisal/a: | Aktivni audio sistem, katerikoli, v kratkem: aktivna razdelitev celotnega frekvenčnega področja na več posameznih, po potrebi oz. zahtevah omejenih frekvenčnih pasov, ki so ločeno amplificirani, ne glede na lokacijo, kje se ti aktivni elementi sistema nahajajo. Kombinacij funkcionalnih elementov v aktivnem sistemu je praktično neomejeno in so prilagojena posameznim aplikacijam, a bistvo vedno sovpada z zgornjo definicijo.  |
Lepo in razumljivo napisano . Vendar se bo potrebno še malo pogovorit s proizvajalci aktivnih hi-fi zvočnikov. Saj ti pri sistemu delovanja aktivnih zvočnikov posebej izpostavljajo veliko pomembnost poti kratkega signala ( ojačevalec - enota ) in takorekoč v vseh primerih integrirajo ojačevalec v škatlo zvočnika. Med tem ko PA ozvočenja izraztiro ne integrirajo ojačevalce v zvočnike.
B&M: Selected chassis, carefully chosen components for the electronics and a circuit design which precisely tunes all elements to each other, together with connections as short as possible, guarantee the most precise and direct possible conversion of the musical signals in sound. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
zvocnik
Pridružen/-a: Čet Okt 2008 22:12 Prispevkov: 790 Kraj: Piran
|
Objavljeno: Ned Sep 05, 2010 23:53 Naslov sporočila: |
|
|
Vcasih sem ze imel aktiven sistem a me takrat ucinek ni preprical v meri, da bi bil resnicno navdusen. V celoti se je zvok spremenil a mi nikoli ni uspelo zadovoljiti mojo predstavo o reprodukciji. Seveda je sprememba zvoka bila na kontroli basa, resoluciji, detaljih... ampak manjkalo je muzikalicnosti, bilo je nekako klinicno, nic organsko. Mogoce so bili krivi ravno napajalni kabli, ki so bili dejansko bolj primerni za slabo resulativne avdio naprave.
Sedaj imam sistem ponovno pripravljen a kaj, ko ze 4 mesece cakam na kretnico. Tokrat imam precejsnja pricakovanja in bom podelil to izkusnjo.
Seveda tudi vsaka elektronska kretnica ni ravno primerna, ceprav ima tako ime. Znano je, da je Bryston-ova obarvana, ena najboljsih, ce ne najboljsa sploh pa je Pass Lab-ova.
Ima se kdo aktiven sistem in bi lahko kaj vec povedal o izkusnji?
Lp _________________ Information is not knowledge
Knowledge is not wisdom
Wisdom is not truth
Truth is not beauty
Beauty is not love
Love is not music
Music is the best !
FZ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: 041 737 410 |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Pon Sep 06, 2010 07:52 Naslov sporočila: |
|
|
Name bo še treba nekaj časa počakati in bom povedal kakšne so razlike napram pasivi in aktivi na dotičnem sistemu.
V primerjavi s simpl aktivo(na receiverju Yamaha) je bila odzivnost, transparenca in tudi omenjena muzikaličnost boljša kot na pasivi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ivann

Pridružen/-a: Sob Feb 2010 18:48 Prispevkov: 24 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Ned Okt 10, 2010 23:22 Naslov sporočila: |
|
|
Prejšnji teden sem poslušal 3 aktivne zvočnike v rangu 1000€ za kos. Zelo prijazen prodajalec mi je zvezal v A,B,C varianto na preklapljanje zvočnike firme Adam, Dynaudio in Event.
Po dveh komadih mojega testnega cd-ja sem poslušal še samo Event OPAL. Zvočnik je z lahkoto odpihnil ostala dva. Tako jasnega, globokega, hitrega in definiranega basa že dolgo nisem slišal, če sploh kdaj. Srednji in visoki so bili na nivoju. Zelo korekten zvočnik vreden svojega denarja (1300€).
