Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se   Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Nakup objektiva.
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
berny28

Pridružen/-a: Sre Apr 2008 11:09
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 14:30    Naslov sporočila: Nakup objektiva. Odgovori s citatom

V mislih imam nakup objektiva . Rabim objektiv z večjim razponom in se odločam za Sigma 55 - 200 Objektiv. Ga kdo ima oz. ga pozna.Sem samo amaterski fotograf z minimalnimi izkušnjami pa bi mi mnenja bila v veliko korist. V naprej hvala fantje.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pasuljaris

Pridružen/-a: Pet Apr 2009 22:13
Kraj: maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 15:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sicer nisi napisal konkretnih oznak objektiva, vendar kolikor se spomnim, ima Sigma samo en objektiv s takšnim zoomom.
Torej, gre za enter level z vsemi prednostmi in slabostmi.
Glvna prednost je seveda razmeroma zelo nizka cena. Druga je velik goriščni razpon (predvidevam, da imaš sedaj na ohišju kit model 18-55 mm in imaš tako z dvema objektivoma "pokrito" vse od širokokotnika do kar močnega teleobjektiva.
Slabosti: ne pričakuj vrhunske kvalitete posnetkov; za to so potrebni dragi objektivi s fiksno goriščno razdaljo. Glavna pomanjkljivost pa je nizka svetlobna vrednost. Preprosto povedano to pomeni, da boš moral pri dokaj ugodnih svetlobnih razmerah pri maksimalno odprti zaslonki fotografirati z daljšimi časi osvetlitve, posledica pa bodo streseni posnetki.
Da povzamem - objektiv je vsekakor vreden svojega denarja, vendar boš kmalu želel kaj boljšega in takrat ga boš tudi težje prodal. Jaz nisem našel kupca in sem ga potem podaril.
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 18:53    Naslov sporočila: Re: akup objektiva. Odgovori s citatom

berny28 je napisal/a:
V mislih imam nakup objektiva . Rabim objektiv z večjim razponom in se odločam za Sigma 55 - 200 Objektiv. Ga kdo ima oz. ga pozna.Sem samo amaterski fotograf z minimalnimi izkušnjami pa bi mi mnenja bila v veliko korist. V naprej hvala fantje.

Lp

Kakšen aparat imaš;s kakšno fotografijo se največ ukvarjaš ??
berny28

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 19:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Imam Olympus-a E - 420.Original imam 17,5 - 45. Tudi to je entry level, saj pravim, da se šele uvajam v fotografijo. Kdo ve, morda me bo še to kdaj bolj navdušilo pa bom presedlal na kaj boljšega.
Ta objektiv ma pa zaslonko od 4 -5.6 če se ne motim.
Nazaj na vrh
pasuljaris

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 19:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, saj pravim. Ta zaslonka je problem - pri 200 mm (razen če imaš zelo mirno roko ali uporabiš stativ) bi moral slikati s 500tinko ali celo 1000inko sekunde, da posnetek ni stresen. To pa je možno samo pri močnem soncu.
Nazaj na vrh
berny28

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 20:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa olympusov 40 -150 objektiv. Je kaj kvalitetnejši (zaslonka ima iste vrednosti)?
Nazaj na vrh
Vinylfan

Pridružen/-a: Sob Mar 2009 23:52
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 21:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pasuljaris je napisal/a:
Ja, saj pravim. Ta zaslonka je problem - pri 200 mm (razen če imaš zelo mirno roko ali uporabiš stativ) bi moral slikati s 500tinko ali celo 1000inko sekunde, da posnetek ni stresen. To pa je možno samo pri močnem soncu.

Ah dej no dej... saj je nasvet deloma tudi na mestu, ampak to je v stilu foto forumov: nič ni dobro razen D3 ali 1D oz. 1DS... (oz. profi robe). Če objektiv nima zaslonke 2,8 potem ne moreš slikat...

berny28, če imaš entry level fotoaparat potem kupuj entry level objektiv, boš kasneje menjal aparat ali objektiv, ko boš videl kateri del fotografije te zanima... Sigma je dosti dobra alternativa tako po ceni kot kakovosti originalnim objektivom...

Vendar pa ima Sigma za Oly-e kar majhen izbor:
10-20 / 4-5.6 EX DC HSM (C,N) 77
18-50 / 2.8 EX DC Makro HSM (N) 72
50-500 / 4.0-6.3 EX HSM (C,N,O) 86
300-800 / 5.6 APO EX HSM 46
zanimivo da ni kakega 55-200 ali 70-300 vmes...

