| Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
| Avtor |
Sporočilo |
matejS
Pridružen/-a: Sre Maj 2008 13:07 Prispevkov: 115 Kraj: Tabor
|
Objavljeno: Sob Nov 28, 2009 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Živjo,
sam imam:
ZUIKO DIGITAL 14-54mm f/2.8-3.5
ZUIKO DIGITAL 50-200mm f/2.8-3.5
Odlični objektivi. Res, da niso konstano f/2.8 ali f/2, ampak to za sabo prinese ceno. Faktor (na klasiko) pri FourThirds je 2. Pri 200mm (400mm ekv.) zaslonka pomeni ogromno! Je pa tudi res, da tudi to ni magični zoom - da dobiš eno (divjo - ne ta mestno) veverico od blizu, moraš še vedno priti zelo zelo blizu. Tako, da verjetno 150mm vs 200m ni tako velika razlika (verjetno ne boš opazil). Sam imam dodatno še 1.4x telekonverter.
Aja, f2.8 gor ali dol... IS tudi... vseeno moraš imeti zelo mirno roko oz. uporabiti "strelske" tehnike držanja fotoaparata.
Sam sem pred leti gledal to Sigmo... še dobro, da je nisem vzel, kajti v kakšnem gozdu mi ne bi veliko pomagala.
Vse je odvisno od tega, kaj boš slikal. Za "familly" slike bo tudi f4.5 OK. Samo dajem na vednost, da ne pričakuj čudežev glede zooma.
Matej |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
gorko1
Pridružen/-a: Pet Maj 2008 21:44 Prispevkov: 656 Kraj: MARIBOR
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 08:17 Naslov sporočila: |
|
|
Upan,da berny ne bo zameril,če prislonim malo piskerček...
Torej,malo se navdušujem nad EOS500 in bi zraven rabil,še kakšen vstopni objektiv,ki pa je boljši od tistega v kitu. Torej ne potrebujem nekega hudega zooma,me bolj veseli široki kot. Recimo nekih 18-125....
Sem malo vrgel oko na to Sigmo http://www.sigma-foto.de/cms/front_content.php?client=1&lang=1&idcat=53&idart=282
Ima AF motor in optični stabilizator. Je to sploh pomembno?
LP,
Goran |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13 Prispevkov: 1526 Kraj: maribor
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 08:25 Naslov sporočila: |
|
|
| Malo pobrskaj po starih e-fotografijah - tam je Intihar primerjalno testiral kit objektive s tistimi tadragimi. Povzetek: kit objektivi sploh niso tako švoh, kot si ljudje mislijo, oz. razlike so minimalne. Razlika v ceni pa je v tvojem primeru 300€. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:14 Naslov sporočila: |
|
|
| pasuljaris je napisal/a: | Gre za to, da boš pri "normalni" svetlobi težko delal posnetke iz roke, ker se zaslonke ne da dovolj odpreti. Rešitev je lhko višji ISO, vendar bodo potem posnetki "šumeli" (zrnatost). Ampak nekaterim je to všeč ..
Dosti več informacij boš dobil na kakšnem fotografskem portalu.
" Tega jaz nisem napisal. Pomisli pa se, kaj bi porekli na fotografskih forumih, če bi brali vaše poste da se poslušanje audiofilske glasbe pričenja pri aparaturah, ki stanejo nekaj tisoč €  |
ad1. Pojasni, kaj je "normalna" svetloba? Posnetki iz roke ob takih pogojih težko delaš... - pišeš to iz prakse ali si nekje slišal?
ad2. Se strinjam, da je najboljša ideja, da se to razišče na primernem forumu...
ad3. Nisi dobesedno napisal, je pa tako razumeti... Zakaj pišeš, da z objektivom, ki ima blendo npr. 3,5 do 5,6 ne bo mogel slikati? Koliko takih objektivov si preizkusil? Si vedel, da obstajajo tudi profi objektivi, ki imajo začetno blendo 5,6 in ničmanj? Potem takem bi po tvojem ti fotografi delali le ob močnem soncu?