Me pa čudi, da ga na tem forumu še nobeden ni omenil. Moje kasnejše raziskovanje na netu je otkrilo pozitivna mnenja o njem in dovršene tehnične rešitve vgrajene v njega. Več o tem na strani http://www.event1.com/ .
Rad bi slišal vaše mnenje, da preverim stanje mojih ušes.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matejS
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 13:07 Prispevkov: 115 Kraj: Tabor
|
Objavljeno: Pon Okt 11, 2010 16:56 Naslov sporočila: |
|
|
Tvoja useša so OK
V tem rangu imaš se Focal-e.
ps
Ta forum je bolj mainstream, kjer si "zatiskajo" oči pred aktivo in vztrajajo/-mo pri pasivi (z vsemi svojimi kompromisi in težavami, ki so nastali zato, da se prišpala pri ojačevalcih... za katerega potem ironično damo več kot za vse aktivne skupaj ).
Poročaj...
LP,
Matej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ProJet

Pridružen/-a: Sre Feb 2009 17:54 Prispevkov: 1241 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Pon Okt 11, 2010 23:21 Naslov sporočila: |
|
|
| matejS je napisal/a: |
ps
Ta forum je bolj mainstream, kjer si "zatiskajo" oči pred aktivo in vztrajajo/-mo pri pasivi (z vsemi svojimi kompromisi in težavami, ki so nastali zato, da se prišpala pri ojačevalcih... za katerega potem ironično damo več kot za vse aktivne skupaj ). |
Mainstream?
K+H 300, Benchmark DAC1-HDR  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
matejS
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 13:07 Prispevkov: 115 Kraj: Tabor
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 07:57 Naslov sporočila: |
|
|
Imaš ti sebe za "mainstream"?!
Seveda so svetle izjeme. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
glinik
Pridružen/-a: Pon Avg 2010 16:09 Prispevkov: 172 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
| zvocnik je napisal/a: | Vcasih sem ze imel aktiven sistem a me takrat ucinek ni preprical v meri, da bi bil resnicno navdusen. V celoti se je zvok spremenil a mi nikoli ni uspelo zadovoljiti mojo predstavo o reprodukciji. Seveda je sprememba zvoka bila na kontroli basa, resoluciji, detaljih... ampak manjkalo je muzikalicnosti, bilo je nekako klinicno, nic organsko. Mogoce so bili krivi ravno napajalni kabli, ki so bili dejansko bolj primerni za slabo resulativne avdio naprave.
Lp |
Sam sem imel enake izkušnje z aktivnim monitorjem od PMCja.
Lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 10:59 Naslov sporočila: |
|
|
| matejS je napisal/a: |
Ta forum je bolj mainstream, kjer si "zatiskajo" oči pred aktivo in vztrajajo/-mo pri pasivi (z vsemi svojimi kompromisi in težavami, ki so nastali zato, da se prišpala pri ojačevalcih... za katerega potem ironično damo več kot za vse aktivne skupaj ). |
Mislim, da nas je kar precej, ki smo okuženi z aktivo. Spoznaš nas po tem, da smo bolj samozavestni in sproščeni v družbi drugih audiofilov in se nasploh bolj zabavamo. Ne poznamo audio nervoze in pri poslušanju glasbe ne mrščimo čela.
Ker imamo z našimi sistemi manj problemov, je naše problematike na forumu manj kot tiste s katero se morajo ukvarjati pasivci. Nam ni treba spraševati kateri ojačevalec gre dobro z nekimi zvočniki in katere zvočniške kable uporabiti, katera lampa je taprava, koliko bastrapov je potrebnih za audio nirvano in podobno. Mi samo vključimo sistem in nas odpelje.