Fiksni
20 / 1.8 EX DG AF (IF) 82
24 / 1.8 Makro 1:2.7 EX AF 77
30 /1.4 EX DC HSM (C,N,O) 62
105 / 2.8 Makro 1:1 EX AF 58
150 / 2.8 APO Makro 1:1 EX HSM 72

Kar se tiče zaslonk je problem predvsem v temnejših pogojih...
Nazaj na vrh
galop

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 21:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

olympus 40-150 3.5-4.5,(stara verzija,made in japan)krasen objektiv za malo denarja.
Nazaj na vrh
pasuljaris

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poglej, saj ta objektiv ni nekvaliteten v smislu, da bi delal neostre posnetke, imel hodo kromatično aberacijo itd. Gre za to, da boš pri "normalni" svetlobi težko delal posnetke iz roke, ker se zaslonke ne da dovolj odpreti. Rešitev je lhko višji ISO, vendar bodo potem posnetki "šumeli" (zrnatost). Ampak nekaterim je to všeč ...
Olimpusoveg objektiva ne poznam.
Dosti več informacij boš dobil na kakšnem fotografskem portalu.
Vinilov fan(t):
"Ah dej no dej... saj je nasvet deloma tudi na mestu, ampak to je v stilu foto forumov: nič ni dobro razen D3 ali 1D oz. 1DS... (oz. profi robe). Če objektiv nima zaslonke 2,8 potem ne moreš slikat... " Tega jaz nisem napisal. Pomisli pa se, kaj bi porekli na fotografskih forumih, če bi brali vaše poste da se poslušanje audiofilske glasbe pričenja pri aparaturah, ki stanejo nekaj tisoč € Laughing

Nazadnje urejal/a pasuljaris Sob Nov 28, 2009 21:20; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
civo666

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 20:36

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 21:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, če se odločiš za Zuiko 40-150mm, ti ga ugodno prodam. več na ZS.
L
Nazaj na vrh
ajka

Pridružen/-a: Tor Maj 2008 10:00

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 21:27    Naslov sporočila: Re: Nakup objektiva. Odgovori s citatom

berny28 je napisal/a:

Lp

Originalnega rabiš za bolj specifične naloge,kjer je teža in velikost pomembna...

Kupiš pa si enega zelo univerzalnega Sigma ali Tamrona; je skoraj vseeno za ta kvalitetni razred npr.:18 - 250 ali celo 18 - 280 in potem spoznavaš zakone fotooptike ... Tako pridobiš izkušnje, ki ti jih mi ne moremo dati niti drugi foto forumi ...
Da pa boš menjaval in nosil dva objektiva ker najpogosteje rabiš cca od 30 - 150 pa se boš prej naveličal fotografirat kot da bi to stalno počel pa še plastični bajonet ne bo zdržal kaj dolgo !!!!
pasuljaris

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 21:43    Naslov sporočila: Re: Nakup objektiva. Odgovori s citatom

ajka je napisal/a:
berny28 je napisal/a:

Lp

Originalnega rabiš za bolj specifične naloge,kjer je teža in velikost pomembna...

Kupiš pa si enega zelo univerzalnega Sigma ali Tamrona; je skoraj vseeno za ta kvalitetni razred npr.:18 - 250 ali celo 18 - 280 in potem spoznavaš zakone fotooptike ... Tako pridobiš izkušnje, ki ti jih mi ne moremo dati niti drugi foto forumi ...
Da pa boš menjaval in nosil dva objektiva ker najpogosteje rabiš cca od 30 - 150 pa se boš prej naveličal fotografirat kot da bi to stalno počel pa še plastični bajonet ne bo zdržal kaj dolgo !!!!

Bo kar držalo. Pa še en nasvet - večina začetnikov si želi teleobjektiv, potem pa ščasoma spoznajo, da bi jim bolj prav prišel kakšen širokokotnik. No in sedaj sem te verjetno povsem zmedel ...
Nazaj na vrh
berny28

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 22:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se pravi tisto razliko od 150 do 200 ne bom sploh pogrešal. Kaj pa kvalitativno kateri je boljši? Sigma ali Olimpus?
Nazaj na vrh
civo666

Pridružen/-a: Sre Maj 2008 20:36

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zuikovi objektivi veljajo za ene boljših kit objektivov v tem razredu.
Nazaj na vrh
galop

Pridružen/-a: Sob Feb 2009 15:05
Kraj: ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 28, 2009 22:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

olympus,sicer je 14-45 kit objektiv povprečen,40 - 150 3,5-4,5 kit objektiv pa zelo izstopa(za to ceno).Zuiko velja za enega najkvalitetnejših proizvajalcev optike,sigma pa je nekje zlato povprečje.Odločitev je tvoja,sicer pa probaj pa boš videl kaj ti ustreza.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po www.audio-kontakt.com forumu -> Ostalo Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu