| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
mestn pu

Pridružen/-a: Sre Jan 2009 22:21 Prispevkov: 2635 Kraj: domžale
|
Objavljeno: Sob Avg 14, 2010 09:14 Naslov sporočila: |
|
|
| gwb je napisal/a: | | mestn pu je napisal/a: |
...
Moj zadnji CDP, NAD502, je bil tudi eden takih, legendarnih biserčkov in se je skupaj z Marantzem 63KI CDPjem, ki sem ga prodal skoraj hkrati z NADom, uvrstil na neko ameriško lestvico Components that stood the test of time, ravno zaradi čipa in izvedbe, identične top modelu Naima.
...
|
Ne, to pa ne bo čisto res...
Prvi Naimu so imeli prvi CD playerji TDA1541 (CD1) oz. TDA1541A-S1 (CD2, CD3, CDI in CDS kot top model) čip.
NAD ni imel nikoli noben TDA1541, kaj šele TDA1541A. NAD 502 ima MN6474AM čip.
Marantzov je sicer imelo nekaj TDA1541 v različnih izvedbah (kar sicer ni ravno čuditi, gleda na to da so (bili?) v Philipsovi lasti), da bi bila izvedba enaka slišim prvič in roko na srce malo težko verjamem - čisto drugačna filozofija, če ne drugega. Je pa vsekakor nekaj Marantzev vrhunskih CDPjev (CD 7 npr.). Kakorkoli, 63KI ni med tistimi s TDA1541 (ima SM5872 čip) - je pa vseeno zelo "lepo" zveneč CDP in je bil tudi nekakšna prodajna uspešnica tako v Sloveniji kot drugod. | Žal sem poved v drugem delu stavka slabo nastavil.
NAD 502 naj bi imel imel identičen Philipsov čip kot Naimov top end CDP, ne Marantz.
Sodeč po zvoku tvojega Naim sistema, lahko temu samo pritrdim in verjetno bo temu pritrdil tudi sedanji lastnik te 502ke, Pasuljaris.
Marantz 63KI "krasi" manj analogen, a širši in globlji in bolj perfekcionističen zvok, oba skupaj, ko ju zvočno primerjaš, pa sta odličen primer razlike med množico čipov in razvojnih oddelkov nekoč.
Zagotovo pa mi boš pritrdil, da kvalitetno potvikan SB kot je tvoj, ali SB z DIY napajalnikom in kvalitetnim DACem, zvok sistema "dvigne" pošteno nad nivo navedenih CDPjev in ne samo to.
Da ima tako podprt SB zvok, ki premore vse pozitivne lastnosti navedenih CDP, toda brez negativnih. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gwb
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 9:15 Prispevkov: 508 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sob Avg 14, 2010 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
| mestn pu je napisal/a: | | gwb je napisal/a: | | mestn pu je napisal/a: |
...
Moj zadnji CDP, NAD502, je bil tudi eden takih, legendarnih biserčkov in se je skupaj z Marantzem 63KI CDPjem, ki sem ga prodal skoraj hkrati z NADom, uvrstil na neko ameriško lestvico Components that stood the test of time, ravno zaradi čipa in izvedbe, identične top modelu Naima.
...
|
Ne, to pa ne bo čisto res...
Prvi Naimu so imeli prvi CD playerji TDA1541 (CD1) oz. TDA1541A-S1 (CD2, CD3, CDI in CDS kot top model) čip.
NAD ni imel nikoli noben TDA1541, kaj šele TDA1541A. NAD 502 ima MN6474AM čip.
Marantzov je sicer imelo nekaj TDA1541 v različnih izvedbah (kar sicer ni ravno čuditi, gleda na to da so (bili?) v Philipsovi lasti), da bi bila izvedba enaka slišim prvič in roko na srce malo težko verjamem - čisto drugačna filozofija, če ne drugega. Je pa vsekakor nekaj Marantzev vrhunskih CDPjev (CD 7 npr.). Kakorkoli, 63KI ni med tistimi s TDA1541 (ima SM5872 čip) - je pa vseeno zelo "lepo" zveneč CDP in je bil tudi nekakšna prodajna uspešnica tako v Sloveniji kot drugod. | Žal sem poved v drugem delu stavka slabo nastavil.
NAD 502 naj bi imel imel identičen Philipsov čip kot Naimov top end CDP, ne Marantz.
Sodeč po zvoku tvojega Naim sistema, lahko temu samo pritrdim in verjetno bo temu pritrdil tudi sedanji lastnik te 502ke, Pasuljaris.
Marantz 63KI "krasi" manj analogen, a širši in globlji in bolj perfekcionističen zvok, oba skupaj, ko ju zvočno primerjaš, pa sta odličen primer razlike med množico čipov in razvojnih oddelkov nekoč.
Zagotovo pa mi boš pritrdil, da kvalitetno potvikan SB kot je tvoj, ali SB z DIY napajalnikom in kvalitetnim DACem, zvok sistema "dvigne" pošteno nad nivo navedenih CDPjev in ne samo to.
Da ima tako podprt SB zvok, ki premore vse pozitivne lastnosti navedenih CDP, toda brez negativnih. |
Malo smetiva temo - pa vseeno.
Nima. NAD502 - MN6474AM, Naim CDS2 - TDA1541A-S1(ali v nekaterih primerih S2). Sicer pa d/a čip na koncu niti ni tako važen - važna je implementacija in pa izvedba analognega dela...
Kar se tiče mojega SBja - po mojih izkušnjah definitivno. Od CDPjev, ki sem jih imel doma, je (v mojem sistemu!) definitivno boljši, vendar pa tudi malenkost dražji. "Vrhunskega", tudi cenovno, CDPja pa res nisem imel... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
Pridružen/-a: Tor Jul 2009 14:03 Prispevkov: 746 Kraj: bUNGA bUNGA
|
Objavljeno: Sob Avg 14, 2010 19:00 Naslov sporočila: |
|
|
| Antony je napisal/a: | Če misliš Sabre DAC od Mateja ni Sandiraj je odlična roba! Sam sem ga imel priliko slišat na svojem sistemu in ti lahko povem iz prve roke, da se primerja nekako z MF Tri-vista 21 DACom. Stvar okusa kaj ti bolj ustreza. Tri-vista je bila na mojem sistemu malce bolj trda (ne ostra oz naješna, temveč manj topla), Sabre DAC pa je malce bolj na topli strani. Kakšna stvar je bila meni boljša na Tri-visti, kakšna pa na Sabre. Res stvar sistema in okusa. Je pa res, da ima Matejev in Sandijev Sabre DAC že vgrajeno digitalno kontrolo glasnosti.
p.s.:Sam prodajam Tri-visto za 700€ z novimi lampami, če te zanima. |
Hvala, bom najprej poslušal CA, želel bi si tudi benchmark dac, vendar pri nas ne vem, če bo to šlo. Tudi sam sem poslušal sabre dac na Sandijevem sistemu, kjer je bilo super, ampak če ne dobiš stvari na probo se bolj težko ločiš od keša, no vsaj jaz.
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
DOLAR
|
Objavljeno: Čet Sep 02, 2010 19:29 Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj bi me zanimalo. Kolebam med nakupom playerja in dac-a. Ali je res, da cd player določenega ranga v primerjavi z enakim dacom priključenim na nek poljuben transport igra bolje? Kakšna je vloga transporta?
lp |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00 Prispevkov: 3192 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Čet Sep 02, 2010 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Kako bo igral DAC je zelo zelo odvisno od "digitalnega" signala oziroma "izvora" le tega pa naj gre za "računalniški izvor, server, zunanji izvor-kabelska naprimer ali resni CD transport"... Vsi ti "viri" dajejo "svojstven" okus, ki tudi skozi DAC ostane ... Tukaj "zdrava logika" ne znese vedno ... Npr. starejši CD predvajalniki, ki imajo "mehanično" dober transport večinoma igrajo slabše od novodobnih morda celo CDrom opremljenim transportom ...
Torej "rabiš" dober "vir", da lahko izkoristiš potencial DACa ...
Tako pa dober CD predvajalnik igra boljše od istocenovnega DACa, če ima le ta slab digitalni vir... ...
Vsekakor pa je tukaj zopet v igri še dodatna "komponenta", digitalni kabel na katerega je potrebno računat , da tudi "igra" ... ... _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
Telefon: - |
|
 |
DOLAR
|
Objavljeno: Čet Sep 02, 2010 20:05 Naslov sporočila: |
|
|
| ajka je napisal/a: | LP
Kako bo igral DAC je zelo zelo odvisno od "digitalnega" signala oziroma "izvora" le tega pa naj gre za "računalniški izvor, server, zunanji izvor-kabelska naprimer ali resni CD transport"... Vsi ti "viri" dajejo "svojstven" okus, ki tudi skozi DAC ostane ... Tukaj "zdrava logika" ne znese vedno ... Npr. starejši CD predvajalniki, ki imajo "mehanično" dober transport večinoma igrajo slabše od novodobnih morda celo CDrom opremljenim transportom ...
Torej "rabiš" dober "vir", da lahko izkoristiš potencial DACa ...
Tako pa dober CD predvajalnik igra boljše od istocenovnega DACa, če ima le ta slab digitalni vir... ...
Vsekakor pa je tukaj zopet v igri še dodatna "komponenta", digitalni kabel na katerega je potrebno računat , da tudi "igra" ... ... |
Torej je vse kot ponavadi treba probat  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Čet Sep 02, 2010 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Še najbolje pa je "dve muhi na en mah" ... CD predvajalnik z "digitalnim vhodom" za zunanje "digitalne" vire .  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
galop
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05 Prispevkov: 536 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 02, 2010 21:04 Naslov sporočila: |
|
|
"Npr. starejši CD predvajalniki, ki imajo "mehanično" dober transport večinoma igrajo slabše od novodobnih morda celo CDrom opremljenim transportom ... "
citiram izjavo zgoraj ki ne bo držala,da starejši playerji z boljšim transportom ne igrajo igrajo bolje kot novejši z npr cd romom.Primer za to sta sony cdp 5 es in studer a727 ki se lahko mirno kosata z današnjimi "hi-end"cd playerji.Celo kolegov philips cd 104 z majhno predelavo igra bolje od kakšnega novodobnega cdja za 1k eur. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Čet Sep 02, 2010 21:43 Naslov sporočila: |
|
|
| galop je napisal/a: | "Npr. starejši CD predvajalniki, ki imajo "mehanično" dober transport večinoma igrajo slabše od novodobnih morda celo CDrom opremljenim transportom ... "
citiram izjavo zgoraj ki ne bo držala,da starejši playerji z boljšim transportom ne igrajo igrajo bolje kot novejši z npr cd romom.Primer za to sta sony cdp 5 es in studer a727 ki se lahko mirno kosata z današnjimi "hi-end"cd playerji.Celo kolegov philips cd 104 z majhno predelavo igra bolje od kakšnega novodobnega cdja za 1k eur. |
LP
Sem poudaril večinoma...Se najde tudi kakšna izjema...Naprimer Audio Alchemy DDS III, ki je bil narejen kot ceneni transport za množice in ima Sony transport a s primernim DACom igra bolje kot VSI najdražji Sonyi vključno z novejšimi SACDji ... DDS III je še sedaj po mnogih letih zelo dobra zadeva in spada v vrh transportov kdaj koli narejenih za malo denarja ...
Če pa govorimo o predelavah je pa druga pesem, seveda je treba vedeti kaj je treba postoriti ampak potem je to pa že nov izdelek z novimi prijemi ...
Konkretnega Studer a 727 ne poznam,ker mi njihovi izdelki pod Revox znamko niso nikoli bili blizu...Premalo zvoka za tiste čase preveč denarja ... _________________ ~ ** ~
Nazadnje urejal/a ajka Čet Sep 02, 2010 22:16; skupaj popravljeno 1 krat |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
galop
Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05 Prispevkov: 536 Kraj: ljubljana
|
Objavljeno: Čet Sep 02, 2010 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ojačevalniki revox res niso bili nevem kaj,tudi revox cdji imajo precej drugačen analogni izhodni del primerjano s studerjem,zvočno ne poznam,drugače je pa najboljši sonyjev transport Fixed Pick-Up KSS-273A ,če se motim naj me gerchy popravi oz še kaj napiše o sony zadevah.Pred časom sem uporabljal kot konverter minidisk mds ja 50es in zadeva je imela res dober zvok.l.p _________________ vintage , Diy |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
ajka
|
Objavljeno: Čet Sep 02, 2010 23:58 Naslov sporočila: |
|
|
LP
Seveda ,če je v "hiši" kakšen starejši CD predvajalnik s kvalitetnim transportom, ki še ni "znucan" je to vsekakor osnova-začetek za nadgradnjo sistema z boljšim novejšim DACom ni pa to končna rešitev ...
Veliko audiofilov zagovarja filozofijo, da CD-DAC ni tako pomemben in ima primerno sistemu veliko cenejši CD in sistem še vedno igra(Tudi v dragih HI END zadevah se najdejo ceneni CDji) ... Res je, dober CD lahko "zdrži" nekaj dražji sistem, ne gre pa to pretiravati ... Veliko jih je ,ki to zagovarjajo z obrazložitvijo, da jim cenejši ali starejši ali morda celo zelo star za svoje čase vrhunski CD igra bolje kot nove zadeve ... Zakaj ?
Starejši ali cenejši CD igra bolj zadržano,z manjšo resolucijo, mirnejše, poslušljivo, ponavadi je povlečen oder daleč nazaj z manjšo transparenco in si to razlagajo kot bolj LP zvok ... Tega zvoka se potem privadijo in ko priklopijo boljši CD-DAC je zvok hitrejši, dinamičen, predvsem bolj transparenten z bistveno večjo resolucijo jim to ni všeč. Seveda glasbo je potem potrebno bolj spremljat kar je morda na videz bolj utrudljivo... Seveda, če pa imajo sistem, ki je v osnovi neuravnotežen, morda presvetel ali s kakšno drugo napako je "dežurni krivec " izvor zvoka ... "Napačno prebrano informacijo" ne zmore popravit noben še tako dober ojačevalec in zvočniki, jo lahko samo "olepša"  _________________ ~ ** ~ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40 Prispevkov: 418 Kraj: M.Sobota
|
Objavljeno: Sre Sep 22, 2010 12:49 Naslov sporočila: |
|
|
Prosim za pomoč !
Nekje sem zasledil en zanimiv 24/192 USB dac, ki ga priključiš direktno na računalnik preko USB priključka. Zadevica meri kot vžigalnik.
Kdorkoli, karkoli...
Hvala
Sašo _________________ Greetings from The Humungus! The Lord Humungus! The Warrior of the Wasteland! The Ayatollah of Rock and Rolla! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Antony
Pridružen/-a: Pon Maj 2008 8:37 Prispevkov: 295 Kraj: Žabnica
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
HIFRIK

Pridružen/-a: Tor Feb 2009 20:40 Prispevkov: 418 Kraj: M.Sobota
|
Objavljeno: Sre Sep 22, 2010 13:19 Naslov sporočila: |
|
|
Hmm, zanimiva zadeva. Sicer pa kot praviš, to ni tisto kar sem imel v mislih.
Tista zadevica je bila čisto majhna, na eni strani USB vtič, na drugi pa stereo činča.
Iščem že dve uri pa nič
Še en mini DAC:
Cena: 65.- eur
Hvala za namig! _________________ Greetings from The Humungus! The Lord Humungus! The Warrior of the Wasteland! The Ayatollah of Rock and Rolla! |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
klemc
Pridružen/-a: Ned Dec 2009 12:57 Prispevkov: 32 Kraj: Ljubljana
|
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|