Ker je pri nas glasba veliko bolj rešena tehničnih spon, se radi pogovarjamo o konceptih, načinu delovanja, dojemanju glasbe in podobnih bolj abstraktnih rečeh. Pri pasivcih ostaja glasba zaprta v škatlah, zato se bolj pogovarjajo o njih. V bistvu jih osvobojena glasba kar nekako plaši, raje ostajajo v varnem zavetju zvoka. In potem peglajo in glancajo ta zvok, zraven pa se nenehno sprašujejo v kateri škatli za hudiča je ostala zaprta glasba. In morajo potem izprobati vse te kište, ker ne vejo točno v katero se je ta izmuzljiva glasba skrila.
Je pa to kljub temo, kot je rekel ProJet lep hobi. Veliko bolj zanimiv kot popoldansko posedanje po gostilnah. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Zaprti?
Kako je lahko nekaj z samo 6dB kretnico "zaprto". kar sem slišal aktive, je bilo zaprto ali odprto, odvisno od koncepta in reznih frekvenc.
Ljubčki aktivci, vi plavate v OPAjih na poti signala, vemo kaj en sam OPA naredi niti eden še ni napisal na kater driver mu gre koliko reza na oktavo, kot bi ga bio sram povedat.
Samo aktiva pasiva se ne moremo pogovarjat ker je to debata v stilu kr neki.
Res je, da razno kložje za pasivo na kretnici sešteva vse slabe karakteristike vsakega povprečnega pasivnega elementa in s tem raste "volnena deka ali več čez zvočnike" efekt, če pa se gre v nasprotni smeri z vrhunsko pasivo, ki praktično nima lastnih popačenj in z samo 6dB zasnovo reza, potem pa smo na tem, da radikalnejši, pasivni ali aktivni rez, da neko na uho večjo umirjenost in hkrati malenkost abjajca dinamiko in predvsem abjajca izzvenenje instrumentov, ki je integralni del izraznosti vsakega instrumenta in abjajcanje izzvenevanja pač raste z bolj strmim rezom, zato 6db in nič OPAjev, ker vsak OPA signal obdela po metodi, "to malo po svoje" in je spet manj izzvenevanja, ker je to potem spet treba kompenzirat na kretnici. _________________ Great people talk about ideas, average people talk about things, small people talk about other people. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
11duc
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 22:40 Prispevkov: 84 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 12:08 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: |
Ker je pri nas glasba veliko bolj rešena tehničnih spon, se radi pogovarjamo o konceptih, načinu delovanja, dojemanju glasbe in podobnih bolj abstraktnih rečeh. Pri pasivcih ostaja glasba zaprta v škatlah, zato se bolj pogovarjajo o njih. V bistvu jih osvobojena glasba kar nekako plaši, raje ostajajo v varnem zavetju zvoka. In potem peglajo in glancajo ta zvok, zraven pa se nenehno sprašujejo v kateri škatli za hudiča je ostala zaprta glasba. In morajo potem izprobati vse te kište, ker ne vejo točno v katero se je ta izmuzljiva glasba skrila.
|
Zanimiva misel. Vendar so moje izkušnje posebej pri poslušanju studijskih aktivnih zvočnikov porazne. Razen dveh svetlih izjem: Focal Twin in Quested hm-412. Pri tem bi posebej izpostavil Focale, kateri so me resnično ˝narajcali˝. Drugi problem je interkonekt, dolžina 2m je v višjem razredu težko dobavljiva, pa nima ga ravno vsak pri roki, da bi lahko teste delal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
nomad
Pridružen/-a: Pet Maj 2009 14:01 Prispevkov: 911 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 12:11 Naslov sporočila: |
|
|
| glinik je napisal/a: | | zvocnik je napisal/a: | Vcasih sem ze imel aktiven sistem a me takrat ucinek ni preprical v meri, da bi bil resnicno navdusen. V celoti se je zvok spremenil a mi nikoli ni uspelo zadovoljiti mojo predstavo o reprodukciji. Seveda je sprememba zvoka bila na kontroli basa, resoluciji, detaljih... ampak manjkalo je muzikalicnosti, bilo je nekako klinicno, nic organsko. Mogoce so bili krivi ravno napajalni kabli, ki so bili dejansko bolj primerni za slabo resulativne avdio naprave.
Lp |
Sam sem imel enake izkušnje z aktivnim monitorjem od PMCja.
Lp |
Zato ker je aktiven, zvočnik še ni avtomatično dober ali boljši. Tudi med aktivnimi zvočniki je veliko slabih, nekateri pa so celo katastrofa. Jaz ne bi recimo nikoli imel Genelecov, to je zame tako hudo slab zvočnik, da imam rajši skoraj katerikoli spodoben pasiven zvočnik. PMC pa se mi je kljub aktivi zdel bolj podoben tipičnemu pasivnemu high end zvočniku. Zvok je bil zglancan in malce “plastičen”, brez življenja. Razlike med aktivnimi zvočniki so, mogoče ne večje, gotovo pa bolj očitne kot med pasivnimi. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berni

Pridružen/-a: Pon Jan 2010 11:49 Prispevkov: 1408 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 12:12 Naslov sporočila: |
|
|
| mestn pu je napisal/a: | Zaprti?
Kako je lahko nekaj z samo 6dB kretnico "zaprto". kar sem slišal aktive, je bilo zaprto ali odprto, odvisno od koncepta in reznih frekvenc.
Ljubčki aktivci, vi plavate v OPAjih na poti signala, vemo kaj en sam OPA naredi niti eden še ni napisal na kater driver mu gre koliko reza na oktavo, kot bi ga bio sram povedat.
Samo aktiva pasiva se ne moremo pogovarjat ker je to debata v stilu kr neki.
Res je, da razno kložje za pasivo na kretnici sešteva vse slabe karakteristike vsakega povprečnega pasivnega elementa in s tem raste "volnena deka ali več čez zvočnike" efekt, če pa se gre v nasprotni smeri z vrhunsko pasivo, ki praktično nima lastnih popačenj in z samo 6dB zasnovo reza, potem pa smo na tem, da radikalnejši, pasivni ali aktivni rez, da neko na uho večjo umirjenost in hkrati malenkost abjajca dinamiko in predvsem abjajca izzvenenje instrumentov, ki je integralni del izraznosti vsakega instrumenta in abjajcanje izzvenevanja pač raste z bolj strmim rezom, zato 6db in nič OPAjev, ker vsak OPA signal obdela po metodi, "to malo po svoje" in je spet manj izzvenevanja, ker je to potem spet treba kompenzirat na kretnici. |
Lahko izbiram med 6, 12, 18 in 24 db, katera je za kak driver primernejša (linkw, butte,,) je odvisno od primera do primera, obračanje faze je treba tudi upoštevati , ki je različna glede na izbiro strmine, skupni odzivni čas,... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
markoni
Pridružen/-a: Pon Mar 2009 23:09 Prispevkov: 541 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Okt 12, 2010 12:12 Naslov sporočila: |
|
|
| nomad je napisal/a: | | matejS je napisal/a: |
Mislim, da nas je kar precej, ki smo okuženi z aktivo. Spoznaš nas po tem, da smo bolj samozavestni in sproščeni v družbi drugih audiofilov in se nasploh bolj zabavamo. Ne poznamo audio nervoze in pri poslušanju glasbe ne mrščimo čela.
Ker imamo z našimi sistemi manj problemov, je naše problematike na forumu manj kot tiste s katero se morajo ukvarjati pasivci. Nam ni treba spraševati kateri ojačevalec gre dobro z nekimi zvočniki in katere zvočniške kable uporabiti, katera lampa je taprava, koliko bastrapov je potrebnih za audio nirvano in podobno. Mi samo vključimo sistem in nas odpelje.
Je pa to kljub temo, kot je rekel ProJet lep hobi. Veliko bolj zanimiv kot popoldansko posedanje po gostilnah. |
Bravo, kapa dol !!!
Eni so zaprti pa ne gre ..... drugi pa odprti in veliko ..... gre .... _________________ Only trust your hart (ears) ! Elephant man ...... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|