Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Akustične plošče
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
AUDIOEXPERT

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 15:50
Kraj: CELJE

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 09, 2010 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nlp,se strinjam.Ko bo vse postavljeno,sledi meritev,potem pa bom izbral primerno rešitev !

BEPANTHEN,hahahaha... dobra Ali pa,da me v koleno brcneš,da pozabim na srbenje Laughing
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 040 557 500
NLP

Pridružen/-a: Tor Nov 2009 10:01
Kraj: Drugje

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 09, 2010 10:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poanta je pač v tem, da ne bi šparal na kvalitetni tkanini, ki uspešno zadržuje air borne /prostoleteče delce in opravlja še zmeraj nalogo akustične transparentnosti.
Cene takšnih tkanin se gibljejo od 9...10€ na tekoči meter navzgor, odvisno kako se znajdeš, včasih/mnogokrat se tudi dobi takšna tkanina z napako v trgovini kjer prodajajo na kilograme izbira barv je takrat pač omejena.

Ko se pa "igrate" z membranami pa je dobro da veste kaj delate in kaj so lahko posledice, nekatere njihov učinek moti, druge spet ne... ker ste pa tukaj audiofili in ste pozorni na marsikaj pa...

Vsekakor pa z nečim se morate sprijazniti, tudi če boste sobo tretirali strokovno in čim bolj optimalno (idealnega ni:() bo prostor mnogo manj živ kot je ponavadi (manši prostor, bolj bo mrtev da se umirijo modalne/resonančne frekvence) razen če prostori niso večjih volumnov potem se da marsikaj...

Nazadnje urejal/a NLP Pon Avg 09, 2010 10:33; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
hi_musica

Pridružen/-a: Tor Apr 2008 7:17

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 09, 2010 10:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo razmišljem. A ni fora v tem, da prvih visokotonskih refleksij ne absorbiraš temveč le razbiješ?

Zanimivo mi je, da ima AJKA svoje absorberje prevlečene v valoviti karton???

AJKA !!!! Tell us about it.

Pa tudi v VKLOP-u sem opazil profi rebraste antireflektorje, ki niso bili oblečeni v tkanino.

V.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
AUDIOEXPERT

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 09, 2010 10:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včasih,so stene oblačili v škatle od jajc,paštet...
Tudi jaz sem nekje zasledil absorberje ,prevlečene s valovito lepenko ali kartonom.

NLP,na katere tkanine ciljaš? kako se jim reče?
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran Telefon: 040 557 500
NLP

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 09, 2010 10:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica:
hmmm... hja v običajni praksi ni, da bi se rane,prve refleksije mešale z direktnim zvokom če niso tišje od direktnega za vsaj 10dB...
Za kaj takšnega je najprej potrebno res dobro! umirit modalne frekvence (čitaj mnogo izolacije)...

... nekaj na to temo se pripravlja na novemberski 129-ti AES konferenci v San Franciscu, strokovno delo se še piše...

Tule imate priporočila glede prostorov za poslušanje s strani vodilnih organizacij:
www.ebu.ch/trev_274-hoeg.pdf
http://www.aes.org/technical/documents/AESTD1001.pdf
... to lahko velja tudi za domače poslušalnice, ne samo za profesionalna okolja.
NLP

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 09, 2010 11:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AUDIOEXPERT je napisal/a:
Včasih,so stene oblačili v škatle od jajc,paštet...
Tudi jaz sem nekje zasledil absorberje ,prevlečene s valovito lepenko ali kartonom.

NLP,na katere tkanine ciljaš? kako se jim reče?

Tule sem že podal link http://www.audio-kontakt.com/forum/viewtopic.php?t=1137
drugače pa tule si lahko več prečitaš o principu izbire: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=32768&page=6

Ni definitivnega odgovora je malo raziskovanja:) drugače pa v Mercisu jih imajo nekaj.

To je lahko gosto tkan jersej, primerno platno ali jadrovina, primerna mikrotkanina, micro suede...

Zgoraj omenjeni "akustični prijemi" so seveda v nameri; razlika neka je zdaj kaj pa se s tem pridobi pa je druga zgodba:)
Ne vsekakor temu ni tako, če bi bilo tako enostavno bi bilo super in ne bi rabili doktorskih dizertacij iz akustike...
AUDIOEXPERT

PrispevekObjavljeno: Pon Avg 09, 2010 11:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ok,hvala za odgovor! Sledi testiranje....
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 12, 2010 10:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica je napisal/a:
Malo razmišljem. A ni fora v tem, da prvih visokotonskih refleksij ne absorbiraš temveč le razbiješ?

Zanimivo mi je, da ima AJKA svoje absorberje prevlečene v valoviti karton???

AJKA !!!! Tell us about it.

Pa tudi v VKLOP-u sem opazil profi rebraste antireflektorje, ki niso bili oblečeni v tkanino.

V.