In še enkrat: nabor objektivov za Olympus je takšen, kot sem napisal nekaj postov zgoraj. Drugih ni, tako je razvidno iz cenika na njihovi slovenski strani. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:34 Naslov sporočila: |
|
|
| pasuljaris je napisal/a: | Malo pobrskaj po starih e-fotografijah - tam je Intihar primerjalno testiral kit objektive s tistimi tadragimi.
€. |
Intihar je slovenski guru fotografije
| pasuljaris je napisal/a: | | Povzetek: kit objektivi sploh niso tako švoh, kot si ljudje mislijo, oz. razlike so minimalne. Razlika v ceni pa je v tvojem primeru 300€. |
Tudi osnovni bodiji so boljši, kot si ljudje mislijo.
Dokler ne potrebuješ kaj več.  _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
| Vinylfan je napisal/a: | | pasuljaris je napisal/a: | Gre za to, da boš pri "normalni" svetlobi težko delal posnetke iz roke, ker se zaslonke ne da dovolj odpreti. Rešitev je lhko višji ISO, vendar bodo potem posnetki "šumeli" (zrnatost). Ampak nekaterim je to všeč ..
" Tega jaz nisem napisal. Pomisli pa se, kaj bi porekli na fotografskih forumih, če bi brali vaše poste da se poslušanje audiofilske glasbe pričenja pri aparaturah, ki stanejo nekaj tisoč €  |
ad1. Pojasni, kaj je "normalna" svetloba? Posnetki iz roke ob takih pogojih težko delaš... - pišeš to iz prakse ali si nekje slišal?
ad2. Se strinjam, da je najboljša ideja, da se to razišče na primernem forumu...
ad3. Nisi dobesedno napisal, je pa tako razumeti... Zakaj pišeš, da z objektivom, ki ima blendo npr. 3,5 do 5,6 ne bo mogel slikati? Koliko takih objektivov si preizkusil? Si vedel, da obstajajo tudi profi objektivi, ki imajo začetno blendo 5,6 in ničmanj? Potem takem bi po tvojem ti fotografi delali le ob močnem soncu?
In še enkrat: nabor objektivov za Olympus je takšen, kot sem napisal nekaj postov zgoraj. Drugih ni, tako je razvidno iz cenika na njihovi slovenski strani. |
Popij metin čaj, to pomirja . Pišem iz prakse.  |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Vinylfan
Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52 Prispevkov: 891 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
| pasuljaris je napisal/a: | Popij metin čaj, to pomirja . Pišem iz prakse.  |
Jaz metin čaj pijem običajno, ko berem takšne anomalije... Praksa pa je bolj slaba, če takšne pišeš... Saj mene ne moti, ampak zavajaš druge... |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
| Vinylfan je napisal/a: | | pasuljaris je napisal/a: | Popij metin čaj, to pomirja . Pišem iz prakse.  |
Jaz metin čaj pijem običajno, ko berem takšne anomalije... Praksa pa je bolj slaba, če takšne pišeš... Saj mene ne moti, ampak zavajaš druge... |
Nikogar ne zavajam, človeku sem poskušal svetovati, svetoval sem mu zelo podobno kot še nekaj drugih zgoraj, ti pa se vtikuješ vame in me žališ iz meni neznanih razlogov. Če te prav razumem, ti svetuješ, naj ta objektiv kupi, čeprav po tvoje sploh ne obstaja? Trdiš namreč to:
"Vendar pa ima Sigma za Oly-e kar majhen izbor:
10-20 / 4-5.6 EX DC HSM (C,N) 77
18-50 / 2.8 EX DC Makro HSM (N) 72
50-500 / 4.0-6.3 EX HSM (C,N,O) 86
300-800 / 5.6 APO EX HSM 46
zanimivo da ni kakega 55-200 ali 70-300 vmes... "
http://www.lovecnacene.si/sigma-objektiv-55-200-f-40-56-dc-olympus/m/902227/details/ |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 15:26 Naslov sporočila: |
|
|
| Vinylfan je napisal/a: | | pasuljaris je napisal/a: | Gre za to, da boš pri "normalni" svetlobi težko delal posnetke iz roke, ker se zaslonke ne da dovolj odpreti. Rešitev je lhko višji ISO, vendar bodo potem posnetki "šumeli" (zrnatost). Ampak nekaterim je to všeč ..
In še enkrat: nabor objektivov za Olympus je takšen, kot sem napisal nekaj postov zgoraj. Drugih ni, tako je razvidno iz cenika na njihovi slovenski strani. | Sam imam Olympusa in se kar strinjam z pasuljarisom, imam objektiv 3,5 in ob slabši svetlobe se ni dalo naredit fotke, sam sem to rešil z flešom, ker nisem ravno profi fotograf in bo zaenkrat to zadostovalo. Tako da če bi jaz kupovalo bjektiv, tudi vsaj 2,8. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
JAZZZ

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 12:32 Prispevkov: 2799 Kraj: POSAVEC
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz podpiram pasuljarisa. Blenda 5.6 in 300mm ali več objektiv zahteva za ostro sliko res veliko svetlobe. Tu ni nobene znanosti ali nevemkakšnih testiranj. Samo fizika.
Res pa je tudi, da so praviloma svetlobno močnejši objektivi narejeni iz drugačnih leč kot tisti manj občutljivi. Ker so v drugem cenovnem razredu si proizvajalci lahko privoščijo posebna stekla ... Zdej, nekomu kvaliteta slike, ki jo dobiš s tako lečo nekaj pomeni, drugem ne. Nekdo to zna izkoristiti, drugi ne . Nekdo bo z nekajdesetevrskim LUOMOm naredil super fotko, nekomu drugemu pa ne pomaga niti D3 ali D1III ...
Dejstvo pa je, da bo izkušeni fotograf v enakioh pogojih naredil boljšo fotko z odličnim bodijem in lečami, kot pa z vstopnim bodijem in lečami. _________________ "There are two kinds of fools. One says-this is old and therefore good. The other says-this is new and therefore better." Bob Katz |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berny28
Pridružen/-a: Sre Apr 2008 11:09 Prispevkov: 97 Kraj: Sežana
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 17:45 Naslov sporočila: |
|
|
Pa to vam pravim že cel čas. Če se bom nekega dne navdušil za kaj več kot družinske in dopustne fotografije in s tem postal zahtevnejši bom zamenjalin body in dokupil še kakšen objektiv.
Zaenkrat so mi ti kit objektivi čisto dovolj.
Aja. Med to debato sem se odločil za Zuiko-v 40 - 150 objektiv. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berny28
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 17:49 Naslov sporočila: |
|
|
| Prej si bom moral nabaviti kakšno knjigo o fotografiji, ker me ta hobi tudi zanima. Sicer ne tako kot audio. Finance zdaj ne dovoljujejo več igranja v tej smeri. Ima kdo kak nasvet za kako dobro knjigo, tako da bo tudi laiku razumljiva? |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
Numb

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 16:01 Prispevkov: 1127 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 18:01 Naslov sporočila: |
|
|
| Meni je bolj pomagal prijatelj ki se spozna na zadeve ko ni je pokazal, tak da to bolj priporočam. Knjige mi niso. Praksa pomeni več, pa fotkaj, fotkaj, fotkaj. Jaz sem kar napredoval če se spomnim začetka ko sm mislil vržt dslr v smeti in si kupit kompakta, sedaj ni primerjave. Celo samo na M slikam po večini, kar se mi je od začetka zdelo znanstvena fantastika. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
pasuljaris

|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 18:15 Naslov sporočila: |
|
|
Če si začetnik bo dovolj, da najprej pozorno prebereš knjižico z navodili, ki si jo dobil s fotoaparatom, tam boš našel napotke za nastavitve fotoaparata in vsa druga osnovna navodila.
Naslednja stvar pa je, da se naučiš posnetke obdelati z računalnikom. Brez tega boš verjetno razočaran - zdelo se ti bo da tvoj zrcalnorefleksni aparat dela slabše posnetke od kompakta.
No, če te bo zagrabilo, pa je to tako kot v audiu never ending stori. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
berny28
|
Objavljeno: Ned Nov 29, 2009 21:37 Naslov sporočila: |
|
|
| Jaz se hočem naučit slikat ne predelovat slike. To ko se naučiš obdelovat posnetke, kaj si razumel. To nisi ti posnel, to je računalnik obdelal. |
|
| Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|