LP

Rebrasti karton je "ohišje" za "aplikato", ki je absorber zadaj in "difuzor"spredaj ... Tako lahko premeščaš in obračaš po potrebi ...
Seveda rebrasti karton ni "idealna" rešitev, daleč od tega kot so razni namenski "difuzorji" vsekakor pa nekako nudi pravo razmerje cena - kvaliteta-namen ... Blago ali pluta(pa še ni samonosno) se zvočno slabše obnaša ,kovinsko,leseno ohišje je bistveno dražje ... Žal pa tudi "kartona" ne sme biti preveč v prostoru, ker ima tudi karton svoj zvočni karakter !!!
Tukaj je potrebno narediti še marsikaj, barvanje npr. se ne obnese ??!!
NLP

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 12, 2010 22:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:

LP

Rebrasti karton je "ohišje" za "aplikato", ki je absorber zadaj in "difuzor"spredaj ... Tako lahko premeščaš in obračaš po potrebi ...
Seveda rebrasti karton ni "idealna" rešitev, daleč od tega kot so razni namenski "difuzorji" vsekakor pa nekako nudi pravo razmerje cena - kvaliteta-namen ... Blago ali pluta(pa še ni samonosno) se zvočno slabše obnaša ,kovinsko,leseno ohišje je bistveno dražje ... Žal pa tudi "kartona" ne sme biti preveč v prostoru, ker ima tudi karton svoj zvočni karakter !!!
Tukaj je potrebno narediti še marsikaj, barvanje npr. se ne obnese ??!!

Kakorkoli glede ostalega ampak kako se to sliši: blago se "zvočno slabše sliši"?!
A kovina pa se ne?!
Les je zvočno verjetno boljši od kovine oz. kateri les in katera kovina, verjetno je tudi tu razlika?!
Se strinjam da imajo določeni materijali bolj "reaktiven odziv" na zvok in ga kolorirajo ampak (npr. absorpcijsko) blago???!!!
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

LP

Če oblečeš "aplikato" še v blago imaš še dodatne stroške, več dela, slabši izgled in poslabšaš "difuzor", ki je potem bolj "absorber" ... Seveda po potrebi-željah je tudi to možno !!??

Kovina je mišljeno, razne bolj ali manj estetsko oblikovane mreže, ki so praktične, ker v njihovo poljubno obliko "vtakneš" kakršne koli "izolacije", ampak tudi to ni poceni ... ...
NLP

PrispevekObjavljeno: Pet Avg 13, 2010 12:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aha o policilindičnih oz. cilindričnih akustičnih elementih ala tube trapsih je govora...
Vsekakor preko difuzorjev naj ne bi šla tkanina/blago to je jasno, potem tudi vpija določen frekvenčen pas kjer nudi element difuzijo...

Recimo namesto kovinskih mrež (gumificirane mreže recimo radi uporabljajo) se uporablja pri DIY projektih tudi plastična mreža...
MitjaF

Pridružen/-a: Sob Okt 2009 16:56
Kraj: KRANJ

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 04:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

AUDIOEXPERT je napisal/a:
Škoda,da niste prisostvovali meritvam CK-ja na zadnjem in predzadnjem audiodiy srečanjem na Vranskem ! Bi že prej šli v takšne posege !
Tako,da,tudi če kdo ni diy-ovec,mu poučen obisk srečanja ne bo škodoval !Osebno sem se veliko naučil o dampiranju!
Upam,da se vidimo prihodnjič,datum je že določen !
ga objavim danes,jutri....

Nisem uspel zaslediti datuma ,pa res nebi rad zopet zamudil.Torej kdaj bo zopet DIY srecanje. lp,Boštjan
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Telefon: 000000000
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 10:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hja, tale tema mi je dala korajže, da sem se korenito lotil akustike prostora. Teorija in praksa, obojega malo, zato bi za začetek potreboval:

Testni CD z različnimi posnetimi frekvencami

Vem, da obstaja ker sem si ga nekoč presnel, ampak ga žal ne najdem več. Če je kaka dobra duša, bi ga lepo prosil za kopijo.

Vili
Nazaj na vrh
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Tor Avg 17, 2010 10:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hi_musica je napisal/a:
Hja, tale tema mi je dala korajže, da sem se korenito lotil akustike prostora. Teorija in praksa, obojega malo, zato bi za začetek potreboval:

Testni CD z različnimi posnetimi frekvencami

Vem, da obstaja ker sem si ga nekoč presnel, ampak ga žal ne najdem več. Če je kaka dobra duša, bi ga lepo prosil za kopijo.

Vili

Sem že našel (free mp3 download):

http://www.realtraps.com/test-cd.htm

Very Happy

V.
Nazaj na vrh
hi_musica

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 18, 2010 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pokril sem večino prvih refleksij in včeraj eksperimentiral še z bas trapi.

Ojoj! Kakšna razlika!!!!! Shocked

Namesto vseh blodenj z napajalnimi kabli bi se morali resnično malo več ukvarjati z akustiko prostora, ki je NESKONČNO bolj pomembna.

Moja audio soba je sicer manjša ampak pravilnih proporcij. Pa je vseeno neskončno anomalij. V real-life praktično ne obstaja soba brez teh anomalij, zato je akustiko potrebno tretirati v prvem kadru.

V.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> HI-FI dodatki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 14, 15, 16  Naslednja
Stran 8 od 16

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu